RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Росія завдала нового удару по Львівській області: онлайн подій війни 15 травня

Розпочався 81-й день повномасштабної війни, розв'язаної Росією проти українського народу. Українським бійцям вдалося зірвати початковий план Кремля, проте окупанти продовжують нести смерть і руйнувати інфраструктуру. Не припиняються спроби взяти штурмом "Азовсталь": Росія скидає на підприємство авіабомби, використовує важку артилерію, танки, у великій кількості кидає в атаку піхоту.

ЗСУ очікують від ЗС РФ два великі наступи – на Сєвєродонецьк та на трасу Лисичанськ-Бахмут з боку Попасної та Білогорівки.

Вранці 15 травня окупанти завдали ракетного удару по Львівській області.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 15 травня


23:55 Президент України Володимир Зеленський змінив командувача Силами Територіальної оборони країни – на місце бригадного генерала Юрія Галушкіна прийшов генерал-майор Ігор Танцюра.

23:33 Бійці 227-го батальйону 127-ої бригади Територіальної оборони, а також прикордонники вийшли на кордон із Росією у Харківській області.

22:32: Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що Україна робить все можливе для евакуації людей із заводу "Азовсталь" у Маріуполі, проте Володимир Путін не погоджується на це.

20:51 Під контролем України перебуває 10% території Луганської області – голова ОДА Сергій Гайдай.

20:18 На Луганщині підірвали мости між Сєверодонецьком та Рубіжним з метою затримати просування російських окупантів.

18:47 Слідом за Фінляндією Швеція офіційно подає заявку на членство в НАТО - це має статися 17 травня.

18:03 Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що офіційний Вашингтон проголосує за додаткові 40 млрд. доларів допомоги Україні.

17:47 Українські війська на Харківщині вже недалеко від кордону з Росією – радник голови МВС Вадим Денисенко.

17:17 Окупанти обстріляли автомобіль із 10 дітьми, яких евакуювали із Сєверодонецька, жертв вдалося уникнути – голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

17:00 НАТО у своїй стратегії може позначити Росію як "безпосередню загрозу для себе" - Bloomberg.

16:20 Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що окупанти обстріляли лікарню у Сєвєродонецьку. Проте незважаючи на обстріл, установа продовжує працювати.


15:18 Маріупольці повідомляють про нетиповий для мирного життя рівень смертності. Багато людей середнього віку помирає. Рівень смертності такий, що на місці ексгумованих могил у дворах одразу виникають нові. Люди гинуть не від обстрілів, а наслідків окупації: нервові зриви, відстуність медичного сервісу, антисанитарія та знищений імунитет через голод.

14:58 Агресивна політика Кремля призвела до того, що тепер Росія отримає ще майже 1300 км сухопутного кордону з НАТО - після того, як туди вступить Фінляндія. Від кордону цієї країни до Санкт-Петербурга – лише 200 км. А після рішення про вступ до НАТО Швеції Балтійський регіон фактично буде повністю під надійною охороною Альянсу.

14:32 Рідні бійців полку "Азов" вирушили в Туреччину, щоб зустрітися із президентом країни Ердоганом та подякувати йому за підтримку у порятунку українських бійців, заблокованих на Маріупольському заводі "Азовсталь".

14:08 Кулеба зустрівся з Блінкеном у Берліні.

"Більше зброї та іншої підтримки прямує до України. Домовилися разом працювати над тим, щоб український продовольчий експорт дістався споживачів в Африці та Азії" - повідомив міністр.

13:30 У Пентагоні заявили, що США допоможуть Фінляндії та Швеції, якщо на них нападуть до вступу до НАТО.

13:27 Президент Фінляндії вже офіційно оголосив, що його країна подаватиме заявку на вступ до НАТО.

13:20 ЗСУ підсмажили нову порцію окупантів.

12:49 Рашисти обстріляли 11 населених пунктів на Донеччині за добу. Вдарили по Маріуполю, Авдіївці, Торецьку, Лиману, смт Очеретине, смт Дробишеве, смт Північне, смт Керамік, с. Берестове, с. Бородичне, с.Новокалинове. Убито мирних жителів, є поранені.

12:36 У Херсоні та Чорнобаївці чутно вибухи.

12:24 Латвія призупиняє прямі залізничні перевезення військових вантажів із Білорусі до третіх країн через свою країну. Угода між Латвією та Білоруссю про пряме перевезення білоруських військових вантажів залізницею діяла з 1994 року.

12:00 Радник голови ВП України Михайло Подоляк заявив, що Україні не потрібна тривала війна з РФ. За його прогнозами, бойові дії можуть завершитися вже 2022 року.

11:51 Під ранок в Олександрійському районі силами ППО збито ракету, що летіла в напрямку Кропивницького.

11:29 Російська армія не дорахувалася ще щонайменше 200 "визволителів".

11:10 Реакція російських військових на нашу перемогу на Євробаченні 2022.

10:45 Росія вдарила ракетами біля кордону із Польщею. Голова Львівської ОВ Максим Козицький заявив, що окупанти потрапили в об'єкт військової інфраструктури в Яворівському районі, його повністю зруйновано.

10:36 Оновлені дані британської розвідки:

  • Наступ Росії на Донбасі сповільнився і значно відстав від графіка. Росія не змогла досягти значних територіальних здобутків за останній місяць, зберігаючи при цьому стабільно високий рівень виснаження.
  • Росія, ймовірно, зазнала втрат третини сухопутних бойових сил, які вона направила в Україну в лютому.
  • У нинішніх умовах Росія навряд чи різко прискорить темпи свого просування протягом найближчого місяця.

10:12 Сьогодні з 10.00 до 14.00 відкрито зелений коридор для громадян, які бажають виїхати з Запоріжжя на непідконтрольну територію через Кам'янське.

09:52 Сьогодні о 16:30 на станцію у Покровську буде подано евакуаційний безкоштовний поїзд. Про це повідомили на сайті Укрзалізниці.

16:30 – 234/233 Покровськ – Дніпро – Львів

09:44 Зранку з акваторії Чорного моря, рашистами завдано декілька ракетних ударів по Львівській області з метою знищення об'єктів критичної інфраструктури. Запуск крилатих ракет здійснювався імовірно з підводних човнів. Підрозділами зенітних ракетних військ повітряного командування ''Захід'' знищено дві крилаті ракети окупантів.

09:39 Більше ніж 647 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Загиблих дітей - 227, поранених - 420.

09:13 Окупанти вперше застосували проти захисників Маріуполя запалювальні або фосфорні бомби. Самі окупанти стверджують, що це були запалювальні снаряди 9М22С з термітними шарами. Температура горіння близько 2-2,5 тисяч градусів за Цельсієм.

08:59 На Херсонщині росіяни викрали колишнього депутата облради Віктора Помазнюка. Ймовірно він перебуває у відділенні поліції у тимчасово окупованій Новій Каховці.

08:50 15-річна дитина поранена після обстрілу окупантами Чугуєва. За словами голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, також постраждала ще одна людина.

08:37 На Сумщині два ракетних удари. Близько 22 вечора удар по околицях села Шпилівка, Сумського району. Значні руйнування домогосподарств. Близько 2 ночі ракетним ударом нанесено значні руйнування інфраструктури Шосткинського району. Людських жертв немає.

08:30 На Луганщині російські окупанти обстріляли Сєвєродонецьку, Гірську й Попаснянську громади. У Сєвєродонецьку влучили в завод "Азот", технікум та багатоповерхівки.

08:17 Опівночі ворог двічі обстріляв з "Ураганів" Широківську громаду у Криворізькому районі. Поцілили між селами. Ніхто не постраждав.

08:13 Сьогодні близько 04:30 був ракетний удар по одному із об’єктів військової інфраструктури на Львівщині, повідомив Максим Козицький, голова Львівської ОДА. Інформації про загиблих та травмованих немає.

08:09 У Сенаті США зареєстровано резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму.

"Це визнання буде важливим в американському законодавстві. Є лише чотири країни, які мають таке визнання: Куба, Сирія, Іран та Північна Корея. Ми намагаємося включити до цього списку Росію, щоб вона була п’ятою. Це компанія, з якою Росію треба асоціювати. Це тоталітарні режими, І вони не несуть добра", - заявив один з ініціаторів, сенатор Ліндсі Грем.

08:02 Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Берліна, де зустрінеться з міністрами закордонних справ НАТО. Разом вони збираються "обговорювати союз та послідовні заходи щодо протидії агресії рф проти України".

07:42 На Мангеттені у Нью-Йорку відбулася акція підтримки захисників Маріуполя, які продовжують боротьбу на Азовсталі.

07:20 На Запоріжжі окупанти не надто хочуть продовжувати воювати. Про це свідчить велика кількість солдатів РФ, які приходять до мелітопольської районної лікарні з надуманими хворобами та просять у свого керівництва, щоб їх відправили додому за станом здоров'я. Росіяни масово скаржаться на досить незвичайний діагноз - "утиск хребта". Загарбники пояснюють, що отримали недугу через носіння бронежилетів і просять, щоб їх комісували після наданого лікування.

07:10 У зв’язку зі значними втратами 810-ї окремої бригади морської піхоти чорноморського флоту в ході бойових дій на території Україні, прийнято рішення про доукомплектування бригади особовим складом з інших підрозділів, що входять до складу чорноморського флоту, зокрема членами екіпажів кораблів.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Сухопутних військ та Повітряних Сил було збито вісім повітряних цілей: сім БпЛА типу “Орлан-10, один літак.

Авіація повітряних сил продовжувала завдавати противнику вогневих ударів з повітря та підтримувати бойові дії підрозділів наших військ. Зокрема, було знищено взводний опорний пункт, командно-спостережний пункт роти, 10 броньованих машин та особовий склад противника.

На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито дванадцять атак ворога, знищено вісім танків, п’ять артилерійських систем, дев’ять одиниць бойової броньованої техніки та п’ять автомобілів противника. Є у російських окупантів втрати і на інших напрямках.

07:00 За оцінками фахівців, прямі та непрямі втрати в Бучі через руйнування міста російськими окупантами становлять 449 мільйонів доларів. Загалом у Бучанській громаді постраждали 1354 будівлі: 1230 з них – житлові будинки. Також постраждали 124 нежитлові приміщення: 29 – навчальні заклади; 9 – медичні установи; 5 – адміністративні будівлі та релігійні споруди; 12 – комунальні об'єкти; 69 – торговельні мережі та інші комерційні приміщення.

07:00 Карта бойових дій:

07:00 Учора ввечері на Харківщині у тилу ворога було збито 201-го винищувача окупантів.