RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Успіхи ЗСУ у Сєверодонецьку та удар ворога по Харкову: онлайн війни 6 червня

В Україні 103-й день триває повномасштабна війна з Росією. Ворог зазнає відчутних втрат у живій силі та техніці, а українські військові продовжують контрнаступ у Сєвєродонецьку.

Пізно ввечері 5 червня окупанти в черговий раз завдали артилерійсько-ракетного удару по Харкову.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 5 червня


23:38 Зі Слов'янська у Донецькій області евакуювали понад три чверті жителів.

"Наразі у Слов'янську не більше 24 тис. жителів залишилося. Є проблеми з водозабезпеченням у північній частині області – Слов'янськ, Костянтинівка, Дружківка, частина Краматорської громади – через перебої з електропостачанням. І люди, розуміючи це, хоча й пізно, але виїжджають", - повідомив у начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

23:31 Зеленський заявив, що 17 864 учасника бойових дій відзначені державними нагородами за час з 24 лютого. Сьогодні президент підписав новий указ про нагородження наших військових. 121 воїн відзначені нагородами, 32 із них посмертно.

23:12 Борис Джонсон, відомий активною підтримкою України у війні проти Росії, залишається прем'єр-міністром. Він отримав у британському парламенті підтримку 211 осіб з необхідних 180. "Проти" голосували 148.

23:03 На Харківщині у Борівській громаді, яка тимчасово захоплена військами РФ, немає зв'язку, а чоловіків, які заради розмови з рідними виїжджають на окуповану територію Луганщини, погрожуючи зброєю, "мобілізують" до ворожої армії. Крім того, з окупованих територій постійно надходять повідомлення про зникнення людей.

22:43 Арестович розповів про ситуацію на війні:

  • ізюмсько-слов'янське угруповання військ РФ успішно просувається у напрямку Святогірська, а також пішло на трасу на Барвінкове;
  • у напрямку Слов'янська надпотужна концентрація російських сил. До облоги міста можуть перейти за тиждень. Нашій обороні на півночі міста дуже важко і перспективи їх дуже не зрозумілі;
  • до Сєвєродонецька притягли купу артилерії і ми змушені маневрувати під ударами арти. Вони зняли війська з Бахмутовського напрямку та намагаються перерізати трасу Бахмут-Лисичанськ. Там вони мають просування. Може навіть переріжуть.

22:34 Ось так відпочивають бійці 58-ї бригади ім. гетьмана Івана Виговського на своїх позиціях.

22:23 У Мелітопольському районі Запорізької області російські окупанти покинули майже всі блок-пости, бо бояться наступу українських захисників, заявив мер міста Іван Федоров.

22:10 На Донецькому і Луганському напрямках українські захисники відбили сьогодні 10 атак ворога. На двох локаціях ще тривають бої. Було знищено:

  • 1 танк;
  • 3 артилерійські системи;
  • 2 бойові броньовані машини;
  • 1 автомобіль;
  • 2 склади з боєприпасами;
  • 2 безпілотники типу "Орлан-10".

22:05 Арестович дорікнув США та Великобританії за те, що систем РСЗВ, які вони нададуть Україні, недостатньо:

"Чим менше ми отримаємо, тим гіршим буде наше становище. Наші війська продовжуватимуть помирати, а ми продовжуватимемо втрачати позиції, особливо якщо країни з десятками систем вирішують пожертвувати чотири або п'ять. Хоча ракетні установки є зброєю, що змінює правила гри, було зроблено недостатньо, щоб переламати хід війни".

21:45 Сьогодні з боку російського села ворог обстріляв ділянку біля кордону у Городнянському районі Чернігівщини мінами калібру 120 мм. Два обстріли рашисти вели по Сумщині. 6 мін ворог випустив по прикордонню Охтирського району, також на цій ділянці російський дрон скидав вибухові пристрої. Ще 17 мін були випущені по прикордонній території Сумського району.

21:36 У Міноборони України заявили, що в окупованому Криму РФ розгортає додаткові дивізіони С-300 в Оленівці та Раздольному.

21:10 Росія почала передавати українській стороні тіла українських бійців, які загинули на металургійному заводі "Азовсталь", пише Associated Press. Десятки тіл бійців було доставлено до Києва, де проводиться аналіз ДНК для ідентифікації останків.

20:52 Сьогодні вдень в Дніпропетровській області окупанти з артилерії влучили в житловий будинок у Мар‘янському. В будівлі сталася пожежа, але люди не постраждали. Дякуючи рятувальникам, вогонь вдалося оперативно загасити.

20:48 Адвокат Масі Найєм, якого напередодні важко поранили на фронті, прийшов до тями.

20:24 Результати дій рашистів під час окупації на території Херсонської області. Школи, будинки творчості та саморозвитку на сьогоднішній день знаходяться в жахливому стані, деякі з них більше не зможуть прийняти в себе дітлахів, адже їх повністю зруйнував російський окупант.

19:55 Рашисти будують у Харківській області понтонну переправу. Супутник зафіксував будівництво окупантами переправи через річку біля селища Куп’янськ-Вузловий.

19:25 Розповідь про невідомі подробиці оборони аеропорту Миколаєва:

19:12 За час повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинули 32 представники медіа, ще 16 були поранені. На сьогодні в Україні розслідують злочини РФ відносно 147 представників ЗМІ, 28 з них є іноземними громадянами. Постраждали представники українських, американських, британських, чеських, данських ірландських, литовських, швейцарських, французьких ЗМІ та журналісти з ОАЕ. Найбільше постраждали ті, хто перебували у Київській області та Києві, Запорізькій, Донецькій, Луганській та Херсонській областях.

19:00 Секретар РНБО Данилов припускає відхід українських військ із Сєверодонецька та інших міст Донбасу для перегрупування: "Тимчасова втрата територій — це не трагедія. Трагедією буде втрата країни. Західна зброя для контратаки обов'язково прибуде, і я більш ніж впевнений, що ми повернемо свої території".

Зеленський також зробив заяву: "Якщо ви відходите на кращі позиції, то потім вам дуже дорого повертатиметься з точки зору кількості вбитих своїх людей та кількості втрат. Потім буде дуже дорого".

Зеленський заявив, що рішення ухвалюватимуться залежно від ситуації. Але наголосив, що у разі відступу надалі необхідно буде мати уп'ятеро більше техніки для наступу.

18:44 СБУ отримала інформацію, що на блокпостах тимчасово окупованої Херсонської області загарбникам дозволено розстрілювати цивільних, які видадуться їм підозрілими.

18:30 Робота нацгвардійця з позивним "Халк" під час боїв на Донбасі. Професійно володіючи установкою "Корсар" кожним пострілом одну за одною він знешкоджує техніку противника. Робота велася з відстані 2,5 кілометра.

18:16 Зеленський заявив, що Україну намагаються переконати дійти до невигідного результату вирішення питання щодо припинення війни з Росією. Президент зазначив, що пов'язана з війною втома у світовій спільноті наростає, і "люди хочуть якогось результату для себе, а нам із вами потрібен результат – для нас".

18:00 Радник мера Маріуполя Андрющенко розповів, що рашисти починають закривати місто на карантин:

"Спостерігаємо, як місто зачиняється. Почала надходити інформація, що російська сторона у ростові-на-дону підготувала окремі інфекційні відділення, де вони готуються приймати власних військових, які можуть потрапляти внаслідок епідемії, і слово "холера" звучить всередині міста, всередині окупаційної влади і їх кураторів. Тому місто зачиняється. З усіх сценаріїв росія вибрала найцинічніший".

За словами Андрющенка, питну воду жителі Маріуполя отримують раз на два дні, є проблема з їжею.

17:45 Понад 2,5 тисячі українських бійців та бійчинь із заводу "Азовсталь" у Маріуполі перебувають у полоні росіян. Їхнім звільненням займається Головне управління розвідки Міноборони.

17:34 Зеленський підтримав ідею запровадити візовий режим із Росією: "Вважаю, що це непогана ідея – запровадити візовий режим з РФ. І, по-друге, напевно, маю сьогодні достатньо можливостей, щоб довести це до позитивного для українців результату".

17:22 РНБО попереджає, що Кремль може влаштувати провокацію на території Європи з використанням зброї, переданої Україні: "Влаштований Росією теракт з людськими жертвами може стати переломним моментом в історії постачання зброї і "козирем" ручної пропаганди Кремля".

17:14 У РФ не виключають введення військ ОДКБ в Україну. За словами голови комітету держдуми рф з оборони Андрія Картаполова, "не можна виключати, що будуть потрібні миротворці з країн ОДКБ" на захоплених з 24 лютого територіях, і на територіях, контрольованих "ЛДНР".

17:10 Зеленський на зустрічі з українськими журналістами заявив, що деблокаді українських портів та вивезенню зерна допоможе зброя із Заходу: "Зброя, яку ми зможемо розмістити в регіоні. Ми працюємо над цим та отримаємо протикорабельні системи. Це не є загрозою. Це будуть найкращі гарантії".

Він додав, що Україна не провокує продовольчу кризу і готова забезпечити вивезення зерна. Але для цього потрібний коридор безпеки. Взяти участь у деблокаді, за словами Зеленського, зможуть країни, яким Україна довіряє та готові ризикувати, зокрема, Туреччина.

16:59 Зеленський підтвердив, що Невзоров подався на українське громадянство:

"Я знаю, що він хотів полишити громадянство РФ, бо підтримує Україну. Ми мали про це розмову, він є у списках. Якщо ми можемо хитати Росію, то треба це робити. Я вважаю, що це наша зброя теж — люди, будь-якого громадянства, які виступають за Україну".

16:53 Українські бійці взяли у полон росіянина родом із Житомирської області.

16:41 Сьогодні після 9 ранку з території РФ ворог з мінометів обстріляв Сумщину – близько 4 ударів по Великописарівській громаді, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький. Після 14 години окупанти зі своєї сторони відкрили вогонь з мінометів по території Шалигінської громади. Близько 30 прильотів. Продовжився мінометний вогонь по території Великописарівської громади – 10 прильотів. А перед цим ворожий безпілотник скинув саморобний вибуховий пристрій.

"Є і гарні новини з ворожої сторони: росіяни продовжують бити самі по своїм територіям. Обстріляли н.п. Тьоткіно, постраждали, за їх словами, будинки, залізниця, завод", – додав Живицький.

16:25 Ризики повторного вторгнення з боку Білорусі поки мінімальні, заявив Зеленський журналістам:

"Ми готуємося до всіх ризиків вторгнення, але поки наші аналітики, експерти, не бачать реальних ризиків повторного вторгнення з Білорусі".

16:20 Українські військові відбили наступ ворога у напрямках Великої Камишевахи, Вернопілля, Дубровного, Долини та Богородичного, заявили у Міністерстві оборони України.

16:03 Туреччина і Росія досягли попередньої угоди про забезпечення експорту українського зерна морським коридором з Одеського порту, Україна інформацію не коментує і до заяв ставиться скептично. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на свої джерела.

15:50 Оновлена мапа бойових дій в Україні:

15:30 Розвідгрупа К2 та окремий розвідбат продовжують "зустрічати" ворожих "туристів" без віз. На відео потрапила прогулянка непроханих гостей вулицями Мар'їнки Донецької області.

15:15 Окупанти обстріляли Калінінський та Ленінський райони Донецька, внаслідок чого спалахнули склади з будматеріалами.

14:40 СБУ нейтралізувала злочинний осередок на Чернігівщині, який готувався допомогти ворогу у разі повторного вторгнення. До складу угруповання входило троє представників кримінальних кіл, яких російські спецслужби залучили до підривної діяльності. У них виявлено зброю та обладнання російського спецназу.

14:22 Внаслідок наших активних дій з ураження морських сил противника корабельне угруповання Чорноморського флоту РФ було відкинуто від українських берегів на відстань понад сотню кілометрів, повідомляє ВМС ЗСУ.

14:00 Бійці 93-ї ОМБр "Холодний Яр" захопили у ворога "Гради" і з трофейних РСЗВ б'ють по окупантах.

13:30 Воїни 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних Сил України спіймали снайпера рашистів і яким же було їх здивування, коли вони дізналися, що це їх земляк з Житомирщини.

13:00 Україна, Росія та Туреччина погодили попередню схему вивезення зерна з Одеського порту, пишуть російські "Известия" з посиланням на джерела. Згідно з планом, розмінуванням прибережних вод у районі Одеси займеться Туреччина. Туреччина також конвоюватиме судна, що виходять з порту в нейтральні води Чорного моря до певної точки, де зустрічатимуться російські військові кораблі. Росія супроводжуватиме судна до Босфору.

12:40 Велика Британія надасть Україні реактивні системи залпового вогню M270 MLRS, які здатні вражати цілі на відстані 80 кілометрів, щоб допомогти країні захистити себе від російської агресії, заявив міністр оборони Бен Уоллес.

12:25 Ситуація в Сєвєродонецьку дещо погіршилася, бої дуже динамічні. Під час контрнаступу було відбито половину міста, але зараз ЗСУ утримують позиції в промзоні, повідомив глава ОВА Сергій Гайдай.

12:05 Ворог намагався атакувати позиції ЗСУ на Ізюмщині, зазнав втрат і змушений був відступити. На північному та північно-східному напрямку Харківської області окупанти зосередили увагу на обороні. Українські військові намагаються просуватися вперед, тому ворог відігрується на мирних харків'янах та посилює обстріли житлових районів, повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов

11:25 Заступник командира спецполку ім. О.Кадирова - підполковник Межед Уцмигов був поранений у селищі Камишеваха.

Уцмигов ("Моджахед") та бійці кадировського спецполку засіли в одному з будинків селища Камишеваха. Вони влаштували вогневу точку, щоб прикрити прохід інших бійців. Почався артобстріл, у будинок влучив снаряд. "Моджахед" встиг вибігти з будинку, але був поранений у ногу й отримав контузію.

Фото: Межед Уцмигов

10:35 Один із найвищих ієрархів УПЦ МП, яка до війни перебувала в єдності з РПЦ, митрополит Лонгін під час недільної проповіді 5 червня звернувся до московського патріарха Кирила зі словами, які страшно чути.

10:05 Журналіст Юрій Бутусов спростував слова губернатора Сергія Гайдая про "зачистку" 50 відсотків Сєверодонецька. За його словами, ЗСУ обороняються в промзоні та прилеглому до неї кварталі.

Водночас, картографічний ресурс deepstatemap.live показує, що під контролем ворога залишається менше чверті Сєверодонецька.

У свою чергу, liveuamap.com не такий оптимістичний, і вказує, що ЗСУ змогли відбити у ворога лише до половини міста.

09:50 Одесити з гумором підходять до тролінгу рашистів.

09:35 У Києві посилять контроль за дотриманням комендантської години у нічних клубах та закладах громадського харчування. Їхня робота під час комендантської години заборонена, нагадали в КМДА.

Під час комендантської години містом може пересуватися тільки транспорт зі спецперепустками. Виходити на вулицю можна лише щоб дійти до найближчого укриття у разі сигналу повітряної тривоги.

09:20 У тимчасово окупованому Херсоні пролунали вибухи. Характерні звуки було чути у різних районах міста.

Місцеві Telegram-канали повідомляють, що вибухи могли долинати з адмінкордону з Миколаївською областю. Наразі там ведуться артилерійські бої із застосуванням реактивних систем залпового вогню.

09:18 Російська ракетна атака на Київ у неділю, 5 червня, могла бути спробою зірвати постачання західної військової техніки, йдеться в розвідувальному огляді міноборони Британії.

09:10 Генштаб ЗСУ опублікував нові дані щодо втрат окупантів на 6 червня.

08:30 На 6 червня внаслідок війни в Україні 262 дитини загинули та 467 були поранені.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 189, Київській – 116, Харківській – 112, Чернігівській – 68, Луганській – 53, Херсонській – 52, Миколаївській – 47, Запорізькій – 29, Сумській – 17, Житомирській – 15 та у Києві – 16 .

За весь час війни постраждали 729 дітей.

08:19 Щойно у небі над Полтавщиною ЗСУ збили ворожу ракету, - голова ОВА Дмитро Лунін

08:17 Херсонський колаборант Володимир Сальдо вимагає захопити Очаків. Так зрадник хоче відновити судноплавство в районі портів Херсонської області. Адже зараз Очаків блокує вихід із Дніпро-Бузького лиману.

Хочемо порадити колаборанту починати думати не про захоплення нових міст, а про те, куди тікати з Херсонщини після деокупації.

Фото: Володимир Сальдо

07:57 Росіяни штурмують Сєвєродонецьк, багато руйнувань у Гірській громаді Луганскої області. А ще рятувальники ліквідували пожежу на площі близько 1 000 кв. метрів в Лисичанську. Росіяни обстріляли пекарню, яяка до останнього випікала хліб для місцевих жителів, повідомляє глава ОВА Сергій Гайдай.

Крім пекарні постраждали декілька будівель державних установ та дві багатоповерхівки.

07:50 Президент Володимир Зеленський фактично побував на передовій, 5 червня відвідавши позиції ЗСУ у Лисичанську Луганської області. З метою безпеки візит глави держави не анонсувався.

07:00 Американський Інститут вивчення війни вважає, що у Сєвєродонецьку російські військові ослабли, а ЗСУ, навпаки, успішно контратакують, відволікаючи окупантів від інших напрямків.

06:55 На півдні України окупанти почали масово застосовувати заборонене конвенціями термобаричне озброєння "Сонцепек".

06:50 США не пом'якшать введені проти Росії санкції навіть у разі відновлення експорту зерна з України, пише Politico із посиланням на джерело в американській адміністрації.

06:40 У трьох різних населених пунктах Херсонської області знищено три польові склади боєприпасів ворога.

06:30 Ось так окупанти обстріляли Харків із артилерії.