RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Рашисти стягують техніку, а у Придністров'ї лунають вибухи: хроніка подій війни 26 квітня

Український народ уже 62 добу дає відсіч російським окупантам. Втрати ворога становлять понад 22 тисячі військових і тисячі одиниць бойової техніки. З території окупованого Криму рашисти стягують нову техніку на південь, а також стягують техніку на схід. ЗСУ почали отримувати зброю від західних союзників, у зв'язку з чим Росія обстрілює залізничні колії.

Вранці у невизнаному Придністров'ї прогриміли вибухи на вежах зв'язку. Президент Молдови скликала засідання Ради безпеки країни, придністровська "влада" заявила про терористичні атаки. Україна називає те, що відбувається, провокацією РФ.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 25 квітня


23:29 Російські окупанти під час окупації Київської області, за офіційними даними, понад 400 разів зґвалтували мирних мешканців. Такі самі злочини ворожа армія вчиняє в інших тимчасово захоплених регіонах.

Про це розповіла уповноважена Верховна Рада України з прав людини Людмила Денісова.

23:00 Мер Полтави Олександр Мамай підтвердив удари по місту.

22:43 Повідомляють про вибухи у Полтаві.

22:13 Британський прем'єр Борис Джонсон відповів "ні, не думаю" на запитання телеканалу Talk TV, чи не застосує Путін тактичну ядерну зброю в Україні.

21:48 3 людей загинули, 7 – поранено внаслідок сьогоднішніх обстрілів Харкова – повідомив голова ОДА Олег Синегубов в ефірі телемарафону.

За його словами, від обстрілів постраждали мікрорайони Олексіївка, Салтівка та Північна Салтівка, а в області на обстріл зазнали Дергачі, Золочівський та Чугуївський райони.

21:05 На Дніпропетровщині вибухи. Там зараз повітряна тривога.

20:39 Внаслідок ранкового удару по Запоріжжю трьома ракетами загинула одна людина. Про це повідомив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

Також він розповів, що три ракети по Запоріжжю були не єдиним ударом по регіону – ще одну ракету сили ППО збили у районі села Спасівка Вільнянського району.

20:24 Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що питання про дату можливої заявки на вступ країни до НАТО поки що залишається відкритим, оскільки відповідне рішення має спочатку ухвалити парламент країни.

"Точної дати подання можливої заявки в НАТО немає, оскільки це питання знаходиться в руках парламенту. Поки що складно прогнозувати, коли парламент завершить свої обговорення", - сказав глава МЗС Фінляндії, повідомив портал телерадіомовлення Yle.

20:05 Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек заявив, що країна негайно готова припинити постачання російської нафти.

19:34 Голова Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус попередив мешканців регіону про контрольований підрив боєприпасів поблизу Чернігова.

19:02 «Організатори терактів у Придністров'ї хочуть втягнути Тираспіль у конфлікт в Україні, але це не вийде», заявив «президент ПМР» Вадим Красносільський.

Він також звернувся до керівництва України із проханням допомогти у розслідуванні.

Крім того, він закликав керівництво Молдови "не піддаватися на провокації".

Красносільський повідомив, що по всій території республіки вводиться режим підвищеної терористичної небезпеки.

17:05 У Росії відповіли на заяву з Лондона про те, що у Великій Британії вважають законним право України завдавати ударів по території РФ. У Міноборони РФ заявили, що «пряме провокування Лондоном Києва на завдання ударів по об'єктах на території РФ негайно призведе до пропорційної відповіді».

При цьому додали, що війська РФ постійно готові завдати удару по центрам прийняття рішень у столиці України.

16:36 Ще один російський гелікоптер Ка-52 знищили воїни Десантно-штурмових військ ЗСУ у Харківській області.

За військовою номенклатурою бойовий вертоліт Ка-52 "Алігатор" вважається командирською машиною. Випускається з 2008 року, має на озброєнні гарматну установку з лазерною системою наведення, протитанковий ракетний комплекс, авіабомби та іншу зброю. Вартість Ка-52 – близько 16 мільйонів доларів США, – повідомляє Генштаб.

16:20 Михайло Подоляк: "Росія намагається дестабілізувати ситуацію в «ПМР» і натякає Молдові, щоб чекала на «гостей». Погана новина: якщо Україна не встоїть, завтра ворог буде біля воріт Кишинева. Хороша новина в тому, що Україна забезпечить стратегічну безпеку в регіоні.

Втім, маємо працювати як одна команда." - написав Подоляк у своєму Twitter.

15:57 Наразі немає підстав для переростання війни в Україні в ядерну, заявив представник Пентагону Джон Кірбі.

"Ми не бачимо нічого, що змусило б нас змінити рівень готовності наших стратегічних ядерних сил стримування, нашої готовності захищати свою країну і своїх союзників", - сказав він.

15:25 Ракетний удар по Одеській області стався о 12:36, пошкоджено залізничний міст. Поранених серед залізничників немає, повідомив голова "Укрзалізниці".

15:13 У Financial Times вважають, що Росії доведеться зупинити бої, але війна проти України буде довгою.

Територіальні цілі РФ, схоже, змінюються залежно від того, що, як вважає Путін, його армія може завоювати в короткостроковій перспективі, йдеться в статті. Початковий план, який включав захоплення Києва, був скорочений до нового наступу, зосередженого на Донбасі. Але цілі Росії, а саме покінчити з українською державністю, лишаються незмінними, про що говорять учасники переговорів між Москвою і Києвом. А це означає, що Путін готовий до довготривалого конфлікту, цілі якого виходять далеко за рамки оголошеного "визволення" Донбасу.

14:55 Окупанти в Маріуполі проводять обшуки та зачистки: уцілілі будинки, в яких вони планують розселяти військових, позначають буквою Z, інші грабують, повідомив радник мера.

14:53 В Білорусі військово-повітряні сили та війська ППО проведуть з 26 до 29 квітня спільні штабні навчанні з військами РФ.

14:48 Росія завдала ракетного удару по Одеській області. Перекрито міст через Дністровський лиман.

14:33 У боях на Харківщині загинув військовослужбовець 95 окремої десантно-штурмової бригади та футболіст, який грав за львівські клуби, Артур Гриценко.

14:28 У Попасній обвалився будинок внаслідок обстрілу окупантами, відомо про трьох загиблих.

14:07 Три ракети "Калібр" впали на територію підприємства у Запоріжжі. Загинула одна цивільна людина. Це був черговий електрик на підприємстві.

13:47 У Чечні на війну проти України відправляють засуджених за різні злочини, зокрема й родичів опозиціонерів.

13:32 "Азовсталь" продовжують накривати ворожим вогнем. Тільки за минулу ніч було здійснено 35 авіаударів, в ході яких сталось займання одного із цехів.

13:28 Унаслідок ранкового обстрілу Харкова, три людини загинули, семеро поранені, повідомив голова ОВА Синєгубов. Дані не остаточні.

13:13 Німеччина направить до України зенітні самохідні установки Gepard. Про це сьогодні заявила Міністр оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт. Їхня кількість не уточнюється. Gepard – це техніка 1970-х років. Установки призначені для знищення повітряних цілей на висоті до 3 км, що літають зі швидкістю до 350-400 м/с.

12:54 У Німеччині на базі "Рамштайн" розпочалася історична зустріч понад 40 країн, які обговорюватимуть озброєння України.

12:38 Фото з місця вуличних боїв в Маріуполі.

12:14 Нашу країну не перемогти. Відмінний гриль вийшов із хвоста російської ракети.

11:53 Рашисти продовжують бомбардувати "Азовсталь", де переховуються сотні мирних мешканців Маріуполя. Зранку над заводом клуби чорного диму.

11:31 Президентка Молдови Майя Санду скликає термінове засідання Ради безпеки о 13:00 через провокації у так званому Придністров'ї.

11:08 Китай не зацікавлений у 3-й світовій війні та виступає на підтримку мирного врегулювання конфлікту в Україні, заявили у МЗС Китаю.

10:54 Пушилін злив справжні цілі провокацій у Придністров’ї.

10:37 Російська економіка поновиться після санкцій за 10 років, а українська - за 5. Такі прогнози аналітиків компанії S&P Global Market Intelligence.

Падіння ВВП РФ у 2022 році становитиме 11,1%, до 2023 року сповільниться до 1,9%, а ще через рік почне зростати — на 1,6%. До 2026 року, на думку аналітиків, ВВП РФ збільшиться на 1,9%.

ВВП України у 2022 році скоротиться на 45,7%. Проте відновлюватися українська економіка буде в рази швидше, ніж російська, і повернеться до довоєнних показників уже за п'ять років.

10:04 Минулої доби наші захисники вразили десять повітряних цілей рашистів. Зокрема, було знищено винищувача Су-34 з українського "Бука".

09:49 Внаслідок ракетного удару по Одесі 23 квітня загинула ще одна родина. Окупанти позбавили життя молоду сімейну пару на ім'я Міла та Богдан. Дівчина чекала на свою першу дитину.

09:41 У Придністров'ї о 7 ранку підірвано дві вежі зв'язку. Повідомляють про вибух у районі придністровського радіотелецентру "Маяк". Постраждалих нема. Все говорить про те, що Росія посилює провокації у районі окупованого Придністров'я.

09:22 50 євродепутатів звернулись до канцлера Німеччини Шольца з вимогою запровадити ембарго на російські енергоносїї. Вони підкреслюють, що держави-члени ЄС досі не змогли домовитися про повне енергетичне ембарго проти Росії і ЄС продовжує платити близько 800 мільйонів євро на день у кишені Путіна, допомагаючи фінансувати його військову машину. Якщо така ситуація збережеться, то до кінця 2022 року ЄС заплатить за російські енергоносії приблизно 200 млрд євро, підрахували євродепутати.

"Цей факт ставить ЄС у морально важке становище, хоча, як відомо, низка країн-членів та компаній ЄС уже оголосили де-факто ембарго на російські енергоносії. Лише негайне ембарго на російську нафту і нафтопродукти мало б величезний вплив на російську економіку, оскільки вони становлять близько 70% платежів ЄС за російські енергоресурси", - йдеться у листі.

08:54 В окупованому Херсоні на завтра заплановано мирний мітинг проти створення так званої народної республіки за донбаським сценарієм.

08:44 Від початку активної фази війни від рук російських загарбників загинули щонайменше 217 українських дітей. Ще понад 391 зазнала поранень. Найбільше постраждало дітей у Донецькій (127), Київській (114) та Харківській (93) областях.

08:41 Розвідка Великої Британії опублікувала власне зведення щодо ситуації на фронті.

  • Війська Росії намагаються оточити добре захищені українські позиції на Сході;
  • Місто Кремінна на Луганщині "впало", тобто під контролем росіян;
  • Тривають важкі бої на південь від Ізюму;
  • Російська армія намагається просунутися до Слов’янська та Краматорська;
  • Є імовірність атаки Росії на Запоріжжя: українська війська готують оборону.

08:13 У районі населеного пункту Велика Олександрівка Херсонської області українські військові знищили склад із боєприпасами та велику кількість особового складу окупантів.

08:06 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголошує, що Москва відчуває поразку в Україні, і тому світова спільнота має подвоїти підтримку України.

07:53 Сьогодні представники понад 40 держав обговорять питання щодо надання військової підтримки Україні. Зустріч пройде на військовій базі США "Рамштайн" у Німеччині. За словами американського генерала Марка Міллі, головне завдання переговорів – синхронізація та координація військової допомоги Києву.

"Наступні кілька тижнів будуть дуже, дуже важливими. Україні потрібна постійна підтримка, щоб досягти успіху на полі бою. У цьому - мета зустрічі", - сказав він.

07:34 Сьогодні вранці біля колишньої будівлі Генерального консульства Росії в Одесі з‘явилися такі графіті.

07:26 Велика Британія оголосила, що скасує тарифи та квоти на товари з України. Йдеться про мед, ячмінь, консервовані помідори, м'ясо птиці та іншу продукцію.

"Це забезпечить економічну підтримку Україні у скрутну хвилину", повідомляє департамент міжнародної торгівлі Британії.

07:16 У Запоріжжі повідомляють про три вибухи. "Прильоти" зафіксовані о 06:50 ранку.

06:56 В ООН заявили, що в Україні вже 7,7 млн. внутрішніх переселенців. Це кожен шостий мешканець країни.

06:52 До Львова прибула перша партія британських армійських вантажівок, перероблених у військові броньовані машини швидкої допомоги.

06:28 Генеральний штаб ЗСУ вперше прокоментував ситуацію щодо прориву російських окупантів з Криму на початку вторгнення 24 лютого:

"Що стосується чуток щодо начебто "незамінування" Чонгару, повідомляємо. Міст було заміновано, але нам протистояли переважаючі у 15 разів сили противника. Усі висновки щодо правомірності прийнятих рішень під час бойових дій будуть зроблені у встановлений законом спосіб після їх завершення. Позиція у нас проста. Герої повинні отримувати нагороди. Окупанти та їх посіпаки - сидіти за ґратами. А поки продовжуємо працювати на перемогу".

06:28 Карта бойових дій.