RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

"Евакуація" на Донбасі та ймовірне вторгнення Росії в Україну: що відомо на даний момент

18 лютого на Заході зробили низку заяв про те, що зберігається висока можливість вторгнення в Україну російської армії. Водночас найвище керівництво України запевняє, що такої загрози немає.

"Апостроф" слідкує за ситуацією в онлайн-режимі.

Хтось із нас бреше: що Зеленський заявив у Мюнхені

23:47 "Гвоздики" у Донецьку. Тим часом прифронтова Мар'їнка з 23.00 під обстрілом.

23:38 Росія. Таганрог. Готель, куди розселяють мешканців із Донбасу. Тут черги людей багато. Люди мають список адрес, куди можна заселитися, але всі скаржаться, що місць немає.

23:32 Блінкен анонсував свою зустріч із Лавровим 24 лютого у Європі.

"У нас запланована зустріч 24-го числа, наприкінці наступного тижня в Європі. Але як я сказав міністру Лаврову у своєму листі у відповідь, це передбачає, що за цей час Росія не нападе на Україну", - заявив Блінкен.

Він також зазначив, що Байден готовий до зустрічі з Путіним, якщо США вирішать, що така зустріч піде на користь дипломатії.

23:04

22:59 Зеленський провів телефонну розмову з Макроном. Обговорили дипломатичне врегулювання та загострення на фронті.

Завтра має відбутися розмова Макрона та Путіна.

22:32 В Україну прибув рейс з військовою допомогою від Канади, яким доставили гвинтівки та автомати з оптичними прицілами.

22:08 З евакуацією із Донецька щось пішло не так.

22:03 Речиця знаходиться за 150 км від Чернігова. Гомель – за 135 км.


21:46 Сьогодні на Донбасі загинули розвідник Антон Сидоров та водій мотопіхотної роти Денис Кононенко.

Антон Сидоров

Денис Кононенко

21:34


20:52 Місія ОБСЄ зафіксувала за 18 лютого:

  • у Донецькій області 591 порушення режиму припинення вогню;
  • у Луганській області 975 порушень режиму припинення вогню, включаючи 860 вибухів.

20:44


20:41 Генсек ОДКБ заявив, що за умови згоди української влади та санкції Радбезу ООН на Донбас могли б бути введені миротворці організації.

20:21 Офіційна заява Головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенанта Валерія Залужного.

19:50 Польща готова надати Україні додаткове оборонне озброєння.

19:46


19:36 Окупанти повідомляють, що з окупованої території Луганської області за п'ятницю та суботу до Росії вже евакуювали 16 747 людей.

19:25 Пише журналіст "Голосу Америки":

19:22 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна не планує жодних наступів, але не дозволить обстрілювати свої позиції.

19:11 Станиця Луганська. Чутний бій із використанням стрілецької зброї.

19:06 За останніми даними, сьогодні Росія за позиціями ЗСУ випустила 2238 боєприпасів. У тому числі: 252 – калібру 122-мм, 359 – калібру 120-мм, 5 – танку, 18 – 152-мм. За цей час зафіксовано 71 обстріл, 66 - із важкого озброєння", повідомляє Фонд "Повернись живим".

18:46 РосЗМІ опублікували "інтерв'ю" із затриманим бойовиками так званої ДНР "українським агентом" Антоном Мацанюком. Він розповідає, що нібито був завербований українською розвідкою у 2018 році та стверджує, що був причетний до замаху на ватажка "народної міліції ДНР", чий автомобіль 18 лютого вибухнув у центрі Донецька.

Пропагандисти стверджують, що Мацанюк нібито організував у Донецьку "сплячий осередок" і вербував людей для скоєння терактів на Донбасі.

18:41 Жителям ОРДЛО бойовики розсилають SMS із погрозами про кримінальну відповідальність за неявку до військкомату.

18:28 Британія заборонить в'їзд російським олігархам у разі вторгнення РФ в Україну. Також санкції запровадять проти російських держкомпаній та позбавлять близькі їм компанії можливості отримувати британське фінансування.

18:15 Глави МЗС країн G7 у спільній заяві за підсумками переговорів закликали РФ йти дипломатичним шляхом.

"Ми закликаємо Росію йти шляхом дипломатії, знижувати напругу, відвести більшу частину військ від українського кордону і дотримуватися міжнародних зобов'язань у повному обсязі, у тому числі щодо зниження ризиків і прозорості військової активності", - сказано в документі.

Першим кроком має бути зниження військової активності біля російсько-українського кордону.

"Ми поки що не бачимо підтвердження цим діям. Ми оцінюватимемо Росію по справах", - зазначили міністри.

18:01 Росія нарощує сили.


17:48


17:45 Штаб ООС повідомив про загибель двох та поранення чотирьох українських військових

17:29


17:03 У неділю, 20 лютого, Макрон зателефонує Путіну.

16:33 Пересування військової техніки біля кордону з Україною.

16:25 З метою здійснення провокацій до Донецька прибули підрозділи "вагнерівців", які спільно з російськими спецслужбами мають провести серію терактів, а саме підрив житлових будинків.

16:18 На одній із позицій народні депутати та представники зарубіжних ЗМІ потрапили під обстріл і були евакуйовані в укриття. Про це повідомила спікер "Слуги народу" Юлія Палійчук.

Відомо, що сьогодні народні депутати від "Слуги Народу" спільно з представниками закордонних ЗМІ побували на позиціях українських сил у районі Світлодарська.

16:06 Німецька авіакомпанія Lufthansa призупиняє польоти до Києва та з Києва. Це стосується всіх рейсів із понеділка, 21 лютого, до 28 лютого.

16:04 МЗС Німеччини та Австрії рекомендують своїм громадянам негайно покинути Україну.

15:51 Голова МЗС України Дмитро Кулеба на конференції у Мюнхені, коментуючи фейки пропаганди про "українські снаряди в Ростовській області", заявив, що "ситуація погіршується щогодини".

"Що має робити Захід? – У вас є зброя та можливість допомогти встояти українській економіці. Не має закінчуватися дипломатія. Немає часу чекати, треба діяти... Дискусії – річ корисна, але є час, коли вони мають перерости у дії... Є легітимні підстави для запровадження "пекельних санкцій" проти Росії вже зараз. Ми вважаємо, що вже слід запровадити санкції за те, що Росія зробила: це роздача паспортів в ОРДЛО. Росію за насильницьку паспортизацію досі ніхто не покарав", - сказав Кулеба.

15:39 Такі ось "журналісти" у бойовиків.

15:33 ЗМІ повідомляють, що НАТО тимчасово закриває своє представництво у Києві. Співробітників переміщують до Львова та Брюсселя.

15:15

15:05

14:48

14:40 Зеленський зустрівся у Мюнхені з прем'єром Британії Борисом Джонсоном.

14:30 Зеленський у рамках Мюнхенської конференції з безпеки зустрівся із прем'єром Великобританії Джонсоном. Від цього Зеленський повідомив у своєму Twitter:

Говорили про безпеку на тлі агресивних дій РФ. Погодили подальші спільні кроки. Залишаємося єдиними у прагненні до деескалації дипломатичним шляхом».

14:11

14:06 Зеленський вже прибув на конференцію з безпеки до Мюнхена

14:00 Санкції проти РФ будуть дуже серйозними у разі нового вторгнення в Україну, заявив Джонсон

13:52 Росія не взяла участі у засіданні ТКГ з Донбасу

13:45 У т.зв. "ДНР" обмежили зняття готівки

Місцевий "Центральний банк" встановив добовий ліміт на зняття готівки в банкоматі – не більше 10 000 рублів на день.

13:42

13:33 Російські війська "готові завдати удару" по Україні, заявив глава Міноборони США Ллойд Остін.

13:27

12:32 Вторгнення Росії в Україну не є неминучим, заявив глава Пентагону Ллойд Остін.

12:20 Бойовики обстрілюють КПВВ "Щастя" з 82-мм мінометів, потрапили вантажівкою ЗІЛ-131. Про це повідомляє журналіст Андрій Цаплієнко.

11:30 Снаряд бойовиків потрапив до насосної станції на Донеччині. Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко повідомив, що без води залишилися Покровськ, Мирноград, Вугледар, Селидове, Новогродівка, Гірник, Курахове, Добропілля, Родинське, Білецьке, Білозірка, Новодонецьке, Новотроїцьке, Володимирівка та Оленівка.

11:13 Двадцять шість регіонів РФ висловили готовність приймати "біженців" із Донбасу. Про це заявив сьогодні глава МНС РФ Чупріян.

11:05 Інфографіка щодо ситуації на кордоні

10:59 Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що санкції Євросоюзу проти РФ у разі вторгнення в Україну торкнуться енергетичного сектору та високих технологій.

10:22 У РФ на території Тарасівського району Ростовської області, за кілометр від кордону з Україною, розірвався снаряд, пишуть російські ЗМІ.

10:15 Неприйняття України до НАТО не допоможе вирішити нинішню напругу навколо країни, заявила глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс.

9:03 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у розмові з президентом Литви Гітанасом Науседою та прем'єр-міністром Естонії Каєю Каллас сказав, що збільшення кількості російських військ на Донбасі несе загрозу для всієї Європи.

8:30 Заступник радника Білого дому з національної безпеки Енн Нойбергер заявила, що за DDoS-кібератакою на банки та державні сайти України стоїть Росія. Вона додала, що російські хакери збирали розвідані на підготовку масштабної атаки.