RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Росія стягує сили та готує новий удар на позиції ЗСУ: хроніка подій війни 22 травня

Почата Росією повномасштабна війна проти українського народу триває вже 88-й день. Рашисти продовжують зазнавати великих втрат - кількість загиблих скоро досягне 30 тисяч людей.

Учора президент США Джо Байден підписав законопроєкт про надання Україні 40 мільярдів доларів. Більшість грошей піде до Фонду економічної підтримки і на зброю.

За даними американських аналітиків, окупанти для початку наступу стягують сили в окремих районах Запорізької та Херсонської областей.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 21 травня


23:25 Стало відомо, що тижнем раніше, 16 травня, ЗСУ ліквідували начальника зв'язку 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії ВДВ РФ полковника Олексія Смирнова.

23:10 Президент Зеленський звернувся до українців та світу з приводу 88-го дня війни з Росією.

"Радий відзначити, що українсько-польські відносини нарешті – на абсолютно чистій і щирій основі, без будь-яких чвар і старої конфліктної спадщини. Це історичне досягнення. І я бажаю, щоб братерство між українцями та поляками зберігалося завжди. Як я сказав про це сьогодні перед депутатами: щоб наша єдність, єдність українців і поляків, була сталою величиною, яку нікому не порушити", - заявив глава держави.

23:00 Сполучення трасою Київ — Ковель — Ягодин повністю відновили. Неподалік с. Українка на Житомирщині сьогодні відкрили тимчасову переправу для безпечного проїзду транспорту.

Траса має довжину 496,7 км і йде від столиці до контрольно-пропускного пункту Ягодин на кордоні з Польщею.

22:50 Українські воїни знову знищили переправу окупантів, які намагалися форсувати Сіверський Донець. По понтонному мосту вони спробували переправити близько 10 одиниць бронетехніки, але були знищені влучним вогнем артилерії ЗСУ.

22:45 Українські військові зробили фото на тлі нових трофеїв.

22:40 Батько російського строковика Єгора Шкребця – Дмитро Шкребець – звинуватив керівництво РФ та командування Чорноморського флоту у загибелі флагмана ЧФ крейсера "Москва". За його словами, підбите судно спеціально відтягли від берегів окупованого Криму і затопили разом із тяжко пораненими моряками, у числі котрих був і його, син, якого офіційно вважають зниклим без вісти.

22:10 Артилеристи 79-ї Бригади ДШВ ЗСУ знатно полювали на російський танк Т-72Б3 у Донецькій області.

21:55 Глава російської делегації на переговорах Москви та Києва Володимир Мединський заявив, що Путін та Зеленський мають зустрічатися для досягнення фінальних домовленостей та підписання конкретних угод, "а не для того, щоб сфотографуватися".

21:40 З'явилася інформація, що США готуються відправити свої ССО для охорони посольства в Києві. На диких болотах у когось почне пригорати.

21:30 Російські підрозділи підійшли до міста Соледар поблизу Бахмута і захопили село Володимирівка, розповів координатор групи “Інформаційний спротив” Костянтин Машовець.

За його словами, далі Володимирівки росіяни не просунулися, спроба наступати на Яковлівку не увінчалася успіхом.

21:25 У Херсоні чутно вибухи!

21:20 Окупанти вдарили "Градами" по Дніпропетровщині, повідомив керівник обласної ОВА Микола Лукашук. Удару було завдано по селу Мар’янське, куди прилетіло десять снарядів.

Окрім цього, ще два удари окупанти нанесли по території Апостолівської громади. Об‘єкти інфраструктури не постраждали.

21:05 При вибуху в під'їзді поранено главу окупаційної адміністрації Енергодара Андрія Шевчика. Також постраждали два охоронці.

20:50 The Wall Street Journal повідомляє, що заарештовано Олександра Харченка. Під час окупації на Київщині ворожі сили призначили його мером Димера. У його підпорядкуванні були також Катюжанка та Ясногородка.

Фото: Олександр Харченко

20:20 У Бучі під Кивом під час окупації російські війська розстріляли машину з РПГ. Дві бучанки — Жанна Каменєва та Марія Ільчук, а також 14-річна Аня з мамою Тамілою Міщенко згоріли на місці.

У дівчинки був хист до малювання, і своє життя вона планувала пов'язати із творчістю.

20:15 Наростає конфлікт між начальником Генштабу РФ генералом армії Валерієм Герасимовим та командувачем Південного військового округу генералом армії Олександром Дворніковим. Причиною конфлікту стала заздрість Дворнікова до кар'єрного просування Герасимова та його бажання отримати високі посади.

19:55 Окупанти кинули всі сили на Луганщину. Це кадировці, жителі Забайкалля, звідусіль з Росії - все кинуто сюди. Це і "Панцирі", і ЗРК С-300 і С-400, — розповів очільник області Сергій Гайдай. За його словами, окупаційні війська намагаються прорвати лінію оборони ЗСУ і знищують населені пункти.

19:50 Внаслідок ракетного удару російських окупантів по Малину Житомирської області загинула щонайменше одна людина, – повідомив журналістам голова ОВА Віталій Бунечко.

19:35 Кремль активно залучає Російську православну церкву до проведення ворожої, антиукраїнської діяльності, а також, подальшого вчинення геноциду українського народу, повідомляє Духовний фронт України. Окрім того, путінський режим покладає на РПЦ два основні завдання – підготовка населення РФ до мобілізації та організація роботи московської церкви на захоплених територіях України.

19:20 Випускниця школи в Дагестані, де реєструють найбільшу кількість загиблих у війні проти України, викрикнула "Свободу Україні! Путін – чорт!" на церемонії "останнього дзвоника".

19:05 Через дефіцит запчастин російський "Аерофлот" через три місяці може почати розбирати свої літаки, попереджає Bloomberg.

18:35 Норвегія має поділитися частиною своїх доходів від нафти та газу після антиросійських санкцій, заявив прем'єр Польщі Матеуш Моравецький. За його словами, ціна газу зросла в 4-5 разів, і несправедливо, що 5-мільйонна держава отримає прибуток у 100 млрд. доларів. Тому норвежці мають віддати частину грошей Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Окупанти видихаються на сході і будують другу лінію оборони на півдні: зведення Генштабу ЗСУ на 22 травня

18:05 98-й батальйон "Азов" Дніпро спільно з ЗСУ закріпився у населенному пункті Новопіль Донецкої області.

17:45 Президент Зеленський вважає, що петиція про скасування заборони на виїзд за кордон чоловікам призовного віку має адресуватися не йому, а батькам полеглих воїнів.

"Ви знаєте, що у більшості своїй (вони захищали – ред.) не своє місто, де народилися. Сьогодні від 50 до 100 людей можуть гинути на найскладнішому напрямку сходу нашої держави, вони захищають нашу державу й нашу незалежність", - сказав Зеленський.

17:20 Німеччина передасть Україні летальну зброю, а також гроші на закупівлю артилерійських боєприпасів та засобів перехоплення, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц.

17:05 У 621-му ракетному полку (в/ч 34074, Комаровський, Оренбурзька обл. РФ) 31-ї ракетної армії РВСН згорів командний пункт полку. Командування армії поставило завдання максимально швидко відновити КП, але командир полку відрапортував про неможливість виконати наказ з низки причин. Зараз полк прибуває у небоєготовому стані.

16:25 У Павлоградському районі Дніпропетровскої області "приліт" у річку Самара. Люди не постраждали. Орки почали “денацифікацію” української риби.

16:20 В Білорусі ховають військових національних збройних сил, які підписали контракти з ПВК Росії і брали участь у війні проти України, повідомляє наша розвідка.

16:10 Німецька розвідка повідомляє, що Україна воює проти російських неонацистів, пише Spiegel.

За інформацією видання, розвідка встановила два неонацистські угруповання "Російська імперська ліга" і "Русичі", які воюють проти України. Співпраця влади рф з цими угрупованнями доводить привід для війни, так звану "денацифікацію" України, до абсурду.

15:45 Підрозділ протиповітряної оборони 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ назавжди приземлив російський штурмовик Су-25 “Грач” розрахунком ПЗРК “Ігла”.

15:30 У Фастівському районі на Київщині сили ПВО збили ворожу ракету. Попередньо - жертв та руйнацій немає, але інформація уточнюється.

15:15 Воєнний стан та мобілізацію в Україні подовжили до 23 серпня.

13:48 Глава Мінфіну Німеччини Крістіан Лінднер не схвалює ідею конфіскації особистих активів росіян для фінансування за рахунок відновлення України. За його словами, "перешкоди при проведенні вилучення активів дуже значні", оскільки влада країн з верховенством права гарантує недоторканність приватної власності.

У той же час Лінднер зазначив, що уряд Німеччини готовий розглядати пропозиції щодо конфіскації раніше заморожених активів Центробанку РФ для цього. Хоча й висловився за попереднє вивчення наслідків такого кроку міжнародного порядку.

13:18 Анджей Дуда під час виступу у Верховній Раді звернувся до світових лідерів: "Після Бучі, Бородянки, Маріуполя з Росією не може бути справ, як звичайно, панове президенти і прем‘єри!".

Також Дуда пообіцяв зробити все можливе, щоб Україна стала членом Євросоюзу.

12:47 Маріуполь. Після розбору завалів Драматичного театру та відкриття скверу для вільного відвідування, окупанти влаштували "автопробіг волонтерів" з червоними прапорами по місту. Фінальною точкою була екскурсія всередині Драм театру. Справжнє свято на костях.

12:30 Росіян поховано більше, ніж визнає міноборони РФ.

12:08 Гарячий запах українського "Піону" - останнє, що відчули російські окупанти. У рашистів мінус паливозаправник та декілька одиниць легкої бронетехніки.

12:00 Біля причалів у Південній бухті Севастополя стоять два підводні човни проєкту "Варшавянка", що становить третину діючих підводних човнів Чорноморського флоту. Усі інші в морі. Крім мінно-торпедного озброєння, підводні човни типу "Варшавянка" несуть крилаті ракети типу "Калібр", що застосовуються у різних модифікаціях по морських і наземних цілях. Кожен підводний човен озброєний чотирма такими ракетами.

11:42 Із 23 травня комендантська година у Луганській області діятиме з 21:00 до 5:00.

11:29 Повідомляють про вибухи в Херсоні та на Дніпропетровщині.

11:20 У тимчасово окупованому Енергодарі в неділю вранці невідомі підірвали двері під’їзду, де на той час знаходився місцевий гауляйтер "глава військової адміністрації" Андрій Шевчик. За даними місцевих журналістів, колаборант отримав поранення.

11:06 Загальні бойові втрати противника на 22 травня:

10:35 Минулої доби російські війська продовжили обстріл міста Харкова та населених пунктів області. Внаслідок обстрілу Салтівки поранення отримали 5 мирних жителів. Також росіяни обстріляли Лозівський район, смт. Шевченкове та Чугуївський райони – 3 поранених. Ще 3 поранені у місті Дергачі. На території області продовжуються бойові дії.

10:16 Відсьогодні країни Балтії припинили імпорт російської електроенергії.

09:59 Ось так відбувається знищення знайдених снарядів в Київської області. Рятувальники закликають оминати снаряди, які не розірвались та в жодному разі не підбирати їх. Про усі подібні знахідки повідомляйте рятувальників за номером 101.

09:45 Поліція та військові провели евакуацію чернечого скиту у Богородичному на захід від Святогорська. Монастир зазнавав авіаударів і майже повністю зруйнований. За Богородичне вже кілька днів ідуть бої. Евакуювали близько ста людей - черниць, ченців та дітей.

09:19 Росіяни намагалися увірватися до Сєвєродонецька, але отримали відсіч й відійшли на попередні позиції, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Втім, артилерійські та мінометні обстріли житлових кварталів ними продовжилися. Постраждали щонайменше 26 житлових будинків на Луганщині. А між Сєвєродонецьком та Лисичанськом зруйнований проліт мосту поблизу залізничного вокзалу.

08:55 Більше ніж 662 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Число загиблих дітей - 232, поранених - 430.

08:48 Сили оборони та рух опору знищили радіолокаційні станції російських окупантів біля Мелітополя.

08:40 Сьогодні близько 02:44 ночі російські війська запустили ракети по цивільній інфраструктурі одного з сіл на Вільнянщині Запорізької області. Є постраждалі. Вибухи, які вночі чули мешканці Запоріжжя, були звуками цього обстрілу. Станом на ранок ворог продовжує обстрілювати цивільну інфраструктуру області.

08:26 ЗСУ за добу знищили російські гармати "Гіацинт і "Піон", модернізований танк Т-72Б3, самохідну гаубицю "Мста-С" та іншу броньовану техніку. Крім того, ЗСУ накрили вогнем контрольно-спостережний пункт одного з ударних формувань противника на Херсонщині. Управління підрозділами ворогом втрачено.

08:18 Через війну в Україні залишаються знеструмленими 675 населених пунктів. Загалом знеструмлено близько 672 тисячі споживачів. Зокрема, у Донецькій області – 326,2 тисячі споживачів, Луганській – 128,3 тисячі, Харківській – 97 тисяч.

Без газопостачання залишаються понад 160 тисяч абонентів. Найскладніша ситуація з газопостачанням спостерігається у Запорізькій, Чернігівській, Миколаївській та Харківській областях.

08:07 “Укрзалізниця” призначила на сьогодні один евакуаційний поїзд:

16:30 - 234/233 Покровськ - Дніпро - Львів

Час відправлення може змінюватись.

08:00 На війні загинув Вадим Журавський з позивним “Вікінг” – молодий командир із 95-ї житомирської десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ.

07:43 Президент Польщі Анджей Дуда вже прибув в Київ.

07:34 У Василівці (Запорізька область) підприємцям, які не хочуть продавати товари за рублі, окупанти погрожують "профілактичними бесідами".

07:29 У селі Бузова (Бучанський район) виявили ще 2 убитих окупантами мирних мешканців. Це жінка похилого віку, яка загинула у власному дворі наприкінці лютого, і її 27-річний онук, убитий окупантами в березні.

Станом на сьогоднішній день поліцейські Київщини вже виявили та оглянули 1290 тіл громадян, які загинули від рук рашистів.

07:04 На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил Білорусі посилили ведення розвідки, відзначено розгортання додаткових засобів радіоелектронної розвідки у прикордонних районах Гомельської області. Зберігається загроза завдання з території Білорусі ракетних та авіаційних ударів по об’єктах на території України.

Тим часом окупанти у Бєлгородській області РФ розгорнули пускові установки оперативно-тактичного ракетного комплексу “Іскандер-М”. Крім того, ворог нарощує систему матеріально-технічного забезпечення та ремонтних баз.

07:00 Оновлена карта бойових дій станом на 22 травня:

07:00 За даними американського Інституту вивчення війни, росіяни, ймовірно, стягують сили в окремих районах Запорізької та Херсонської областей для початку наступу на південному напрямку. Спостерігається висока концентрація військ РФ у кількох населених пунктах.

07:00 Вчора ударна авіація Повітряних Сил ЗСУ знищила щонайменше 12 одиниць військової техніки окупантів, зокрема дві важкі вогнеметні системи типу "Солнцепек".