RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Вторгнення військ РФ до України: актуальна карта агресії на 21:00 26 лютого

Російські окупанти продовжують вторгнення в Україну, проте темпи їхнього просування в суботу, 26 лютого, різко впали, вони зазнають втрат у живій силі й техніці, багато військових потрапило в полон.

Про це на брифінгу розповів радник Офісу президента Олексій Арестович.

За його словами, противник взяв оперативну паузу, триває накопичення ворога на захід від Києва, але українські військові завдають по ньому артилерійських ударів, збили його темп, він не рухаються у бік столиці, бо йому "дуже боляче".

Тримаються Чернігів, Суми. Суми повністю під нами, незважаючи на повідомлення, що половина міста під "ними". У Сумах військовослужбовці і просто громадяни самі організувалися і роблять вилазки у бік супротивника. Палять тили і паливо в бензовозах. Зараз там російська армія повністю деморалізована. Нема пального, нема настрою і нема моралі" - наголосив Арестович.

Він додав, що Харків тримається: "Всі ви бачили кадри розгрому російських колон під Харковом. Друга столиця України демонструє блискучі результати своєї бойової роботи" .

У зоні ООС наші позиції тримають. Противник намагається атакувати. Сьогодні під Маріуполем збили черговий російський літак, котрий намагався атакувати наші позиції. Під Маріуполь висувається бригадно-тактична група з Мелітополя, але наші знають про цю проблему і зараз зустрічають її, розповів радник Офісу президента.

"У Перевальному (Крим) 53% призовників розбіглися і відмовляються йти до армії, відмовляються брати участь в операції проти України", - продовжив Арестович.

Проблема на ділянці Енергодар – Запоріжжя, але туди висуваються підрозділи ЗСУ. Ми знаємо про цю проблему, і нікуди ворог не пройде. Їх "відмічають" як завжди, як це добре роблять ЗСУ, каже військовий експерт.

"Страшні кадри розгрому російський колон під Херсоном усі бачили. Херсон тримають наші сили та завдають втрати ворогові ", - каже Арестович.

За його словами, сьогодні, крім невеликого руху від Мелітополя до Маріуполя, не було жодного просування ворога. А на трьох-чотирьох ділянках, де вони намагалися просунутися, їм завдали поразки.

"Зараз настає психологічний перелом. Окупанти намагалися зробити нам психологічний колапс, а коли він не вийшов - самі в нього впали. думаю, їхньої "бурі та натиску" залишилося добу-дві", - вважає радник ОП.

Арестович також розповів, що окупанти масово здаються в полон, у тому числі трапляються і старші офіцери. "Сьогодні захоплено начальника штабу військової частини, командира танкового батальйону. Нещасних хлопців-строковиків ми набрали понад 300 людей", - додав він.

Увага, присутня ненормативна лексика і сцени насильства. Відео 18+

А тим часом у мережі продовжують з'являтися актуальні карти російського вторгнення в Україну, де зображені найважливіші місця зіткнень та обстрілів.

Російська пропаганда малює схожу карту, з якої випливає, що великого просування ЗС РФ в Україні так і не сталося.

Нагадаємо, 26 лютого кілька країн членів НАТО вирішили допомогти Україні зброєю, техніками та матеріалами. Німеччина направить "Стінгери" і ПТРК, Словаччина - великокаліберні міни та авіаційне пальне, Бельгія - 3800 тонн палива та 2000 кулеметів.