RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.40
Політика

Новини

3 липня

2 липня

Всі новини

РФ брязкає зброєю, а світові лідери говорять про Україну. Чи є надія на розрядку?

Росія продовжує збройні провокації на Донбасі і досі стягує війська до кордонів України. Однак після низки двосторонніх переговорів, у яких брали участь президент Франції Еммануель Макрон, господар Кремля Володимир Путін, американський лідер Джо Байден та британський прем'єр Борис Джонсон, було ухвалено рішення про те, що у понеділок, 21 лютого, голова французької дипломатії Жан-Ів Ле Дріан та його російський колега Сергій Лавров проведуть переговори телефоном.

Також стало відомо, що Путін і Байден погодилися на проведення саміту з безпеки, "який може відбутися тільки в тому випадку, якщо Росія не вторгнеться в Україну". Підготовкою зустрічі мають 24 лютого зайнятися Лавров та голова Держдепу США Ентоні Блінкен.

Така напружена дипломатична робота дає надію на те, що ескалації ситуації в Україні не станеться, натомість відбудеться розрядка.

Сайт "Апостроф" стежить за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

01:48

01:39

01:35

01:30 Екстрене засідання РБ ООН щодо України має відбутися о 4 ранку за київським часом.

01:06 Джонсон заявив Зеленському, що Великобританія розгляне можливість надання додаткового оборонного озброєння.

00:59 Україна вимагає скликати Радбез ООН через визнання бойовиків. Франція та США підтримують скликання.

"Це явне одностороннє порушення міжнародних зобов'язань Росії та посягання на суверенітет України. Воно вимагає екстреного засідання Ради безпеки ООН, а також прийняття адресних європейських санкцій", – каже Макрон.

00:49 Зеленський найближчим часом виступить із зверненням.

00:48 Зеленський заявив, що обговорив ситуацію з прем'єром Британії Джонсоном, також у нього заплановані розмови з президентом Туреччини Ердоганом та головою Євроради Мішелем.

00:45 Повний текст договору Росії із "ДНР". З "ЛНР" укладено аналогічний. Основні положення:

  • спільна оборона
  • спільна охорона кордонів республік Донбасу
  • право сторін використовувати військову інфраструктуру та військові бази на території один одного
  • визнання документів, виданих держорганами один одного
  • Росія вживатиме заходів для підтримки фінансової та банківської систем ДНР та ЛНР, виходячи з того, що платіжний засіб там - російський рубль
  • договори укладено на 10 років

00:17 Росія з "ЛДНР" використовуватимуть військову інфраструктуру та військові бази на території один одного та спільно охоронятимуть "кордон".

00:08 Очевидці в окупованому Донецьку повідомили про рух великих ешелонів військової техніки та військовослужбовців із центру міста в напрямку до лінії фронту із українськими військами, повідомляє "Радіо Свобода".

У колоні помітили танки, БТР разом із людьми. За їх словами, рух техніки тривав упродовж години. Як сказали мешканці Донецька, за останні 8 років такої кількості військ на вулицях окупованого міста не пригадують.

23:04 Заступник голови Комітету Ради Федерації з міжнародних справ Андрій Клімов заявив, що визнанням "ЛНР" та "ДНР" Росія не могла порушити "Мінські домовленості", бо вона виступає гарантом, а не стороною угод.

22:47 США найближчим часом оголосять про додаткові заходи у відповідь на грубе порушення Росією міжнародних зобов'язань.

Байден прямо зараз проводить переговори із Шольцем та Макроном.

22:15 Донецьк зараз:

22:04 Зеленський обговорив із Байденом рішення Путіна щодо визнання незалежності "ЛДНР". Очікується розмова із Борисом Джонсоном. Починається засідання РНБО.

21:49 Глави Єврокомісії та Євроради назвали визнання Росією незалежності "ДНР" та "ЛНР" порушенням міжнародного права та територіальної цілісності України.

21:42 Путін підписав указ про визнання "ДНР" та "ЛНР".

21:23 Поки Путін віщає, російський рубль падає.

21:12 Путіна продовжує "нести":

"В Україні у багатьох немає грошей, щоб оплачувати комуналку, це відбувається, бо придане від Російської імперії промотали та розтягли".

20:59 Путін віщає росіянам: "Сучасна Україна повністю створена Росією за рахунок відторгнення частини її історичних територій, у мешканців ніхто нічого не питав...

Хрущов навіщось подарував Крим Україні...

Більшовики хотіли за всяку ціну утриматися при владі, йшли на все, включаючи Брестський мир та задоволення будь-яких хотєлок націоналістів. Україну в наші дні можна повною мірою назвати "Україна імені Володимира Ілліча Леніна", він її автор і архітектор.

Таким чином, політикою більшовиків і було створено Україну. Її так і можна назвати – Україна імені Леніна, який туди буквально втиснув Донбас. І тепер там скидають пам'ятники Леніну та проводять декомунізацію. Ви хочете декомунізації? Нас це цілком влаштовує. Ми готові вам показати, що таке справжня декомунізація".

20:36 РосЗМІ повідомляють, що кількість жителів Донбасу, що прибули до РФ, наблизилася до 80 тисяч.

20:32 Адміністрація Байдена обговорювала з урядом України можливий від'їзд Зеленського із Києва у разі ескалації, пише NBC News.

20:22 Голова дипломатії Євросоюзу Боррель: "У разі визнання Москвою "ЛНР" та "ДНР" питання про саміт Росії, США та Франції вже не обговорюватиметься".

20:19 Також екстрену нараду скликає керівництво Франції.

20:16 Байден почав екстрену нараду нацбезпеки США після рішення Радбезу РФ щодо можливого визнання Путіним так званих "ДНР" та "ЛНР".

20:09 Путін заявив Шольцу та Макрону, що збирається підписати указ про визнання незалежності "ДНР" та "ЛНР".

19:59 В результаті обстрілу з боку бойовиків ДНР в Новолуганському загинув Роман Широкій.

19:50 Внаслідок обстрілу бойовиками Зайцевого загинули двоє українських військових, троє поранені, ще один поранений у Водяному.

19:16 У разі вторгнення РФ в Україну до списку санкцій ЄС включить "Північний потік 2", заявив канцлер Австрії Карл Негаммер.

18:50 Міністерство оборони США заявило, що напад Росії на Україну може статися вже сьогодні, але наголосило, що "для дипломатії ще є час".

18:35 Бойовики обстріляли смт Новолуганське. Загинув чоловік 1970 року народження.

18:27 Був на Раді безпеки РФ і курйозний момент:

18:00

17:31 На Раді безпеки РФ всі учасники виступили за визнання "ДНР" та "ЛНР". Путін заявив, що рішення буде ухвалено сьогодні.

16:31 США вважають, що російське вторгнення в Україну може розпочатися будь-якої миті, зокрема "найближчим часом", заявив представник Пентагону Джон Кірбі в ефірі телеканалу CNN.

16:29 Бойовики знову завдають ударів по Луганській області.

16:09 Ватажки так званих ДНР та ЛНР Денис Пушилін та Леонід Пасічник звернулися до президента РФ з проханням визнати "незалежність республік".

Сьогодні Путін проводить засідання Ради безпеки РФ. Він заявив, що мета засідання - визначити кроки по Донбасу, маючи на увазі звернення ДНР та ЛНР із проханням визнати їхній суверенітет.

15:30 Російська пропаганда запустила черговий фейк про нібито напад українських військових на територію РФ, знищення п'яти "диверсантів" та двох БМП, які мали евакуювати ДРГ в Україну.

15:05 Американський стратегічний розвідувальний безпілотник RQ-4 Global Hawk, розроблений компанією Northrop Grumman, веде моніторинг ситуації біля лінії розмежування на Донбасі, біля російського та білоруського кордонів.

14:44 Правоохоронці у Щасті Луганської області, обстріляного бойовиками, просять мешканців без потреби не виходити з домівок.

14:00 Бойовики обстріляли Луганську ТЕС. Було розбито колектор тепломережі в районі КПП, пошкоджено всі лінії електропередач. Оскільки ремонт електропостачання не дав потрібного результату, станцію довелося зупинити.

13:35

13:25 У Білгородській області РФ помічені танки з нібито захистом від "Джавелінів" та маркуванням "Z". Є припущення, що техніка з цим маркуванням має зайти на окуповані території.

13:00 У ФСБ Росії заявили, що снаряд, який нібито запущений з території України, 20 лютого вранці повністю зруйнував місце несення служби прикордонників у Ростовській області поблизу держкордону.

У відповідь секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що це кремлівські фантазії, які не мають жодних підстав.

11:45 Ватажок т.зв. "ДНР" Денис Пушилін закликав все чоловіче населення невизнаної "республіки" - всіх здатних тримати зброю в руках - прибути у військові комісаріати і "стати на захист своїх сімей, своїх дітей, дружин, матерів та Вітчизни".

11:10 У Білгородській області РФ водій військової вантажівки вирішив не відставати від головної колони, тому проігнорував заборонний знак світлофора і влаштував серйозну ДТП.

10:40 Стало відомо, що сьогодні Путін проведе велике засідання Ради безпеки. На ньому виступатимуть сам глава держави та інші спікери. Представник Кремля наголосив, що зустріч стане позачерговою.

09:50 Пересічні росіяни обурюються, що міністр оборони РФ Сергій Шойгу відправляє на кордон України непідготовлених солдатів-строковиків, які вміють лише сніг чистити та цеглу тягати. На їхню думку, строковиків в Україні "просто повбивають".

Увага, багато нецензурної лексики 18+

08:50 Самозваний "глава ЛНР" Леонід Пасічник підписав незаконний "указ", за яким чоловіки старше 55 років можуть бути "добровільно" призвані на військову службу. Цей "указ" набув чинності 21 лютого.

08:25 Окупанти кілька днів приховували свої втрати на Донбасі, однак вирішили звинуватити ЗСУ.

07:45

07:40 Байден планує обговорити із лідерами G7 на віртуальній зустрічі 24 лютого ситуацію навколо України, про що свідчить розклад американського президента.

07:25 Стало відомо, що в ніч проти понеділка, 21 лютого, Макрон знову зателефонував Путіну, їхня розмова тривала близько години.

7:00 Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн розповіла про наслідки, які очікують на Росію у разі силового наступу на Україну. Відмова від дипломатії загрожуватиме втратою доступу до міжнародних фінансових ринків . Агресори позбавлять доступу до ключових експортних товарів, які необхідні для модернізації та диверсифікації російської економіки.

6:30 Українці, які живуть у Мексиці, влаштували мирний марш до Ангела Незалежності в Мехіко, щоб привернути увагу нашої країни до конфлікту з Росією.

Вони скандували "Незалежна Україна!" та “Єдина Україна ніколи не буде переможена!”, а також несли транспаранти “Немає окупації”. протестуючі закликали до припинення конфлікту, що загрожує можливим вторгненням Росії.