RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Україні в опорі армії РФ допомагають десятки країн: хроніка війни 16 червня

Український народ 113-ту добу з початку повномасштабного вторгнення РФ героїчно бореться з окупантами. Армія РФ продовжує атакувати Сєвєродонецьк з метою встановлення повного контролю над містом. ЗСУ контратакують у всіх напрямках і згідно з останніми даними знищили понад 32 тисячі окупантів. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україні у протистоянні російським окупантам допомагають зараз понад 40 країн.

Учора у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі у форматі "Рамштайн" відбулася третя зустріч начальників штабів та міністрів оборони майже 50 країн. В результаті було ухвалено рішення про серйозну військову допомогу Україні.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 15 червня


23:45 Окупанти випустили фейковий примірник газети. Такі розповсюджують на окупованій території або роздають полоненим, щоби через дезінформацію максимально деморалізувати їх. Росіяни фабрикують заяви Валерія Залужного і Олексія Арестовича про "втрату Запоріжжя" та розпач військових. Фальшивку зроблено дуже грамотно.

23:15 Повідомляють про вибухи у Харкові та Одесі. На графіці – карта повітряних тривог.

Повідомляють про приліт в одному з районів Харкова.

23:00 Інформацію про напад РФ на Україну американцям "злив" високопоставлений російський "кріт" рангом вище за Лавров, повідомив розслідувач міжнародної групи Bellingcat Христо Грозєв.

За словами Грозєва, у військовій тусовці знали про вторгнення приблизно 20 осіб. І "кріт" - один із цих 20.

22:50 Зеленський зібрав РНБО щодо ймовірної загрози вторгнення з Білорусі, повідомив секретар Радбезу Данілов. Президент доручив почати перевірку сил у чотирьох областях, що межують з Білоруссю.

22:43 У Києві працюють системи протиповітряної оборони зі штучним інтелектом, заявив радник голови МВС Ростислав Смирнов. За його словами, ШІ визначає траєкторії польотів об'єктів і може спрацювати на випередження.

22:10 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з приводу закінчення 113-го дня збройного опору українського народу російському вторгненню.

"Сьогодні справді історичний день – Україна відчула підтримку одразу чотирьох потужних європейських держав. І зокрема підтримку нашого руху у Європейський Союз. Усі лідери розуміють, чому зараз не відбуваються переговори щодо закінчення війни. Виключно через позицію Росії, яка намагається тільки залякувати всіх у Європі та продовжувати руйнацію України, а не шукати шлях до миру. Ми ж продовжимо боротися, поки не гарантуємо нашій державі повну безпеку", - заявив український лідер.

21:50 Сьогодні ввечері в окупованому російськими військовими місті Пологи Запорізької області на хімічному заводі "Коагулянт" сталася пожежа.

Невже хтось знову курив у недозволеному місці.

21:30 Українська розвідка опублікувала технічну документацію Керченського мосту. Крім іншого, документація містить докладну інформацію про рельєф місцевості, дорожнє покриття, опори мосту, протизсувні конструкції, заїзди-з'їзди і всю інфраструктуру комплексу.

У світлі вчорашньої заяви генерала Марченка, що міст буде ціллю номер один для українських військових, все стає дуже цікавим.

21:10 Через війну в Україні компанія Coca-Cola більше не вироблятиме і не продаватиме свої напої в РФ. З прилавків зникнуть напої торгових марок: Coca Cola, Sprite, Fanta, Schweppes, Burn, Bonaqua та Rich.

Замість коли та фанти в Росії будуть Funky Monkey Cola та Orange. Нібито смак нових напоїв буде ідентичний тим, хто пішов із РФ, просто їх розливатимуть в упаковку з новим дизайном. Як лаптям вдалося повторити секретний рецепт коли - невідомо. Адже навіть майонез для "Біг Мака" і "Біг Тейсті" з "Макдоналдса", що пішов, повторити не вийшло.

20:50 Не встиг Еммануель Макрон повідомити Володимиру Зеленському про виділення Києву шести додаткових гаубиць Caesar, як у мережі з'явилося відео завантаження французьких гармат в український Ан-124 "Руслан".

20:30 Після потужного вибуху у Новій Каховці на Херсонщині "халепа" прийшла до окупантів у Красному Лучі (Кришталевий) на Луганщині. Там у них горить завод "Стандарт", де був склад боєприпасів армії РФ.

Видно, хтось не загасив недопалок, аж ніяк інакше.

20:20 ППО ЗСУ знищили новітній "літак-нєвідімку" Мерлін-ВР. За задумом виробників, гібридний двигун мав забезпечувати в тому числі безшумне переміщення літака під час виконання бойових задач.

20:05 Чотири людини загинули в результаті ударів окупантів по Лисичанську, повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Ворожа бомба влучила в одну із будівель, де переховувалися люди. Прибувши на місце події, рятувальники під час розбору завалів витягли чотирьох загиблих громадян. Також росіяни обстріляли профілакторій, внаслідок чого сталася його руйнація. Під завалами можуть знаходитися люди", - повідомив він.

19:50 Збито російський Мі-35М (за іншими даними - Мі-24). Дані про збиття різняться, стверджувалося, що це сталося на Херсонщині, 231 батальйон ТРО заявив, що це їхня робота на Донеччині. Однак Максим Жорін заявляє, що це вдала робота ССО "Азов" на Запоріжжі.

В "Азові" виклали оригінальні кадри ураження гелікоптера в Запорізькій області. Прицільний вистріл ракетою з ПЗРК "Стінгер" здійснив боєць ССО "Азов" на псевдо "Бецик".

Друг "Бецик"

Палаючий вертоліт окупантів здійснив "незаплановану" посадку просто посеред українського поля. Тепер це його постійне місце дислокації.

19:15 У окупантів почастішали випадки звільнення великої кількості особового складу через відмову від участі у бойових діях на території України. Це не дозволяє у стислі строки здійснити посилення та заміну російських підрозділів, що втратили боєздатність.

19:00 На Сіверському напрямку ворог обстріляв з артилерії райони населених пунктів Леонівка Чернігівської області та Уланове, Сопич і Баранівка Сумської області.

18:50 На Харківському напрямку ворог застосовував ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню.

18:40 На Слов’янському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли поблизу Мазанівки, Краснопілля та Дібровного. Українські воїни відбили ворожий штурм в напрямку населеного пункту Долина.

18:30 На Донецькому напрямку ворог не припиняє вогневе ураження позицій наших військ вздовж лінії зіткнення із зосередженням основних зусиль на Сєверодонецькому та Бахмутському напрямках.

18:20 На Сєвєродонецькому напрямку ворог застосовував артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Устинівка, Лоскутівка, Метьолкіне та Борівське.

18:00 Українські військові можуть неозброєним оком спостерігати околиці поки що окупованого рашистами Херсона.

17:30 На Херсонському напрямку ЗСУ приземлили чергову "рашистську пташку". Цікаво, що не допомогли навіть теплові пастки, які гелікоптер відстрілює для відведення ракет убік.

16:55 Окупанти намагаються створити загрозу повного оточення Сєвєродонецька та Лисичанська. Ворог підійшов до траси Бахмут – Лисичанськ біля сіл Нагірне та Берестове. Також окупанти готуються до прориву на північ до Покровського і на південь від села Врубівка, таким чином вони намагаються оточити з двох боків Лисичанськ та Сєвєродонецьк, повідомив журналіст Юрій Бутусов.

Також рашисти намагаються оточити українські позиції у районі Золоте – Горське – Тошківка. Бутусов вважає, що змінити ситуацію може лише розгром ворога в районі Бахмута – Попасної.

16:47 Бійці легіону "Свобода Росії" взяли у полон двох мобілізованих до російської армії на тимчасово окупованій території.

16:42 На Сєвєродонецькому напрямку підрозділи НГУ спільно з ССО знищили три ворожі "Гради", повідомив начальник оперативного управління Головного управління НГУ Олексій Надточий.

16:25 Сейм Литви визнав примусове вивезення громадян України до Росії депортацією українського народу. Литовський парламент закликав світову спільноту також визнати депортацію українців та добиватися відповідальності за злочини.

15:59 У війні проти України задіяно 333 тисячі особового складу збройних сил РФ, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

15:35 Стало відомо, що противник знищив чотири мости через Сіверський Донець.

15:22 Сьогодні, близько 13 години, з боку села Городище (Курська область РФ) ворог відкрив вогонь з реактивних систем залпового вогню. Внаслідок обстрілу пошкоджено сільгоспоб’єкт. Детальніша інформація про жертви і руйнування з’ясовується.

15:10 Зеленський почав переговори з Емманюелем Макроном, Маріо Драгі, Олафом Шольцом та Клаусом Йоганнісом.

14:58 Гайдай заявив, що росіяни завдали авіаудару по Лисичанську. Окупанти влучили в одну з будівель, де переховувалися люди. Відомо про щонайменше трьох загиблих та сімох поранених.

14:50 Протягом травня Росія могла незаконно вивезти з тимчасово окупованих територій України понад 180 тисяч тонн українського зерна вартістю більш ніж два мільярди гривень. Журналісти дослідили маршрут, яким російські загарбники вивозять українське зерно спершу вантажівками – з тимчасово окупованих територій Херсонської, Донецької, Луганської та Запорізької областей в Крим, а також встановили, якими кораблями його далі експортують з кримського порту "Авліта" у країни, що підтримують вторгнення Росії в Україну.

14:24 Передані Україні Литвою гусеничні бронетранспортери M113 вже беруть участь у боях. Про це заявив міністр оборони Литви Арвідас Анусаускас.

14:03 Великобританія запровадила санкції проти патріарха Кирила. Це означає заборону на в'їзд до країни, заморожування активів та обмеження ведення бізнесу з організаціями, які пов'язані з людьми із списку санкцій.

13:31 Майже 11300 будинків зруйнувала російська армія на Луганщині, 3188 із них - багатоповерхівки. Фактично зруйновані Попасна і Рубіжне. Росіяни нищать Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Гірське, Золоте та менші населені пункти.

13:22 На київському вокзалі українці оплесками та оваціями зустріли поранених бійців Національної гвардії.

13:07 Франція хоче військової перемоги України над РФ. Про це пише Reuters з посиланням на французькі дипломатичні джерела. За словами співрозмовників агентства, йдеться не лише про території, тимчасово захоплених російськими військами після початку повномасштабного вторгнення, а й окупованих раніше ОРДЛО та Криму.

12:23 Словаччина передала Україні чотири гелікоптери Мі-17, один гелікоптер Мі-2 та боєприпаси для реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) "Град". Про це повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь. Вони вже в Україні й використовуються ЗСУ.

12:07 Шольц у Києві виступив із заявою на підтримку України:

"Ми не просто хочемо продемонструвати солідарність, ми також хочемо запевнити, що допомога, яку ми організуємо - фінансова, гуманітарна, але також і коли йдеться про зброю - продовжуватиметься. І що ми продовжуватимемо її доти, поки це буде необхідно для боротьби України за незалежність".

11:27 В результаті вчорашнього обстрілу Харківської області шість осіб отримали поранення. В Лозівському районі одна людина зазнала поранення, в Ізюмському - поранено п'ять мирних мешканців. Окупанти обстріляли із РСЗВ Індустріальний район Харкова. Жертв та постраждалих немає. Внаслідок влучення боєприпасів сталися загоряння в Золочеві, також пошкоджено господарські будівлі та автомобілі.

10:58 Президент Румунії прибув до Києва разом із Макроном, Шольцем та Драгі.

10:28 Генсек НАТО Єнс Столтенберг перед початком другого робочого дня зустрічі міністрів оборони Альянсу ще раз підтвердив, що організація готова до довгострокового постачання зброї до України.

10:09 Арахамія заявив, що щодня на Донбасі Україна втрачає вбитими і пораненими до 1000 військових. За його словами, останніми тижнями кількість втрат ЗСУ суттєво зросла. Зараз у боях на сході щодня гине від 200 до 500 українських військових. Кількість поранених значно вища.

09:54 На Херсонщині вночі лунали вибухи - ЗСУ працювали по позиціях росіян, які обстріляли Миколаїв. У пабліках пишуть також про детонацію боєкомплекту. Вранці під Херсоном знову лунали вибухи.

09:33 Окупанти заявили, що всі діти, що народилися на Херсонщині після 24 лютого, автоматично отримають громадянство РФ.

09:21 В Україні за добу вбили ще 200 окупантів.

09:12 Реакція місцевих жителів на знищення російського складу боєприпасів у Новій Каховці.

08:55 У Маріуполі керівництво шкіл забороняє підліткам, що навчались в україномовних школах, використовувати українську навіть на переменах. Не соромлячісь, колабораційний директорат шкіл відкрито погрожує “наслідками для дітей та батьків”, якщо буде чути в спілкуванні українську.

08:32 Вночі по території Садівської ОТГ Сумського району ворог здійснив ракетний авіаудар. Загинуло чотири людини, щонайменше шестеро поранених. Це той вибух, що чули у половині Сумського району і в самих Сумах.

08:24 Президент Франції Макрон, канцлер Німеччини Шольц та прем'єр Італії Драгі прямують до Києва.

08:21 Кадри боїв грузинських добровольців проти російських окупантів у Северодонецьку.

08:10 Вчора надвечір окупанти обстріляли Глухів, що на Сумщині, з гвинтокрилів. Попередньо, зафіксовано 3 пуски ракет. Нажаль, за попередніми даними, є втрати серед місцевого населення.

08:00 Російські військові розгорнули комплекс радіоелектронної боротьби у районі Мелітополя. Окупанти намагаються протидіяти засобам розвідки українських військових.

07:35 Росіяни також обстріляли вночі місто Суми.

07:31 Російські війська вночі обстріляли ракетами два населені пункти Донецької області, поранено двох місцевих жителів, зруйновано житлову інфраструктуру.

"Російські ракети знову вразили населені пункти Донбасу. Цього разу - Покровськ та селище Гришине. Двох людей поранено, зруйновано та пошкоджено, щонайменше, 14 приватних житлових будинків, метеостанція, ферма - там загинули три десятки тварин", - повідомив голова обласної воєнної адміністрації Павло Кириленко.

07:20 В Генштабі ЗСУ повідомляють, що на Сєверодонецькому напрямку російські окупанти продовжують вести вогонь на підрозділи наших військ із усіх наявних вогневих засобів в районах населених пунктів Білогорівка, Лисичанськ, Сєверодонецьк. Ворог не припиняє спроб встановлення повного контролю над містом Сєверодонецьк. Веде штурм, бої тривають.

На Бахмутському напрямку ворог проводить штурмові дії з метою покращення тактичного положення. Зафіксовано артилерійські обстріли в районах населених пунктів Веселе, Соледар, Берестове та Вовчоярівка.

07:15 Журналіст Юрій Бутусов повідомляє з Сєвєродонецька, що наші бійці та командири використовують усі можливі засоби, щоб бити окупантів. Вони не дають себе оточити, та намагаються відповідати ударом на удари, не зважаючи на невигідне співвідношення сил. На заводі "Азот" залишаються жити 520 цивільних осіб. Йти звідти з певних причин вони не хочуть. Хтось чекає кінця боїв, щоб повернутись у місто, хтось боїться кудись йти та не має сил.

07:10 Карта бойових дій від DeepState.

07:10 Сьогодні "Укрзалізниця" запланувала евакуаційний рейс із Покровська до Львова. Час відправлення поїзда 234/233 - 16:30.

07:10 Російських загарбників у Херсоні будуть бити "з двох сторін", заявив генерал-майор ЗСУ, який з перших днів керував обороною Миколаєва Дмитро Марченко.