RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Хіматака у Маріуполі та ДРГ на Миколаївщині: онлайн подій війни 12 квітня

48-й день український народ веде повномасштабну війну проти російських окупантів. Війська РФ, як і раніше, зазнають великих втрат, продовжуючи вбивати мирних українців. Також на території України активно працюють ДРГ ворога, зокрема, групу диверсантів ліквідували в Миколаївській області.

Пізно ввечері 11 квітня полк "Азов" заявив про застосування проти захисників Маріуполя отруйної речовини. Вночі з'явилася реакція Зеленського, Пентагону та Великої Британії.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 11 квітня

_____________________________________________________

23:19 У Харкові чутно сильні вибухи

23:16 Заступник голови Офісу Президента повідомив, що почалося відновлення населених пунктів у семи областях України, де повністю або частково припинено бойові дії

– За його словами, на території Житомирської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей розташовано понад 6 тис. населених пунктів, із них близько 1,5 тис. перебували під контролем російських військ;

23:00 Арсен Аваков запропонував "Міняти гніду" Медведчука "на маріупольців"

22:29 Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати не можуть підтвердити застосування військами РФ в Україні хімічної зброї. Проте зазначив, що у них є «достовірна інформація про те, що російські сили можуть використовувати різні засоби придушення заворушень».

21:59 На Дніпропетровщині через сильні дощі окупанти зараз сидять по коліно в болоті.

Про це повідомляє голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

За його словами, через погодні умови техніка ворога не може нормально пересуватися, а літаки у повітря не піднімаються.

21:11 Президент Зеленський заявив про затримання лідера «ОПЗЖ» Віктора Медведчука. Показав його фото у військовій формі та супроводжував підписом

«Проведено спецоперацію завдяки СБУ. Молодці! Подробиці пізніше»

18:45 У Білорусі запровадили ліміт на вивіз продуктів

Тепер можна вивезти не більше кілограма борошна, круп, макаронних виробів, цукру та солі, не більше літра соняшникової олії та до 3 банок консервів.

18:25 «ДНР» відновила навчання у школі №5 Волновахи. При цьому навчання йде російською мовою та за програмою Росії.

Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова

«Окупаційна влада змусили школярів відновити навчання у школі №5 Волновахи. У школі навчаються 823 учні та працює 45 вчителів», - сказала Денисова.

17:59 Президент Німеччини підтвердив, що був готовий поїхати до Києва з колегами з Польщі, Литви, Латвії та Естонії, але українська влада вважала його присутність небажаною.

17:35 Директор НАБУ Артем Ситник звільнений з посади у зв'язку із закінченням терміну повноважень. Про це повідомила нардеп "Слуги народу" Юлія Гришина.

17:10 На станції метро у Sunset Park у Нью-Йорку в Брукліні сталася стрілянина. Відомо про 13 постраждалих. Один із них у критичному стані.

Про це повідомляє місцеве телебачення.

Повідомляють, що підозрюваний у стрілянині в нью-йоркському метро втік, під час нападу на ньому був протигаз.

"Щонайменше п'ятьох людей було застрелено чоловіком зростом близько 5 футів 5 дюймів і вагою 180 фунтів, який був одягнений у протигаз і помаранчевий будівельний жилет. Він втік з місця події і не був спійманий", — повідомляє NBC.

17:04 В Україні не буде дефіциту продуктів через війну

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький у ефірі телемарафону.

16:13 У НАТО прогнозують новий, масштабніший етап бойових дій в Україні

«Все вказує на те, що на нас чекає швидке вступ у другий етап цієї війни, дуже кривавий. Ми вступаємо на другий етап, складніший, відмінніший за характером від першого етапу, на набагато ширшій території, як на сході, на Донбасі, так і на півдні, у бік Криму та Маріуполя», - заявив заступник генсека НАТО Мірча Джоане

15:53 Найбільший нафтопереробник в Індії, держкомпанія Indian Oil під час останнього тендеру відмовилася від закупівлі російської нафти Urals та декількох сортів з високим вмістом сірки, повідомляє Reuters.

15:19 Окупанти знищили гуманітарний центр у Сєвєродонецьку. Центр годував до 300 людей щодня та забезпечував їжею й засобами гігієни прикутих до ліжка хворих людей.

15:08 Заступник генсека НАТО Мірча Джоане заявив про новий масштабний етап бойових дій в Україні:

"Ми вступаємо у другий етап, складніший, відмінніший за характером від першого етапу, на набагато ширшій території, як на сході, на Донбасі, так і на півдні, у бік Криму та Маріуполя".

Своєю чергою, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що Схід і Південь — проміжні цілі перед другою спробою РФ захопити всю Україну:

"Південь також сьогодні, як і схід, концентрує на собі великі зусилля ворога завоювати цю територію. Це ті проміжні цілі, які ставить перед собою ворог перед тим, як прицілитися на всю Україну вдруге. Бо вперше вони це робили у 2014 році. Тому південь представляє для ворога, як і схід, стратегічний інтерес, це зрозуміло. І на сьогодні це справді дуже складна ситуація, тут нічого приховувати".

14:39 Жителів Києва та області просять повертатися додому не раніше кінця травня. У містах області, де були російські війська, є дві великі проблеми - їх треба розмінувати та очистити від боєприпасів, що не розірвалися. Крім того, у багатьох місцях зруйновані комунікації – немає води, газу та світла.

14:06 Кількість загиблих мирних жителів в Маріуполі перевищила 10 тисяч людей, заявив мер міста Бойченко. За його словами, ця кількість зростатиме і може перевищити 20 тисяч, оскільки російські окупанти продовжують обстрілювати Маріуполь, а тіла мирних жителів "килимом лежать на вулицях".

13:42 Зеленський звернувся до народу й політиків Литви:

"Окупанти впевнені в безкарності. Впевнені, що зможуть зробити так, що світ їм це забуде. Що Європа їм це забуде, або від претензій Європи можна буде просто відмахнутися. У них проста, звичайна логіка. Мовляв, усім треба торгувати. Всім потрібна нафта. Всім потрібен газ. Всі захочуть користуватися російською територією для транзиту своїх товарів. Всі захочуть користуватися російським ринком, великим ринком. Саме так думають у Москві. Звісно, якби всі у Європі були такими ж принциповими й так само поважали б цінності Європи, як ви у Литві, (і ми пишаємось вами!), то я впевнений, що російське керівництво точно не могло б сподіватися, що їм усе зійде з рук. Можливо, і війни цієї не було б".

13:38 Сьогодні "Укрпошта" ввела в обіг поштові марки "Русскій воєнний корабль, іді ...!"

13:17 Протягом минулої доби російські війська з важкого озброєння обстрілювали Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінну, Лисичанськ, Новодружеськ, Попасну, Гірське Луганської області: пошкоджено будинки, є загиблі та поранені люди похилого віку.

13:01 Зеленський підписав указ про службу в ЗСУ під час війни.

Тепер особи рядового складу (крім військовослужбовців строкової служби), які мають бойовий досвід та не отримали підготовки відповідного рівня у ВВНЗ, навчальних частинах (центрах) та у військових частинах, з урахуванням потреби доукомплектування ЗС України в період дії воєнного стану можуть призначатися на посади сержантського і старшинського складу, за якими штатами воєнного часу передбачено військове звання до старшого сержанта (головного старшини) включно, з одночасним присвоєнням первинного військового звання сержантського і старшинського складу та з подальшим направленням на навчання у строки, що визначаються МО України.

12:29 Родичі окупантів чекають їх не з перемогою, а з награбованими речами. Мародерство називають "спецоперацією з зачистки домов". На записі чути, що деякі рашисти приймають замовлення від близьких, як перед походом до супермаркету.

12:08 А ось і фото, як у РФ в Бєлгородській області "партизани" пошкодили залізничні колії, якими звозили до України військову техніку.

11:57 Захоплену російськими військовими Запорізьку АЕС продовжують обслуговувати українські фахівці, проте окупанти фактично втручаються в роботу спеціалістів, примушуючи погоджувати з ними технічні рішення.

11:55 Велика Британія закликала своїх громадян покинути Росію. У МЗС попереджують про загрозу терактів в РФ.

11:31 Розповідь постраждалих під час хіматаки в Маріуполі:

"Дим стояв такий, як туман, білий. І солодкий присмак... Тричі був серцевий напад, свідомість втрачала - ледве врятували... Дуже важко було дихати. Практично не міг вдихнути, ноги були ватні".

11:15 Російські спецслужби планують серію терактів з мінуванням та підривом житлових будинків, лікарень та шкіл у російських населених пунктах. А також завдання ракетно-бомбових ударів по місту Білгороду або одному з міст Криму.

10:59 Єрмак заявив, що ЄС надасть Україні більше зброї:

Як повідомив верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель, за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС усі 27 країн Європейського Союзу підтримали постачання зброї Україні”.

10:55 До Ради подали законопроект про заборону російської музики. Він стосуватиметься також і її виконання громадянами та резидентами Росії. Такі треки не можна буде почути:

  • по радіо та телебаченню;
  • у розважальних закладах;
  • у громадському транспорті (у комунальних та приватних перевізників);
  • у навчальних закладах, закладах культури та відпочинку;
  • у готельному та ресторанному бізнесі;
  • у кінотеатрах;
  • у суспільному просторі.

Водночас, пропонують збільшення квот української музики у радіо ефірі музичних радіостанцій та музичних телеканалів – до 50%.

10:34 Військове керівництво України наразі перевіряє інформацію про можливе застосування хімічної зброї російськими окупантами в Маріуполі.

"Є припущення, що, це швидше фосфорні боєприпаси, можливо, були" - заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

10:24 Тим часом два диктатори Лукашенко і Путін знову зустрілися. Разом вони вирішили відвідати космодром "Східний". Обговорюватимуть зокрема і Україну.

10:17 На підльоті до Дніпропетровської області сьогодні було збито ворожий літак, який летів зі сторони Донеччини.

09:56 Захисники Маріуполя з 36-ї бригади морської піхоти заявили, що вони тримають до останнього оборону міста:

"Реалії такі, що місто опинилося в блокаді, в кільці і жодного підвезення боєприпасів та продовольства не відбувалося. Дякуємо всім, хто вірив у морську піхоту. На цій вірі ми протрималися так довго. Ми не залишили свої позиції і ми залишаємося вірними завжди".

09:37 Більше 530 дітей постраждали в Україні внаслідок збройного вторгнення Російської Федерації в нашу державу. При цьому станом на ранок 12 квітня 186 дітей загинуло та більше 344 отримали поранення.

09:25 Загальні бойові втрати противника:

08:54 Відомо про приблизно 25 дівчат і жінок 14-24 років, яких зґвалтували російські військові в Бучі.

08:31 Британська розвідка прогнозує ескалацію військових дій окупантів на Донбасі у найближчі 2-3 тижні.

08:21 Мер Варшави повідомив про націоналізацію комплексу житлових будівель, який, за твердженням польської влади, незаконно перебував у розпорядженні посольства РФ, а тепер буде зданий в оренду Україні — для розміщення біженців, школи та культурного центру.

08:02 Росія посилила свої військові позиції навколо Донецька, але незрозуміло, коли може бути розпочатий новий наступ. Про це розповіли джерела Washington Post у Пентагоні.

07:55 Україна пропонує міжнародним партнерам застосувати "іранську модель" санкцій щодо "Газпрому". Її особливість у тому, що російський газ йтиме в ЄС, але кошти за нього надходитимуть не до Росії, а на спеціальні депозитні рахунки. Таким чином, ці гроші не фінансуватимуть війну.

07:28 В ООН підрахували, що майже дві третини українських дітей були змушені залишити свої домівки. При цьому лише 2 млн із 7,5 млн українських дітей та підлітків покинули Україну та перебувають під тимчасовим захистом в інших країнах Європи та світу.

07:23 Внаслідок застосування рашистами невідомої отруйної речовини у Маріуполі постраждали троє осіб, заявив засновник полку "Азов" Андрій Білецький.

07:10 Японія запровадила санкції проти 398 росіян та 28 російських компаній. Обмеження передбачають "замороження" активів на території Японії.

У санкційному списку - переважно депутати Держдуми та родичі російських високопосадовців - доньки Путіна, дружина й доньки Лаврова. Під обмеження також потрапили одні з найбільших російських банків - "Сбербанк" та "Альфа-банк".

07:00 На Миколаївщині переодягнені росіяни видавали себе за евакуйованих місцевих, які заблукали, і напали на позиції українських військових. 5 росіян убито, решта втекли.

07:00 Велика Британія терміново з’ясовує подробиці застосування РФ хімзброї в Маріуполі. Про це заявила міністр закордонних справ Елізабет Трасс:

"Повідомляється, що російські війська могли використати хімічні речовини під час нападу на жителів Маріуполя. Ми терміново працюємо з партнерами над перевіркою деталей. І ми притягнемо Путіна та його режим до відповідальності".

Прес-секретар міністерства оборони США Джон Кірбі заявив, що Вашингтон отримав сигнал про хімічну атаку, влаштовану росіянами в Маріуполі, але поки що не може підтвердити застосування отруйних речовин. Якщо офіційні особи США підтвердять застосування Росією хімічної зброї, НАТО буде зобов'язане відповісти.

Зеленський нагадав, що світові лідери обіцяли швидше і жорсткіше реагувати, якщо РФ застосує в Україні хімічну зброю:

"Хочу нагадати світовим лідерам, що можливе застосування хімічної зброї російськими військовими вже обговорювалося. І вже на той час це означало, що потрібно реагувати на російську агресію значно жорсткіше і швидше".