RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Кум Путіна Кремлю не потрібен: експерти оцінили перспективи обміну Медведчука

Обмін іноземців Ейдена Асліна, Шона Піннера та Саадуна Брагіма, засуджених в "ДНР" до страти, на путінського кума Віктора Медведчука теоретично можливий, але остаточне рішення все ще буде прийнято в Москві. Є підстави вважати, що інформація про такий обмін походить від середовища самого Медведчука.

Про це в коментарі "Апострофу" розповів голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Відбудеться такий обмін чи ні, залежить від багатьох факторів. Ставлення Кремля до Віктора Медведчука явно не таке, як було раніше. Існує підозра, що після затримання він міг озвучити СБУ "делікатну" інформацію. Попри це, у кума російського президента залишається багато прихильників та лобістів в РФ, які хочуть його витягнути. Інформація про те, що Медведчук може бути обмінений на Асліна, Піннера та Брагіма, швидше за все, походить з його оточення. Вони таким чином промацують реакцію кіл, які приймають рішення", - каже політолог.

Востаннє Кремль публічно обговорював перспективи звільнення путінського кума близько місяця тому, коли сам Медведчук попросив президентів України та РФ, щоб обміняти його на захисників Маріуполя. Тоді прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков відкинув такі пропозиції, мотивуючи це тим, що Медведчук є громадянином України і не бере участі у воєнних діях.

Така холодність у висловлюваннях Москви щодо особи Медведчука лунає з перших днів російського вторгнення, що дало підставу для підозр у небажанні Путіна рятувати свого кума. Просто в силу того, що Медведчук не виправдав надій, покладених на нього.

Експерт з питань діяльності спеціальних служб і правоохоронних органів Українського інституту майбутнього Іван Ступак не виключає, що кремлівський кум "здав" своїх співучасників.

"Версія, що Віктор Медведчук свідчив не лише проти Петра Порошенка, відповідає реальності. Він перебуває в такому становищі, що доведеться викладати все: як було створено "пяту колону", скільки і на кого РФ виділяла гроші, чи були факти підкупу депутатів, чиновників, телевізійних експертів тощо. У Медведчука лише два варіанти: або росіяни звільнять його фізично, захопивши Київ (що навряд чи), або він йде на обмін. Заради обміну він здасть усіх, і, швидше за все, вказаних фігурантів затримали або СБУ готується це зробити", - сказав Іван Ступак у розмові з "Апострофом".

Прикладом того, що Медведчук міг дати свідчення, єкримінальна справа проти його політтехнолога Михайла Погребинського, звинуваченого у державній зраді.

"Питання, навіщо Медведчук потрібен росіянам, залишається відкритим. 2014 року їм не потрібен був і Віктор Янукович, але вони забрали його разом з рештою збанкрутілих "героїв", як Олег Царьов", - додав експерт.

Як писав "Апостроф" раніше, дві британці Ейден Аслін і Шон Піннер, а також марокканець Саадун Брагім потрапили в полон до бойовиків т.зв. "ДНР", після чого верховний суд терористичного квазідержавного утворення засудив їх до страти. Водночас джерела британського таблоїда Sunday Express повідомили, що існує можливість обміну іноземців на кума російського диктатора Віктора Медведчука.