RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ленд-ліз для України: гучна назва чи реальна допомога

США допоможуть Україні боротись з роснацизмом за допомогою перевіреного інструменту

США допоможуть Україні боротись з роснацизмом за допомогою перевіреного інструменту Фото:

Сенат США схвалив законопроект Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022, який передбачає надання Україні у вигляді позики чи передачі в оренду зброї, техніки та інших матеріальних ресурсів, але для остаточного ухвалення законопроекту за нього має проголосувати Палата представників, після чого потрібен підпис президента США Джо Байдена. Ленд-ліз вже застосовували під час Другої світової, тоді США успішно допомагали союзникам у боротьбі з нацизмом. Про те, чи схвалять законопроект, чим він відрізнятиметься від свого "прабатька" і які сюрпризи чекають на окупантів — читайте в новому матеріалі "Апострофа".

"Третій фронт" у Другій Світовій

6 квітня Сенат США одноголосно підтримав Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act - законопроект про запуск програми ленд-лізу для України та у її війні з Росією. Ймовірно, такій підтримці документа, внесеного законодавцями до Сенату ще у січні, сприяла інформація про злочини російських нацистів у Бучі, яку в Конгресі вже відкрито називають геноцидом, одним із способів покарання за який може стати саме постачання зброї Україні.

Під час Другої світової війни ленд-ліз являв собою економічну, продовольчу та військову допомогу союзникам США з антигітлерівської коаліції для розгрому нацистів. Розмір цієї допомоги, як і зараз, узгоджувався з союзниками, які після війни повертали техніку або виплачували її вартість (втім, СРСР так і не зробив повною мірою). Для забезпечення перевезень були організовані морські або океанські конвої PQ, які формувалися в Канаді на військовій базі Галіфакс. У їхньому забезпеченні була задіяна Великобританія, а також Канада як британський домініон на той час, у виконанні завдання взяли участь близько 60 тис. канадських моряків. В основному використовувалися екіпажі вантажних торговельних суден типу "Liberty", що будувалися на верфях США.

"Це була дуже серйозна кампанія, яка за своїм розмахом являла собою ще один фронт. Тому що на шляху конвоїв були цілі морські битви, і вони пробивалися з великими втратами. Був ще один шлях через Аляску, але він був допоміжним, і на ньому використовувалася в основному авіація. Тоді американці постачали все, від шоколаду до бойових літаків, постачали штурмову і винищувальну авіацію, автомобільний транспорт, тому що СРСР не мав машин, які б змогли тягнути за собою важку артилерію, недостатньо було і платформ для "Катюш": ними стали американські "Студебеккери". Було продовольче забезпечення, поставлялись мастильні матеріали, йшло забезпечення боєкомплектами, авіацією, бронемобілями, всією автомобільною технікою. Ось що таке "ленд-ліз", - розповів "Апострофу" директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця..

Чи бути новому ленд-лізу

Зараз ленд-ліз — це назва, яка надихає всіх, бо вона пов'язана з перемогою антигітлерівської коаліції. Сам собою законопроект спрощує процедуру передачі озброєнь Україні, адже у разі його прийняття та підписання президентом Джо Байденом він зможе самостійно приймати рішення, що і в яких кількостях надавати українській армії, тобто кількість бюрократії на шляху американської допомоги зводиться до мінімуму. Такий сценарій цілком реалістичний, вважає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко.

"Я думаю, що новий ленд-ліз має високі шанси пройти Конгрес і бути підписаним Байденом - це цілком реалістичний розвиток подій, враховуючи рівень підтримки США України. А вже що конкретно поставлятиметься, в яких обсягах і кількостях - це буде далі обговорюватися "Ми зараз не у Другій Світовій війні, співвідношення сил інше, тому чекати чудес від цієї програми я б не став. Але взагалі вона корисна і потрібна для нас, і виведе постачання озброєнь на новий рівень", - пояснив експерт "Апострофу".

Можливо, затвердження програми стане ступінчастим інструментом тиску на Кремль. Тобто спочатку Сенат прийняв законопроект, якщо Росія не йде на поступки — голосує Палата представників. Якщо на цьому етапі в Кремлі байдужі до того, що відбувається, то Байден підписує проект і ленд-ліз починає працювати на повну.

Що надішле дядько Сем українському народу?

Як пояснив Апострофу Григорій Перепелиця, головною політичною причиною ленд-лізу у Другій Світовій війні було вступ США до війни на боці антигітлерівської коаліції. А ось із новим ленд-лізом є нюанси.

"Є відмінність між "оригінальним" ленд-лізом і сьогоднішньою ситуацією, тому що зараз США не вступають у війну з Росією. Байден чітко заявив, що США в жодному разі не вступатиме у війну з Росією на боці України. І це, власне і обмежує нам ті можливості, які мав ленд-ліз часів Другої Світової війни" - наголосив експерт.

Політолог Віталій Кулик також вважає, що факт невступу США у війну може обмежити масштаби допомоги Україні щодо ленд-лізу.

"Я чекаю, що це буде якийсь середній варіант ленд-лізу, тобто бронемашини, системи ППО, системи ПРО невеликої дальності. Можливо, ми отримаємо системи протикорабельної оборони", - вважає політолог.

Примітно, що держсекретар Ентоні Блінкен вже неодноразово говорив, що в Білому домі всерйоз думають над наданням Києву не лише "джавелінів" та "стингерів", а й важких і значно складніших озброєнь, поводженню з якими навчать українських військовослужбовців.

Крім того, за словами джерел Bloomberg, Україна може незабаром отримати від США 10 новеньких дронів-камікадзе - Switchblade-600 на додачу до сотні Switchblade-300, які Штати раніше вже нам передали і які застосовуються проти піхоти та легкої техніки. При цьому Switchblade-600, оснащені протитанковою бойовою частиною, використовуються для знищення важкої техніки та укріплених цілей.

Буквально днями також з'явилася інформація, що адміністрація Байдена готова надавати зброю, яка дозволить Україні завдати удару по російським військовим аеродромам, що підвищить шанси ЗСУ витримати новий наступ. Імовірно, йдеться про ракети малої дальності наземного базування MGM-140 ATACMS.

Також 13 квітня Джо Байден під час телефонної розмови повідомив Володимира Зеленського, що США нададуть Україні додаткову військову допомогу на 800 мільйонів доларів, включаючи БТР, артилерійські системи та гелікоптери.

Загалом, справа йде до того, що Вашингтон, який досі відмовляється постачати нам літаки та влаштовувати безпольотну зону, таки почне постачання наступальних озброєнь. Разом з тим, за словами Миколи Капітоненка отримати постачання наступального озброєння буде непросто, тому що в США, за всього бажання підтримувати Україну, зберігається підхід, відповідно до якого потрібно контролювати ескалацію і не давати конфлікту розросту надто сильно. Тим більше, наступальне озброєння є більш високотехнологічним, і воно дорожче, ніж те, що вже постачається Україні.

"Якщо США почали б постачати наступальне озброєння, невідомо як це далі вплине на хід конфлікту, ця логіка нікуди не поділася, в такому дусі багато хто думає у Вашингтоні. Тому я не сподівався б, що нам швидко почнуть постачати зовсім інші озброєння. Але, з іншого боку, цей місяць показує, що стають можливими рішення, які важко було уявити два місяці тому, впливає сам факт того, що Україна стримує російський наступ, зриває плани і здатна оборонятися — цей фактор робить уряди третіх країн сміливішими, і вони готові поставити Україні більше зброї, ніж на самому початку війни, коли було незрозуміло, як довго Україна зможе протриматися. Чим довше ми чинимо опір, тим більшою буде готовність урядів третіх країн пов'язувати свою зовнішню політику з нашою" — підсумував експерт.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів