RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Загострення на Донбасі: Данилов пояснив, коли ВСУ відкриватимуть вогонь у відповідь

Росія хоче спровокувати наші війська на потрібні їм відповіді. Українські військові відкриватимуть вогонь лише за наявності загрози їхньому життю.

Про це секретар РНБО Олексій Данилов заявив на брифінгу із загострення на Донбасі, що відбувся у п'ятницю, 18 лютого.

“Провокують наші війська на ті відповіді, які вони дуже хотіли б, щоб ми надавали. Ми можемо сказати, що війська можуть відкривати вогонь лише у тому випадку, якщо є загроза життю нашим військовим”, – сказав він.

За словами Данилова, ситуація з військовослужбовцями на передовій повністю контролюється. У цьому він переконався, перебуваючи на лінії фронту разом із Володимиром Зеленським упродовж двох днів.

"Ще раз наголошую, що жодних нападів на цивільне населення, жодних варіантів того, що території мають бути звільнені військовим шляхом, на сьогоднішній день не існує", - зазначив чиновник.

Він додав, що окупанти, що знаходяться на території Луганської та Донецької областей, вчора вранці розпочали великі обстріли із забороненого мінськими угодами озброєння.

“Ми вчора мали дуже великі обстріли по Станиці Луганській, іншим територіям, які знаходяться на сьогодні під контролем ЗСУ. Було пошкоджено дитячий садок, школа тощо. Ми до цього не маємо жодного стосунку. За нашими даними, на сьогоднішній день є велика загроза, що представники Російської Федерації, які там знаходяться, провокуватимуть ті чи інші речі”, – сказав Данилов.

На його думку, окупанти можуть зробити ті речі, які не мають жодного стосунку до українських військовослужбовців.

"Ми не можемо сказати, що вони можуть придумати. На сьогоднішній день інформаційна хвиля накочується дуже потужно з кожним днем”, – зазначив секретар РНБО.

Він також заявив, що наша країна погоджується виконувати Мінські угоди, але не в російській логіці.

"Україна не проводитиме вибори на Донбасі за Мінськими угодами: там 800 тисяч жителів отримали паспорти РФ", - додав Данилов.

Крім того, він назвав причини відмови української влади від переговорів з представниками ОРДЛО: “Проводити переговори з людьми, які нічого не вирішують, ми не будемо. Тому що це марна трата часу”.

Одночасно секретар РНБО не бачить повномасштабного вторгнення з боку РФ.

Раніше міністр оборони Олексій Рєзніков закликав українців не вірити поширеним російським фейкам щодо наступу ЗСУ на Донбас і наголосив на бажанні України якнайшвидшого наступу миру на сході країни.