RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Київ запропонував нову систему гарантій безпеки: найголовніше за підсумками переговорів України та Росії

У Стамбулі завершився перший день переговорів між Росією та Україною. Обидві делегації залишають палац Долмабахче, де тривала тригодинна зустріч.

”Апостроф” зібрав найважливіше з прес-конференції за підсумками переговорів.

Голова української делегації та голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія поділився головними тезами переговорів:

  • Україна функціонує дещо інакше, ніж Росія. Ми маємо закон про загальнонаціональний референдум. Для нього має бути мир. Ми запитали росіян, чи визнають вони Віденську конвенцію. Вони сказали, що так. Тобто, договір під тиском не визнається. Тому для референдуму потрібний мир. Жоден гарант не підписуватиме договір під тиском. Якщо всі сторони ухвалять таку позицію — буде відведення військ, повернення людей і тоді референдум.
  • Ми визнаємо лише ті межі України, які визнані у світі. Жодних компромісів.
  • Перша перемога України – це переміщення переговорів із Білорусі до Туреччини. Ми бачимо Туреччину як одну із гарантій безпеки для України.
  • Ми знаємо, що система безпеки світу дала тріщину. Наша пропозиція, ми працювали над форматом, але ми нічого не підписуємо, про нову систему гарантій безпеки для України. Це новий міжнародний договір, який ратифікують. Ми навчені Будапештським меморандумом.
  • Країни гаранти за аналогом 5 статі НАТО, протягом 3 днів будуть проводити консультації. Країни гаранти будуть зобов'язані надати допомогу. Серед гарантів бачимо країни радбезу ООН, США, Росія, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Польща, Ізраїль.

  • У нас неврегульовані питання з ОРДЛО та Кримом, тому гаранти не працюватимуть на цих територіях. Деякі країни вже дали попередню згоду. Це та система, на якій ми хочемо збудувати нове майбутнє України. Також ці гаранти мають допомагати вступити до ЄС.
  • Договір гарантій безпеки – це можливий дипломатичний варіант закінчення війни.
  • Ключова вимога до договору – чіткі гарантії безпеки України, які мають бути аналогічними до 5 статті НАТО. Тобто якщо Україна буде об'єктом агресії, ми маємо право три дні вимагати консультацій, якщо вони ні до чого не приведуть, то країни гаранти повинні допомогти озброєнням і навіть закрити небо.
  • Якщо нам вдасться закріпити ці ключові положення, Україна буде в позиції зафіксувати свій статус у формі постійного нейтралітету, позаблоковості та без'ядерності.
  • Під такими гарантіями, що дорівнюють 5 статті НАТО, ми не розміщуватимемо на нашій території іноземні військові бази і не вступатимемо у військово-політичні союзи. Але важливо, що ніщо не суперечитиме праву вступу України до ЄС.

Результатами переговорів також поділився радник глави Офісу президента Михайло Подоляк:

1. Імплементація рішень слідуватиме процедурі: референдум, потім ратифікація парламентами країн-гарантів.

2. Щодо Криму - це окремий пункт договору. Протягом 15 років будемо з Росією проводити переговори щодо Криму, протягом цього часу жодних воєнних дій.

3. Ситуацію з ОРДЛО також буде прописано окремим пунктом.

Враховуючи, що Україна отримає зовсім інші відносини з силовим поглядом з країнами-гарантами, їх імплементація, за його словами, потребуватиме особливої процедури.

- спочатку буде референдум, де всі громадяни висловлять ставлення до цього договору;

- після пройде ратифікація документа парламентами країн-гарантів та Верховною Радою;

"Ми маємо отримати підтримку суспільства, щоб цей договір був консолідуючим", - уточнює Подоляк.

Питання окупованого кримського півострова пропонується винести на окремий пункт договору.

"Ми пропонуємо зафіксувати позицію України та Росії: протягом 15 років проводити двосторонні переговори про статус Криму та окремо Севастополя", - каже він. Окремим пунктом, за словами Подоляка, Україна пропонує Росії на час переговорів зафіксувати відмову від використання збройних сил для вирішення кримського питання.

"Щодо територій ОРДЛО, - це питання винесене в окремий пункт, який обноворюватиметься в рамках переговорів між президентами України та РФ".

У свою чергу член української делегації Олександр Чалий пояснив, що означатиме український нейтралітет:

1. Відмова розміщувати іноземні військові бази та військові контингенти.

2. Відмова вступати у військово-політичні спілки.

3. Військові навчання на території України зможуть проводитись лише за згодою країн-гарантів.

4. Для України відкриті двері до ЄС та країни-гаранти повинні будуть це підтримувати та зобов'язуються цьому не заважати.

Чалий також заявив, що якщо остаточних домовленостей буде досягнуто на високому рівні, готуватиметься багатостороння конференція з вищими посадовими особами країн-гарантів, на якій буде підписано цей договір.

Заяви Росії

Російська сторона також прокоментувала результати переговорів у Стамбулі. Помічник Володимира Путіна та голова російської делегації Володимир Мединський заявив про те, що переговори "пройшли конструктивно". Російська делегація отримала пропозиції з боку України для розгляду та "зрозуміло сформульовану позицію щодо включення до договору".

"Обговорюється можливість зустрічі керівників держав для підписання цього (мирного) договору. Це непросте питання, тим більше, що зустріч можлива багатостороння за участю держав-гарантів миру та безпеки в Україні. Проте ми після сьогоднішньої змістової розмови погодили і пропонуємо рішення, після якого зустріч глав держав можлива одночасно з парафуванням договору міністрами закордонних справ", - розповів Мединський.

"З урахуванням обговорених сьогодні принципів, Міністерством оборони Російської Федерації з метою підвищення взаємної довіри та створення необхідних умов для подальшого ведення переговорів... Прийнято рішення кардинально скоротити військову активність на Київському та Чернігівському напрямах. Виходимо з того, що у Києві будуть прийняті відповідні основні рішення та повинні будуть створені умови для подальшої нормальної роботи", - сказав заступник міністра оборони РФ Олександр Фомін.

Новина доповнюється...