RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Новий удар по Києву та витік аміаку під Сумами: хроніка війни в Україні 21 березня

Уже 26-ту добу український народ веде запеклі бої з російськими військами. Окупанти продовжують зазнавати великих втрат. Вночі війська РФ завдали чергового удару по Києву - цього разу постраждав торговий центр. Щоб зупинити повномасштабну війну, Україна готова до переговорів з Кремлем. При цьому в МЗС наголосили, що це не означає капітулювати перед країною-агресором.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 19 березня

Хроніка боїв 20 березня

______________________________________________________

23:44. перемога обов'язково за нами! Доброї ночі та Слава Україні!

23:43. окупанти хотіли у Херсоні створити "Хернр", але дідька їм лисого, а не Херсон.

23:42. та ми все відбудуємо

23:41. наслідки бомбардування спальних районів Миколаєва

23:39. російські окупанти обстріляли місто Зеленодольськ на Дніпропетровщині з "Градів". Але ЗСУ дали жорстку відповідь. Як результат - знищено повністю склад боєприпасів противника і батарею "Градів", які обстріляли місто.

23:36. у село Михайлівка Рубежівка, яке знаходиться південніше Ворзеля, зайшло багато броньованої техніки ворога. Загнавши техніку у двори, терористи ховаються в будинках. Про це повідомляють місцеві жителі, які там зараз знаходяться і не виїхали.

23:32. спецслужби окупантів намагалися здійснювати підривну діяльність на Закарпатті, направлену на внутрішню дестабілізацію. Наразі ситуація повністю контрольована. Про це повідомив Про це повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

"Об’єктом цих заходів очікувано стала угорська громада нашого регіону, представникам якої почали розсилати з невідомих акаунтів у соцмережах фейкові повідомлення з погрозами", — пояснив Віктор Микита.

23:25. в зоні Операції об'єднаних сил протягом поточної доби було успішно відбито 13 атак ворога. Загальні втрати живої сили противника склали близько 300 осіб. Також українські захисники знищили 14 танків, 8 БМП, 2 МТ-ЛБ, 3 артилерійські системи і 4 автомобілі. У небі підрозділи протиповітряної оборони збили один ворожий літак та ще один підбили. А у Маріуполі знищено один ворожий катер.

23:11. знайшлась робота для полонених нацистів. Вони збирають на полях бою тіла 200-х окупантів.

23:05. справжня гуманітарна катастрофа у Чернігові. У місті відсутня електроенергія, через це немає і води в кранах. Частково вдалося відновити мобільний зв'язок і завезти гуманітарну допомогу. У деяких районах міста люди змушені готувати їжу на вогнищі просто неба.

23:01. русский танк, йди нахуй. Єдиний на рф виробник танків "Уралвагонзавод" зупинив роботу брак комплектуючих іноземного виробництва.

22:58. "Нас не беруть у НАТО, бо бояться Росії. Ось і все. Нам треба заспокоїтись і сказати "окей, інші гарантії безпеки", — Володимир Зеленський про компроміс у питанні членства України в Альянсі.

22:54. у вечірньому Харкові артилерійська канонада

22:22. про евакуацію 21 березня:

- за добу евакуйовано 8 057 людей, з них - 3 007 дістались з Маріуполя до Запоріжжя;

- до Бердянська прибуло 26 автобусів. Евакуація з Бердянська і населених пунктів Мангушської ОТГ, зокрема, селищ Мелекіне та Нікольське, відбудеться 22 березня з 9.00 до 11.00. З Запоріжжя також буде направлено ще 27 великих автобусів;

- в Бердянську продовжують працювати штаби, де маріупольцям надається уся необхідна допомога: харчування, медична допомога, місця для відпочинку;

- в Київській області евакуйовано 4 750 людей, доставлено гуманітарну допомогу у Ворзель та Бучу;

- на Луганщині коридорами з міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Гірське до Бахмута евакуйовано 300 людей. В ці населені пункти доставлено більше 200 тонн гуманітарної допомоги.

22:18. російські фашисти увечері обстріляли Авдіївку на Донеччині. Від обстрілів загинули 5 жителів, ще 20 поранено.

22:14. нацисти здійснили ракетний удар по Рівненщині. Сили ППО збили три ракети. Від четвертої ракети можливі збитки та руйнування. Про це повідомив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

22:10. у Маріупольській міськраді показали, як сьогодні живе Маріуполь. Місто біля моря, яке ще вчора було символом розвитку, стало місцем концентрації болю та жалю. Зруйнувано майже 80% міської інфраструктури, з якої 30% вже не підлягає відновленню. Самі маріупольці перебувають в жахливих умовах та кожен день долають нові виклики.


22:07. "Ми займаємося комплектацією та допомогою армії та тилу, налаштовуємо логістику на підприємствах, складаємо списки, оформлюємо пропускний режим, готуємось до посівної, виставляємо охорону на підприємства. Тобто повертаємось до мирного життя там, де це можливо", — відзвітував губернатор Миколаївщини Віталій Кім.

22:03. міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що за 24 дні війни знешкоджено понад 8 тисяч вибухонебезпечних об'єктів та понад 200 кг вибухонебезпечних речовин, з них понад 400 авіаційних бомб та ракет.

"Ці предмети в жодному разі не можна чіпати. Краще позначити місцезнаходження вибухонебезпечного засобу предметами, щоб перехожі оминали його, і терміново повідомити відповідні служби. Форма вибухонебезпечних предметів може бути різною, тому слід насторожено ставитись до будь-яких підозрілих предметів. Також поблизу них не варто користуватися мобільним телефоном", - пояснив Денис Монастирський.

21:49. на росії заблоковано Euronews. Все вірно - не потрібно ваті цікавитися життям Європи, вони туди все одно не потраплять.

21:46. у Мелітополі окупанти викрали трьох громадян Ізраїлю - Віру, Михайла та Тетяну Кумок. Про це повідомила Ірина Верещук.

21:41. працює український ПТРК "Стугна" - мінус один БМП окупантів. Влучний постріл виконали бійці 128 окремої гірсько-штурмової бригади.


21:40. для базування авіації російські окупанти використовують 40 аеродромів на росії, білорусі та у анексованому Криму. Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на військових експертів.

20:27. з початку вторгнення російсько-нацистських військ у Києві загинуло 65 цивільних осіб, зокрема 4 дитини. Про це мер повідомив Києва Віталій Кличко.

20:19. у Бердянську, який захопили російські війська, працюють українські штаби, в яких близько 3 500 маріупольців отримують необхідну допомогу: харчування, медичну допомогу, консультації психологів, місця для відпочинку.

20:11. Захід знайшов нові важелі впливу на рф через криваве вторгнення в Україну. Серед обмежень, які можуть запровадити - нафтове ембарго, пошук та арешт активів найбагатших росіян.

20:06. окупанти продовжують хаотичний обстріл Маріуполя

19:59. у Києві знову чути вибухи на правому березі

19:51. російські солдафони під Чорнобаївкою таки ввійдуть в історію. Премію Дарвіна заслужили

19:30. евакуаційні автобуси з дітьми з Маріуполя потрапили під обстріли окупантів. Є важкопоранені. Про це повідомив голова Запорізької ОВА Старух.

19:03. у Києві чоловік зайшов у свою квартиру, у якій після ракетного обстрілу знищено стіну, і збирав вцілілі речі.

18:46. за 25 днів війни захисники України знищили майже 1500 БТР і 500 танків російських терористів. Міністр оборони Олексій Резніков наголосив, що частина з них була знищена завдяки гуманітарній допомозі від Великої Британії. За це міністр подякував своєму британському колезі.

18:39. військовий журналіст Юрій Бутусов розповів, як українські захисники демілітаризують російську армію. Наші війська провели успішну контратаку та відкинули російські війська на Миколаївщині. Цілу та биту техніку майже одразу забирають чи здають на металобрухт місцеві жителі. Важко встигнути сфотографувати все. Знайти навіть ці результати бойових дій уже не можна, робота йде безперервно. Через 3-4 дні на місцях боїв видно лише обгорілі шини, розкидані боєприпаси, які непридатні для використання, і все. Місцеві жителі демонтують кожен гвіздок. А наші військові частини демілітаризують російську армію та поповнюються російською технікою.

18:33. у Харкові по місту почали прибирати покинуті автівки

18:30. на польсько-білоруському кордоні активісти продовжують блокувати фури, які їдуть на білорусь і рф. Довжина черги вантажівок становить вже 50 кілометрів. Люди третю добу поспіль стоять на польсько-білоруському кордоні і не пропускають фури. Кому дуже хочеться їхати - розвантажуй фуру і їдь порожнім.

18:18. орки, які тимчасово захопили Волноваху, визнають, що місто зруйноване майже вщент і 85% будівель не підлягає відновленню. Ну що ж, "звільнили"... Варто зазначили, що нещодавно це було невелике симпатичне місто, де за програмою президента відбудували новий спорткомплекс за бюджетні гроші. І тепер нічого цього немає. І зрозуміло, що колишня Волноваха вже ніколи не буде. От і вся суть "русского мира" в цій історії – прийти, все знищити, змусити тисячі людей жити в гівні та руїнах та страшно пишатися собою.

18:08. в Чорнобаївці вже всьоме ЗСУ розбили окупанта. Всьоме (!!!)

17:58. "Азов" показав, як знищує піхоту ворога під Маріуполем

15:20 У Харкові загинув 96-річний в'язень фашистських концтаборів. Борис Романченко пережив Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен, але був убитий російською ракетою у своїй квартирі під час "операції з денацифікації".

14:58 Під час боїв біля міста Тростянець на Сумщині, Збройні Сили України розгромили колону росіян, в складі якої був дослідний танк Т-80УМ2 "Чорний орел". У росіян він був лише в одному екземплярі.

14:44 Окупанти намагалися наступати на Бровари, але зазнали великих втрат і були зупинені ЗСУ.

14:28 Міноборони за останні 3 дні дотягло та передало ЗСУ 51 000 бронежилетів 4 класу захисту за стандартом НАТО. Левова частка профінансована із держбюджету, тобто українськими платниками податків. До останнього не говорили, бо Росія намагається зламати всі контракти. По шоломах трохи повільніше, наздоганяємо.

14:25 Сьогодні Чехія, Естонія, Польща, Франція, Грузія, Німеччина, Ірландія, Латвія, Литва, Нідерланди, Швеція, Великобританія та США підписали спільну заяву "Про невідкладну необхідність модернізації ППО України".

14:14 Укрзалізниця призначила додаткові евакуаційні поїзди:

16:05 - №225/226-227/228 Запоріжжя-Чоп/Ковель.

20:00 - №234/233 Дніпро - Чоп.

14:10 За словами Міністерства оборони Білорусі, десантники 38-ї Брестської окремої гвардійської десантно-штурмової бригади повернулися від українського кордону до пункту постійної дислокації.

13:53 Гостомель. Російські орки крадуть із квартир побутову техніку, картини, навіть вази та вантажать у КамАзи.

13:45 Увага! Пасажири, які планували виїзд із Києва 21-23 березня.

Через запровадження у Києві посиленої комендантської години з 20:00 21 березня до 7:00 23 березня вхід до вокзалів Київ-Пасажирський та Дарниця буде заборонено. Посадку на пасажирські поїзди в Києві будуть дозволені лише транзитним пасажирам, а також пасажирам, що потрапили на вокзал, заздалегідь до комендантської години.

Також на час дії комендантської години не курсуватиме електричка Святошин-Дарниця.

13:30 Переговори офіційних делегацій України та Росії тривали у понеділок півтора години. Далі весь день працюватимуть робочі групи.

Переговори між Україною та Росією відбуваються кожного дня на рівні експертних груп.

13:25 Євросоюз збільшить фінансову допомогу Україні до мільярда євро. Німеччина зі свого боку забезпечить швидку реалізацію замовлень на зброю від німецьких компаній.

13:17 ЗСУ знищили 3 з 10 армій Росії: 5 авіаполків, 11 батальйонів танків, 34 батальйони бронетехніки.

13:10 Арестович: "Противник майже втратив змогу наступати будь-де на території України і веде лише тактичні дії та накопичення резервів, які піддаються нищівним ударам наших військ".

13:00 97% білорусів не підтримують участь РБ у війні проти України, свідчать дані соціологічного дослідження Ригора Астапені. Ця цифра зросла: за даними попереднього опитування, за участь їхньої країни у воєнних діях були 13% громадян.

12:44 ЄС планує збільшити фінансову допомогу Україні на закупівлю зброї до 1 мільярда євро.

12:39 "Ми почали працювати над наданням висновку на підставі заявки на членство України. Ми будемо працювати так швидко, як тільки зможемо", — єврокомісар з питань розширення і сусідства Олівер Варгеї.

12:20 Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков повідомив іншим країнам, що важливо зробити Україну "зговірливішою": "Росія вдячна всім країнам, які пропонують посередництво на переговорах з Києвом, важливо зробити Україну зговірливішою.

Ступінь просування на переговорах, напевно, не такий, як хотілося б, і не такий, як потребує динаміка розвитку ситуації для української сторони".

12:08 Російські окупанти на Чернігівщині вдаються до викрадень та незаконного утримання жителів. Така інформація надходить з громад на тимчасово окупованій території області.

Учора у с. Андріївка Михайло-Коцюбинської громади росіяни затримали старосту (за оновленою інформацією на ранок 21 березня, його відпустили). Також затримали місцеву депутатку, директорку школи.

Окупанти також затримали старосту с. Грем’яч Новгород-Сіверської громади та, за даними місцевих жителів, вивезли військовою технікою на територію російської федерації.

У с. Нова Басань однойменної громади повідомляли про викрадення 2 представників місцевого самоврядування.

12:00 В Харкові окупанти зруйновали 972 будівлі. З них 778 - житлові будинки.

11:45 У Києві та Київській області запроваджується посилена комендантська година із 20:00 21 березня до 07:00 23 березня.

  • Без спецперепусток буде заборонено пересування містом!
  • Виходити можна тільки, щоб дійти до найближчого укриття.
  • Цивільні особи, які перебуватимуть на вулиці у період комендантської години без спецперепустки, вважатимуться членами диверсійно-розвідувальних груп!

11:18 Російський ЗРК "Тор М1" не зміг доїхати куди мав.

11:00 Словенія незабаром планує повернути своїх дипломатів до Києва. Про це повідомив прем'єр-міністр Словенії Янез Янші:

"Словенія скоро відправить своїх дипломатів назад до Києва. Вони добровольці. Ми працюємо над тим, щоб Євросоюз зробив те саме. Україна потребує прямої дипломатичної підтримки".

10:45 Загальні бойові втрати противника орієнтовно склали близько 15 000 осіб особового складу.

10:34 Вранці Одесу обстріляли з корабельної артилерії, жертв немає.

10:05 Унаслідок війни, розв'язаної РФ, понад 3 млн українців були змушені виїхати до європейських країн, 11-12 млн людей стали вимушеними внутрішніми переселенцями.

09:57 Десь на півдні України підсмажили підрозділ з кримського Перевального.

09:44 Бої на Луганщині продовжуються. На ранок 21 березня за минулу добу маємо 12 зруйнованих росіянами житлових будинків, поранених двоє, врятованих з-під завалів п’ятеро. У Сєвєродонецьку рятувальники ліквідували масштабну пожежу на продуктовому складі, що сталася внаслідок обстрілів.

Ворог гатить по мирному населенню. Найважча ситуація в Рубіжному, Попасній та Кремінній. В області критична ситуація з комунікаціями. Проте електрикам вдалося повернути світло в Гірську громаду, також мобільний зв‘язок.

09:37 На сьогодні погоджено 8 гуманітарних коридорів.

Донецька область:

Для евакуації людей з Маріуполя до міста Запоріжжя сьогодні будуть працювати маршрути:

  • Бердянськ – Запоріжжя
  • Мангушська громада – Запоріжжя
  • Нікольське – Запоріжжя

Київська область:

  • селища Велика Димерка до Броварів
  • з селища Ворзель до селища Білогородка
  • з міста Буча до селища Білогородка
  • з села Козаровичи до міста Вишгород

Луганська область:

  • з міста Лисичанськ до міста Бахмут
  • з міста Сєвєродонецьк до міста Бахмут
  • з міста Гірське до міста Бахмут

Автобуси для евакуації та гуманітарна допомога будуть відправлені з міста Бахмут

09:28 За попередніми даними, вже 8 загиблих внаслідок ворожого обстрілу ТЦ на Подолі в Києві.

09:12 Російські загарбники намагаються обійти Миколаїв у напрямку Одеси, але це в них не вдається. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

09:03 Прем'єр-міністр Британії планує подорож до України. Видання Daily Mail повідомляє, що Джонсон уже попросив своїх чиновників вивчити цінність та практичність поїздки до Києва заради особистої зустрічі із Зеленським.

08:59 Збройні сили знищили два КамАЗи російських окупантів. Вони були завантажені провіантом та боєприпасами.

08:48 Укрзалізниця повертає платний проїзд неевакуаційними поїздами, а також закордонними рейсами. Водночас евакуаційні поїзди внутрішнього сполучення та міжміські електрички залишаться безкоштовними.

Повернення до систематизованого продажу квитків на міжнародні рейси дасть змогу пасажирам планувати свою подорож заздалегідь і гарантовано забезпечити собі місця у вагоні, адже посадка буде за квитками.

08:34

08:22 Міністерство охорони здоров’я заборонило застосування в Україні 39 лікарських засобів, виробники та/або заявники яких мають юридичну адресу та/або адресу місця провадження діяльності в Республіці Білорусь.

08:19 Вранці 21 березня на рейді в акваторії Чорного моря помітили два кораблі РФ.

"Їх поява носить демонстраційний характер з метою психологічного тиску", – заявив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.

08:12 Нова Зеландія виділить Україні 5 млн новозеландських доларів ($3,5 млн) на покупку нелетальної зброї, а також направить власне захисне спорядження.

07:56 ДСНС: "Станом на 07:30 у м. Суми на території ПАТ "Сумихімпром" проведено роботи по накладанню бандажу на пошкоджений трубопровід. Підрозділи ДСНС продовжують роботи по осадженню аміачної хмари.

Внаслідок події 1 особа травмована (працівник підприємства).

Аварійну ситуацію локалізовано".

07:54 Завдано два ракетних удари по одному з військових полігонів на Рівненщині. Про це заявив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

07:47 Російські окупанти викрали з морського порту в Бердянську п'ять кораблів із кількома десятками тисяч тонн зерна. Про це заявив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

07:39 Євросоюз розробляє п'ятий пакет санкцій проти Росії. Цього тижня на самітах ЄС, G7 та НАТО обговорюватиметься можливість запровадження ЄС нафтового ембарго проти Росії.

07:35 Постійний представник Штатів при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що країни НАТО можуть прийняти рішення про введення військ в Україну, хоча США не вводитимуть своїх військ:

"Я можу сказати, що американські війська не будуть на території України в цей момент. Президент (Джо Байден – ред.) чітко це сказав, але інші країни НАТО можуть вирішити, що хочуть ввести війська в Україну".

07:29 Президент США Джо Байден 25 березня зустрінеться із президентом Польщі Анджеєм Дудою у Варшаві. Вони обговорять міжнародну відповідь "на гуманітарну кризу та кризу в галузі прав людини, викликану невиправданою війною, розв'язаною Росією проти України", – повідомила прес-секретар Білого дому Джен Псакі.

07:20 Путін більше не ставить за мету взяти Київ, а хоче змусити Україну здати південні та східні території, - Wall Street Journal з посиланням на американських чиновників.

07:08 У Москві наклав на себе руки український математик Костянтин Ольмезов. Він залишив передсмертну записку, в якій написав, що йде з життя тому, що не може винести жаху того, що відбувається.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну математик намагався виїхати з Росії, але його затримали на автовокзалі, а за 2 дні заарештували на 15 діб у сфабрикованій справі за адміністративною статтею "дрібне хуліганство" за те, що він порушив громадський порядок на вокзалі.

"Я їхав захищати свою країну, захищати від того, хто хотів її забрати", - написав Ольмезов. І додав, що несвобода для нього гірша за смерть.

06:59 Білоруси починають партизанську війну проти російських військ - зупиняють російські потяги, псують російську техніку, роздають листівки, щоб не допустити білоруських військ в Україну. "Україна переможе, Білорусь також буде звільнена", - заявив радник лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка. Вячорка також показав карту Білорусі "Залізничний опір-2022", на яку нанесено результати дій білоруських партизанів.

06:46 Внаслідок обстрілу ТЦ в Києві ввечері 20 березня загинули чотири людини, ще одна — травмована.

06:35 У Польщі планують почати конфіскувати російське майно, яке перебуває в країні. Прем'єр-міністр Моравецький повідомив, що це питання польський уряд обговорить під час майбутньої зустрічі з опозицією щодо війни в Україні.

06:35 Унаслідок артобстрілу російськими загарбниками заводу "Сумихімпром" вночі стався витік аміаку. Радіус зони ураження становить близько 5 км.