RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Війська Путіна скоро чекає глухий кут: Арестович дав прогноз закінчення війни

Радник глави Офісу президента Олексій Арестович дав прогноз щодо того, коли закінчиться війна з Росією, і як розвиватимуться бойові дії на території України найближчим часом.

Про це він розповів в інтерв'ю Радіо "Свобода".

Так, на думку Арестовича, окупанти вже зараз фактично програли цю війну і опинилися перед оперативним тупиком, за яким піде програш.

"Вони ввели з 24 лютого 97 тактичних груп, це понад 120-130 тисяч осіб, але є ще тилові частини, тобто загальне угрупування десь 200 тисяч. З них 15 знищено повністю. 18-20 приведено в стан небоєздатності. то 60 (тактичних груп – ред.) зараз оперує, але вони пов'язані боями по всій Україні і десь 10 у них у резерві ще. Це мізерні сили за такого розмаху та інтенсивності бойових дій. Фактично вони втрачають наступальний потенціал. Вони їдуть вже за інерцією, і думаю, що 10 днів, може, 14 у них залишилося на те, щоб вони взагалі були здатні на активні бойові дії”, – пояснює Арестович.

За його словами, у зв'язку з цим, вже незабаром, російські війська будуть змушені перейти до опозиційної війни і зайняти оборонну позицію. Арестович наголошує, що саме зараз це вже відбувається під Києвом та іншими великими українськими містами, на околицях яких тривають активні бойові дії.

"Навіть якщо вони нашкребуть зараз резерви, хоча у них з цим величезні проблеми, у самій Росії та в Сирії не вдалося набрати. І вони перекинуть сюди, так що ці резерви не будуть здатні принципово змінити ситуацію. Тобто вони фактично програли, а зараз вони перед лицем оперативного тупика, потім і програшу, може протягом 2-3 тижнів", - додав радник голови Офісу Зеленського.

На запитання, чи достатньо у ЗСУ сил для того, щоб відбиватися та утримувати свої нинішні позиції, Арестович відповів, що більш ,аніж. За його словами, оскільки ЗСУ борються на своїй землі, а росіяни – на чужій, наші захисники з кожним днем стають дедалі сильнішими. Водночас, окупанти стрімко втрачають свій потенціал та ініціативу. Про це свідчать чутки про те, що Росія зверталася по військову допомогу до Китаю і навіть Північної Кореї.

Також в окремих колах існує побоювання, що з першого квітня російські війська можуть знову перейти у фазу активного наступу. Але Арестович запевняє, що вони для цього вже фактично не мають ресурсів.

"Нема чим наступати. Вони можуть бити ракетами, цього добра у них вистачає, крилатих ракет повітряного базування типу "Іскандер", і вони будуть бити, може більше, аніж зараз. Але вони намагаються майже не застосовувати авіацію, крім Маріуполя та зони ООС. Але там їх збивають. У зоні Маріуполя нема, на жаль, ППО потужної, а от у зоні ООС збивають щодня фактично”, – пояснює Арестович.

Також він наголосив, що авіаудари в районі Києва, Харкова, Чернігова та Сум значно скоротилися. Це пов'язано з тим, що на цих напрямках їхню авіацію регулярно збивають українські ППО.

Водночас Арестович стверджує, що в Росії підготовлених льотчиків набагато менше, аніж літаків, які їхнє військове керівництво виділило для війни з Україною.

"Розумієте, вони зібрали 500 літаків навколо України. Але застосовували 120-150, тому що у них підготовлених льотчиків набагато менше, аніж літаків. І уявіть собі, якщо ми збили 83, ну, може, 85 вже сьогодні, зі 150 – це більше, аніж половина вже нездатних. Інші виснажилися. Тобто це величезна проблема. Навіть цей рід військ у них зараз підточує свої можливості діяти в Україні", - зазначив Арестович.

За словами політика, активна фаза бойових дій триватиме ще 2-3 тижні. Прямо зараз під Києвом та іншими великими містами вона майже завершена. Приблизно після закінчення цього строку, стверджує Арестович, кияни-втікачі зможуть повернутися до своїх будинків.

"Навіть якщо вони десь нашкребуть якісь резерви, спробують перейти в наступ, то все одно все закінчиться їхньою поразкою. Ну, просто на тиждень це, чи на 10 днів ще віддалиться. Кінець тут один, вони стратегічно програли, програють і оперативно. Тому я думаю, що середина квітня - кінець квітня кияни, які виїхали, зможуть повертатися додому", - резюмував Арестович.

Варто додати, що про повноцінну війну з Російською Федерацією Арестович казав в одному з інтерв'ю на "Апостроф TV" ще 2019 року. Тоді він попереджав, що війна з Росією почнеться у найближчі кілька років.

Раніше ми також повідомляли про те, що ЗСУ відкинули окупантів на 70 кілометрів від Києва.