RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Активізація партизан та розбиті ДРГ ворога на Донбасі: онлайн подій війни 24 червня

Понад чотири місяці Україна продовжує героїчний опір повномасштабному вторгненню армії РФ на всіх напрямках.

Українські військові щодня просуваються ближче до Херсона, тоді як усі свої сили супротивник кинув на Донбас.

Війська РФ контролюють весь Сєвєродонецьк, але бої за місто продовжуються.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 23 червня


23:25 Радник Офісу президента Олексій Арестович оцінив шанси вступу Білорусі у війну в Україні на нинішньому етапі.

23:10 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з нагоди закінчення 121-го дня протистоянь російського вторгнення. Глава держави заявив:

  • Весь день триває обговорення рішення ЄС щодо статусу кандидата для України. Кажуть, як буде тяжко. Але давайте трохи порадіємо. Не треба соромитися своїх досягнень.
  • Сім вимог ЄС нас не лякають, бо ми виконали сто. Ми точно здолаємо цей шлях.
  • Були часи, коли ми не могли ввечері взяти квиток, щоб уранці полетіти до ЄС. Але ми все змінили.
  • Не радійте з того, що це ляпас Москві. Радійте з того, що це наша перемога.

22:50 Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив з посиланням на розвідку, що російські війська страждають від низького бойового духу, високого рівня смертності, проблем з технікою та керівництва, яке відмовляється повідомляти їм про реальний стан справ на полі бою.

22:30 Путін не піде на мобілізацію до 11 вересня, тоді в РФ будуть місцеві вибори, і він хоче, щоб перемогла його партія "Єдина Росія". Нам цей час потрібно використати, щоб він отримав по зубах, вважає Антон Геращенко.

21:45 Міністерство війни РФ вперше розкрило ім'я командувача південного угрупування окупантів - це головком ВКС Сергій Суровікін (на фото - ліворуч). 2017-го він командував угрупуванням російських військ у Сирії. 2019 року його повторно призначили командувачем у Сирії.

Групою окупантів "Центр" в Україні командує генерал-полковник Олександр Лапін. Він - командувач військами Центрального військового округу з 22 листопада 2017 року. До цього він командував штабом угруповання російських військ у Сирії, а з 2018 по січень 2019 року очолював і саме угруповання.

Раніше імена командувачів російського військового відомства не називали.

21:30 Гурт Pussy Riot відправив 10 тисяч євро з продажу на концертах у дитячу лікарні Охматдит у Києві. У ній беруть найважчі випадки, зокрема дітей із сильними травмами після російських обстрілів.

"Жодні гроші та добрі дії не зможуть компенсувати те пекло, ***дець і жах, які посіяли Путін і російська армія в Україні, але я впевнена, що ми як громадяни Росії не маємо права зараз залишатися осторонь", - прокоментувала учасниця Pussy Riot Маша Альохіна.

19:55 Росія останні 8 років зривала контракти України на постачання боєприпасів (152 мм та 122 мм снарядів) часів Радянського Союзу та причетна до вибухів на ключових складах боєприпасів у Східній Європі, пише The Washington Post.

19:45 Сьогодні на одному з напрямків, військовослужбовцем підрозділу протиповітряної оборони 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗС України був успішно збитий російський штурмовик Су-25 “Грач" з ПЗРК “Ігла”.

19:30 На Слов'янському напрямку штурмові дії ворога у напрямках Сулігівка – Вернопілля та Дубравно – Курулька наші воїни успішно відбили .

19:05 На Бахмутському напрямку окупанти захопили населений пункт Миколаївка. Проте ворожа спроба розвідки боєм у напрямку Миронівки – Вуглегірської ТЕС провалилася. Окупанти із втратами відійшли.

18:30 На Південнобузькому напрямку ЗСУ успішно наступають. Частина сил ворога кинула оборонні позиції та втекла до Ольгиного Бериславського району Херсонської області.

17:10 Окупанти геть показилися - у бій відправляють неповнолітніх. Бійці ЗСУ із Легіону "Свобода Росії" взяли в полон 17-річного хлопця з Луганська.

16:45 Окупанти авіаударом позбавили Лисичанськ гуманітарної допомоги. Шляхопровода до міста, яким щоденно доставляли гумвантажі, вже не існує, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

16:25 Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім потролив окупантів, що одна із ракет орків рознесла сільський сортир.

16:05 За даними української розвідки, Кремль планує вибухи житлових будинків та промислової інфраструктури у Білорусі, щоб втягнути республіку у війну проти України. До Мозира вже прибули російські диверсанти та найманці з ПВК, які можуть влаштувати вибух на місцевому нафтопереробному заводі та масові жертви серед мирних жителів. У зв'язку з цим білоруські офіцери почали вивозити сім'ї з міста.

15:50 На відео стверджується, що українські військові входять до окупованого Херсона, проте, судячи з побаченого, це більше схоже на безіменне село в будь-якому регіоні України. За словами військових експертів, ЗСУ стоять за 15 км від захопленого ворогом міста і просування там поки що немає.

15:31 На розмінування території України після війни проти Росії, за приблизними розрахунками, знадобиться щонайменше 10 років.

14:49 Російські війська в ніч проти 24 червня обстріляли пожежну частину в місті Костянтинівка Донецької області. Є постраждалі серед рятувальників.

14:04 Голова Кремля Володимир Путін не зацікавлений у мирних переговорах із Україною. Він хоче зрівняти із землею українські міста.

Про це заявив прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

13:32 Україна зазнає великого браку артилерійських боєприпасів. Про це йдеться у статті, опублікованій The Washington Post.

Як повідомляє видання, йдеться насамперед про боєприпаси для гаубиць радянських калібрів, таких як 122 мм. та 152 мм. Саме такі знаряддя й досі становлять основу артилерійського парку Збройних Сил України.

13:15 Збройні сили України ліквідували найманця ПВК "Вагнера", старшого лейтенанта РФ Іллю Мазаєва. Російський офіцер командував зенітно-ракетним взводом ворожих військ.

12:40 Російські окупанти викрадають родичів українських військових, зокрема дітей. Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

Зокрема, випадки викрадення родичів українських захисників на тимчасово окупованих територіях набувають системного характеру.

12:26 На вступ України до Європейського союзу може піти сім років. Бо для цього необхідно імплементувати величезний масив законодавства ЄС.

Про це заявила гендиректор урядового офісу з координації євроінтеграції Наталія Форсюк.

12:01 У мережі показали різницю між роботою БМ "Град" та американською M142 HIMARS

11:41 РНБО та Генштаб ЗСУ звернувся до цивільного населення, журналістів та лідерів громадської думки. Їх закликали не розповсюджувати інформації про пересування наших бійців у Херсонській області.

11:30 Актуальна карта бойових дій на 24 червня

10:53 Гайдай показав відео останніх боїв за Сєверодонецьк

10:41 Російські військові в ніч проти 24 червня обстріляли прикордонні населені пункти на Чернігівщині.

Біля Сеньківки сталося п'ять вибухів у районі перехрестя доріг Гасичівка-Хринівка-Горськ-Сеньківка у напрямку Нові Юрковичі (РФ) – Горськ. Попередньо російські військові стріляли з міномета.

10:20 На Херсонщині підірвали автомобіль, в якому знаходився місцевий колаборант Дмитро Савлученко. За попередніми даними, він загинув.

9:56 Новий відеозворот Зеленського

9:30 Загальні бойові втрати окупантів на 24 червня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 34530 (+100) осіб ліквідовано,
  • танків – 1507 (+3),
  • бойових броньованих машин – 3637 (+5),
  • артилерійських систем – 759 (+3),
  • РСЗВ - 241 (+1),
  • засоби ППО – 99 (+0),
  • літаків – 216 (+0),
  • вертольотів – 183 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 622 (+2),
  • крилаті ракети - 137 (+0),
  • кораблі/катери - 14 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2553 (+5),
  • спеціальна техніка – 60 (+0).

8:55 Воїни антипутінського легіону "Свобода Росії" захопили в полон "мобілізованого" із Луганська. Хлопцю нема і 18 років.

8:42 Збройним силам України доведеться відійти від Сєвєродонецька. Тому що перебувати на розбитих позиціях немає сенсу – зростає кількість загиблих, повідомив голова ОВА Гайдай.

8:22 В окупованому Алчевську щось пішло не так

8:15 На Дніпропетровщині ніч пройшла під сигнали повітряної тривоги. Російські війська обстріляли з "Ураганів" Криворізького району.

7:51 На Новопавлівському напрямку ворог надавав вогневий вплив у районах населених пунктів Антонівка, Вугледар та Золота Нива. Задіяні ворогом диверсійно-розвідувальні групи українські воїни виявили та знищили. Залишки ДРГ противника в паніці втекли.

Також у Генштабі зазначають, що українські партизани продовжують опір на тимчасово захоплених територіях. Тотальний опір українців продовжується.