RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

105 день оборони України від російських окупантів: онлайн війни 8 червня

105-й день продовжується повномасштабна війна Росії проти українського народу. Окупанти масового продовжують гинути, втративши вже понад 31 тисячу людей, тисячі танків та іншої військової техніки.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 7 червня


23:12 Харківські пабліки повідомляють про вибухи у центрі міста та Мерефі, розташованій за 10 км на південь відо обласного центру.

23:05 У Харкові сильні вибухи, повідомляють українські ЗМІ. За повідомленням телеграм-каналу Харків LIVE вибух чули у всіх районах міста. Що стало його причиною, поки що невідомо. Після того, що сталося в Харкові, оголосили повітряну тривогу.

22:10 США відправили Україні ще одну партію гаубиць M777. Ця модель різниться від інших гаубиць наявністю високоточної цифрової комп'ютерної системи керування вогнем, що дозволяє накривати цілі на відстані до 40 кілометрів.

21:30 Міноборони Росії готує провокацію з хімічними речовинами у Сумах. Спочатку окупанти завдадуть ударів по прикордонних районах РФ, потім буде удар у "відповідь" по Сумах, в результаті якого буде розпилено отруйні речовини, а українські спецслужби - звинувачені у застосуванні хімзброї проти мирного населення.

20:40 Після того, як ЗСУ вибили ворога з селищ Щербаки та Малі Щербаки (у червоній рамці без підпису) ворог вирішив зміцнити свої позиції в районі Василівки, заривши там у землю до 30 старих танків Т-62. Він хоче використовувати їх як довготривалі вогневі точки.

20:25 ЗСУ звільнили від ворога село Благодатне, до Херсона по прямій залишається трохи більш як 20 км. Контрнаступ Збройних сил України на території Херсонщини триває.

20:10 Євродепутати вважають, що ЄС має надати Україні статус кандидата на членство у Євросоюзі. За відповідну резолюцію Європарламенту проголосували 438 депутатів, 65 - проти, 94 - утрималися.

Крім того, Європарламент рекомендував "без зволікань надати зброю у відповідності до потреб, висловлених українською владою". Євросоюз уже виділив 2 млрд євро на закупівлю зброї для Києва.

19:53 Ватажок так званої "Донецької народної республіки" Денис Пушилін вирішив раптом розпустити "уряд ДНР" і повідомив про відставку "глави уряду" Олександра Ананченка. Звільнення з посади "прем'єра" одночасно спричинило і відставку "уряду".

Виконувачем обов'язків нового глави "уряду ДНР" призначено російського чиновника - Віталія Хоценка, який до сьогодні був директором департаменту міністерства промисловості та торгівлі Росії.

19:35 ДБР порушило кримінальне провадження щодо нардепа Олексія Ковальова за колабораційну діяльність.

Підконтрольні йому підприємства постачають харчову продукцію до окупованого Криму з подальшою реалізацією в РФ, а також завозять на Херсонщину паливно-мастильні матеріали з півострова. Ковальов розміщує окупантів у своєму санаторії у Голій Пристані на Херсонщині Провадження заведено за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Фото: Олексій Ковальов

19:04 На Бахмутському напрямку ворог обстріляв з артилерії Комишуваху, Врубівку, Миколаївку, Семигір’я і Нью-Йорк. Штурмова та армійська авіація противника завдала авіаударів неподалік Нової Кам’янки, Покровського та Клинового.

Захисники України завдали російським окупантам значних втрат у живій силі та техніці під час ворожого штурму поблизу Берестового, що лежить на трасі Сєвєродонецк - Бахмут.

18:35 Окупанти почали вивозити зерно із Мелітополя потягами і це є свідченням того, що вони мають намір якнайшвидше залишити окуповане місто, заявив мер Іван Федоров в ефірі національного телемарафону.

"Два дні тому вони розпочали вивозити наше зерно залізницею. Так вони роблять це швидше і чітко зрозуміло, що вони довго не планують залишатися на території нашого міста, тому що хочуть вкрасти все якнайшвидше та піти", - сказав Федоров.

18:25 Колишній "слуга народу" Ковальов відкрито заявив про співпрацю з окупантами. Колаборант повідомив про зустріч із першим заступником глави Адміністрації президента РФ Сергієм Кирієнком та запевнив, що росія "назавжди" в Херсонській області.

17:48 Окупанти скаржаться, що навіть у полоні українські військові поводяться так, наче це саме вони утримують окупантів та колаборантів, а не навпаки.

17:33

17:11 У Сєвєродонецьку склалася дуже важка ситуація, заявив луганський губернатор Сергій Гайдай. Він підтвердив, що кілька днів тому український спецназ зачистив майже половину міста. Після цього окупанти почали рівняти його із землею авіаударами та артилерією. Тож наші відійшли на околицю міста. Але бої ще йдуть, Сєвєродонецьк наші захищають, казати, що росіяни повністю контролюють місто, не можна.

Фото: Українські військові на околиці Сєвєродонецька

16:50 СБУ затримала агентку військової розвідки РФ: вона передавала ворогу розвіддані про ЗСУна Житомирщині.

Розвідка ЗС РФ помітила жінку у заборонених в Україні соцмережах, де вона висловлювала агресивну проросійську позицію. Росіяни завербували її та присвоїли псевдонім "Побєда".

Після початку повномасштабного вторгнення РФ жінка отримала детальні інструкції від куратора щодо способів збиранн та передачі необхідних їм даних, однак була викрита спецслужбами України.

16:18 ДБР відкрило кримінальне провадження за фактом державної зради міського голови Святогірська, що на Донеччині. Мер роздає інтерв’ю російським пропагандистам, в яких публічно пропагує "руській мір", дискредитує ЗСУ та державну владу України.

15:35 Перший заступник голови адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко приперся в окупований Бердянськ. Вчора представник Кремля побував у Мелітополі та Херсоні. У Бердянську Кирієнко "проінспектує" центри з видачі російських паспортів.

Як би з ним нічого не сталося. Випадкова ДРГ чи "бавовна" якась...

15:27 Відбувся черговий обмін тілами загиблих за формулою "50 на 50" на лінії фронту у Запорізькій області. З 50 українських військових 37 – з "Азовсталі".

15:10 У Харкові та області за минулу добу загинуло п'ятеро людей. Через ворожі обстріли в Харкові загинула одна людина, шестеро отримали поранення. В області четверо загиблих та також шестеро поранених.

14:59 Україна надала ЄС пропозиції щодо сьомого пакету санкцій проти РФ. В основі листа – пропозиції групи Єрмака-Макфола за трьома напрямками:

  • нові секторальні санкції проти РФ у галузі енергетики, фінансів та торгівлі;
  • дорожня карта нових персональних санкцій проти російських олігархів, чиновників та керівників державних підприємств;
  • закриття вже виявлених лазівок для обходу та ухилення від санкцій.

14:46 Маріупольці змушені боротися за російську гуманітарку через відсутність іншого джерела їжі. Для цього потрібно записатися в чергу, яка на два-три дні вперед. В день "черги" потрапити в число перших 300 везунчиків уже живої черги. Вичекати без води і можливості її набрати свого часу. Отримати харчі не дуже гарної якості, які без холодильників швидко зіпсуються і за день-два знову бігти по колу пекла гуманітарки.

14:39 Кулеба визнав, що не очікує на позитивні для України рішення на саміті НАТО, який відбудеться в Мадриді 28-30 червня.

14:32 Проти мера Святогірська Володимира Бандури відкрито кримінальне провадження за звинуваченням у держзраді. У заяві ДБР наголошується, що мер роздає інтерв'ю російським пропагандистам, у яких публічно пропагує "русский мир", дискредитує ЗСУ та державну владу України.

14:20 Ворожий обстріл зруйнував приміщення Держприкордонслужби на Сумщині.

13:57 Іспанія оголосила, що постачає Україні близько 40 Leopard 2A4 та 6 батарей Aspide.

13:42 У Бахмуті рашисти повністю знищили школу.

13:29 Безкарності російських військових злочинів в Україні не буде. ЄС виділив 7,25 мільйона євро на підтримку Міжнародного кримінального суду, щоб збільшити його потенціал для розслідування воєнних злочинів, скоєних в Україні під російською окупацією.

13:08 Люксембург у результаті санкцій ЄС проти РФ вже заморозив російських активів на понад чотири мільярди євро, включаючи гроші на банківських рахунках і майно. Активи належать 1 100 компаніям та 90 фізособам із РФ.

12:40 Завербований російськими спецслужбами українець, котрий коригував ворожий вогонь по Києву, отримав вирок – 8 років позбавлення волі.

12:32 Місто Гуляйполе продовжує потерпати від ворожих обстрілів. Учора місто зазнало чергової атаки з боку російських військ. Зруйновано багато цивільних об’єктів.

12:11 Окупанти продовжують вивозити зерно із Мелітополя. Вчора на елеваторі завантажили та вивезли до Криму близько 11 вагонів зерна, яке вкрали у місцевих аграріїв та підприємств.

11:49 В телефонній розмові окупанта зі своєю дружиною рашист розповідає, що їхня бригада не хоче "іти далі" через недовіру до командування та великі втрати.

11:33 Партизани Херсонщини не дають окупантам спати спокійно.

11:10 Влучання ворожої ракети в харківський супермаркет. На щастя, люди знаходились в іншій секції магазину.

10:53 Українські прикордонники повідомили, що російське військове керівництво зосередило до трьох батальйонно-тактичних груп армії РФ навпроти Чернігівщини та Сумщини, але ударного угрупування для можливого повторення наступу не зафіксовано.

10:44 Російська влада змусила виїхати з країни головного рабина Москви Пінхаса Гольдшмідта за відмову підтримати війну з Україною.

10:25 Ще мінус 140 рашистів.

10:23 Армія РФ відводить війська з позицій у Запорізькій області, повідомляє американський Інститут вивчення війни. Можуть бути різні причини:

  • або для того, щоб перевести розбиті частини в тилові райони;
  • або для посилення російської оборони на північному заході Херсонської області.

Також повідомляється, що оркам не вдалося повернути передові позиції на західному (нині контрольованому Україною) березі річки Інгулець.

10:10 У супермаркет "Восторг" біля станції метро "Індустріальна" у Харкові влучила російська ракета. Ймовірно, це був "Іскандер" з Бєлгорода.

09:58 Норвегія надала Україні 22 самохідні гаубиці M109 калібром 155-мм, а також спорядження, запасні частини та боєприпаси.

09:29 Міст через Сіверський Донець біля Святогірської Лаври.

09:10 На Херсонщині окупанти переодягаються в український однострій та запитують місцевих про те, де знаходяться їхні ж, російські, блок-пости. Тих, хто розповідає, де саме, відвозять у невідомому напрямку.

08:52 Посол США в Україні Бріджит Брінк відвідала Бучу. Їй показали місце масового захоронення вбитих окупантами громадян, катівню в дитячому таборі, де розстріляли мирних жителів, та розбиті снарядами оселі.

08:40 В Україні ліквідовано начальника штабу 336-ї бригади морської піхоти Балтійського флоту полковника Руслана Ширіна.

08:26 Більше ніж 741 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Станом на ранок 8 червня офіційне число загиблих дітей - 263. Кількість поранених - 478.

08:17 Ворог не зміг сховатись навіть в окопі.

08:02 Генштаб ЗСУ повідомяє, що деякі російські військові продовжують втрачати будь-яку мотивацію воювати в Україні. Так, підрозділи зі складу 106-ї та 76-ї повітряно-десантної дивізії армії рф вже відмовились брати участь у бойових діях. І тепер вони їдуть додому з Луганської області.

07:52 Шольц заявив, що продовжує телефонувати Путіну, бо вважає, що може переконати президента РФ у "хибності нападу на Україну".

07:45 США та союзники передають Україні протикорабельні ракети та шукають нові можливості більше їх постачати для захисту морських рубежів в умовах російської агресії, повідомляє "Голос Америки" з посиланням на власні джерела в Білому домі.

07:37 Від початку повномасштабної війни кількість жителів Маріуполя скоротилася у 5 разів. Статистика свідчить, що 200 тисяч маріупольців виїхали на підконтрольну територію України; 50-70 тисяч знаходяться в приазовських селищах або окупованих територіях сходу та півдня України; 47 тисяч депортовано або змушено виїхати на територію РФ та Білорусі; більше 22 тисяч вбито російськими військами; 100-120 тисяч маріупольців й досі перебувають у зруйнованому місті без базових побутових умов.

07:22 В Генштабі заявили, що наші воїни успішно стримують штурм в місті Сєверодонецьк, бойові дії тривають. В районі населеного пункту Тошківка наступ противника успіху не мав. Ворог також намагався просунутися на напрямку населеного пункту Устинівка, але українські захисники відкинули окупантів.

07:07 Арестович заявив, що перша техніка від США по ленд-лізу повинна прибути в Україну десь через 2-3 тижні.

06:59 Оновлена карта бойових дій:

06:55 Україні вдалося повернути тіла 210 захисників Маріуполя, більшість із них захищали "Азовсталь".

06:53 Японія та НАТО активізують військову співпрацю у зв'язку з агресією РФ проти України. Міністр оборони Японії Нобуо Кіші заявив: "Японія сподівається на зміцнення зв'язків з європейськими країнами та вітає розширення участі НАТО в Індо-Тихоокеанському регіоні".

06:50 Зеленський анонсував запуск наступного тижня "Книги катів" – інформаційної системи, в якій збираються підтверджені дані щодо військових злочинців та злочинців з російської армії.

"Це конкретні факти про конкретних людей, винних у конкретних жорстоких злочинах проти українців", - сказав він.