RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Що таке призов резервістів: кого викличуть у військкомати

У вівторок, 22 лютого, президент України Володимир Зеленський виступив із черговим відеозверненням, в якому він заявив про призов резервістів у особливий період.

"Апостроф" пояснює, що це означає для українців.

Згідно із українським законодавством, в особливий період на військову службу закличуть громадян, що уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву. Однак, цей процес не є мобілізацією населення.

Рішення про такий призов має ухвалити Верховний Головнокомандувач ЗСУ, тобто президент України Володимир Зеленський, за поданням Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

"На сьогоднішній день немає потреби у загальній мобілізації. Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування. Мною, як Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України, видано указ про призов резервістів в особливий період", - повідомив Зеленський.

У рішенні буде визначено категорії резервістів, яких стосуватиметься призов, завдання, обсяги, терміни та порядок проведення призову.

деться виключно про громадян, зарахованих до оперативного резерву. Маємо підвищити готовність українського війська до всіх можливих змін в оперативній обстановці", - наголосив президент України.

Під призов в особливий період підпадають:

  • колишні учасники АТО та ООС на Донбасі;
  • колишні військовослужбовці строкової служби, військової служби за призовом з мобілізації, на особливий період;
  • резервісти з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Резервісти зобов'язані з'явитись до Центрів комплектування та соціальної підтримки або ж до своєї військової частини протягом доби з моменту підписання відповідного указу.

Важливо зазначити: на резервістів, яких призивають без мобілізації, поширюватимуться трудові, соціально-правові та освітні гарантії, передбачені для мобілізованих громадян.

Раніше "Апостроф" повідомляв про заяву нардепа від "Слуги народу" під час брифінгу про ймовірність запровадження в Україні режиму надзвичайного стану. Насамперед йдеться про НС на підконтрольних Україні районах Донецької та Луганської областей.