RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

ЗСУ продовжують утримувати оборону Сєвєродонецька: хроніка подій війни 1 червня

Повномасштабна війна Росії проти українського народу триває вже 98-ту добу. Окупанти вже втратили понад 30 тисяч людей та тисячі одиниць бойової техніки. Згідно з останніми даними, російські війська контролюють більшу частину Сєвєродонецька, але ризику оточення українських бійців на сьогодні немає.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 31 травня


23:45 ЗСУ стабілізували фронт, і виходячи з можливостей, нищать ворога, заявив радник керівника Офісу президента Олексій Арестович. А реальна передача нам зброї збільшує ці можливості у найближчий час. Коли наші війська тактично відступають, це не означає зради чи програшу. Зараз стоїть завдання завдати якнайбільше втрат ворогу, його техніці та живій силі.

А це здійснюється і при наступальних діях, і при обороні, і коли ми залишаємо позиції. Наші військові виснажують противника, збиваючи його наступ.

23:30 Стало відомо, що 30 травня в Ізюмському напрямку загинув полковник спецназу Нацгвардії України Владислав Аллеров. Він командував загоном спецназу Західного управління НГУ.

23:15 Попередньо відомо, що ракетний удар припав по об’єкту транспортної інфраструктури у Стрийському районі. Двоє людей поранені. Інформації про загиблих на цей момент нема, повідомляє голова Львівської ОВА Максим Козицький.


22:58 А тим часом українські фани у шотландському Глазго скандують: "ЗСУ! ЗСУ! ЗСУ!"

22:53 У Стрийському районі на Львівщині дійсно пролунали вибухи, повідомляє голова ОВА Максим Козицький.

22:45 Свідки повідомляють про проліт ракети над Івано-Франківською та Тернопільською областями. Вибух у Львівській області! Чекаємо на офіційне підтвердження.

22:27 Російського журналіста Валентина Гвоздєва поранило уламком міни під час висвітлення штурму Сєверодонецька на Луганщині, повідомив телеканал Міноборони РФ "Звезда", на який він працює.

22:10 Джонсон звернувся до Байденом щодо передачі Україні РСЗВ M270, виготовлених у США. Вашінгтон має офіційно схвалити цей крок через експортні правила, хоча Білий дім майже напевно дасть зелене світло. Ракети M270 можуть вражати цілі на відстані приблизно 80 км, як і HIMARS.

22:06 ППО збила ракету приблизно в 100 км від столиці — місцеві Tg-канали.

22:00 Німеччина передасть Греції бронетранспортери Marder, про я компанія Rheinmetall і Україна домовилися ще в березні, пише Bild із посиланням на джерела в уряді. Канцлер Олаф Шольц анонсував обмін, у рамках якого Німеччина передає Греції 50 німецьких бронетранспортерів Marder, а Греція швидко постачає в Україну 100 БМП-1А1, випущені 50-58 років тому.

21:53 З окупованого Криму (Кача) було випущено вісім ракет "Калібр" у бік України. Повітряна тривога по всій Україні. Не залишайте прихований, ракетна загроза величезна!

21:30 Російські окупанти вбили двох ченців та черницю Свято-Успенської Святогірської лаври. Ще трьох священнослужителів поранено, пошкоджено два чернечі корпуси, повідомила прес-служба Донецької єпархії УПЦ. Кількість загиблих та поранених вірян поки невідома.

20:47 Бійці 1-го батальйону 1-ої окремої бригади спеціального призначення імені Івана Богуна, снайпери 17-ї танкової бригади та група "Альфа" на херсонському напрямку з "Корсарів" знищили в бою три БТР ворога та живу силу до 20 осіб. Також знищено чотирьох найманців з ПВК "Вагнера".

20:25 Джо Байден підтвердив, що США зможуть продовжувати надавати Україні більше зброї, яку ЗСУ ефективно використовують для відбиття атак Росії.

"Цей новий пакет озброїть їх новими можливостями та передовим озброєнням, у тому числі HIMARS з боєприпасами для поля бою, для захисту своєї території від наступу росіян. Ми продовжуватимемо лідирувати у світі, надаючи історичну допомогу Україні у її боротьбі за свободу", - заявив глава Білого дому.

20:05 У Сєверодонецьку тривають вуличні бої: ЗСУ здійснили пробні контратаки, взяли в полон шістьох бойовиків, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

19:45 ЗСУ ідуть вперед і звільняють Херсонщину. В області з боку Дніпропетровщини звільнено понад 20 населених пунктів, повідомив голова ОВА Геннадий Лагута.

19:22 Окупанти в Маріуполі зменшили кількість і періодичність надання гуманітарної допомоги. Але збільшили роздачу газет і планують збільшить кількість стаціонарних пропагандаТВ телевізорів з 12 до 27, а мобільних з 3 до 6.

19:13 Лауреат Нобелівської премії миру Дмитро Муратов виставив медаль на аукціон на користь дітей, які постраждали від війни в Україні. Фінальні торги заплановані на 20 червня у Нью-Йорку в аукціонному будинку Heritage Auctions.

19:10 На Сєвєродонецькому напрямку ворог веде штурмові дії у населеному пункті Сєверодонецьк, має частковий успіх, встановив контроль над східною частиною міста.

18:57 На Бахмутському напрямку противник проводить штурм у населеному пункті Камишеваха, успіху не має.

18:36 На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активні бойові дії окупанти не проводили.

18:00 Ентоні Блінкен та Йєнс Столтенберг анонсували новий пакет допомоги Україні.

17:30 ЗСУ утримують лише п'яту частину Сєверодонецька, заявив голова місцевої адміністрації Олександр Стрюк. За його словами, російські війська захопили 60 відсотків міста, решта – "нічия земля". Водночас Стрюк каже, що українські військові сподіваються не здати місто. За його словами, у місті, де повністю зруйнована інфраструктура, залишаються 12-13 тисяч людей.

16:48 Радник голови МВС Віктор Андрусів підтверджує, що в Лимані Донецької області було поранено голову т.зв. "ДНР" Пушиліна.

16:36 Партизани передають привіт российским прикордонникам. На прикордонних пунктах Брянської області почали з'являтися отакі листівки. Все б нічого, але військові РФ, які служать на тих пунктах - почали зникати.

16:30 В одному з районів виконання завдань розвідники ДШВ ЗС України знищили інженерний підрозділ російських окупантів. Бронетехніку було підбито, а ворога ліквідовано.

На фото присутні тіла загиблих людей (контент 18+)

16:10 В Україні знищено понад 80% особового складу 37 омсбр ЗС РФ, яка на 95% складається з жителів Бурятії.

15:35 Через масову відмову військовослужбовців росвардії їхати в Україну немає можливості провести ротацію підрозділів, які вже виконують там завдання. Так, за минулий тиждень відмовилися брати участь у “спеціальній військовій операції” 182 військовослужбовці 107 окремої бригади росгвардії (в/ч 6890, Владивосток).

15:17 В Росії заарештували генерала Михайла Зусько, який командував 58 російською армією. За даними слідства, він здавав позиції своїх військ українській розвідці, після чого артилерія вдало накривала позиції окупантів.

15:08 Окупанти контролюють 70% Сєвєродонецька, заявив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

14:50 На площі Ринок у Львові розмістили шкільні автобуси в пам'ять про 243 дітей, яких вбили росіяни.

14:41 Паспорт України маріупольця - довідка про фільтрацію та перепустка на переміщення.

14:32 У Маріуполі залишаються понад 100 тисяч жителів — вони з квітня не мають доступу до питної води та їжі, окупанти видають їм питну воду за роботу.

14:24 Велика Британія та ЄС домовилися про заборону страхування судів із російською нафтою.

14:05 Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас розповіла про засідання Європейської ради 30-31 травня, де лідери ЄС обговорювали, чи доцільно телефонувати Путіну:

"У нас була дуже напружена дискусія про дзвінки Путіну. Шольц і Макрон кажуть, що телефонують Зеленському, оскільки Путін з Україною не хоче говорити. Плюс, наскільки я розумію, Зеленський попросив їх бути посередниками."

14:00 Україна втратила 35% ВВП через повномасштабну агресію Росії, заявив голова ОПУ Андрій Єрмак.

13:49 В Одеській області пролунав вибух.

13:40 Пєсков заявив, що зустріч Зеленського та Путіна можлива лише для фіналізації "такого собі документа", але робота над ним давно зупинена і поки не відновилася.

13:18 Українську пісню "Ой, у лузі червона калина" грають біля стін Кремля:

12:57 В Україні з'явилася гаряча лінія для рідних українських захисників, які в полоні чи зникли безвісти. Кожен може залишити інформацію про своїх рідних, отримати психологічну допомогу, а також роз’яснення щодо прав, які мають рідні військовополонених, зниклих безвісти та загиблих осіб. Номер багатоканального телефону: 380 894 201 866.

12:33 Канцлер Німеччини Олаф Шольц у ході дебатів в німецькому парламенті пообіцяв поставити Україні найсучаснішу систему ППО "IRIS-T SLM", здатну захистити ціле місто. За їх допомогою можна відбивати атаки бойових літаків, вертольотів та крилатих ракет. Також, Німеччина пообіцяла надати радар стеження, здатний виявляти ворожі гаубиці, міномети та реактивну артилерію.

12:14 Жителів окупованого Маріуполя поставили перед вибором: працювати на рашистів або депортація. Загарбники збираються зносити більшість будівель, пошкоджених від їх обстрілів - повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

12:05 У Бучі ЗСУ відпрацьовують техніку польотів. Протягом дня літаки літатимуть у різних районах Київської області. Мешканців просять не знімати їх на фото і відео.

11:59 Радник голови ВП Михайло Подоляк заявив, що Росія "продає світові" свою силу як аргумент, щоб її всі боялися. Але насправді Росія - це "маленька країна", яка не має цінності для сучасного світу: вона агресивна та непрогресивна. Україна для Москви є найбільшим подразником, тому головне завдання нашої країни – показати всьому світу, що:

  • таку країну не можна тримати у партнерах для виживання сучасної цивілізації;
  • Росія неспроможна існувати сучасному вигляді, оскільки агресія може повторитися.

Однак для цього Росія має повністю і беззастережно програти у цій війні, для чого Україні потрібне озброєння.

11:44 Ситуація у Сєвєродонецьку зараз складна, у місті продовжуються вуличні та маневрові бої.

"Місто отримало дуже великі руйнування внаслідок бомбардувань та обстрілів російської авіації та артилерії. Там тривають вуличні та маневрові бої. Ситуація досить складна, але хлопці роблять усе, що можна, для того, щоб стримати супротивника" , - повідомив пресофіцер бригади швидкого реагування Нацгвардії Харитін Старський.

11:35 Під Камишевахою ЗСУ ліквідували заступника командира 4 батальйону спецполку імені Ахмата Кадирова, підполковника Заура Дімаєва. Він був убитий у машині разом із водієм у результаті артобстрілу. У позашляховику ще було чотири співробітники чеченської поліції, які отримали поранення.

11:24 Розрахунок ПТРК "Стугна" знищує російський БТР в селі Іванівка на Херсонщині.

11:04 Високопосадовці Пентагону заявили, що російські військові, розбиті та деморалізовані після трьох місяців війни, повторюють ті самі помилки на сході України, які здійснили на початку повномасштабного вторгнення.

10:49 В Іванівській області РФ стартували військові навчання із залученням ядерних сил. Військові навчання проводить Тейківська дивізія Ракетних військ стратегічного призначення, під час яких задіяні комплекси РС-24 "Ярс", оснащені міжконтинентальною ядерною ракетою. У навчаннях задіяно близько 1000 російських військовослужбовців та понад 100 одиниць техніки.

10:37 Оновлені дані британської розвідки.

  • Російські війська зосереджуються у невеликому секторі Луганської області. Більш як половина Сєвєродонецька в даний час окупована російськими військами, у тому числі чеченськими бойовиками.
  • За межами Донбасу Росія продовжує завдавати ракетних ударів по інфраструктурі на території України.
  • Поцілили в стратегічно важливий міст, який пов'язує Україну з Румунією та українськими портами на Дунаї, які є критично важливими для українського експорту після блокади українських чорноморських портів Росією.

09:58 Байден заявив, що Вашингтон та союзники не планують безпосередньо брати участь у війні Росії з Україною. Крім того, США не зацікавлені в початку війни між НАТО та РФ. Однак Вашингтон може стати стороною конфлікту, якщо США чи союзники будуть атаковані.

09:36 Вранці російські військові завдали ракетних ударів по Слов'янську: зруйновані три житлові будинки, ще десять — пошкоджені.

09:20 Свіжа статистика втрат окупантів:

09:09 Росіяни відкрили вогонь по заводу "Пролетарій" в Лисичанську та об’єднанню "Азот" в Сєвєродонецьку, внаслідок чого стався викид отруйних речовин.

08:56 Окупанти повільно просуваються до меж Дніпропетровської області. Область цілодобово зміцнює оборонні рубежі.

08:43 СБУ оголосила підозру Миколі Пастушенку. Депутат Запорізької облради від "Опоблоку" добровільно перейшов на бік ворога та почав співпрацювали з окупаційною владою. Загарбники оголосили його "головою військово-цивільної адміністрації м. Дніпрорудне". Покарання за такі дії — до 10 років позбавлення волі та конфіскація майна.

08:29 Російські війська намагаються витіснити ЗСУ із займаних позицій у районах Білогорівки та Врубівки.

08:18 Понад 23 тисячі українських біженців отримали дозвіл на в'їзд у США за новою програмою адміністрації Джо Байдена. 6 тисяч з них уже прибули до США.

08:00 Зеленський заявив, що Путін проявив слабкість, напавши на Україну та намагаючись вбити главу української держави:

"Спроба вбити лідера тієї чи іншої країни - це, я б сказав, слабкість. Якщо ти не можеш говорити, то це слабкість. Слабкість в тому, щоб почати війну, і РФ вже продемонструвала цю слабкість. Якщо ви не можете окупувати цю країну, це слабкість".

Також він вказав, що світ повинен перестати захищати російського президента, особливо після звірств в Україні.

07:42 У США розглядають посилення економічних санкції проти росії через її спроби приєднати окуповану Херсонську область, заявив речник Держдепартаменту США Нед Прайс. За його словами, у Москві, очевидно, розглядають декілька підходів щодо Херсонщини: "від визнання народних республік", як це Росія зробили на Донеччині та Луганщині, до анексії, як це зробила в Криму.

07:38 Управління Верховного комісара ООН із прав людини повідомило, що з початку повномасштабного вторгнення російських військ загинуло щонайменше 4113 мирних жителів.

07:22 Україна отримає артилерійські ракетні системи, які можуть точно вражати ворожі цілі на відстані до 80 км. Про це Джо Байден написав у своїй колонці на New York Times. У рамках нового пакету військової допомоги ЗСУ отримають сучасне озброєння, зокрема протитанкові ракети Javelin, зенітні ракети Stinger, потужні артилерійські та високоточні реактивні системи, радари, безпілотники, гелікоптери Мі-17 та боєприпаси.

07:09 Нове озброєння, яке Україна отримає від США, включатиме високомобільну артилерійську ракетну систему M142 (HIMARS). Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопоставленого представника адміністрації президента США Джо Байдена.

07:00 Концентрація Москви на захопленні Сєвєродонецька та Донбасу загалом продовжує створювати вразливі місця для Росії у життєво важливій Херсонській області, де продовжується контрнаступ українських сил, повідомляє американський Інститут вивчення війни. Зазначається, що російські сили все більше зосереджуються на наступі на Слов'янськ з південного сходу від Ізюму та на захід від Лиману.

06:45 На Херсонщині російські окупанти підірвали мости через річку Інгулець в районі Давидова Броду та Великої Олександрівки. Таким чином загарбники хочуть протидіяти контрнаступу українських сил.

06:38 США не будуть тиснути на Україну, щоб вона йшла на територіальні поступки.

"Протягом усієї цієї кризи я дотримуюсь принципу: нічого про Україну без України. Я не чинитиму тиску на український уряд – ні в приватному порядку, ні публічно – щоб змусити його піти на будь-які територіальні поступки. Це було б неправильно і суперечило б усталеним принципам", - сказав Байден.

06:33 Зеленський в інтерв'ю американському виданню Newsmax розповів, що щодня гинуть 60-100 українських солдатів, ще приблизно 500 зазнають поранень.

06:30 Оновлена карта бойових дій:

06:30 Українські правоохоронці вже розслідують 15 тисяч справ про воєнні злочини, відкриті з початку війни. Прокурори вже встановили 600 підозрюваних

06:30 Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що у Сєвєродонецьку бої йдуть усередині міста. Російські війська контролюють більшу частину міста. Але ризику оточення бійців ЗСУ на сьогодні немає. Військові спокійно утримують оборону на тих позиціях, які зараз займають.