RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

28 червня

Всі новини

Кривава провокація на кордоні та втрати ворога на Донбасі: хроніка подій війни 19 травня

Йде 85-й день повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну. Ворог б'є по житлових кварталах та інфраструктурі українських міст та сіл. Окупанти зазнають втрат на Донбасі, тому женуть на передову студентів.

Вранці 19 травня в РФ влаштували криваву провокацію – обстріляли селище Теткіне Курської області на кордоні з Україною, є вбиті та поранені.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 18 травня


23:45 Ворог намагався перерізати ключову трасу на Бахмут, але це не вдалося. Один із населених пунктів, з якого він рухався, звільнений.

Про це в ефірі телемарафону повідомив голова Донецької обласної воєнної адміністрації Павло Кириленко.

"Станом на зараз на лінії фронту обстріли. Це Авдіївка, Очеретівська громада, Мар'їнка, Красногорівка, Торецьк, 6 ракетних та бомбових ударів по Бахмуту. Ворог намагався перерізати основну ключову трасу на Бахмут, але це йому не вдалося, і один із населених пунктів , З якого він рухався, звільнений», – сказав він.

23:39 Сьогодні, 19 травня, один із підрозділів 80-ї окремої десантно-штурмової бригади знищив близько 10 броньованих одиниць техніки. На відео десантники показали, як завдають удару по російському танку.

23:14 Губернатор Курської області знову повідомляє про "бавовни"

22:50 Франція розмістить на військовій базі Капу-Мідія в Румунії загін протиповітряної оборони середньої дальності Mamba. Система увійде до складу швидкого реагування НАТО у регіоні.

22:21 У Криму перекинулася російська військова техніка, яку перевозили на війну в Україну

21:46 Сполучені Штати Америки надішлють до України додатковий пакет військової допомоги, який допоможе українським військовим на полі бою. Відповідне рішення ухвалив сьогодні президент США Джо Байден.

Байден наголосив, що США вже надали Україні історичну допомогу в галузі безпеки, але його адміністрація продовжить прискорювати доставку додаткової зброї та обладнання української армії.

21:13 Президент Володимир Зеленський заявив, що перемога у війні коштуватиме Україні десятки тисяч життів. Таку заяву він зробив у зверненні до українських студентів.

"Можна сказати, що це відкладена війна. Відкладена на 30 років, враховуючи, як ми здобули Незалежність у 1991-му. Або – на сотню років, враховуючи попередню нашу історію", - наголосив він.

20:47 Замкомандира "Азова" Святослав Паламар із позивним "Калина" записав відео з "Азовсталі", заявивши, що все командування залишається на заводі. І заявив «триває операція, деталі якої я розголошувати не буду».

20:23 Конгрес Сполучених Штатів Америки схвалив виділення Україні 40 мільярдів доларів.

19:51 Reuters пише, що країни G7 мають намір виділити 18,4 мільярда доларів як фінансову підтримку України.

19:30 Байден сьогодні підпише указ про надання додаткової допомоги в $100 млн для України, — Reuters

У новий пакет входять радари та артилерійські боєприпаси.

19:19 Станом на сьогодні російські військові проводять активні бойові дії на Сєверодонецькому, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямах. Нинішня мета ворога залишається незмінною – окупація Донецької та Луганської областей у межах їхніх адміністративних кордонів.

19:03 Президент Володимир Зеленський обговорив із прем'єр-міністром Британії Борисом Джонсоном військове озброєння для України. Пакет допомоги включатиме артилерію, ракети та безпілотники.

18:16 Мінометний удар по позиціях окупантів від полку "Азов"

17:53 Пакет нової військової допомоги Україні від Великобританії, який сьогодні вже анонсувався, буде надано на суму 1,3 мільярда фунтів стерлінгів. Суму озвучив прем'єр Великої Британії Борис Джонсон.

17:19 Російська армія завдала удару по Чорнобаївці на Херсонщині. Окупанти зробили це для дискредитації українських захисників.

Про це повідомляє Оперативне командування "Південь".

"На Херсонщині ворог намагався видати свій обстріл Чорнобаївки за дії Збройних Сил України, але місцеві вже дуже добре розрізняють тактику дій ворога і на провокацію не піддалися", - йдеться у повідомленні.

16:50 Президент України Володимир Зеленський провів телефонні переговори із прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном. Політики обговорили можливість експорту українського зерна.

16:05 Великобританія передаватиме Україні далекобійну артилерію, протикорабельні ракети та безпілотники.

Про це повідомляє канцелярія прем'єра Бориса Джонсона.

15:46 McDonald's продасть бізнес у Росії поточному ліцензіанту – новокузнецькому підприємцю Олександру Говору. Бізнесмен керуватиме ресторанами під новим брендом.

Про це йдеться у заяві компанії.

14:45 Окупанти продовжують розбір завалів Драмтеатру в Маріуполі. Вчора і сьогодні тіла загиблих вивозили кілька разів вантажівками у бік Старого Криму. Територію розчищення охороняють та не дають доступ місцевим, повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

14:40 Австралія відправить Україні ще 14 гусеничних БТР М113 та 20 бронетранспортерів Bushmaster, заявив міністр оборони Австралії Пітер Даттон.

14:22 У Верховній Раді пропонують карати нетверезих водіїв, передаючи їхнє авто на потреби армії. Такий законопроект було внесено до ВР 17 травня.

14:05 СБУ затримала брата Олега Царьова на спробі організувати диверсії у східних регіонах

За даними спецслужби, цей родич колишнього нардепа-зрадника, ініціатора т.зв. "Новоросії" та поплічника Януковича намагався організувати диверсійну діяльність у Дніпропетровській області.

13:55 Минуло лише три місяці після заяв "взяти Київ за три дні", а росЗМІ вже цілком серйозно пишуть такі речі. Це вони про настання ЗСУ, якщо хтось неп зрозумів.

13:45 Італія запропонувала план припинення війни в Україні із 4 етапів. Як пише Repubblica, документ, складений МЗС за участю урядового палацу Кіджі, передано до генсека ООН. Він включає в себе:

  • припинення вогню та ліквідація лінії бойових зіткнень під наглядом ООН;
  • вступ України в короткий термін до Євросоюзу та її нейтральний статус без приєднання до НАТО;
  • угоду між Україною та Росією щодо "оспорюваних територій" Донбасу та Криму для вирішення протиріч за міжнародно-визнаними кордонами;
  • новий багатосторонній договір про мир та безпеку в Європі, який має забезпечити контроль за озброєннями та запобігання конфліктам.

13:25 Внаслідок ранкових обстрілів рашистами Сєвєродонецька загинули 4 цивільні особи, заявив голова Луганської ОВА.

13:05 Росія готова повернутись до переговорів з Україною, якщо готовність до цього висловить Київ, заявив заступник міністра закордонних справ РФ Андрій Руденко.

12:25 РНБО попередила, що для дискредитації України на міжнародній арені міноборони РФ повідомляє про провокації за "бучанським сценарієм", які нібито "готовлять українську владу за підтримки західних кураторів".

Кремлівські медіа дезінформують, що для реалізації задуманого українські військові "переодягнуться у форму російської армії з білими пов'язками" і на камеру "розстрілюватимуть" мешканців Костянтинівки.

12:01 Російські війська внесли корективи та знизили амбіції, заявили у Пентагоні. Окупанти тепер атакують невеликими групами зі скороченими цілями, що стало відповіддю на організаційні проблеми та опір ЗСУ.

11:42 Після того, як ЗСУ звільнили селище Дементіївка під Харковом та відбили атаки ворога в районі Тернової, в мережі з'явилася оновлена карта бойових дій в Україні.

11:35 Надходять повідомлення про вибухи у кількох районах Харкова. Громадян просять спуститися в укриття.

11:10 "Укрзалізниця" звернулася до влади Росії із закликом забрати трупи військових РФ, знищених у ході війни, які три місяці зберігаються у рефрижераторних вагонах.

11:00 В Україні від початку повномасштабного вторгнення Росії викрито 88 ДРГ. Затримано близько 800 осіб, причетних до диверсійної діяльності. Майже всі були передані до СБУ, каже перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

10:40 На Банковій готові до миру з Росією лише за умови дотримання Кремлем однієї-єдиної вимоги - повного виведення військ з України. А поки що Росія не готова повністю звільнити наші землі, наша переговорна платформа – зброя, санкції та гроші.

09:55 З початку війни в Україні загинула 231 дитина, ще понад 427 дітей було поранено, повідомляє Офіс генпрокурора України.

09:35 Передані ЗСУ польські танки вже на передовій. Так виглядають Т-72М1 та Т-72М1R з уже встановленими елементами динамічного захисту.

09:25 Американська корпорація Google вивезла більшість співробітників із Росії, багато хто з них переїхав до Дубаї, пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

09:00 Генштаб ЗСУ опублікував зведення про втрати ворога за 84 дні війни.

08:30 Сенат США поставив сьогодні на порядок денний законопроект про військову допомогу Україні. На кону – 40 млрд доларів, які підуть на замовлення для американського ВПК. Раніше процедурне голосування показало, що більшість сенаторів підтримають документ.

08:10 Окупанти невдало сходили у наступ та були знищені. Але оскільки росіяни постійно кидають, ховати їхні тіла довелося українським військовим.

07:45 Голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко повідомив, що окупанти п'ять разів обстріляли Зеленодольську громаду. Били з "Градів" та "Ураганів" по Великій Костромі. Людей не зачепило, проте пошкоджені та зруйновані будинки, село частково без світла та газу.

07:40 Зважаючи на брак мобілізаційного ресурсу на тимчасово окупованих територіях Донецької області, окупаційне військове командування планує залучити до бойових дій студентів вищих навчальних закладів.

07:30 Курський губернатор Роман Старовойт повідомив про ранкову атаку "ворога" на селище Тьоткіне. Вже відомо про одного загиблого серед цивільного населення. Організатори провокації завдали кількох ударів по місцевому спиртзаводу, загинув водій фури, який привіз сировину на підприємство. Є також поранені.

У селищі постраждало кілька будинків, виникли загоряння, повідомляють також про снаряди, що не розірвалися.

07:10 Польща відправить в Україну 25 тисяч тонн бензину в рамках допомоги за польськими запасами для подолання паливної кризи, що охопила країну.

07:10 Голова Держдепу Ентоні Блінкен оголосив про виділення 215 млн. доларів у вигляді нової надзвичайної продовольчої допомоги для України. Загальна сума допомоги становитиме 5,5 млрд.