RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Блінкен пояснив, на які провокації Росія здатна для нападу на Україну

Москва може звинуватити Київ у "етнічних чистках" чи "геноциді" населення Донбасу, щоб виправдати вторгнення російських військ в Україну.

Про це держсекретар США Ентоні Блінкен заявив на засіданні Ради безпеки ООН.

За його словами, остаточна форма провокації не відома: штучний теракт із застосуванням вибухівки в Росії, виявлення масового поховання людських залишків, напад безпілотника на мирних жителів або застосування хімічної зброї.

Росія може назвати ці провокації "етнічним чищенням" чи "геноцидом" з боку України, пише УП.

Дипломат наголосив, що розвідка США та союзників по НАТО не має доказів, що Росія справді відводить війська від українських кордонів, а навпаки, зафіксувала посилення військового контингенту. Станом на 17 лютого Росія зосередила понад 150 тисяч військових на кордоні з Україною.

На думку Блінкена, Росія може розпочати широкомасштабний наступ найближчими днями.

Глава Держдепу нагадав, що Росія використовує гібридні тактики в Україні: кібератаки на держбанки та урядові сайти, а кремлівська пропаганда звинуватила українські війська на Донбасі в обстрілі цивільного населення.

Блінкен сподівається, що Москва відмовиться від агресивних планів з огляду на те, що весь світ має докази її підготовки, а США спільно з партнерами готові до запровадження надзвичайно жорстких санкцій у разі агресії проти України.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Блінкен пояснив оприлюднення даних розвідки США про дати нападу РФ на Україну. "Ми сподіваємося, що коли розповімо світові, що знаємо, то ми змусимо Росію відмовитися від війни і піти іншим шляхом", - сказав дипломат.

Також нагадаємо, що президент США Джо Байден заявив: загроза російського вторгнення в Україну залишається "дуже високою", це може статися найближчими днями.