RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

Ракетний удар по Чорткову та бої на Херсонщині: хроніка війни 12 червня

Йде 109-й день повномасштабної війни Росії проти українського народу. Російська армія продовжує зазнавати великих втрат - вже загинуло понад 32 тисячі окупантів і знищено тисячі одиниць військової техніки. На Донбасі тривають запеклі бої. На Херсонщині рашисти наступають на захід від Херсона.

Увечері 11 червня Росія завдала ракетного удару по місту Чортків Тернопільської області.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 11 червня


23:35 У Харкові пролунали два потужні вибухи. Містян просять залишатися у укриттях, можливі повторні запуски.

23:15 Повідомляють про вибухи у Харкові. Інформація уточнюється.

23:00 Стало відомо, глави яких держав привітали Путіна з т.зв. "дном Росії". Вони розділилися на дві чіткі групи - жебраки-сателіти та багаті виробники вуглеводнів. Судячи з усього, перші розраховують випросити у кремлівського господаря якусь подачку, другі вирішили познущатися з бункерного діда перед розділом нафтогазового "пирога", який почнеться після того, як Росію викинуть зі світового ринку. Тільки неясно, куди віднести Туркменістан - до "красивих" чи "розумних"?

22:35 Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що наступного тижня проведе переговори з колегами з України Володимиром Зеленським і РФ Володимиром Путіним. Темою консультацій стане безпечний коридор для експорту української сільгосппродукції морем.

22:25 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з приводу закінчення 109-го дня збройного опору російському вторгненню.

За його словами, ключова тактична мета окупантів не змінилася. Вони тиснуть у Сєвєродонецьку, там тривають дуже жорстокі бої – буквально за кожен метр. А також тиснуть у напрямку на Лисичанськ, Бахмут, Слов'янськ тощо.

"Російська армія пробує завести на Донбас резервні сили. Але які в них можуть бути резерви зараз? Схоже, спробують кинути в бій слабо підготовлених строковиків і тих, кого зібрали шляхом прихованої мобілізації. Російські генерали розглядають своїх людей просто як гарматне мʼясо, яке їм потрібне, щоб забезпечувати перевагу в кількості – у кількості живої сили, у кількості військової техніки. І це означає лише одне: Росія ще в червні може перетнути межу в 40 тисяч своїх втрачених військових. У жодній іншій війні за багато десятиліть вони стільки не втрачали", - наголосив глава української держави.

22:00 Головком ЗСУ Валерій Залужний зателефонував голові американського генштабу Марку Міллі. Тезово:

  • противник має десятикратну вогневу перевагу, і Україні потрібно більше знарядь калібру 155 міліметрів.
  • найскладнішою залишається ситуація у Сєвєродонецьку, куди противник перекинув 7 батальйонних тактичних груп.
  • на окремих напрямках ми перейшли до контрнаступних дій.
  • ширина фронту, де ведуться активні бої – 1105 кілометрів.

21:25 Повідомляють про результативне застосування ППО в Києві. Інформація уточнюється.

20:40 Українські військові вибили окупантів з лісу на околицях Ізюму, повідомляє журналіст Андрій Цаплієнко. Свій короткий пост він супроводив картою місцевості, з якої можна зробити висновок, що під контролем ЗСУ опинилися Співаківка та Заводи, розташовані по обидва боки від Сіверського Донця, а удар спрямовано на Ізюм через село Придонецьке.

20:00 У сусідній Білорусі сьогодні ввечері в різних частинах країни з 18:50 до 19:30 (час збігається з Київськом) зник інтернет. Причому перебої в роботі інтернету були не тільки в Мінську, і не тільки з мобільним, а й зі стаціонарним інтернетом різних операторів (є інформація про A1, Life та МТС).

У службі підтримки Life абонентам повідомили, що "інтернет зник по всій країні у всіх операторів". Час перебоїв також у всіх був різний: у когось пропав на 30 хвилин, у когось на 10, а в деяких лише на пару хвилин.

19:01 В окупованому Мелітополі стався вибух. Біля будівлі ГУ МВС спрацював вибуховий пристрій у сміттєвому баку 700-800 грам у тротиловому еквіваленті. Двох людей поранено.

18:40 На Слов'янському напрямку українські воїни успішно відбили ворожі штурмові дії на напрямках Довгеньке – Мазанівка та Довгеньке – Долина.

18:20 На Бахмутському напрямку окупанти вели штурмові дії з метою охоплення Врубівки, успіху не мали. При спробі відновити штурмові дії у напрямку Оріхове – Золоте (біля Попасної) ворог отримав рішучу відсіч і відійшов.

17:20 На войне России против Украины погиб бывший британский военнослужащий Джордан Гетли,

17:20 На війні Росії проти України загинув колишній британський військовослужбовець Джордан Гетлі, повідомив його батько Дін. Джордан Гетлі став другим британцем, який загинув на війні в Україні після смерті Скотта Сіблі у квітні.

Дін і Джордан Гетлі

17:10 Українські партизани відреагували на отримання гауляйтером на Херсонщині Сальдо російського паспорта. Ціну за голову мерзотника подвоєно.

17:00 "День Росії" в окупованому Маріуполі відзначили крадіжкою третього судна із металопрокатом, відправленим до РФ.

16:23 Російські окупанти обстріляли з артилерії Синельниківський і Криворізький райони Дніпропетровської області, внаслідок однієї з атак загинула жінка, плвідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

15:50 За деякими даними, буксировані італійські гаубиці FH70 калібру 155 мм вже не просто в Україні, а працюють на передовій.

15:16 Київ не виключає обміну засуджених у "ДНР" до смерті британців Шона Піннера та Ейдена Асліна на Віктора Медведчука чи навіть воєнної операції щодо їх звільнення. Про це написав британський таблоїд Sunday Express із посиланням на неназвані джерела в українській столиці. Щоправда, тут же уточнив, що українська сторона не вірить у зацікавленість Росії в цю операцію з обміну. Тим часом "глава ДНР" Денис Пушилін заявив, що не бачить підстав для помилування іноземців, засуджених до страти.

14:38 Бойові машини Marder від німецького виробника Rheinmetall, які були зняті з озброєння Бундесвером, вже пройшли модернізацію і можуть бути доставлені в Україну негайно. Про це повідомив генеральний директор компанії Армін Паппергер.

14:26 Зеленському присуджено щорічну премію Фонду Бориса Нємцова "за виявлену мужність”. Жанна Нємцова заявила, що, на її думку, "Зеленський виявив надзвичайну сміливість, мужність”, оскільки у перші дні війни “залишився в Києві і вирішив захищати свою Батьківщину разом зі своїм народом".

13:39 На Брянщині РФ спробували підірвати нафтопровід "Дружба". Три вибухові пристрої пошкодили трансформаторну підстанцію з енергоблоком засувки нафтопроводу, кабель та протипідкопну трубу. Сам нафтопровід не постраждав.

13:22 Контратаки українських захисників на Миколаївсько-Херсонському напрямку влаштовують справжнє пекло окупантам. Останні зізнаються, що буквально моляться в окопах, випрошуючи у вищих сил хоча б збереження життя.

13:03 Кореспондент AFP зняв тяжкі кадри в Лисичанську. Наші військові під потужними обстрілами допомагають місцевим жителям евакуюватись.

12:31 287 дітей загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні.

12:06 ЗСУ у Рубіжному накрили командний пункт кадировців, – уточнюється кількість загиблих, заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

11:39 Гайдай заявив, що ситуація у Сєвєродонецьку вкрай важка. Рашисти вночі зруйнували другий міст, що веде до обласного центру, прямо зараз орки масово обстрілюють з артилерії останній третій шляхопровід до міста. Росіяни кидають всі сили, аби "відрізати" Сєвєродонецьк. Наступні два-три дні будуть показовими.

11:24 Низку провокацій з можливими жертвами серед мирного населення готують окупанти в Енергодарі та інших тимчасово окупованих містах. На фото рашисти заносять ПЗРК у будинок по сусідству із головною міською площею в Енергодарі.

11:08 У корабельному угрупованні російського флоту в Чорному морі стало на два десантні кораблі більше. Є загроза від 40 крилатих ракет. До атак готові 4 великі десантні кораблі окупантів.

10:58 Влада Німеччини відкинула пропозицію Іспанії передати Україні близько 40 танків Leopard 2A4 після їх модернізації, повідомляє Spiegel із посиланням на урядові джерела.

10:31 Внаслідок ракетних ударів по Чорткову частково зруйновано військовий та цивільний об'єкт. Постраждали чотири 5-поверхових будинків. Також одна ракета потрапила в газову трубу, внаслідок чого трапився витік газу та загоряння. Постачання газу до Чорткова одразу зупинили, але обіцяють відновити до кінця дня. Внаслідок удару 22 людини отримали поранення. Серед них - 12-річна дитина. Важких поранених немає, в основному пацієнти середньої тяжкості.

10:09 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявіла, що українці цілковито довели свою готовність і мотивацію бути частиною Європейської родини. Вже до кінця наступного тижня Єврокомісія підготує висновок щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

09:53 Ще про вибухи у Бердянську. Окупанти заявили, що внаслідок короткого замикання спалахнув і вибухнув один із трансформаторів. Пожежу вже нібито загасили, але електроенергії у людей ще немає. У російських медіа вже заговорили про теракт.

09:32 Оновлені дані про втрати окупантів:

09:19 Є постраждалі в результаті ракетного удару по Чорткову, серед них - діти. Обійшлося без жертв. Наразі рятувальники ліквідовують руйнування та фіксують пошкодження майна громадян.

08:54 В окупованому Бердянську сталися вибухи. Частина міста залишилася без світла. За попередніми даними, вибухнула підстанція біля "Амстора".

08:37 У тимчасово окупованому Енергодарі поруч із Запорізькою АЕС партизани ліквідували двох російських військових з патруля.

"Вночі парочка орків з патруля достроково закінчили службу в армії окупанта, після звільнення їх, може, знайдуть, а, може, і ні", – повідомили проукраїнські енергодарівці.

08:25 На кордоні з Україною Білорусь розгортає додаткові засоби радіоелектронної боротьби

08:19 Протягом 11 червня в Луганській області по 10 будинків росіяни знищили в Золотому і Врубівці, два – в Миколаївці. У Лисичанську – чотири, а також торговельний центр та магазин.

08:00 Через спекотну погоду в Сіверському Донці впав рівень води, російські окупаційні війська можуть скористатися цим і здійснити форсування найближчим часом. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

07:56 Канцлер Німеччини Олаф Шольц разом із президентом Франції Еммануелем Макроном та прем'єром Італії Маріо Драгі планують відвідати Україну перед самітом G7.

07:24 Окупанти ведуть штурмові дії у місті Сєвєродонецьк, успіху не має. Тривають бойові дії у районі Тошківки. Українські воїни відбили наступ в районі населеного пункту Врубівка. Також противник намагався вести наступ у напрямку населеного пункту Миколаївка. Отримав рішучу відсіч та відійшов. Ворожий штурм в районі Василівки наші захисники також успішно відбили. Російські окупанти зазнали втрат та відійшли на раніше зайняті позиції.

07:18 "Укрзалізниця" призначила евакуаційний потяг з Покровська до Львова. Відправлення потягу 234/233 о 16:30.

07:10 Оновлена карта бойових дій:

07:10 Британські Husky Tactical Support Vehicle почали надходити до України. Британією буде передано щонайменше 120 броньованих машин. З них 80 – машини Mastiff, Husky та Wolfhound, призначені для транспортування особового складу у зоні бойових дій. Ще 40 машин адаптовано для розвідки на місці бою та інших цілей.

07:10 "Він не просто напав на Україну, він хоче знищити українську культуру ", - заявив Байден про Путіна під час брифінгу у Нью-Мексико. Тому США та союзники продовжать підтримувати українську державу навіть попри економічні труднощі для своїх країн.