RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Нова військова допомога Україні та загроза наступу на Київ: онлайн подій війни 9 травня

Росія 75-й день веде повномасштабну війну проти України. З 24 лютого окупанти втратили понад 25 тисяч людей та тисячі одиниць бойової техніки. Станом на 9 травня рашисти атакують українську армію на сході та півдні країни. При цьому зберігається ймовірність завдання ракетно-бомбових ударів з території Білорусі. У Маріуполі на території "Азовсталі" українські бійці продовжують давати відсіч російським військам. Напередодні Зеленський заявив, що розблокування Маріуполя військовим шляхом поки що неможливе через брак важкого озброєння.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 8 травня


23:45 У Мережі з'явилися повідомлення про загибель колишнього народного депутата України Давида Жванії.

23:25 Президент України Володимир Зеленський та міністр оборони України Олексій Резніков подякували президенту США Джо Байдену за ленд-ліз.

22:35 На Одещині та Дніпропетровщині чутно вибухи.

22:25 Президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України.

21:39 На заводі "Азовсталь" у Маріуполі все ще залишаються понад 100 цивільних. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

20:53 У Миколаєві чутно вибухи. За попередньою інформацією, стріляли з боку окупованого Херсона.

20:16 Окупанти обстріляли Одесу - з'явилися перші відеокадри.

19:27 При звільненні села Циркуни Харківської області в полон здався 21 військовослужбовець ЗС РФ, Росгвардії та мобілізовані з 115-го полку.

18:40 На тлі агресії Російської Федерації, що триває проти України в Харкові було порушено питання про перейменування Московського проспекту. Варіантів перейменування Московського проспекту щонайменше чотири.

17:54 У столиці Німеччини у Трептов-парку, де розташований меморіал загиблим радянським солдатам, було вчинено напад на знімальну групу телеканалу 1+1.

17:18 Стало відомо, що в Запорізькій області окупанти обстріляли колону, яка їхала з Мелітополя.

16:00 Пентагон передасть Україні високоточні ракети з лазерним наведенням.

15:54 Хода з дідами та орками на палках пройшла - можна в смітник.

15:42 Служба зайнятості Бурятії шукає розвідників, гранатометників та близько 1 тисячі солдатів. Єдина вимога – 9 класів школи. Регіон, за офіційними даними, є серед лідерів за кількістю знищених в Україні окупантів.

15:23 У Херсоні російські військові хочуть видати ув'язненим зброю та змусити їх воювати проти України. У слідчому ізоляторі та трьох в'язницях Херсона перебувають понад 2 тисячі ув'язнених. Про це повідомляє омбудсменка Людмила Денісова.

15:12 Колишній ведучий Top Gear Джеремі Кларксон разом із групою благодійників купив та відправив в Україну пікапи, завантажені гуманітарною допомогою. За його словами, автомобілі використовуватимуться для евакуації мирних жителів із районів бойових дій.

14:59 Окупанти надрукували спецвипуски "Комсомольской правди" для окупованих українських територій. Агітки віддруковано окремими варіантами: для мешканців "ДНР", для "ЛНР", для Херсона і Маріуполя. Загальний тираж – 470 тисяч примірників. Газета має намір постійно накачувати російською пропагандою українців на загарбаних територіях.

14:45 Поліція закликає поки не повертатися у звільнені населені пункти Харківщини, оскільки після російських окупантів там залишилося чимало замінувань. Уже є загиблі, які підірвалися на розтяжках.

14:41 У Києві в Михайлівському соборі попрощались з журналістом, військовим кореспондентом Олександром Маховим, який загинув 4 травня. Він воював у складі ЗСУ в районі Ізюма. Поховання відбудеться на Берковецькому кладовищі.

14:16 Музей Сковороди на Харківщині мають намір поновити. Пам'ятник архітектури був обстріляний та зруйнований окупантами 6 травня. Снаряд прилетів уночі в дах будівлі. Цінні експонати вдалося вивезти перед ударом.

13:59 Війська РФ обстріляли Слов'янськ, заявив мер Вадим Лях.

13:40 У Варшаві російському послу влаштували "теплий" прийом:

13:25 Росія поставила в Маріуполі "гауляйтером" Олега Моргуна. Зрадник України, засуджений до 11 років позбавлення волі, через вісім років після втечі повернувся в місто. У 2014 році Моргун очолював міліцію Новоазовського району, потім став виконувачем обов'язків начальника міліції Маріуполя.

13:02 Російські ЗМІ повідомляють про напад на посла РФ у Польщі під час спроби покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів у Варшаві.

12:39 На Дніпропетровщині окупанти обстріляли з "Градів" Широківську громаду. У селі Ганнівка один будинок зруйновано, кілька пошкоджено. Люди не постраждали. Більшість місцевих виїхали. Село залишилося без світла.

12:27 Держспецзв'язок заявляє, що на непідконтрольних Україні територіях під час проведення параду в Москві трансляцію з російського супутника "несподівано" було відключено:

"Російська пропаганда на чолі зі своїм лідером Путіним сьогодні не змогла донести свої брехливі повідомлення до українців, які мешкають на тимчасово окупованих територіях".

12:07 Чутно сильні вибухи зі сторони Чорнобаївки.

11:56 Радник голови МВС України Віктор Андрусів: "Кримський міст обов'язково буде зруйновано, це питання часу".

За його словами, для виконання завдання українська армія вже має необхідну зброю, але військовим потрібно "набагато ближче просунутися до узбережжя Азовського моря".

11:42 У Новосибірську на акції "Безсмертний полк" поліція затримала активіста Володимира Салтевського. Йому хочуть вліпити нову статтю про ототожнення дій керівництва СРСР із діями нацистської Німеччини.

11:31 По Одещині 9 травня завдано ракетного удару 4 ракетами типу "Онікс" з ракетного комплексу "Бастіон", що знаходиться на території Криму. Поранених серед цивільного населення немає.

11:24 Офіційна заява лідерів країн "Великої сімки":

"Ми докладемо всіх зусиль, щоб привернути Путіна, а також посібників агресії Росії проти України, включаючи режим Лукашенка, до відповідальності відповідно до міжнародного права".

Окрім цього, США оголосили про нові санкції проти РБ та РФ: під обмеження потраплять 2,6 тисячі офіційних осіб із двох країн.

11:03 Путін на параді в Москві, звертаючись до військовослужбовців, заявив, що вони "борються на своїй землі, за своїх людей Донбасу, як колись боролися давньоруські князі, Румянцев, Потьомкін та Суворов, Сидір Ковпак та генерал Ватутін". У параді брали участь і окупанти, які прибули з Донбасу.

10:47 Окупанти вимагають гроші з людей, які намагаються виїхати на підконтрольну Україні територію з Херсонщини. Суми різні – від 500 грн до $200. Жертви таких зупинок на блокпостах зазначають, що ворожі солдати ретельно оглядають вміст телефонів та багажу, а якщо знаходять те, що їм не подобається, вимагають гроші, загрожуючи полоном. Також під роздачу потрапляють ті, у кого виявляються татуювання на тілі.

10:30 У планах уряд не має пом'якшення обмежень для чоловіків призовного віку щодо виїзду за межі України під час дії військового стану, повідомив прем'єр Денис Шмигаль.

10:02 Після виїзду евакуаційної колони ООН за межі Донецької області російські окупанти спробували прорватися через міст, який був воротами евакуації.


09:49 Люди на тимчасово окупованих територіях не здаються.

09:44 Оновлені дані про втрати армії РФ в Україні:

09:12 Евакуації з Луганщини сьогодні не буде. Росіяни почали обстрілювати "дорогу життя" - трасу Лисичанськ-Бахмут. Тож проїзд небезпечний. Гумвантажів теж сьогодні не будуть завозити.

09:02 У Росії проводять мобілізацію на війну. Фото Санкт-Петербург.

08:54 У Росії пишуть, що поруч із українським кордоном загинув військовий "виконуючи військовий обов'язок".

08:49 У Євросоюзі заговорили про передачу Україні валютних резервів Росії на відновлення країни, пише Financial Times з посиланням на Жозепа Борреля. За даними видання йдеться про суму близько $300 млрд.

08:25 Російські запаси високоточних боєприпасів, ймовірно, значно вичерпалися. Про це свідчать дані британської розвідки. Тепер Росія використовує доступні, але застарілі боєприпаси, які є менш надійними та точними. Хоча, можливо, РФ і буде намагатися відновити своє високоточне озброєння.

08:07 На Луганщині 11 людей, які ховались у підвальному приміщенні в Шипіловому і по яких відкрили вогонь росіяни, перестали виходити на зв’язок.

07:52 Путін має серйозні онкологічні захворювання. Про це заявив розслідувач Bellingcat Христо Грозев. За словами журналіста, хворобу підтвердив один з олігархів в його оточенні.

07:20 Найбільша активність окупантів спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках. Одночасно, зберігається висока ймовірність завдання ракетних ударів по всій території України.

07:08 Велика Британія оголосила про новий пакет санкцій проти Росії та Білорусі на суму 1,7 мільярда фунтів стерлінгів, який націлений на торгівлю.

06:55 За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони ЗСУ було уражено 10 повітряних цілей російських окупантів, серед яких шість безпілотників типу “Орлан-10”, один типу “Форпост” та три крилаті ракети.

06:47 Японія підтримала інших членів Великої сімки у намірі відмовитися від російської нафти.

06:37 Українські військові заявили, що корабельне угруповання ворожого флоту перебуває "в готовності до нанесення ракетних ударів". Угруповання флоту налічує біля українських берегів щонайменше 6 кораблів та 2 підводних човни, що перебувають в готовності до нанесення ракетних ударів, або споряджені понад пів сотнею крилатих ракет".

06:32 Під час останньої евакуації з території заводу "Азовсталь" окупанти розлучили жінку і її маленьку 4-річну доньку Алісу. Матір залишилася в фільтраційному таборі на території так званої "ДНР". До місця призначення в Запоріжжі 8 травня, в День Матері, доїхала лише дитина, місце знаходження матері наразі невідоме.

06:30 Канада надасть військову допомогу Україні на суму 50 мільйонів канадських доларів (близько 41 млн доларів США) та запровадить нові санкції проти російських олігархів та наближених до режиму Путіна.

06:30 Оновлена карта бойових дій:

06:30 Окупанти розбомбили Георгіївський скит Свято-Успенської Святогірської лаври на Донеччині

06:30 Арестович заявив про ризик повторного наступу на Київ, що виник через невисокі темпи надання озброєння Україні західними партнерами: "Пакет військової допомоги голосується у травні. Поки його проголосують, поки приїде озброєння - це дуже довга історія. За цей час Росія встигне мобілізуватися швидше за все. Тому цілком можливий другий наступ на Київ, на Чернігів, Суми, Харків. Поки санкції подіють, поки приїде зброя... Це вже не тижні, а місяці".