RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Смерть російського генерала та удари окупантів по мирних містах: онлайн подій війни 23 травня

Йде 89-та доба протистояння українського народу російському вторгненню. У ніч на понеділок ворог завдав ракетного удару по Коростеню, великому залізничному вузлу в Житомирській області, високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що напад Росії на Україну розкрив проблеми Європи у сфері безпеки та оборони, а ЗСУ знищили російського генерала.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 23 травня


23:52 Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні заявив, що на нашу країну чекають не менш важкі тижні, ніж були до того, і українцям потрібно це усвідомити.

21:31 У Мережі з'явилися кадри обстрілу дороги між Лисичанськом та Бахмутом – відео знімали під час їзди на легковій автомашині.

21:14 Окупанти проводять розвідку боєм на Донбасі та намагаються прорвати фронт – Генштаб ЗСУ.

20:25 Чехія передала Україні гелікоптери вогневої підтримки, танки, ракетні системи, Данія передасть протикорабельні ракети "Гарпун" та пускові установки для них, - Пентагон.

19:34 Російські окупанти розстріляли співробітника Запорізької АЕС. Чоловіка з пораненнями доправили до лікарні, де лікарі борються за його життя - "Енергоатом".

19:13 Через обстріл окупантів Луганська та Донецька області залишилися без газу – Оператор ГТС України.

17:52 Українські військові звільнили від російських окупантів 24 населені пункти на Харківщині - Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ.

17:29 У Бахмуті Донецької області чутно сильний вибух.

17:23 Окупанти обстріляли Миколаїв касетними боєприпасами із РСЗВ "Смерч" - мер Сенкевич.

16:36 Уряд ФРН на чолі з канцлером Олафом Шольцем блокує постачання Україні бойових машин піхоти Marder – Bild.

15:35 Російські окупанти пішли на штурм Лимана на Донеччині. Евакуація неможлива через захоплення частини міста ворогом.

15:20 Автора знаменитої фрази "Російський військовий корабель, йди на ***" прикордонника, чиє ім'я поки що не розкривається, вдалося витягти з російського полону. Начальник прикордонної застави "Острів Зміїний" Богдан Гоцький заявив, що доступ до радіостанції мали лише прикордонники.

14:45 Артилеристи 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади ЗСУ «Закарпатський легіон» із відстані понад 20 км вразили ціль окупантів з гаубиці зразка НАТО

На уповільненому відео з дрона видно приліт снаряда 155 калібру й момент потужного вибуху. Ціль знаходилася на відстані понад 20 км, тому влучний постріл наочно демонструє високу точність новітньої зброї, яка надійшла й продовжує надходити в ЗС України.

14:32 Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов стверджує, що на президента РФ Володимира Путіна був замах після початку війни проти України. За його словами, інформація не публічна, проте реальна.

14:15 Щонайменше 6,5 млн людей залишили Україну з початку російського вторгнення наприкінці лютого, згідно з останніми даними Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців.

13:52 Військовослужбовці ЗС РФ втомилися слухати від командування обіцянки повернення додому з України, тож беруть ініціативу у свої руки. Минулого тижня з БТГр 6-ї загальновійськової армії (в/ч 31807, Агалатово, Ленінградська область) поїхало додому близько 20 осіб. У бійців різко проявилися хвороби нирок, бронхіти, запалення легень, хронічні гайморити. Один із військових навіть відрубав собі два пальці на правій руці, щоб поїхати додому.

13:45 Ворог намагався провести розвідку боєм на Ізюмському напрямку, але зазнав втрат і відступив, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

13:30 Суд визнав російського військового Шишимаріна винним у вбивстві чоловіка на Сумщині. Росіянин отримав довічне ув'язнення за статтею "порушення законів та звичаїв війни".

13:05 Жертвами ракетного удару окупантів по навчальному центру ЗСУ у Десні стали 87 людей, заявив президент Зеленський на економічному форумі у Давосі.

12:17 Ватажок "ДНР" Денис Пушилін заявив, що всіх українських військовослужбовців з "Азовсталі" "судитиме трибунал". За словами Пушиліна, всі полонені зараз утримуються на території, підконтрольній ДНР.

12:13 Заступник глави МЗС РФ Андрій Руденко припустив можливість обговорення з Україною обміну полонених з "Азовсталі".

11:48 Командування Південного військового округу РФ негативно оцінює ситуацію на Миколаївщині і гарячково вимагає проведення хоч якихось наступальних дій. Але підлеглі тверезо оцінюють реальні можливості, тому саботують накази чи імітують бурхливу діяльність.

Так, 20 травня при спробі наступу на позиції ЗСУ знову зазнала втрат штурмова група зі складу 255 мотострілецького полку (в/ч 13766, Волгоград) Південного ВО: 6 військовослужбовців 200-ті, 13 - 300-ті (3 з яких дуже "важкі" і можуть стати 200-ми).

11:41 В Україні сьогодні відзначають День морської піхоти.


11:33 Стало відомо, що українські військові поранили "героя Росії", заступника командувача військами ПВО - генерал-лейтенанта Рустама Мурадова. Крім того, було знищено його племінника Салмана Сулейманова. Обидва випадки сталися ще у квітні, проте широка громадськість дізналася про них лише наприкінці травня.

11:15 Нелегітимний глава Білорусі Олександр Лукашенко звернувся до ООН з пропозицією щодо посередництва у мирних переговорах України з Росією та закликав до першочергових заходів – утриматися від постачання озброєнь Україні, інформаційних воєн та різних провокацій. Цікаво, що з постійними вимогами щодо припинення постачання зброї Україні виступає Росія, тобто агресор. І виходить, що зовні миролюбний "бацька" грає на боці Кремля.

10:28 ЗСУ очікують на нову високоточну мінібомбу Hatchet.

  • Боєприпас призначений для озброєння дронів;
  • Має напівактивну лазерну головку самонаведення;
  • Знищує легку бронетехніку;
  • Вага всього 3 кг.

10:25 Насильно мобілізовані у "Л/ДНР" рекрути масово здаються українським військовим.

10:15 Президент Володимир Зеленський підписав закон про конфіскацію активів громадян, які підтримали війну проти України.

10:00 Росіяни безуспішно діють на трьох напрямках і мають шалені втрати, однак вони не полишають спроб вийти на адмінкордони Луганської області, каже глава ОВА Сергій Гайдай.

Ворог наступає на:

  • Сєвєродонецьк;
  • Попасну та Білогорівку – тут росіяни намагаються прорвати оборону, щоби відрізати область та заволодіти трасою Лисичанськ - Бахмут;
  • Гірська громада.

Успіху ворог не має. Однак на боці росіян воюють представники т.зв. "ЛНР". Вони добре знають місцевість, і це дуже ускладнює ситуацію.

09:53

09:40 Британська розвідка інформує, що в Україні Росія втратила стільки військових, скільки СРСР за 9 років в Афганістані. Це стало наслідком поєднання:

  • поганої тактики,
  • обмеженого прикриття з повітря,
  • відсутності гнучкості
  • та командного підходу.

09:30 В окупованих рашистами містах Запорізької області зривають прапори. У Приморську, поруч з Бердянськом, невідомі патріоти вночі зняли ворожий триколор.

09:25 У Дніпрі померла 11-річна дівчинка - два тижні тому вона потрапила під обстріл на Луганщині, повідомив голова місцевої ОДА Сергій Гайдай. Поранення дитина отримала ще 7 травня, коли ворог накрив артилерією Привілля. Врятувати дівчинку не вдалося, її серце зупинилося.

09:10 В окупованому рашистами Херсоні українське підпілля продовжує тримати в тонусі колаборантів. Знову передали привіт Кірілу Стрємоусову, місцевому ватніку, який після початку вторгенння примкнув до русні.

09:05 Глава британського уряду Борис Джонсон написав відкритий лист дітям України, запевняючи їх у тому, що вони не є самотніми і що Україна виграє війну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вже "мінус" 1300 танків та 3200 бронемашин: оновлене зведення втрат РФ в Україні

08:45 В акваторію Чорного моря увійшов російський крейсер "Адмірал Макаров", він може стати флагманом ЧФ РФ замість потопленого Україною ракетного крейсера "Москва".

Окупанти намагаються закріпитися на острові Зміїний, стягуючи туди засоби ППО, у тому районі відбувається перегрупування сил ЧФ РФ.

08:30 "Укрпошта" випускає сьогодні марку "Руський воєнний корабль ВСЬО". І хоча урочиста церемонія погашення відбудеться лише близько 14:00, під центральним відділенням на Майдані Незалежності вже збираються черги.

08:20 Внаслідок високих втрат бронетехніки в ході бойових дій командування російської армії змушене знімати зі зберігання застарілі танки Т-62 для комплектування резервних батальйонних тактичних груп, що формуються для відправлення в Україну.

08:15 Харківські рятувальники заявили, що з початку війни дістали з-під завалів понад 150 тіл загиблих людей. Усього розібрали 98 зруйнованих об'єктів. Врятувати вдалося понад 250 людей.

08:10 В одному з районів виконання завдань, воїни 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ Збройних Сил України знищили дві бойові машини та 14 окупантів з 76-ї десантно-штурмової дивізії Повітряно-десантних військ ЗС РФ, місто Псков.

07:30 Жозеп Боррель заявив, що російське вторгнення в Україну стало сигналом для пробудження політики безпеки та оборони ЄС. "Спільна комунікація щодо недоліків в оборонних інвестиціях, ухвалена цього тижня, чітко пояснює, що через недофінансування ті здатності оборони, які ми маємо, не відповідають нашим потребам перед наявною загрозою", - вважає дипломат.

06:50 Підрозділ протиповітряної оборони 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ збив російський штурмовик Су-25 "Грач" розрахунком ПЗРК "Ігла". Загинув пілот – російський генерал-майор Канамат Боташев.

Фото: Канамат