RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Оборона Сєверодонецька та удари ЗСУ на півдні: хроніка подій війни 29 травня

Почалася 95-та доба протистояння українського народу російському вторгненню. На ранок неділі, 29 травня, ЗСУ продовжують обороняти Сєвєродонецьк і завдали ударів на півдні. На деяких напрямках наступальний порив ворога вичерпався і він все частіше переходить до оборонних дій і заривається в землю.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 29 травня


23:51 З Білгородської області у бік України запустили ракету – імовірно, "Іскандер".

23:25 ЗСУ пішли у контрнаступ у Херсонській області – депутат облради Сергій Хлань.

23:07 У Херсоні чутно вибухи.

22:44 Чехія відправить Україні додаткове озброєння на суму 600-700 млн. крон - міністр оборони Яна Чорнохова.

22:17 ЗСУ провели успішну контратаку на південь від Кривого Рогу – голова військової адміністрації Олександр Вілкул.

20:39 Харків зазнав бомбардування з боку російських окупантів після візиту президента України Володимира Зеленського.

19:45 Російські окупанти обстріляли територію Криворізького району, жертв немає – голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

18:25 Мобілізовані до лав окупаційних військ жителі окремих районів Донецької та Луганської областей не хочуть бути "гарматним м'ясом" і влаштували стрілянину з російськими військовими - омбудсмен Людмила Денісова.

16:58 Внаслідок ранкових обстрілів Миколаєва пошкоджено три багатоповерхові будинки, одна людина загинула, ще двоє отримали поранення - міський голова Олександр Сенкевич.

16:19 З порту захопленого росіянами Маріуполя вивозять український метал: пункт призначення корабля - Ростов-на-Дону.


15:47 У Лисичанську та його околицях тривають бойові дії. Українські військові демонструють хоробрість та самопожертву.

15:35 Україна отримає від Польщі 18 найсучасніших самохідних гаубиць KRAB. Їх вистачить на облаштування трьох артилерійських дивізіонів.

15:20 Президент Туреччини Ердоган заявив, що планує у понеділок поговорити з Путіним та Зеленським. Пєсков підтвердив, що у планах бункерного діда є розмова у понеділок із Анкарою.

15:12 Ворог знову обстріляв Сумщину, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький. Це сталося близько 13 години. Росія зі своєї території обстріляла околиці Бачівська, Шосткинський район. Близько 5 прильотів з міномету. Постраждалих нема.

15:08 У Благовіщенську (Амурська область РФ) почалася прихована мобілізація: листівки із запрошеннями записатися на контрактну службу з'являються у поштових скриньках та на під'їздах будинків.

14:52 Президент Володимир Зеленський на Харківщині нагородив українських військових.

14:30 Судячи з усього, воэнком вирішив, що цей бідолаха має воювати на боці України.

14:07 Радник Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Росія здатна воювати виключно проти беззбройних мирних громадян і відразу ж "надзюрює" в штани, якщо опонент отримує рівноцінну зброю.

А два диких російських ґвалти: "скасуйте санкції!" і "на колінах благаємо: не давайте українцям MLRS!" – прямий доказ крайньої ефективності саме цих двох кроків, наголосив він.

13:50 Стало відомо про загибель в Україні співробітника пресслужби російського Міноборони, полковника Володимира Іванова (його фото на плакаті). У російському реєстрі спадкових прав з’явилася інформація, що пропагандист загинув 25 березня, а його смерть офіційно підтвердили 30 березня.

13:22 Під час боїв з російськими окупантами в районі Попасної на Луганщині внаслідок авіаудару загинув тернопільський журналіст, митець, пластун, член куреня “Орден Залізної Остроги” Віталій Дерех.

Фото: Віталій Дерех

13:00 Хакасські шамани просять духів землі підтримати російських окупантів у війні проти України. Шабаш путінських відьом не допоміг, подивимося як шамани будуть воювати проти Джавелінів та HIMARS.

12:45 Мер Краматорська Олександр Гончаренко повідомляє, що внаслідок бойових дій перебито високовольтну ЛЕП. Краматорськ та всі сусідні міста залишилися без світла.

12:40 Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай спростував брехню кадировців про "захоплений Сєвєродонецьк".

"Вони на фоні якоїсь будки записали відео про те, що "Сєвєродонецьк повністю під контролем". Під контролем. Тільки України. І прапор залишається український. Немає вас у місті, не треба брехати. Скажіть краще, де ваші ротні. Бо вони вже "двохсот" (знищені)", – сказав Гайдай.

12:07 Росіяни "Іскандерами" з боку Бєлгорода обстріляли сонячну електростанцію в Мерефі на Харківщині. Внаслідок ракетного удару вона повністю вийшла з ладу.

11:55 Посол РФ у Великій Британії Андрій Келін заявив, що "не вірить", що ЗС РФ можуть застосувати в Україні тактичну ядерну зброю. За його словами, у РФ дуже суворо регламентовано використання ядерної зброї, і це можливе лише у випадках відповіді на агресію, коли існування держави перебуває під загрозою. "Це не має нічого спільного з поточною операцією", - сказав посол.

11:45 Артилерія ЗСУ на Херсонщині розгромила колону окупантів.


11:25 Литовці зібрали €5 млн на "Байрактар" для України. На заклик телеведучого Андрюса Тапінаса відгукнулося багато жителів Литви, включаючи екс-президента Далю Грібаускайте. Суму вдалося зібрати лише за три дні.

11:10 У новому звіті Інституту вивчення війни (ISW) сказано, що на битві за Сєверодонецьк російський наступ закінчиться незалежно від того, хто займе місто. Він досягне швидше за все кульмінації на оперативному та стратегічному рівнях. Це дасть шанс Україні поновити контрнаступ.

10:45 У супермаркет "Щирий кум" у Лівобережному районі Маріуполя окупанти масово звозять тіла загиблих, яких вимило із поховань при спробі відновлення водопостачання та частково - ексгумованих. Просто звалюють, як сміття.

Увага, фото містить зображення мертвих людей.

10:25 Українські захисники відкинули ворога від траси Лисичанськ - Бахмут і вибили росіян із Тошківки. У напрямку Попасної біля Комишувахи ворога відкинули на два кілометри, траса тепер менше прострілюється. Гумвантажі їдуть у Сєверодонецьк.

10:12 РФ вчергове обстріляла Сумську область. Близько 07:35 спостерігачі зафіксували близько 20 вибухів з території РФ у напрямку Бояро-Лежачів. Втрат серед особового складу та техніки нема.

10:03 Окупанти незадоволені масовою втечею з позицій мобілізованих у "Л/ДНР", тому вирішили покарати "союзників" ударом артилерії зі скупчення "мобіків". Українські військові отримали дані перехоплення розмови росіян:

09:45 У новому звіті Інституту вивчення війни (ISW) йдеться про те, що на битві за Сєверодонецьк закінчиться, незалежно від того, хто займе місто, російський наступ. Воно досягне швидше за все кульмінації на оперативному та стратегічному рівнях. Це дасть шанс Україні поновити контрнаступ.

09:20 Окупанти вже "готуються" до того, що ЗСУ скоро отримають комплекси HIMARS М142 та M270 MLRS. Командування 27-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ перенесло свій командний пункт подалі від зони дії артилерії ЗС України.

Якщо до цього моменту рашисти з 27-ої омсбр тримали свій КП за 3 км від кордону з Україною (Устинка в Бєлгородскій області), то тепер – переносять на 22 км від кордону (Шагаровка).

08:45 Генштаб ЗСУ дав зведення щодо втрат ворога з 24 лютого по 29 травня.

08:36 Селище Новотошківське на Луганщині окупанти перетворили на міні-Маріуполь. Від населеного пункта фактично нічого не залишилося.

08:05 Попри обіцянки Німеччина за 9 тижнів звела до мінімуму військову підтримку України і практично не надала зброї, пише Welt.

07:30 Як виглядає мапа зони бойових дій до початку доби 29 травня.

07:25 На Південнобузькому напрямку ворог внаслідок наступальних дій українських підрозділів зазнав втрат і зайняв оборону на невигідних рубежах у районі населеного пункту Костромка. Вживає заходів щодо відновлення втрачених позицій за рахунок перекидання резервів на загрозливі напрямки.

07:00 До Фінляндії прибули чотири військові кораблі НАТО зі США, Німеччини та Франції.

06:20 У вуличних боях за Маріуполь Донецької області, гарнізон якого утримував оборону близько трьох місяців, добірні підрозділи російських окупаційних військ втратили приблизно 6 тисяч людей убитими, розповів радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

06:05 Озброєння, яке так необхідне Україні, швидше за все, буде поставлене найближчим часом. США розпочали системні поставки кораблями, які вже розвантажуються у Європі.

Рішення про постачання ракетних систем MLRS вже майже ухвалено. Це значно збільшить втрати російських військ та техніки.