RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

ЗСУ завдали удару під Херсоном, а ворог обстріляв Харків: хроніка війни 9 червня

106-й день триває повномасштабна війна Росії проти українського народу. У ніч на 9 червня окупанти завдали удару по залізничній інфраструктурі Харківської області, а тим часом українські військові підійшли на відстань за 20 км від Херсона.

Ворог, як і раніше, намагається захопити Слов'янськ, штурмує Сєвєродонецьк і намагається перерізати трасу Лисичанськ – Бахмут, щоб відрізати українських військових від основних сил, проте зазнав втрат під Нагірним та Берестовим.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 8 червня


23:30 Російські окупанти змінили "дедлайн" захоплення Сєверодонецька – замість 10 червня вони планують взяти місто до 22 червня, дня початку "Великої Вітчизняної війни". Про це в інтерв'ю Марку Фейгіну заявив військовий експерт Олег Жданов.

21:56 Російські окупанти знищили один із символів Сєвєродонецька – Льодовий палац.

21:19 Офіційний представник компанії Starlink Ілона Маска – Starlink Ukraine – отримав ліцензію оператора в Україні.

20:31 У Миколаєві чутно вибухи.

19:50 На Херсонщині ЗСУ нанесли два авіаудари по військах окупантів - було знищено 30 росіян, 2 одиниці броньованої та 4 одиниці автомобільної техніки, а також 3 польові склади боєприпасів у трьох населених пунктах.

19:07 Окупантам вдалося досягти часткового успіху в районі двох населених пунктів на Донбасі, але вони зазнають втрат у результаті запеклого опору з боку українських військових – Генштаб ЗСУ.

18:12 Україна запровадила санкції проти президента Росії Володимира Путіна та його найближчого оточення – відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський.

17:04 Бойовики т.зв. "ДНР" засудили до страти трьох іноземних добровольців, які воювали за Україну. Йдеться про двох громадян Великобританії Ейдена Асліна і Шона Піннера, а також громадянина Марокко Саадуна Брагіма.


16:37 У Кремлі збираються включити окуповані території України до складу Росії на правах нового "федерального округу" - йдеться не лише про ОРДЛО, а й Запорізьку, а також Херсонську області. Про це повідомило видання "Медуза" із посиланням на джерела в адміністрації Путіна.

16:13 Російські окупанти скинули бомбу на школу поблизу Сєверодонецька. Про це повідомив журналіст Юрій Бутусов.

15:55 Київрада позбавила Мінськ статусу міста-побратима. Столиця держави, звідки на українська міста та селища летіли ракети й відбувалося вторгнення російських військ, не гідна такого статусу.

15:45 Міноборони Білорусі заявило, що розслідує порушення Україною держкордону у повітрі. Інцидент нібито стався у середу, 8 червня, заявили у військовому відомстві республіки. Особливо цікаво це виглядає на тлі того, що Лукашенко стягнув армію до кордонів України, провів навчання із форсуванням водних перешкод, а потім Київ нібито вирішив "порушити кордон".

Схоже, що бюльбофюрер шукає привід для нападу. То де ті "чотири точки на карті, звідки готувався удар"?

15:20 Число постраждалих внаслідок обстрілу Харкова збільшилося — зараз відомо про трьох загиблих та п'ятьох поранених.

15:10 Окупаційна адміністрація Мелітополя терміново шукає додаткові морозильні камери та промислові холодильники. Бо міський м’ясокомбінат, який переобладнали в морг, вже повністю заповнений тілами вбитих окупантів і не може більше приймати "вантаж 200".

Як повідомляє розвідка, у Мелітополь активно завозяться трупи рашистів, які загинули під час боїв на напрямку Пологи – Гуляйполе. А тривале зберігання тіл вбитих пов’язано з намірами російського керівництва приховати реальні масштаби втрат від російського електорату. Тому, практикується так зване "дозоване" відправлення тіл в РФ і максимальне розтягнення цього процесу в часі.

15:05 Російські окупанти не зможуть захопити Сєвєродонецьк 10 червня, як планували, каже голова Луганської ОВ Сергій Гайдай. Загарбники вже визначили собі новий "дедлайн" – 12 червня, так званий день Росії. Але й тоді, на переконання Гайдая, вони не просунуться.

14:30 У Маріуполі окупанти остаточно перейшли на практику знесення будинків та відмови від пошуку тіл загиблих під завалами, повідомляє радник міського голови Андрющенко.

14:05 Мешканці окупованих росіянами територій продовжують чинити спротив переходу регіону в рублеву зону, тому окупанти змушені користуватись гривнями, зазначають у Центрі національного спротиву. Попри заяви колаборантів щодо "Росія тут назавжди", окупанти так і не змогли налагодити роботу адміністрацій та мають проблеми в фінансовому секторі.

13:50 Берегову оборону України посилено надзвичайно ефективними комплексами Harpoon, які в поєднанні з нашими "Нептунами" вже змушують ворожий флот триматися на відстані, щоб не повторити долю флагмана ЧФ РФ – крейсера "Москва", заявив міністр оборони Олексій Резніков.

12:20 Якщо ЗСУ швидко отримають західну далекобійну зброю, то почнеться дуель артилерій, радянщина програє Заходу, і наші захисники зможуть зачистити Сєвєродонецьк за два-три дні, заявив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

11:55 Внаслідок нічного обстрілу Харкова горіли кафе, продовольчий магазин і шкільна бібліотеці у Новобаварському районі міста. Загальна площа пожеж склала біля 500 кв.м. Часткових пошкоджень зазнала будівля школи. За попередніми даними дві особи загинули, ще 4 четверо зазнали травм.

11:50 ЗСУ знищили командира батальйону окупантів, підполковника Вадима Герасимова із Котельникового Волгоградської області РФ.

Вадим Герасимов

11:30 Намагаючись зупинити наступ ЗСУ на Херсонщині, окупанти терміново споруджують додаткові лінії оборони, мінують територію та створюють інженерні загородження.

На окуповану Херсонщину привезли радянські міни, виготовлені в 1950-х роках. Боєприпаси мали знищити, однак кошти на утилізацію розікрали, тому російське командування передало небезпечний вантаж для мінування оборонних позицій.

При спробі встановлення мінних загороджень, на старих боєприпасах вже підірвалося кілька саперів-окупантів з батальйонної тактичної групи 7 військової бази 49 загальновійськової армії Південного військового округу РФ.

10:20 У підмосковному Сергієвому Посаді горів склад Загорського оптико-механічного заводу, котрий випускає військову оптику для російської армії - від біноклів до оптичних прицілів.

09:40 По місту Кадіївка (колишній Стаханов) у т.зв. "ЛНР" завдано сильного ракетного удару. Є інформація, що РСЗВ влучили по місцевому стадіону, де була база найманців ПВК "Вагнера".

Окупаційна влада підтвердила удар, проте заявила про поранення трьох місцевих жителів, але не уточнила, куди прилетіли ракети.

09:05 В окупованому Алчевську Луганської області "ватники" не стали морочитися і використали фото голлівудських акторів Ештона Катчера та Джоні Деппа для ілюстрації героїв Другої світової.

Дякуємо, що не Брітні Спірс чи Мерилін Менсон, а то взагалі б кепсько вийшло.

08:55 Туреччина розпочала масове виробництво мініатюрних боєприпасів з лазерним наведенням Bozok, які дуже сумісні з українсько-турецьким Bayraktar TB2. Україна є ідеальним середовищем і надає можливості для тестування.

08:35 Окупанти влаштували нову провокацію й обстріляли селище Хотмижськ Бєлгородської області. На щастя, ніхто із мирних жителів не постраждав. У трьох домоволодіннях вибиті вікна, посічені дахи та огорожі, повідомив губернатор Гладков.

08:20 Окупанти мають проблеми з формуванням бойових підрозділів. Так, військкомати у Криму фальсифікують результати обов'язкових медичних оглядів, які проводять у період літнього призову, щоб максимально збільшити кількість призовників. А бійці зі 106-ї та 76-ї гвардійських десантно-штурмових дивізій ЗС РФ відмовилися від участі у бойових діях у Луганській області та повернулися до Росії.

76-та гвардійська десантно-штурмова дивізія раніше брала участь у штурмах Києва, Ізюму та Попасної, що могло призвести до деморалізації військ.

08:00 Нещастя сталося в одній родині – унаслідок артилерійського обстрілу Лисичанська було вбито жінку та поранено її доньку, повідомляє глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

07:40 Окупанти гарячково перекидають сили із Запорізького напрямку під Херсон, щоб не втратити єдиного захопленого обласного центру.

07:20 За інформацією "24 каналу" з власних джерел у розвідці, дітям на Харківщині окупанти видають свідоцтва про народження з поміткою "Бєлгородська область". У Росії нема розуміння подальшого розвитку ситуації на окупованих територіях. Тому вони діють так, нібито РФ вже приєднала окуповані території до себе.

06:50 Замкомандира полку ім. А. Кадирова постраждав в Україні. Це сталося під час боїв біля селища Камишеваха на північ від Попасної. Внаслідок артилерійського обстрілу з боку ЗСУ постраждав 36-річний застуупник командира з тилового забезпечення полку ім. А.А. Кадирова Лем Арсаєв. Майор із травмами голови та струсом потрапив до медиків, під час обстрілу він також втратив свого бойового пістолета.

6:40 У мережу потрапили наслідки пострілу околиць Харкова

Харків'яни також повідомляли про зникнення телевізійного сигналу після обстрілу міста російськими військами увечері 8 червня.

6:30 Українські військові звільнили селище Благодатне, розташоване за 20 км від окупованого Херсона.