RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Американський ленд-ліз для України: як діятиме цей закон

Законопроєкт про ленд-ліз для України - у разі його повноцінного ухвалення та підписання президентом США Джо Байденом - вивів би постачання озброєнь на новий рівень. Документ міг би запустити прискорену відправку військової техніки й товарів необхідних для оборони країни.

Про це повідомив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко.

Після його підписання президентом - він зможе самостійно ухвалювати рішення, що і в яких кількостях надавати українській армії, тобто кількість бюрократії на шляху американської допомоги звелася б до мінімуму.

"Я думаю, що новий ленд-ліз має високі шанси пройти Конгрес, і бути підписаним Байденом - це цілком реалістичний розвиток подій, враховуючи рівень підтримки США України. А вже що конкретно поставлятиметься, в яких обсягах і кількостях - це буде обговорюватися далі. Ми зараз не у Другій Світовій війні, співвідношення сил інше, тому чекати чудес від цієї програми я б не став. Але взагалі, вона корисна і потрібна для нас, і виведе постачання озброєнь на новий рівень", - зазначив він.

Експерт також вважає, що затвердження даної програми стане інструментом тиску на Кремль.

"Тобто спочатку Сенат прийняв законопроєкт, якщо Росія не йде на поступки - голосує Палата представників. Якщо і на цьому етапі в Кремлі байдужі до того, що відбувається, то Байден підписує проєкт і ленд-ліз починає працювати на всю міць", - зауважив Микола Капітоненко.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Ленд-ліз для України: гучна назва чи реальна допомога