RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Росія отримує "по зубах" від ЗСУ та готує нові наступи: онлайн подій війни 2 травня

68-й день продовжується повномасштабна війна Росії проти українського народу. Окупанти вже втратили близько 23,5 тисячі людей і тисячі одиниць бойової техніки. Україні вдалося провести першу евакуацію людей із "Азовсталі" у Маріуполі. Серед вивезених з-під обстрілів рашистів – жінки, діти та літні люди.

За даними українських військових, війська РФ готують наступ на Миколаїв та Кривий Ріг.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 1 травня


23:57 Командування російськими силами на сході України, де ведеться основна частина бойових дій, є незадовільним. Крім того, військовий персонал не отримує належного матеріально-технічного забезпечення та має вкрай низький моральний дух, заявили в Пентагоні.

23:38 Кремль хоче відтворити Таврійську губернію часів Російської імперії. За словами начальника ГУР МО Кирила Буданова, це територія Криму, Херсонщини, частково Миколаївщини і навіть трохи Донецької області і Запоріжжя, з адміністративним центром у Сімферополі.

23:35 Глава Маріуполя Вадим Бойченко заявив, що біля міста знизилася чисельність російських військ. Він очікує, що українські військові зможуть перейти у контрнаступ під цим містом.

23:28 Президент США Джо Байден не планує приїхати до України, незважаючи на поїздки до регіону держсекретаря Тоні Блінкена, міністра оборони Ллойда Остіна та спікера Палати представників Ненсі Пелосі в останні кілька тижнів, повідомив Білий дім.

23:00 Україна отримає ще 5 тис. "Джавелінів", заявили в Пентагоні. За словами речника оборонного відомства США Джона Кірбі, це відбудеться до п'ятниці, 6 травня.

22:57 Арестович підтвердив слова Данілова про те, що мирного договору з РФ Україна не має наміру укладати, буде лише капітуляція.

"Він просто так не каже, це чиновник найвищого рангу", - зауважив радник офісу президента.

22:53 Росія заздалегідь попередила владу Угорщини про свої плани нападу на Україну, заявив секретар РНБО Олексій Данілов. Він додав, що у Будапешта були плани на українську територію.

22:50 Володимир Зеленський заявив, що найближчим часом очікуємо на новий санкційний пакет від Євросоюзу. У цьому пакеті мають бути чіткі кроки для блокування доходів Росії від енергоресурсів. Щоб державі-терористу не передавали мільярд євро щодня за викопне паливо.

22:45 Президент Володимир Зеленський записав чергове відео щодо 68-го дня оборони Україні.

"68-й день самознищення Росії. Самознищення в усіх сенсах цього слова. Якщо колись у цієї держави й було те, що називається репутацією, то зараз Росія щодня робить такі речі, які просто виключають будь-яку адекватність", - заявив глава української держави.

21:55 За останню добу, 2 травня, ЗСУ на сході України ліквідували 75 окупантів, повідомляє ОТУ "Схід". Окрім цього, українські воїни знищили:

  • танків – 2
  • БМП – 6
  • ББМ – 5
  • артилерійських систем – 1
  • мінометних розрахунків – 2
  • автотранспорт – 3
  • БПЛА – 4
  • спеціальна техніка – 1

21:50 Мирний договір з Росією неможливий, можлива лише капітуляція РФ, заявив секретар РНБО Олексій Данілов. За його словами, переломний момент війни ще не відбувся, утім він точно буде, враховуючи обсяги військової допомоги, яку Україна отримує від західних партнерів.

21:40 Сьогодні увечері російські війська обстріляли Корабельний район Миколаєва. Як повідомив мер Олександр Сенкевич, в результаті обстрілу спалахнули три металеві побутові вагончики. Жертв та постраждалих немає.

21:17 Військові РФ не були готові до війни, вони намагалися зайти у Київ за мапами 1987 року, заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

21:12 Внаслідок ракетного удару по Одесі загинув 15-річний хлопчик, заявила керівник прес-центру Сил охорони та оборони Півдня Наталія Гуменюк. Судячи з усього, окупанти обстріляли Свято-Іверський чоловічий монастир Української православної церкви.

21:05 Шольц назвав умову для скасування антиросійських санкцій. За його словами, Москва має домовитися з Києвом про мир.

20:32 Проект Oryx, який веде підрахунок втраченої російською армією військової техніки на основі фото та відео, що публікуються в інтернеті, повідомляє, що Росія з початку війни в Україні втратила вже 600 танків. З них 312 було знищено, 17 пошкоджено, 49 покинуто, 222 захоплено українською армією.

20:30 Путін планує оголосити мобілізацію на 9 травня. Зараз Росрезерв почав звіряти, що є в наявності і підраховувати, що можна видати по мобілізаційних нарядах, заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов.

20:20 В Одесі російська ракета влучила в церкву УПЦ, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі телемарафону. За його словами, у храму знесено дах.

20:05 За попередніми даними, в Одесі в результаті ракетного удару загинула 13-річна дитина та 17-річна дівчина важко поранена. Також ще є загиблі.

18:56 Угорщина і Швеція приєдналися до країн, які повертають своїх дипломатів до Києва і відкривають посольства вперше після початку російського вторгнення в Україну.

18:50 Окупанти завдали чергового удару по Одесі, над містом піднімається дим. Попередньо, влучили по інфраструктурному об'єкту.

18:22 На Одещині воїни зенітного ракетного підрозділу Повітряних Сил ЗСУ ліквідували черговий ворожий БпЛА "Форпост", здатний здійснювати розвідку на висотах до 5 км протягом 16 годин з радіусом дії до 400 км.

18:15 Начальник Генштабу російської армії Валерій Герасимов справді прилітав до України. Про це пише CNN із посиланням на високопоставлене джерело в Міноборони США.

17:45 У Росії підписали постанову "Про додаткові заходи щодо профілактики холери". Особлива увага приділяється прикордонним з Україною регіонам: Брянська, Курська, Бєлгородська, Воронезька, Ростовська обл., Краснодарський край та окупований Крим.

17:33 Сполучені Штати відправляють в Україну чергову партію гармат М77 155мм. Ленд-ліз ще не підписано остаточно, а процес уже триває.

17:25 Азербайджан закрив свій повітряний простір для російських військових літаків. У результаті літаки, що перевозили військові вантажі з Вірменії до Росії, змушені були змушені летіти над Іраном і Каспійським морем на шляху до Ростов-на-Дону.

17:20 Прокурори та поліція встановили особу першого підозрюваного у звірячих убивствах цивільних людей у місті Буча під Києвом – командира підрозділу нацгвардії Росії Сергія Колоцея. Саме він вбив 18 березня чотирьох беззбройних чоловіків у Бучі.


17:15 Військові РФ продовжують відмовлятися від участі у “спеціальній військовій операції” в Україні. Рота 21 омбр (в/ч 12128, Тоцьке-2, Оренбурзька обл.) у повному складі, включаючи командира, відмовилася їхати в Україну.

17:05 У російській Твері невідомі партизани провели антивоєнну акцію.

16:45 Українські військові 18-го разу накрили окупантів у Чорнобаївці. Цього разу на удар зазнав склад боєприпасів.

16:30 СБУ встановила особи майже 900 російських загарбників, які чинили злочини проти мирного населення на Київщині, і має докази їхніх звірств. Перевіряються дані щодо причетності до злочинів ще понад 2,5 тис. рашистів, чиї підрозділи базувалися на території Київської області.

16:20 У російській Пермі вибухнув і горить пороховий завод, який виготовляє компоненти для реактивних систем залпового вогню "Град" та "Смерч". Вони є улюбленою зброєю окупантів. Двоє людей загинули, ще один потерпілий потрапив до лікарні.


16:05 ПАРЄ проголосувала за негайне скликання міжнародного кримінального трибуналу для засудження злочинів російського керівництва та армії.

15:40 На Харківщині здійснювалась операція наступу і Збройні сили України відновили контроль над декількома населеними пунктами: Верхня Роганка, Руська Лозова, Слобідське, Прилесне тощо.

15:24 Актуальна карта бойових дій від міноборони Великої Британії.

15:16 Штурмовики "Закарпатського легіону" записали на свій рахунок ще один збитий російський безпілотник "Орлан-10". Повітряну ціль знищили з переносного зенітно-ракетного комплексу.

15:07 У ЗСУ не виключають ймовірності продовження мобілізації після 24 травня. Все залежатиме від обстановки на фронті, яка складеться станом на момент закінчення мобілізації.

Наступна хвиля мобілізації поки що не передбачається, але "якщо навіть припустити, що вона буде, то мобілізуватимуть не лише офіцерів", заявили в штабі Командування Сухопутних військ ЗСУ.

14:41 У Лисичанську росіяни вщент спалили гімназію, якій було понад 100 років. Її збудували бельгійці. Гімназія входила до топ-100 кращих шкіл країни. А її випускники завжди добре складали ЗНО.

14:28 У Маріуполі рашисти вивозять тіла вбитих, яких досі дістають із-під завалів, тими ж вантажівками, якими привозять набори з продуктами.

14:17 На Харківщині ЗСУ знищили ворожу техніку. Втрати росіян склали: танк Т-90, танк Т-80БВМ та два бронетранспортера.

13:44 У Маріуполі окупанти повністю перекрили всі інформаційні потоки в місто та назовні. Через це місцеві мешканці не можуть дізнаватися правдиву інформацію.

"Можна дивуватись, але нині маріупольці в місті впевнені, що російські солдати маршують Хрещатиком, Харків - під контролем Росії, а кожного чоловіка з Маріуполя при виїзді відправляють на фронт", — сказав радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Для утримання інформаційної блокади окупанти жорстко контролюють фото та відео. Без окремого дозволу окупантів не можна робити навіть селфі. Та й навіть якщо його дадуть — російській солдат буде поруч, щоб проконтролювати, що назнимкував.

13:37 З окупованого Мелітополя росіяни викрали сільгосптехніки на майже $5 млн. Обладнання вивезли до Чечні, проте користуватися ним не зможуть, бо техніку заблокували дистанційно.

13:34 В Одесі знову чутно вибухи.

13:27 В мережі повідомляють, що Чорнобаївка знову димить. Чекаємо на офіційне підтвердження.

12:58 У Ірпені російська армія пошкодила понад 70% будівель. Наразі до міста вже повернули водопостачання та каналізацію, працюють над відновленням електрики – окупанти знищили трансформаторні станції, тому світло доводиться відновлювати практично з нуля.

12:36 Росіяни завдали ракетного удару по мосту через Дністровський лиман.

12:22 ДБР затримало довірених осіб Іллі Ківи, які мали організовувати провокації із залученням "титушок" та дестабілізувати ситуацію на Одещині. Також в Одесі затримано 12 диверсантів, які готувалися до 2 травня. У диверсантів виявлено арсенал зброї та вибухівки.

12:13 Росіяни везуть трупи своїх мертвих солдатів невеликими партіями та виключно в нічний час. Про це свідчить одна із розмов окупантів, яку перехопила СБУ. Це значно подовжує термін доставки, тому іноді до родичів окупантів приїжджає уже "напіврозкладений вантаж 200", який треба додатково ідентифікувати.

11:44 Лавров в інтерв'ю італійському телеканалу Mediase висловився про походження Зеленського: "Він висуває аргумент: яка у них може бути нацифікація, якщо він єврей. Можу помилитися, але Гітлер також мав єврейську кров. Це абсолютно нічого не означає. Мудрий єврейський народ каже, що найзапекліші антисеміти, як правило, євреї. "У сім'ї не без виродка", як у нас кажуть".

"Мудрий єврейський народ" із ним не погодився. Російського посла викликали до МЗС Ізраїлю.

11:28 Зеленський заявив, що російські окупанти у Бучі відрубували людям голови та кінцівки. Таких випадків було багато.

11:17 Загинув “кіборг” Андрій Кузнєцов. У серпні 2014 року став до лав ЗСУ. Півтора місяця брав участь у героїчний обороні Донецького аеропорту. Захищав Маріуполь.

11:01 Фінська Fennovoima розірвала контракт із російською держкорпорацією "Росатом" на будівництво АЕС "Ханхіківі-1".

"В останні роки спостерігалися значні затримки у реалізації проекту, а війна РФ проти України лише посилила ризики для нього", - йдеться у повідомленні компанії.

10:50 Загальні бойові втрати противника на 2 травня:

10:44 Президент Чехії Мілош Земан заявив, що путінські ілюзії про могутність російської армії і самої Росії нині виглядають смішними:

"Путін піддався ілюзіям, що Росія всемогутня і, зокрема, що російська армія є другою за потужністю армією світу. Сьогодні це виглядає смішно. Виявилося, що російська армія набагато слабша, ніж думали всі експерти. Мені байдуже, вірить хто мені чи ні. Але важливо, щоб людина вірила в себе, і лише ідіот не змінював свої погляди".

10:20 Окупанти вчора обстрілювали цивільну інфраструктуру в Оріховому Запорізькій області. Влучили у багатоповерхові будинки. Внаслідок ворожого обстрілу із травмами різної тяжкості в лікарні були доставлені чотири людини, ще двоє чоловіків від отриманих осколкових поранень загинули.

10:16 Жителі Запорізької області мають змогу евакуюватися! Узгоджено "зелений коридор" Маріуполь-Запоріжжя. Колони автобусів прямуватимуть через Токмак та Василівку.

10:14 Парламент обговорює економічне зонування територій України. Через повномасштабне вторгнення РФ в регіони країни опинилися у різних соціальних та економічних умовах. Ці особливості враховуватимуть у роботі з підтримки та розвитку територій. Про це повідомив віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко. На його думку, зараз формуються три види територій:

  • глибокий тил
  • прифронтові зони
  • зони бойових дій і тимчасово окуповані території.

У цих зонах можуть бути різні економічні моделі, різне оподаткування, різні стимули.

09:49 У Маріуполі на "Азовсталі" після того, як учора закінчилася операція по виводу групи мирного населення з заводу, вночі ворог почав застосовувати усі види озброєння. Десь з 2 до 3 ночі по "Азовсталі" працювала корабельна артилерія рашистів.

09:36 Туреччина стане місцем, де буде ухвалено рішення щодо сходу України, вважає Ердоган:

"Напевно, цього тижня ми матимемо переговори з Путіним... Ми хочемо, щоб ми зібрали лідерів у Стамбулі чи Анкарі. Точкою вирішення кроків, які мають бути зроблені щодо сходу України, стане Туреччина".

09:17 624 дитини постраждали в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Станом на сьогодні офіційне число дітей-жертв - 219. Кількість поранених - понад 405.

09:05 Начальник генштабу РФ Герасимов не був поранений на Харківщині.

"У нас є підтвердження того, що він дійсно там був, у районі Ізюму, але підтвердження того, що він був поранений, у нас немає. Більше того, у нас вже є певні підтвердження, що він не був поранений", - заявив радник глави МВС Віктор Андрусів.

08:54 Зеленський дав інтерв'ю австралійському телеканалу Nine Network.

08:32 Сьогодні у Синельниківському районі Дніпропетровської області ракета влучила в елеватор. Зруйнувала склад з зерном. Попередньо, постраждалих немає.

08:18 Перша леді США Джілл Байден вирушить до Словаччини та Румунії, щоб зустрітися з українськими біженцями. Вилетіти із Вашингтона вона планує у четвер, 5 травня. Джилл Байден, зокрема, проведе День матері (8 травня) у Словаччині у місті Кошице та селі Вишнє Німецьке разом із українськими матерями та дітьми.

08:09 Британська розвідка випустила новий звіт:

  • На початку вторгнення Росія мала понад 120 батальйонних тактичних груп, що становить приблизно 65 відсотків усієї її наземної бойової чисельності.
  • Цілком імовірно, що понад чверть цих елементів нині виведено з ладу.
  • Деякі з найелітніших частин Росії, зокрема війська ВДВ, виснажені найбільше. Росії, мабуть, знадобляться роки, щоб відновити ці сили.

07:58 10-річний Савелій біля могили свого батька Ігоря Кроткіх, який загинув обороняючи Ірпінь від рашистів.

07:46 На сьогодні заплановано 3 додаткових евакуаційних рейси. Напрямки руху поїздів:

  • 11:30 219/220 Запоріжжя-1 — Львів
  • 14:30 220/219 Львів — Запоріжжя-1
  • 23:30 234/233 Чоп — Дніпро

07:32 The New York Times підтверджує, що начальник генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов відвідував Ізюм на Харківщині. Він встиг виїхати до того, як наші військові атакували російські позиції.

07:28 Угорщина, Австрія та Словаччина ухвалили рішення відкликати вето на запровадження нафтового ембарго проти РФ, стверджують джерела видання ZDF. До останнього часу ці країни блокували нафтові санкції, заявляючи про свою високу залежність від постачання цієї сировини з РФ.

07:13 На Південнобузькому напрямку окупанти намагаються вийти на адміністративний кордон Херсонської області, шукають слабкі місця у нашій обороні. У районі Миколаєва агресор провів повітряну розвідку із застосуванням трьох БпЛА. Вів артилерійський вогонь по позиціях наших підрозділів.

06:57 Офіційно. За підтримки ООН та Червоного Хреста сьогодні погоджено дві додаткові локації для посадки людей в евакуаційну колону, яка виїде із Маріуполя. Це – селище Мангуш та Луначарське кільце біля Бердянська.

Якщо у вас залишилися родичі або знайомі там, намагайтеся зв'язатися з ними та передати інформацію щодо можливої евакуації.

06:49 Путін нібито лягає на операцію через рак та вже призначив наступника, - пише британське видання The Sun

"Лікарі наполягають, що Путіну потрібна операція, але дата ще не визначена. Буде операція, і він буде недієздатний. На який час — ще не обговорювалося, але вірогідно, що на короткий", - пише видання.

Зазначається, що очільник Кремля вже підготував собі наступника. Ним став 70-річний голова Ради безпеки РФ Микола Патрушев.

06:39 Петиція про введення візового режиму для росіян набрала понад 25 тисяч підписів. На її розгляд є ще 10 днів, після чого свою відповідь має надати президент.

06:36 Окупанти підтягують сили на південь країни, щоб спробувати атакувати наші міста та громади на Дніпропетровщині.

06:34 Час початку евакуації з Маріуполя сьогодні, 2 травня, змістився на годину раніше – на 7 ранку. Місце збору – ТРЦ "Порт-Сіті".

06:30 ЗСУ знищили командний пункт російських військ у Харківській області.


06:30 Росія спробує відкрити новий фронт проти України - молдовський. Про це повідомляє The Times із посиланням на свої джерела в українських силових структурах. Зазначається, що РФ може запустити у Молдові "донбаський сценарій", спробувавши приєднати Придністров'я.