RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Вторгнення Білорусі в Україну: політолог пояснив, що станеться насправді

Ситуація між Путіним і Лукашенком дійшла до того, що Путін, щоб втягнути білорусів у війну, завдав авіаудару по їхній території. Але білоруси так не хочуть воювати, що назвали це фейком.

Про це політолог Віктор Андрусів написав у Facebook.

По-перше, білоруси завжди молилися на російську армію. Тепер, коли вони бачать тисячі трупів та поранених "другої армії у світі", у них не просто мотивації немає, у них взагалі панічний страх”, – зазначив він.

Другою причиною відмови білоруської армії вступати у війну Андрусів назвав те, що ця країна ніколи не готувалася до серйозних бойових дій. Білоруси завжди вважали, що такі питання у зоні відповідальності “старшого брата”, тому їхня армія відстає від російської за більшістю параметрів.

По-третє, історично білоруси ніколи не були войовничою нацією. Вони завжди уникали війни та протистояння. Колись Семен Глузман сказав мені, що майже ніколи не зустрічав білорусів у радянських таборах, бо вони завжди прагнули уникати конфлікту. Зрештою, це одна з причин, чому вони досі не скинули Лукашенка, котрий під час останніх протестів уже стояв однією ногою на лижах”, – додав Андрусів.

На його думку, під час вступу Білорусі у війну солдати почнуть писати масові відмови. Після неминучих розбитих колон та трун на протести вийдуть тисячі білорусів.

“Бо на відміну від росіян вони підтримують владу доти, доки вона не загрожує їхньому життю та благополуччю. Країна дестабілізується, і Лука побіжить до Путіна. Останній отримає дестабілізацію у своїх тилах і вибиратиме: чи витрачатиме ресурс на придушення повстання в Білорусі, чи відступатиме з України”, – спрогнозував політолог.

Він додав, що Білорусь уже воює з Україною, надаючи аеропорти та пальне росіянам. Але Україна поки що не вступила в цю війну. Тому коли Лукашенко дасть привід для повної війни, наша країна зможе завдавати ударів по базах росіян у Мозирі та Гомелі.

Раніше білоруський опозиціонер Франак Вячорка заявив, що повномасштабну участь Білорусі у війні проти України не можна повністю відкидати. Водночас не слід забувати, що досі білоруські військові не давали на це своєї згоди.