RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

ЗСУ громлять окупантів на півдні, а в Росії горить склад зброї: онлайн подій війни 25 квітня

В Україні 61 добу триває повномасштабна війна з російськими окупантами. Ворог втратив понад 22 тисячі живої сили та тисячі одиниць бойової техніки. Противник намагається наступати на сході і не дає спокою ЗСУ на півдні. Він, як і раніше, має намір взяти ЗСУ у кільце Донбасу і рветься у бік Запоріжжя, щоб забезпечити сухопутний коридор із захопленого Донбасу до окупованого Криму. А тим часом ЗСУ громлять окупантів на півдні, а в Росії спалахують нові пожежі.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроника боїв 24 апреля


23:56 З Сімферополя на північ у бік Херсонської області рухаються колони російської військової техніки.

23:49 Дівчинка із Дніпра зібрала майже 5 тисяч гривень на бронежилети для наших захисників.

23:35 Лавров заявив, що війна в Україні "закінчиться договором, його параметри визначатимуться стадією військових дій, під час якої його укладуть".

23:26 Вечірнє звернення президента: "Сьогодні почався вже третій місяць нашої війни за незалежність. 24 лютого більшість у світі не вірили, що ми вистоїмо понад тиждень. Ще місяць тому доводилося переконувати різні держави, що ставка на Україну – виграшна. А тепер усі це знають".

23:21 Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підтвердив передачу танків Україні, проте відмовився назвати їх кількість з міркувань безпеки.

23:04 В Ірпені затримали мародерів. Спочатку їх помітили дві жінки, злочинці кинули у них гранату.

22:43 Сьогодні у Харкові від обстрілів знову постраждали Салтівка, Північна Салтівка та Олексіївка.

22:29 Ердоган заявив, що завтра, 26 квітня, зателефонує Путіну.

22:23 "Солдат армії РФ з Криму, якому дзвонила дружина з дому та обговорювала, що ґвалтуючи українок, треба користуватися контрацептивами - взято в полон ЗСУ під Ізюмом", - повідомив ексдепутат Держдуми Ілля Пономарьов.

21:46 Росіяни частково зруйнували будинок у Харкові з артилерії, поранивши жінку та її сина.

21:41 Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький заявив, що сьогодні ввечері по території Білопільської громади було завдано провокаційних ударів з території РФ. Постраждалих нема.

21:25 Українське слідство знаходиться на фінішній прямій щодо встановлення особистостей усіх окупантів, які перебували в Бучі під час скоєння там масових вбивств та жорстоких тортур над мирними жителями. Це командири відділень та звичайні військовослужбовці 64-ї мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії ЗС РФ.

20:55 Швеція отримала конкретні обіцянки від Великої Британії та США про захист на період подачі заявки до НАТО. Йдеться про посилення військової присутності, поглиблення військових навчань та "потужну політичну" підтримку з боку країн НАТО.

20:14 Інформація від журналіста Костянтина Риженка:

"Півгодини тому російськими військовими була захоплена Херсонська міська рада. З будівлі знято прапор України. Військові РФ, забрали ключі від будівлі біля охорони, дізналися о котрій починається робочий день завтра. Меру та співробітникам міськради дали можливість виїхати по будинках. З завтрашнього дня міськрада не працює. Інформація підтверджена п'ятьма співробітниками міськради".

20:00 Вранці зі сторони тимчасово окупованого Криму війська РФ намагались обстріляти Одещину з берегового комплексу "Бастіон", заявив голова Одеської ОВА Максим Марченко. Одна з випущених ракет упала в море, а іншу збили комплекси ППО.

19:55 ЗСУ відбили атаку на село Заводдя Харківської області.


19:50 Журналіст Олексій Артюх розповів про ситуацію в Рубіжному:

"Росіяни не контролюють Рубіжне повністю. Вони сьогодні третій чи четвертий раз сказали, що захопили місто, але наразі в мене такої інформації немає. Усі попередні рази, коли вони казали, що взяли місто, це були фейки.

Кадирівці мають добре екіпірування. Вони кошмарять місцевих мешканців, при тому вони дуже трусливі і ходять по 50-40 людей. Вони бояться місцевих. Вони мають суровий бововий вид, але деякі з них не мають бойового досвіду, вони не воювали ніде.

У більшості воюють так звані „лнрівці“. Це мобілізовані люди, яких пригнали зі Стаханова, Алчевська, Луганська — воюють у фуфайках. Вони не мають боронежилетів, бігають у віджатих кросівках. Їх просто кидають на позиції українських військових, щоб ці позиції виявити".

19:32 18 американських гаубиць M777 вже на українському фронті, заявив міністр оборони США Ллойд Остін після візиту до Києва.

Гаубиця M777 може вести вогонь високоточними снарядами M982 Excalibur із максимальною дальністю 40 км. При використанні таких снарядів одна батарея може покривати вогнем територію площею до 1250 кв. км.

19:27 Фінляндія та Швеція планують подати заявки на вступ до НАТО вже у травні. Таким чином, обидві країни вирішили прискорити процедуру приєднання, не чекаючи на плановий саміт Альянсу, який відбудеться наприкінці червня.

19:10 Аеророзвідники виявили танк, бойовий броньований автомобіль та бліндажі з живою силою ворога. Техніку росіяни традиційно ховали на подвір'ї, прикривши шифером. Українські бійці постаралися на славу – всі цілі знищено.

18:54 Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що окупанти зайняли село Новотошківське. Перед цим вони майже повністю його знищили.

18:33 У Тирасполі (Придністров'я) вибухи біля будівлі так званого "міністерства держбезпеки". На фото видно відстріляні тубуси від гранатометів.

Декілька днів тому Міноборони Росії заявляло, що друга фаза війни передбачає вихід до кордону Придністров'я.

18:13 У місті Дергачі Харківської області внаслідок ворожого обстрілу загинули троє людей, ще одна людина отримала поранення.

18:00 Росію сьогодні особливо наздігнала карма. За одну ніч та першу половину дня в РФ зазнали руйнуваня:

  • Нафтобаза в Брянську
  • Військова база у Брянську
  • М'ясокомбінат у Брянську
  • "Агропромкомплект" у Брянську
  • Будинок у Санкт-Петербурзі
  • Авіабаза в Уссурійську
  • Відділення поліції в Москві, Іркутську та Новосибірську

17:30 Захоплений рашистський танк Т-72Б3. Найновіша модифікація.

17:16 Арестович: "Ворог продовжує атакувати "Азовсталь" за допомогою авіації, артилерії та наземних засобів... Окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на напрямку Рубіжне, Сєвєродонецьк, Попасна та Ізюм, але успіху не мають".

17:05 Надпис на бронежилеті одного з українських бійців: "Боже, якщо я помру молодим, впусти мене в рай, бо в пеклі я побував вже сам".

17:02 Гостомель. Місто Київської області, сателіт столиці одне з перших зазнало руйнувать під час вторгнення окупанта. Тут було знищено найбільший літак у світі, але дуже сильно постраждав і громадський сектор міста.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

16:50 У СБУ відреагували на повідомлення ФСБ про свою "причетність" до підготовки вбивства російського пропагандиста Соловйова.

16:49 У результаті російських ракетних ударів по залізничній інфраструктурі на Здолбунівщині (Рівненська область) пошкоджені близько 20 прилеглих будинків, одна людина отримала поранення.

16:33 ТЦ Порт-Сіті у Маріуполі — до та після приходу "асвабадітєлєй".

16:06 В Україні побудують нову "Мрію".

"Зараз маємо кілька сценаріїв, наші фахівці із ДП "Антонов" працюють над дослідженням того, що залишилось від старого літака", - заявив генеральний директор ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв.

15:59 Україна може перемогти РФ, якщо вона матиме правильне обладнання та правильну підтримку, водночас США продовжуватимуть робити все можливе, щоб Україна якнайшвидше отримувала необхідне обладнання, заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

15:38 Актуальна мапа бойових дій в Україні.

15:15 США готують до відправки до України у квітні зенітні комплекси Stinger, протитанкові ракетні комплекси Javelin та інше обладнання, повідомляє Пентагон.

15:10 У російському Уссурійську горить авіабаза. Що спричинило НП - під запитанням. Чи то це традиційний для російських військових недопалок, чи то спрацювала ДРГ Вейшнорії. Третій варіант – на неї зійшов благодатний вогонь.


14:50 15:05 Президент РФ Володимир Путін заявив, що ФСБ нібито затримала терористичну групу, яка нібито готувала ліквідацію пропагандиста Соловйова. "Неонацисти" нібито збиралися використовувати 8 саморобних "коктейлів Молотова", 6 пістолетів ПМ, обріз мисливської рушниці, гранату РГД-5, понад 1 тисячу патронів.

14:30 У Росії шахраї вигадали новий спосіб виманювати гроші - вони збирають кошти сім'ям нібито загиблих на війні в Україні псковських десантників.

14:00 Падіння ворожого винищувача під Балаклією потрапило на відео. Виявився важчим за повітря.

13:50 Пушилін заявив, що казати про подачу води в повному обсязі в Донецьку можна буде лише тоді, коли Слов'янськ перейде під контроль т.зв. "ДНР". Тобто ніколи.

13:35 Протиповітряна оборона Повітряних Сил на Харківщині знешкодила всепогодний двомісний винищувач-бомбардувальник Су-34 окупантів.

13:10 Російські окупанти обстріляли евакуаційний автобус на під'їзді до Рубіжного. Поранених чи загиблих немає, повідомив очільник Луганщини Сергій Гайдай. Але на підконтрольних українських територіях області досі залишаються 60 тисяч цивільних громадян.

12:55 Російські окупанти та бойовики т.зв. "ДНР" заявили, що о 14:00 припиняють бойові дії для виходу цивільних осіб, які можуть перебувати на заводі "Азовсталь" у Маріуполі.

12:45 Проти людей на заводі "Азовсталь" може бути застосована хімічна зброя, щоб уникнути втрат серед військовослужбовців ЗС РФ. Українських захисників та мирне населення можуть "викурювати" з приміщень підприємства, повідомляє українська розвідка.

Російське керівництво планує здійснити бомбово-ракетні удари артилерійськими та авіаційними боєприпасами – носіями бойових отруйних речовин. Паралельно російськими підрозділами "військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту" застосовуватимуться аерозолі з хімічною зброєю.

12:40 Після нічних вибухів у Брянську евакуювали школи, дитсадки та будівлю міської адміністрації. Проте офіційні причини не повідомляються. У регіоні є високий рівень терористичної небезпеки.

12:25 Російська пропаганда загнала себе в логічний глухий кут і оголосила, що знищила всі танки і майже всі літаки ЗСУ. Залишилося лише виграти війну.

12:20 В залізничному районі Коростеня Житомирськоъ області пролунав вибух від ракети.

"Інформації про загиблих немає. Такий вибух людей налякав. Конкретизувати, де і що ми не маємо права у засобах масової інформації", - сказав повідомив мер міста Володимир Москаленко.

11:33 На більшій частині України оголошено повітряну тривогу.

11:25 Окупанти готуються до наступу. Вони зібрали багато техніки та особового складу на ділянці лінії фронту Велика Новосілка – Новодарівка – Малинівка. Ворог намагається просуватися в напрямку Запоріжжя, але йому це погано вдається – розташування сил на фронті не змінилося, каже повідомив Іван Арєф'єв, речник Запорізської ОВА.

11:20 США не вводять санкції проти ймовірної дружини президента РФ Аліни Кабаєвої через побоювання реакції Путіна, пише The Wall Street Journal.

10:45 Президент Володимир Зеленський записав відеозвернення щодо 61-го дня війни.

"Допомога Україні була питанням номер один на переговорах з представниками Сполучених Штатів, які вчора прибули до Києва, – Держсекретарем Ентоні Блінкеном і міністром оборони Ллойдом Остіном. Ми однаково зі Сполученими Штатами розуміємо: коли демократія виграє в одній країні, вона виграє в усьому світі. Коли свободу захищають в одній країні, її захищають в усьому світі", - заявив глава держави.

10:40 Через пошкодження ворогом залізничної інфраструктури, зокрема тягових підстанцій, у дорозі затримуються наступні поїзди:

№86 Запоріжжя – Львів (+1 год 40 хв);

№174 Запоріжжя – Хмельницький (+1 год);

№87 Запоріжжя – Ковель (+1 год 35 хв);

№96 Рахів – Київ (+1 год);

№770 Кам’янець-Подільський – Київ (+1 год 10хв);

№50 Трускавець – Київ (+ 4 год);

№56 Рахів – Київ (+ 3 год);

№21 Харків – Трускавець (+ 3 год);

№13 Солотвино – Київ (+ 2 год);

№130 Кременчук – Івано-Франківськ (+ 2 год);

№231 Дніпро – Львів (+ 3 год);

№45 Ужгород – Лозова (+ 32 хв);

№774 Львів – Дарниця (+ 1 год 42 хв);

№722 Київ – Харків (+90 хв);

№6093 Здолбунів – Львів (+1 год);

№803 Рівне – Львів (30 хв).

10:30 Генштаб ЗСУ оприлюднив зведення про втрати окупантів за два місяці боїв:

10:10 У Брянську крім згорілої нафтобази та складу боєприпасів, була пошкоджена залізниця у напрямку військової частини, якою везли військову техніку та боєприпаси в Україну. Проте росЗМІ повідомляють, що залізниця була пошкоджена ще кілька днів тому після розмивання насипу залізничного полотна.

10:05 У Миколаївській області частину російських окупантів, які намагалися відступити, розстріляли свої ж. 30 військових вбили загороджувавальні загони, а їхні тіла - спалили. Про це розповів очільник Миколаївщини Віталій Кім, який закликає росіян здаватися у полон.

09:50 Сьогодні уранці протягом години під обстріл попали 5 залізничних станцій в Центральній та Західній Україні. Як мінімум 16 пасажирських поїздів будуть затримані.

09:40 У зв’язку з пошкодженням тягових підстанцій відсутня напруга в контактній мережі на дільницях Шепетівка - Козятин, Жмеринка - Козятин, Козятин - Фастів. Поїзди, що прямують вказаними дільницями, затримано, час затримки та перелік поїздів буде повідомлено окремо.

09:20 Початок пожежі у Брянську потрапив на відео. Офіційного підтвердження цьому відео немає.

08:55 На Житомирщині теж чутно вибухи, а на Львівщині працює система ППО.

08:34 Повідомляють про вибухи у Вінницькій області, Львівській області та у Рівному.

08:27 У великодню неділю п'ятеро людей загинули внаслідок обстрілу російськими окупантами Донецької області: двоє - у Новоселівці, двоє - у Красногорівці та один - у Новомихайлівці. Ще п'ятеро отримали поранення.

08:25 Прем'єр Британії Борис Джонсон під час зустрічі із Генсеком ООН Антоніу Гутеррішем чітко підкреслив важливість глобальної солідарності з Україною.

08:13 Росія надіслала США ноту з вимогою припинити постачання озброєння в Україну, заявив російський посол у Вашингтоні Анатолій Антонов. Смішно, еге.

08:00 Станом на 8 годину 25 квітня 2022 року за даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також інших джерел, які потребують підтвердження, з початку вторгнення Російської Федерації в Україні загинуло 215 дітей та постраждала 391 дитина.

07:55 На аеродромі польського міста Жешув приземлилися два військово-транспортні літаки ВПС США C-17A Globemaster і декілька Boeing 747 американських транспортних компаній, зафрахтованих Пентагоном. Швидкість надання військової допомоги зараз буде вирішальною.

07:40 Як пишуть у російських пабліках, у Брянську горить 120-й арсенал Головного ракетно-артилерійського управління.

07:25 Окупанти у Вовчанську на Харківщині вивезли один із заводів на територію РФ, а у приміщеннях облаштували концтабір для катувань місцевих мешканців.

07:17 У Мелітополі окупанти з 30 квітня збираються провести "призовну кампанію" до армії РФ серед українських чоловіків. З цією метою місто закривають на в'їзд та виїзд – навіть до Криму.

07:14 Держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін відвідали Київ та оголосили про виділення ще понад 700 млн доларів у вигляді прямої та непрямої військової допомоги Україні.

07:04 КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ – повітряна тривога.

06:45 ЗСУ повернули контроль над 5 населеними пунктами Миколаївської області. Про це повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

06:30 У ніч на понеділок, 25 квітня, в російському Брянську спалахнула військова частина і пролунали вибухи на нафтобазі та нафтопроводі "Дружба", яким паливо йшло до Європи.

Над містом навис потужний смог. Влада підтвердила пожежу, проте не назвала причини, з яких вона виникла. Мабуть, як і у випадку з крейсером "Москва", хтось не дотримувався правил пожежної безпеки.