RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Удар по Миколаївщині та вибухи в Одесі: онлайн подій війни 1 травня

Україна вже 67-й день дає відсіч Росії у повномасштабній війні. З 24 лютого окупанти втратили понад 23 тисячі людей і тисячі одиниць бойової техніки. Війська РФ намагаються наступати на півдні та сході, але досягти поставленої мети так і не змогли.

Вранці 1 травня окупанти завдали удару по складах селітри у Миколаївській області. також уранці лунали вибухи в Одесі.

"Апостроф" продовжує стежити за в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 30 квітня


23:45 На "Азовсталі" разом із захисниками Маріуполя залишаються заблокованими сотні цивільних осіб. Ситуація набула ознак справжньої гуманітарної катастрофи, бо у людей закінчується вода, їжа та медикаменти, заява Верещук.

23:30 Тезу про те, що у дурдомі все стабільно, підтвердив головний брехун русо-рейху Лавров. Він дав "яскраве" інтерв'ю італійській телекомпанії Mediaset, в якому маячня на маячні сидить і маячнею поганяє.

Основні тези:

  • Росія не вимагає від Зеленського здатися, він має наказати припинити опір.
  • Москва не ставить за мету зміну київського режиму, подібним займаються лише США.
  • Москва не буде штучно підганяти терміни закінчення військової спецоперації в Україні під 9 травня.
  • Київська влада намагається домогтися виведення з "Азовсталі" українських "радикалів", оскільки серед них можуть виявитися західні офіцери і найманці.
  • Росія не має наміру терпіти злодійські звички країн Заходу і не дозволить красти свої гроші, отримані за експорт нафти та газу.
  • Найманці ПВК "Вагнер" не діють в Україні.
  • США та Канада займалися підготовкою неонацистських підрозділів, які вливались до лав регулярної української армії.
  • Росія була змушена розробляти гіперзвукову зброю, знаючи, що система ПРО США буде спрямована проти неї.


23:15 Кисельов продовжує марити ядерними ударами і заявив, що Росія може знищити Велику Британію. За його словами, вистачить удару однієї ракети "Сармат" у її новій модифікації.

Крім того, є ще один варіант "занурити Британію в морську безодню" - російський підводний комплекс "Посейдон".

"Вибух цієї термоядерної торпеди біля берегів Британії підніме гігантську хвилю заввишки до 500 метрів. Такий водяний шквал є ще й носієм екстремальних доз радіації. Пройшовши над Британськими островами він перетворить те, що від них може бути залишиться, на радіоактивну пустелю", - заявив кремлівський пропагандон.

У дурдомі все стабільно, а ми ще переживали.

23:05 У Кремлі ухвалили рішення про війну проти Молдови, повідомляє The Times з посиланням на джерела в українській розвідці.

23:00 Під час ударів ВСУ по російських штабах під Ізюмом за п'ять діб було знищено майже 200 окупантів. З них мінімум - 30 старших офіцерів, у тому числі старший офіцер, який був командувачем пункту управління, ліквідовано елітний російський спецназ, заявив Арестович.

22:30 Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц прокоментував відмову в поставках танків Leopard Україні: поки Америка та інші союзники не надсилатимуть Києву західні бойові танки, Берлін також не буде.

22:15 Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні заявив, що росіяни накопичують сили на півдні країни і планують вторгнутися до Дніпропетровської області.

21:50 На Донеччині сьогодні загинуло четверо людей (усі в місті Лимані від обстрілів). У Харківській – троє, повідомили губернатори цих регіонів.

21:22 Полк "Азов" надав унікальні кадри нинішньої операції з порятунку людей в Маріуполі.

21:15 21:15 Британський актор Ієн Маккеллен приїхав до Львова. Гуляє вулицею Вірменською. Він найбільше відомий за роллю Гендальфа з "Володаря кілець". (Згодом український письменник Максим Беспалов, зображений на фото разом з актором, спростував інформацію, яку розтиражували більшість українських ЗМІ про те, що Маккеллен слідом за Анжеліною Джолі прибув до Львова. Фото, про яке йде мова, зроблено в Лондоні 30 листопада 2021 року.)

20:35 Президент Володимир Зеленський зробив заяву з приводу евакуації мирних мешканців Маріуполя із заводу "Азовсталь".

"Після багатьох тижнів переговорів, після багатьох спроб, різних зустрічей, дзвінків і пропозицій. Не було жодного дня, щоб ми не пробували знайти таке рішення, яке забезпечить порятунок наших людей. Сьогодні вперше за всі дні війни запрацював цей життєво необхідний коридор. Вперше було дві доби справжнього припинення вогню", - заявив глава держави.

20:25 Конгресмен-республіканець Адам Кінзінгер оголосив про внесення спільної резолюції, яка дозволить президенту Байдену використати збройні сили США для захисту України, якщо Путін застосує зброю масового знищення, ядерну, біологічну чи хімічну зброю проти України. Ця резолюція дає гнучкий інструмент для запобігання російській агресії у разі нагнітання ситуації.

20:05 Російські покидьки вбили матір, примотали до неї її ще живу дитину і залишили між їхніми тілами міну. Коли дитину намагалися вивільнити, міна здетонувала, розповів міністр оборони Олексій Рєзніков.

20:00 Польща надіслала в Україну 232 танки Т-72, реактивні системи залпового вогню, безпілотні літальні апарати та самохідні гаубиці, повідомляє Visegrád 24. Журналісти роблять висновок, що Варшава посідає друге місце після Вашингтона щодо військових постачань Києву.

19:50 Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко виклав фото ракети, яка сьогодні прилетіла у село Синельниківського району.

19:45 Десантники 95 ОДШБр ЗСУ захопили в окупантів танк-Т-72. Після невеликого ремонту він воюватиме на боці української армії.

19:30 Блискуча робота розрахунку 2С1 30-ї окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького ЗС України по російському БТР.

19:15 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Берлін продовжить надавати всіляку підтримку Україні грошима, гуманітарною допомогою та постачанням озброєнь, оскільки війна загрожує світовим голодом.

18:30 Губернатор Курської області Роман Старовойт офіційно назвав диверсією обвал залізничного мосту в регіоні. Йдеться про спорудження на 67 кілометрі залізниці Суджа - Сосновий Бір. Порушено кримінальну справу.

17:50 Президент Зеленський повідомив, що почалася евакуація цивільних з "Азовсталі". Перша група приблизно зі 100 осіб уже прямує на підконтрольну територію. Завтра зустрічатимемо їх у Запоріжжі. Дякую нашій команді! Нині вони, разом з представниками #ООН, працюють над евакуацією решти цивільних із території заводу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поранення" начальника Генштабу ЗС РФ під Ізюмом: що відомо про генерала Герасимова

16:45 Всі без винятку лікарні Балаклії (Харківська область) заповнені пораненими під Ізюмом окупантами. Медичний персонал примусово виводиться на роботу. Українські громадяни залишаються без медичної допомоги.

16:30 Після удару по позиціях ЗС РФ на о.Зміїному, у морі зафіксували активізацію російського флоту. Окупанти намагаються здійснити евакуацію та поповнити особовий склад користуючись десантними швидкісними катерами типу "Раптор".

16:20 Губернатор Бєлгородської області повідомив, що на кордоні трьох муніципалітетів - Борисівського та Білгородського районів та Яковлєвського міського округу - сталася пожежа на території об'єкту Міністерства оборони.

"Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється. Всі оперативні служби працюють на місці, вживаються всі необхідні заходи для забезпечення безпеки. Більш детальна інформація буде трохи пізніше", - заявив Гладков.

15:45 Повідомляють, що у Таморівці Білгородської області підірвано склад боєприпасів.


15:30 Загалом на території Київщини слідчими оглянуто 1202 тіла цивільних громадян, які були вбиті російськими окупантами.

15:13 Україна пропонує Німеччині ухвалити закон про ленд-ліз за прикладом США. Зокрема, Україна хотіла б отримати швидкий експорт 88 танків "Леопард", 100 БМП "Мардер", самохідних гаубиць та багато іншого.

"Що дуже важливо, це переосмислення у свідомості людей. Ми переживаємо найбільшу війну в Європі за 80 років. Ви більше не зможете перемогти з 30 або 100 танками. Німецький закон про ленд-ліз, як у США, і довгостроковий союз проти Росії були б важливі", - сказав посол Андрій Мельник.

Рішення направити Україні "Гепарди" дипломат назвав правильним, але назвав це недостатнім, оскільки для перемоги над Росією необхідне найсучасніше німецьке озброєння.

15:07 Жителі невизнаного Придністров'я тікають через провокації. Частина з них вирушила в бік Молдови, а частина – до Одеси, бо довіряє ЗСУ.

"Люди зізнаються, що їдуть в Україну, бо в нас гарант під час війни – це Збройні Сили України. Вони розуміють – те, що там відбувається, це підготовка до певного плацдарму для, можливо, і збройних провокацій проти України", – пояснив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

14:40 Папа Римський Франциск у недільному зверненні на площі Святого Петра розкритикував Росію за "варварськи зруйнований" Маріуполь. Він назвав війну проти України "жахливим регресом людства" і заявив, що вторгнення змусило його "страждати і плакати". Водночас, він закликав до створення гуманітарних коридорів для евакуації людей, які опинилися у пастці на металургійному заводі "Азовсталь" у Маріуполі.

14:04 Ворожий "приліт" у Синельниківському районі на Дніпропетровщині. Ракета влучила у два склади агропідприємств, один з яких був з зерном. Жертв і постраждалих немає.

13:39 Інфографіка Financial Times про те, які країни і скільки закуповували російську нафту, газ і вугілля з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Найбільше придбала Німеччина – на 9 мільярдів євро. Італія – майже на 7 млрд євро. Це більше, ніж купив Китай. Загалом енергоресурси закупили на 63 млрд євро.

13:26 Маріупольська міскрада повідомляє: Сьогодні можлива евакуація мирного населення з Маріуполя до Запоріжжя. Збір людей о 16:00 біля ТРЦ "Порт Сіті". Якщо у вас залишилися родичі або знайомі в Маріуполі, намагайтеся зв'язатися з ними всіма способами. Телефонуйте, пишіть і кажіть, що є можливість виїхати до Запоріжжя, де безпечно.

13:05 Окупанти вивозять сільськогосподарську техніку, вкрадену на Донеччині, на Росію. Абсолютно офіційно у супроводі своєї ДАІ.

12:48 СБУ знешкодила ворожу ДРГ, яка готувала теракт - збиралася збити пасажирський літак.

12:24 На Херсонщині окупанти викрали депутата Новокаховської райради Ігоря Протоковила.

11:53 Українська оперна співачка Людмила Монастирська у Нью-Йорку у Метрополітен-опера заспівала заголовну партію у "Турандот" замість росіянки Ганни Нетребко, від якої трупа відмовилася через її підтримку Путіна. Після вистави українка вийшла на сцену під оплески, загорнувшись в український прапор.

11:32 До польського порту Гдиня прийшов суховантаж з Іспанії, на якому було доставлено останню партію зброї для України. До неї увійшли 40 вантажних автомобілів та кілька важких тягачів.

11:25 Російські окупанти зараз обстрілюють Салтівку. Жителів північних та східних районів Харкова закликають не виходити з укриттів протягом усього дня навіть за відсутності повітряної тривоги.

11:14 Загальні бойові втрати противника на 1 травня.

11:03 Ізюмський напрямок. Нацгвардійці знищили БМП-2 противника разом з особовим складом та підбили танк.

10:43 На Зміїному розбито 3 ворожі зенітки, зенітно-ракетний комплекс "Стріла-10", а також машину зв’язку. Знищено 42 рашисти.

10:17 Повітря після вибухів у Миколаївській області чисте, заявив голова ОДА Віталій Кім.

10:06 Українські військові повідомили, що над Одесою працював ворожий безпілотник-розвідник. Влучанням нашої ППО відправлений за відомим курсом безповоротно.

10:01 Звуки вибухів в Одесі – це результат роботи ППО, заявив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

09:57 На Миколаївщині після вибуху стався рожевий викид, наразі хмара вже біла. Ймовірно, ракета вдарила по складу добрив.

09:50 В Одесі чутно вибухи. За попередньою інформацією, у небі щось збили. У соцмережах пишуть, що збито безпілотник.

09:48 Сьогодні з 10:00 до 15:00 буде відкритий зелений коридор для громадян, якім потрібно проїхати з Запоріжжя на тимчасово окуповані території в районі села Кам’янське.

09:40 Зеленський зустрівся сьогодні в Києві зі спікером Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.

09:36 У Миколаєві та області лунають вибухи.

09:17 РФ намагається залучити треті країни, щоб мінімізувати руйнівні наслідки санкцій. За даними воєнної розвідки України, Росія хоче організувати у країнах ОДКБ виробництво складових частин до своєї військової продукції, а також веде переговори з Грузією, Вірменією та Азербайджаном для реекспорту російської продукції на міжнародні ринки.

09:04 Росія намагається легітимізувати свій контроль над Херсонщиною, заявляє британська розвідка.

Нещодавні заяви російської адміністрації про "неможливе" повернення Херсону під контроль України та введення рубля замість гривні, є спробою легітимувати свою владу на тимчасово підконтрольних їй територіях. Ці заяви, ймовірно, свідчать про намір РФ здійснити сильний політичний та економічний вплив на Херсон у довгостроковій перспективі. Також, тривалий контроль над Херсоном та його транспортними сполученнями підвищить здатність Росії підтримувати просування на північ і захід України, та убезпечить російський контроль над Кримом.

08:43 Злочини, вчинені в період повномасштабного вторгнення РФ станом на 1 травня.

08:31 Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив про значні руйнування в регіоні спричинені масованими артилерійськими та ракетними ударами окупантів. Внаслідок обстрілів Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного та Попасної, ще 12 будинків стали непридатними для життя.

"Після окупації Новотошківського росіяни зосередили зусилля на штурмі Оріхового. Точаться дуже інтенсивні стрілецькі бої – вулиця за вулицею. Також ворогом був організований штурм Золотого-4 – хутора Вільного. Штурмові групи виходили під прикриттям артилерії та танків, але були відкинуті. Здійснювались спроби обстрілу з літаків Катеринівки та Нижнього", - заявив Гайдай.

08:03 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний оголосив про плани української армії відмовитися від радянської зброї та перейти на натовські зразки. Про це він заявив за підсумками телефонної розмови із головою об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.

"І чим раніше розпочнемо цей процес, тим швидше завершимо", - зазначив Залужний.

07:48 Мінінфраструктури вирішило закрити морські порти Бердянська, Маріуполя, Скадовська та Херсона до звільнення цих територій від окупантів. Наказ прийнятий у зв’язку з тим, що в окупованих портах наразі неможливо здійснювати обслуговування суден і пасажирів.

07:34 Блінкен цієї ночі говорив з Кулебою.

"Я розповів про останні кроки США на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України перед жорстокою, нічим не спровокованою війною Кремля", – повідомив держсекретар США.

Зокрема, йшлося про надання Україні $33 млрд на потреби безпеки, економіки та гуманітарної допомоги. Також обговорили плани повернення американських дипломатів в Україну, зокрема говорили про перші візити до Львова цього тижня та про плани повернутися до Києва якнайшвидше.

07:28 Очільник Християнсько-демократичного союзу Німеччини Фрідріх Мерц прибуде в Київ у понеділок, 2 травня, аби підкреслити солідарність Німеччини з Україною у боротьбі з російською військовою агресією. Мерц також хоче вислухати та прийняти конкретні прохання українських співрозмовників щодо необхідної допомоги. Проте з ким саме зустрінеться Мерц поки невідомо.

07:27 РФ вже зруйнувала чи пошкодила в Україні понад 250 закладів культури, заявили у Мінкульті. Це бібліотеки, музеї, культурні установи, церкви та інші об'єкти.

07:26 Оперативна інформація від Генштабу на ранок 1 травня.

  • РФ стягує до прикордонних з Україною районів зняте зі зберігання у Західному, Центральному, Східному військових округах та північному флоті озброєння і військову техніку.
  • На Сіверському напрямку підрозділи ворога здійснили обстріли позицій наших військ з території Брянської області.
  • На Слобожанському напрямку угруповання противника продовжує завдавати авіаційні удари та вогневе ураження артилерією по Харкову.
  • Окупанти проводять наступальні дії у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ.
  • До визначених районів переміщено до 300 одиниць озброєння і військової техніки та прибуло близько тисячі мобілізованих осіб з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.
  • З метою протиповітряного прикриття наступаючих військ у чотирьох визначених районах противник розгорнув два зенітно-ракетних дивізіони озброєних ЗРК "Бук-М2" та ЗРК "Тор-М".
  • На Донецькому і Таврійському напрямках угруповання військ противника веде активні дії уздовж всієї ділянки лінії зіткнення.
  • Ворог намагається здійснювати авіаційні удари та вогневе артилерійське ураження позицій наших військ.
  • На Лиманському напрямку противник веде наступ у напрямку Кримки та Олександрівки.
  • На Попаснянському напрямку окупанти проводять штурмові дії на напрямку Новотошківське - Оріхове.
  • На Курахівському напрямку, за підтримки артилерії, ворог намагається прорвати оборону наших підрозділів на напрямку Оленівка - Новомихайлівка.
  • На Південнобузькому напрямку противник веде бойові дії з метою виходу на адміністративні межі Херсонської області та створення сприятливих умов для наступу на міста Миколаїв і Кривий Ріг.