RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Хтось із нас бреше: що Зеленський заявив у Мюнхені, повне відео

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки, закликав світ не забувати про помилки 20-го століття та пам'ятати, до чого призвело умиротворення агресора.

"Апостроф" зібрав головні цитати та пропонує повне відео виступу.

Глава держави наголосив, що на кордонах з Україною досі присутні 150 тисяч російських солдатів, і, що на Донбасі досі неспокійно, загадавши про нещодавній обстріл дитячого садка.

"Днями був біля обстріляного дитячого садка. Поруч міна. Діти йдуть не до НАТО, а на уроки. Хто має математику, звичайні діти без калькулятора можуть порахувати кількість згадок про Україну в контексті війни в останні дні. А хтось має історію. Так що діти, дивлячись на вирву від міни, запитують - ... як так сталося... Що в ХХІ столітті в Європі йде війна довша за Другу світову", - зауважив він.

Також Зеленський наголосив, що час будувати нову систему безпеки в Європі, до мільйонів жертв, до того, як станеться третя світова війна. Наразі ж архітектура безпеки - тендітна, не працює.

"Це сироп від кашлю, коли потрібна вакцина від коронавірусу", - зазначив він.

Також він наголосив, що допомога Україні – це не те, за що вона має низько кланятися.

"Це ваш внесок у те, що Україна є надійним щитом. Не так важливо, як військ РФ біля кордонів України. Важливо – а скільки нас?", - додав Зеленський.

Також президент розповів, що у цій напрузі перебуваємо багато років, проте Україна вважає, що не потрібно панікувати.

"Україна має великий ризик – чисельність військ РФ на своєму кордоні. Але також ризик реагувати на провокації. РФ це цілий народ. Не думаю, що вони підуть на нас війною", - додав він.

Окрім того, Зеленський назвав цинічною провокацією снаряди у Ростовській області.

"Там ніхто не поранений і не вбитий, вони стріляють самі, це такий цинізм", - сказав президент.

Він переконаний, що сьогодні триває гібридна, інформаційна війна.

"Бажаєте нам допомогти: посиліть нашу армію, посиліть нашу економіку, інвестуйте в державу, відкрийте "дешеві гроші". Санкції потрібно застосувати ЗАРАЗ, а не після бомбардувань. Нам не потрібні санкції, коли ми не матимемо кордонів чи економіки. Робити можна багато, можемо дати список. Головне бажання", - сказав президент.

Якщо Росія відводить війська, немає питань, немає санкцій. Поки ми не в НАТО, нам потрібні гарантії безпеки, додав він.

Також зазначив, що не знає, чого хоче президент РФ Володимир Путін, тож пропонує зустрітися.

"Нам говорять двері відчинені (для вступу до НАТО – ред.), але поки що сторонніх не пускають. Відчинені двері – це добре, але нам потрібні відкриті відповіді", - сказав він.

Стосовно Криму та окупованих районів Донбасу - вони обов'язково повернуться до України, але лише мирним шляхом, вважає Зеленський. Щодо останніх днів, то вони стали показовими – сотні масованих обстрілів із забороненої Мінськими домовленостями зброї, наголосив він.

Зважаючи на все це, президент зазначив, що Україна вимагає негайно розблокувати переговорний процес щодо Донбасу.

"Ми готові до переговорів у будь-якій точці світу. Світ в Україні потрібний світові – у міжнародно визнаних кордонах", - сказав він.

Зеленський: За відмову від ядерного потенціалу ми отримали гарантію безпеки. Тієї зброї у нас немає, безпеки у нас немає.

Також Україна вчетверте скликатиме гарантів Будапештського меморандуму.

"Якщо цього не станеться, ми можемо вважати, що його (Будапештський меморандум - ред.) фактично анульовано", - додав Зеленський.

Він заявив, що найближчими тижнями ініціює саміт за участю України, Німеччини та Франції для вирішення проблем безпеки в Європі.

Президент хоче скликати Раду безпеки ООН за участі України, Німеччини та Туреччини, щоб Україна отримала гарантії безпеки, поки країна не є членом НАТО.

Нагадаємо, що 19 лютого президент України Володимир Зеленський прибув у Мюнхен для участі у щорічній конференції безпеки та проведення переговорів задля обговорення питання загрози на сході Європи та ситуації навколо України.

Як раніше повідомлялося, в РНБО наголосили, що Росія хоче спровокувати українські війська на Донбасі на потрібні їм відповіді. Українські військові відкриватимуть вогонь лише за наявності загрози їхньому життю.