RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Контрудар ЗСУ під Харковом і втрати ворога: хроніка подій війни 18 травня

Йде 84-й день повномасштабного вторгнення військ РФ до України. Ворог продовжує завдавати ракетних ударів по житлових будинках та інфраструктурі українських міст та сіл. Російські війська, як і раніше, зазнають великих втрат, продовжуючи вбивати мирних українців. А тим часом ЗСУ звільнили ще один населений пункт під Харковом і вийшли на відстань прямого удару по кордону РФ.

18 травня в кількох містах було чути потужні вибухи. Місцеві жителі повідомляли про дим після "прильотів".

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 17 травня


23:52 На Херсонщині росіяни "Градами" вдарили по мирній колоні: загинули троє, ще шестеро – поранені. Люди в момент обстрілу рухалися в районі села Давидів Брід у Херсонській області.

23:45 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з приводу 84-го дня війни з Росією.

"Ми пам'ятаємо про Крим. І ми ніколи не забудемо ані 1944 рік – геноцид, який влаштувала кримським татарам радянська влада. Ані 2014 рік – другу хвилю знищення усього вільного на півострові Крим. Спеціально саме в цей день підписав закон про захист осіб, яких окупанти позбавили свободи, а також про захист членів родин таких людей. Йдеться про усіх бранців Кремля – і в Криму, і в окупованій частині Донбасу. Закон дає їм більше захисту та допомоги від держави", - заявив глава держави.

Окрім того, він потролив нову російську лазерну "вундервафлю":

23:10 Окупанти влаштували нову провокацію. Курський губернатор повідомив про новий обстріл нібито з боку України: під удар потрапили Тьоткіно і втретє на день – Олексіївка. За його словами, атаку відбито, постраждалих немає.

23:05 У мережі потрапив запис перехоплення переговорів збитого під Куп'янськом російського Су-34. Пілот і штурман не знають, куди летіти і де катапультуватися.

22:25 Окупанти викрали вже 400 тисяч тонн зерна на Херсонщині, Запоріжжі, Донбасі та Луганщині. У майбутньому це може призвести до голоду на окупованих теренах цих областей.

21:57 Бійці зі складу Оперативно-тактичного угруповання "Схід" за добу відбили 7 атак російських фашистських сил. Втрати ворога становлять:

  • особового складу – до 220
  • танків – 2
  • БМП – 2
  • БПЛА – 1

21:50 Українські захисники зі складу угруповання Об'єднаних сил відбили сьогодні 16 атак ворога. Ще двома локаціями тривають бої.

Минулої доби військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили:

  • 8 танків;
  • 17 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 4 спеціальні броньовані автомобілі;
  • 6 одиниць автомобільної техніки.

Підрозділи протиповітряної оборони у небі українського Донбасу збили ворожий винищувач-бомбардувальник Су-34

21:30 Під Куп'янськом на Харьківщині ВСУ знищили черговий винищувач Су-34 оккупантів.

20:40 Forbes розважається із заголовками:

12.02.2022 "Чи вторгнеться Росія в Україну?" / 16.05.2022 "Чи вторгнеться українська армія до Росії?"

20:35 В "Дію" повернулася послуга для ВПО. Тепер українці знову можуть оформити довідку внутрішньо переміщеної особи та соціальні виплати у застосунку для себе та своїх дітей.

20:25 У ході контрнаступу ЗСУ у Харківській області прорвали лінію оборони ЗС РФ. Підрозділ зі складу 200 окремої мотострілецької бригади (в/ч 08275, Печенга), який знаходився на позиціях, було практично знищено, тим, хто вижив, вдалося втекти в тил. Втрати серед особового складу: 6 військовослужбовців загинуло, 11 поранено.

19:55 Під Ізюмом українські військові застосували чеські 152 мм снаряди. Навіть пристрілка не знадобилася, все лягло в тютельку.

19:45 Віце-прем'єр Росії Марат Хуснуллін заявив про намір запровадити рублі на окупованих територіях Херсонської області. За його словами, спочатку йтиметься про паралельне ходіння гривні та рубля, поки в регіоні не з'являться російські банки.

19:40 При наведенні понтонних мостів через Сіверський Донець 11-го травня загинув полковник Денис Козлов - командир 12-ї окремої гвардійської інженерної бригади ЗС РФ. Цікаво, що у березні було знищено попереднього командувача цієї бригади полковника Сергія Порохню.

Фото: Денис Козлов

19:30 Президент Молдови Майя Санду з трибуни Європарламенту заявила, що російські військові мають бути виведені з території Придністров'я, оскільки порушують нейтралітет республіки.

19:17 21-річний російський окупант Вадим Шишимарін визнав себе "повністю" винним у військових злочинах в Україні і йому загрожує довічний ув'язнення за вбивство мирного жителя села Чупахівка.

19:08 У День пам'яті депортації кримських татар український актор та режисер, боєць підрозділу ТРО Ахтем Сеітаблаєв заявив, що кримські татари вірять, що у майбутньому повернуться у вільний від російської окупації Крим і що це станеться найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ звільнили селище під Харковом, а ворог битий на п'яти напрямках: зведення Генштабу на вечір 18 травня

18:30 На Харківському напрямку ворог намагався утриматися на зайнятих рубежах, проводив контратаки для відновлення втрачених позицій. За результатами наступу ЗСУ звільнено населений пункт Дементіївка. Противник веде наступ у районі Тернової, бойові дії тривають.

17:50 Зеленський підписав указ 341/2022 і продовжив воєнний стан в Україні ще на три місяці. Указом 342/2022 було продовжено строк загальної мобілізації.

Проте спочатку Верховна Рада має ці укази проголосувати, потім документи опублікують на сайті президента і лише потім вони набудуть чинності.

17:20 Є загроза повного вимирання Азовського моря. Бомбардування "Азовсталі" могло пошкодити технічну споруду, яка стримує десятки тисяч тонн концентрованого розчину сірководню. Витік цієї рідини повністю вбʼє флору та фауну Азову. Далі небезпечні речовини можуть потрапити до Чорного та Середземного морів.

17:10 Бійці 92-ї механізованої бригади ЗСУ в бою під Харковом захопили російську 152 мм самоходну гаубицю "Акація-М". Машина в ідеальному стані, та навіть з боєкомплектом.

17:05 У 57-й окремій мотопіхотній бригаді ЗСУ повідомили, що "приземлили" ще один ворожий літак.

16:50 У Чорнобаївці під Херсоном знову чути вибухи. Громадян просять терміново йти в укриття. По вул. Українській загинуло двоє людей і одна жінка важко поранена. Також у однієї людини осколкове поранення стегна, їй наклали чотири шви.

16:35 Президент Володимир Зеленський подякував за підтримку. На його думку, це допоможе Україні перемогти у війні, подолати наслідки агресії РФ та прискорити рух членства до ЄС.

16:02 Єврокомісія пропонує додаткову макрофінансову допомогу до 9 млрд євро для України, заявила Урсула фон дер Ляйєн. За її словами, гроші підуть на інвестиції та реформи, щоб подолати повоєнну розруху.

15:32 ЗСУ ліквідували найкращого снайпера із Забайкалля, повідомляють росЗМІ. Це був командир відділення стрілецької роти снайперів Сергій Царков з міста Борзя Забайкальського краю. Його поховали ще 10 квітня, але журналістам про це повідомили лише вчора.

15:25 У Львові затвердили нові стандарти будівництва житла. Зокрема, для посилення безпеки будівель передбачається адаптація підземних паркінгів та інших підземних приміщень під укриття із санвузлами, опаленням тощо, а також будівництво спеціальних "кімнат безпеки" по типу ізраїльських.

15:15 Артилерія ЗСУ знищила командний пункт бригади морської піхоти Чорноморського флоту. 3 загиблих та 14 поранених офіцерів командного складу бригади, серед яких:

  • полковник Ян Суханов – важко поранений;
  • майор Леонід Смірнов – важко поранено;
  • капітан Андрій Бушмін – важко поранений;
  • підполковник Олексій Теремков – важко поранений;
  • капітан Віктор Єршов - важко поранений (відірвана рука).

15:08 Салтівський партизан. З початку окупації Старого Салтова на Харківщині 63-річний Василь викрадав у окупантів боєприпаси, знімав із машин акумулятори та перерізав шланги, щоб росіяни не могли заправляти техніку. Під час однієї з вилазок він підірвався на боєприпасі. За допомогою свого собаки Мальви Василь пробирався до траси. Там його підібрали українські військові та доправили до лікарні.

15:02 Журналісти CNN показали сюжет зі знищеною технікою ЗС РФ, знятий під Білогорівкою на Луганщині. Саме там російська армія кілька разів намагалася переправитися через річку Сіверський Донець, але була "накрита" українською артилерією, втративши, як визнавали російські блогери та пропагандисти, понад 70 одиниць військової техніки.

14:47 Росія у відповідь на висилку 41 співробітника російських дипустанов з Франції висилає 34 співробітників французьких дипломатичних установ.

Своєю чергою, Італія оголосила про висилку 30 російських дипломатів. Росія у відповідь вишле 24 італійських дипломатів.

В свою очередь Италия объявила о высылке 30 российских дипломатов. Россия ответной мерой вышлет 24 итальянских дипломатов.

14:38 Міський парк у Бучі. Ось такі "подарунки" продовжують знаходити на звільнених територіях.

14:29 Кількість загиблих у селищі Десна на Чернігівщині зросла до 11 осіб, ще 14 – були поранені. Вчора російські війська з авіації випустили чотири ракети по селищу, дві із них влучили в будівлі.

14:24 Губернатор російського Бєлгорода заявив, що село Солохи було обстріляне "з боку України". Фото руйнувань та постраждалого не показують. Однак у чатах розповсюджують фото чогось, що "прилетіло до села".

14:03 Молдова має намір зберегти нейтральний статус держави, як це закріплено у Конституції. Можливість поширення військового конфлікту на Молдову сприймається як "віддалена небезпека".

13:50 Хакери Anonymous повідомляють, що "зламали" сайт російського "Сбєрбанку".

13:47 Британія підтримує ідею трибуналу над Путіним та іншими лідерами РФ, які причетні до військових злочинів в Україні.

Я говорила з українським урядом про цю ідею трибуналу. Ми відкриті для ідеї трибуналу, ми зараз розглядаємо її, але хочемо найефективнішого способу судового переслідування тих людей, які вчинили ці жахливі військові злочини, включаючи зґвалтування, сексуальне насильство, невиборчі напади на цивільних осіб. Якщо трибунал допоможе це зробити, то Велика Британія безперечно розглядає можливість його підтримки”, - наголосила міністр закордонних справ Ліз Трасс.

13:30 Зеленський вніс до парламенту пропозицію щодо продовження терміну дії воєнного стану в країні.

13:28 Топ-менеджер Ріната Ахметова, начальник одного з департаментів ТОВ "ДТЕК Східенерго", підозрюється у держзраді. За даними слідства, підозрюваний, перебуваючи на тимчасово захопленій території Луганської області, погодився на співпрацю з ворогом. Порушуючи наказ про тимчасове зупинення виробничої діяльності Луганської теплової електростанції, він добровільно дав згоду на зайняття посади керівника цієї ТЕС. Згодом, за участю представника так званої ЛНР, підозрюваний незаконно відновив роботу електростанції під контролем РФ.

13:20 Українці масово повертаються з-за кордону. Потік на в'їзд в Україну через західний її кордон вісім днів поспіль після 9 травня перевищує потік на виїзд, сумарно чистий приплив в Україну за ці дні становив 61 тисячу осіб – це рекордні показники від початку війни.

12:43 У Раді зареєстрували проєкти законів про продовження воєнного стану в Україні після 24 травня та продовження мобілізації.

12:30 Такий вигляд зараз має "Фора" в Ірпені в ТРЦ "Жираф" після окупантів.

12:02 Окупанти зруйнували синагогу в Маріуполі.

11:58 Росіяни знищили забороненими фосфорними боєприпасами Авдіївську школу №1.

11:26 Російські окупанти запровадили процедуру "фільтрації" у кожному тимчасово окупованому місті України. Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова. За її словами, для "особливо небезпечних" в ідеологічному розумінні та "неблагонадійних" українців "фільтрація" стає постійною — люди змушені її проходити кожні три дні. А також громадян України допитують, ретельно оглядають, при цьому утримують в нелюдських умовах, принижують і катують.

11:18 Вранці російські війська завдали ракетного удару по Миколаєву, у результаті чого сталося руйнування та виникла пожежа у приватному секторі.

11:13 Внаслідок ракетної атаки по Дніпру постраждали троє людей: двоє жінок та чоловік. У них осколкові поранення, вони у лікарні.

10:50 Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк відреагував на інформацію в ЗМІ, повідомивши, що голова партії "Голос" Кіра Рудик не бере участі в перемовинах щодо евакуації з "Азовсталі".

10:49 Із Покровська до Львова сьогодні вирушить евакуаційний безкоштовний поїзд

16:30 – 234/233 Покровськ – Дніпро – Львів

10:27 Литва, Латвія, Естонія та Польща просять НАТО значно розширити військову присутність на своїй території. Також країни просять надати нові можливості, такі як протиповітряна оборона, які могли б утруднити вторгнення Росії.

Зараз у НАТО точаться дискусії з приводу військового посилення у Східній Європі. Найбільші скептики щодо російської загрози країнам НАТО – Італія та Франція.

10:10 Цієї ночі ворог обстріляв Сумщину з "градів". Російські війська здійснили біля десятка пострілів з реактивної системи залпового вогню з боку російського населеного пункту Понури. Внаслідок обстрілу пошкоджене приватне помешкання в одному з населених пунктів.

09:50 В Україні минулої доби загинули ще 400 рашистів.

09:38 Фінляндія та Швеція офіційно подали заявки на членство в НАТО.

09:11 Більше ніж 653 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційними даними 229 дітей загинуло та понад 424 поранено.

08:53 Мешканців Полтавщини просять не лякатися гучних звуків — сьогодні в області заплановані воєнні навчання.

08:36 Заява голови Луганської ОВА Сергій Гайдая:

"Четверо загиблих, у реанімації Дніпра борються за життя дитини з Гірського, вчергове постраждав Сєвєродонецький "Азот".

Майже щодня гине мирне населення, втрачаємо житловий фонд, промисловість. Без людей, будинків, заводів – таке життя Луганщині хоче нав’язати "руський мир", який знищує все на своєму шляху. Вчора у Привіллі біля річки Сіверський Донець знайдено двох загиблих із ушкодженнями у вигляді мінно-вибухових травм, також надійшла інформація про втрачені життя у Золотому та Попасній.

Зараз лікарі в Дніпрі борються за життя 15-річної дитини з Гірського, яка позавчора після обстрілу населеного пункту росіянами отримала травму нирок.

Крім того, вчора осколкове поранення нанесене жителю Сєвєродонецька.

Вдень росіяни вкотре відкрили вогонь по "Азоту" – пошкоджено одну із адмінбудівель та прохідну об’єднання".

08:31 США долучаються до збору доказів воєнних злочинів росії в Україні. У заяві Держдепартаменту йдеться, що Програма спостереження за конфліктом (Conflict Observatory) документуватиме, перевірятиме та поширюватиме свідчення з відкритих джерел про дії, вчинені окупантами. Звіти та аналітику публікуватимуть на сайті програми. На запуск програми спочатку заплановано витратити $6 млн.

08:18 Механізму обміну захисників Маріуполя між Києвом та Москвою наразі немає. Про це в коментарі The New York Times заявила нардеп Кіра Рудик, яка брала участь у переговорах із Росією.

"Ми хочемо доставити їх до третьої країни, наприклад до Туреччини. Росія зараз проти. Але що ще ми можемо зробити в такій ситуації? Доведеться продовжити переговори".

08:07 За минулу добу на півдні України ЗСУ знищили 130 російських загарбників, три модернізовані танки та два склади боєприпасів. На лінії зіткнення в Миколаївській та Херсонській областях продовжується ведення бойових дій.

07:51 Ворожий удар по Дніпру сьогодні вранці. Одну ракету наша ППО збила. Уламки впали на приватне подвір’я. Поранено жінку. Пошкоджено 2 будинки. Інша ракета втрапила по об’єкту транспортної інфраструктури. Його зруйновано.

07:46 За даними аналітиків американського Інституту вивчення війни, Росія могла погодитися на евакуацію військових з "Азовсталі", щоб швидше проголосити Маріуполь взятим. Тепер Кремль може відмовитись від обміну українських захисників. Головною метою російських окупантів, на думку аналітиків, залишається схід України.

07:15 На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито 12 атак ворога, знищено 3 танки, 3 артилерійські системи, 6 одиниць бойової броньованої техніки та 7 автомобілів противника.

07:13 Адміністрація Байдена спільно з європейськими партнерами намагаються розробити маршрути експорту пшениці та кукурудзи з України. Це сталося через те, що Росія заблокувала українські кораблі з зерном.

06:59 Європейська комісія представить сьогодні план відмови від російських енергоносіїв до 2027 року, вартість якого становить 210 мільярдів євро. Він включає три етапи: нарощування імпорту газу з інших країн, зокрема Єгипту, Ізраїлю та Нігерії, прискорення переходу на відновлювані джерела енергії, а також розробку механізмів для економії енергії.

06:54 Рашисти ведуть вогонь уздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ у Донецькому операційному районі та на Слов’янському напрямку, вживають заходів для посилення наступального угруповання.

На інших напрямках основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих раніше рубежів, веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій, поповнені запасів, а також намагається покращити своє тактичне положення.

06:47 Австралія оголосила про новий пакет санкцій проти РФ. До списку потрапили 11 осіб та 12 організацій. За пропаганду обмеження запроваджено проти багатьох представників росЗМІ. У переліку – гендиректор МІА "Россия сегодня" Кисельов, гендиректор RT Ніколов, воєнкори Піддубний та Стешин. У списку санкцій також ексдепутат Ілля Ківа, який виїхав до Росії і зараз активно підтримує її дії.

06:44 15 травня у бою з російськими окупантами загинув боксер із Запоріжжя, морський піхотинець Віктор Понятенко.

06:44 За останню добу російські війська продовжували обмежений наступ на Донбасі, зосередившись переважно на створенні умов для битви за Сєверодонецьк.

06:44 Вранці у Миколаєві та Дніпрі було чути вибухи. Місцеві жителі повідомляли про дим після "прильотів". У повітряному командуванні "Схід" повідомили, що над Дніпром успішно спрацювала ППО.

Також вибухи чули в Одесі.