RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Прокурор міжнародного трибуналу розпочав розслідування проти керівництва Росії за вторгнення в Україну

Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан особисто ініціював розслідування щодо розслідування вторгнення Російської Федерації на територію України.

Про це повідомляє прес-служба суду.

У повідомленні наголошується, що Україна не є країною-учасницею Римського статуту Міжнародного кримінального суду, тому офіційний Київ не може передати декларацію про скоєння злочинів до офісу судді. Проте суддя двічі користувався своїми прерогативами.

Перша декларація, подана урядом України, визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо ймовірних злочинів з боку Росії на території України в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року – йдеться про загибель "Небесної сотні", а потім початок анексії Криму.

Друга декларація продовжила цей період на відкритій основі, щоб охопити злочини, що продовжуються - сюди входить як інтервенція РФ на Донбас у 2014 році, так і відкрита війна Росії з Україною, яка почалася в лютому 2022 року.

За словами прокурора, є достатньо доказів, щоб рахувати - в Україні з боку Росії було скоєно як військові злочини, так і злочини проти людяності.

Раніше ми повідомляли, що Влада України подала до Міжнародного кримінального суду ООН у Гаазі на Російську Федерацію - Кремль збираються притягнути до відповідальності за 113 обстрілів території України ракетною та балістичною артилерією.