RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Бойовики проводять облави у Луганську та Донецьку - людей забирають прямо з вулиць: відео

Після загострення ситуації на Донбасі та оголошення про евакуацію, яка не стосується повнолітніх чоловіків молодше 55 років, їх почали масово відвозити до "військмотів".

Про це розповіли очевидці в одному із Telegram-каналів.

Так, вони повідомляють, що у Луганську військова комендатура забирає чоловіків з вулиці та садить до автобусів. Таке спостерігається у кількох частинах міста.

Згідно з інформацією “Обозревателя”, така сама ситуація відбувається і в Донецьку, лише у цьому місті співробітники "МДБ" вже почали ходити по будинкам, зокрема у мікрорайоні Широкий. Повідомляється, що представники незаконного збройного формування заходять до під'їздів, блокують виходи та перевіряють кожну квартиру. Усіх чоловіків кудись відвозять, при цьому попередньо перевіряючи комп'ютери і телефони - ймовірно, намагаючись знайти компрометуючу інформацію.

Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова написала Telegram-каналі, що такі дії незаконні.

"Такі дії є проявом примусової мобілізації, забороненої міжнародним гуманітарним правом. Зокрема, статтею 51 Конвенція про захист цивільного населення під час війни забороняється окупаційній державі змушувати осіб, що перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняються під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних чи допоміжних силах, – написала вона.

Раніше ми писали, що бойовики знову били по мирних жителів на Донбасі.