RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Вибухи у Києві та прильоти у Харкові: хроніка війни 26 червня

Вже 123 добу триває повномасштабна війна Росії проти українського народу. Щодня українська армія знищує сотні окупантів, які не мають успіху на жодному з напрямків. За весь час знищено тисячі одиниць військової техніки РФ. Минулої доби росіяни вбили 3 мирних мешканців Донбасу: у Бахмуті, Нью-Йорку та Первомайському. Ще 2 особи отримали поранення.

Вночі російські окупанти знову обстріляли Харків. Вранці 26 червня обстріляли Київ.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 25 червня


22:45 Президент України записав новий відеозвернення, пов'язане з обстрілами столиці:

"Росія сьогодні знову вдарила ракетами по Києву. Рано-вранці. Друга армія світу звитяжно «перемогла» дитячий садочок і житловий будинок. Загинув чоловік, йому було лише 37 років. Є поранені, серед них – дівчинка, її звати Женя, їй сім років, донька загиблого. Вона зараз в «Охматдиті». Також поранена її мати. До речі, громадянка Росії. Їй у нашій державі ніщо не загрожувало, вона була в повній безпеці, поки в самій же Росії не вирішили, що все для них тепер однаково вороже – жінки, діти, дитячі садочки, житлові будинки, лікарні, залізниця", - заявив глава держави.

22:30 Радник глави офісу президента України Олексій Арестович 26 червня заявив, що на Черкащині російська ракета потрапила в міст через Дніпро.

"Вони намагаються обмежити перекидання наших резервів та західного озброєння на схід. Це означає, що такі трансфери проходять добре і створюють для них серйозні проблеми", – зазначив Арестович.

22:20 Роспропаганда заявила про захоплення Вовчеярівки під Лисичанськом. Але якщо згадати, що рашисти разів десять на словах "захоплювали" Сєвєродонецьк, то і з цим населеним пунктом може статися така ж історія. Тим більше, що Генштаб ЗСУ заявив: окупанти завдали авіаудару по Волчеярівці.

22:12 Мешканцям окупованого Маріуполя катастрофічно бракує їжі. Дійшло до того, що вони ставлять на вулицях пастки для голубів, щоби не померти з голоду.

22:05 У тимчасово окупованому Херсоні рашистам та колаборантам патріоти тонко натякають, що місто знову стане українським, а доля всієї нечисті – гнити у землі.

21:42 Роспропаганда визнала, що мобілізованим у "Л/ДНР" тільки тепер почали видавати автомати Калашнікова замість гвинтівок Мосіна та карабінів Симонова. Бронежилетів і сучасних касок у "резервістів" як не було, так і нема. А каски у "мобіків" переважно 1945 року випуску.

М'ясо - воно і є м'ясо...

21:10 У МВС України назвали три причини сьогоднішнього ракетного обстрілу. За словами радника глави МВС Віктора Андрусіва, це:

  • ембарго на купівлю золота, яке запровадили США, Канада, Великобританія та Японія;
  • прем'єр Британії Борис Джонсон застеріг від пошуку "поганого світу" з Росією та пообіцяв натиснути на Францію та Німеччину;
  • сьогодні останній день оплати 100 млн. доларів за зовнішнім боргом РФ. Оскільки Путін заборонив це робити в доларах, завтра, швидше за все, почнеться дефолт Росії.

Русня образилася і тому взялася запускати ракети по житлових будинках.

20:25 Україна власним коштом закупила у німецьких виробників зброї 2900 гранатометів RGW 90 Matador у німецької компанії Dynamit Nobel Defence. Це вже друга закупівля, загалом із березня для ЗСУ придбано 8000 німецьких гранатометів. Угода була схвалена урядом ФРН, пише Welt am Sonntag.

19:55 Сьогодні 26 червня, підрозділом протиповітряної оброни 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗС України з ПЗРК “Ігла” був збитий російський розвідувально-ударний вертоліт Ка-52 “Алігатор”.

19:30 Глави G7 зобов'язуються надавати Україні безстрокову підтримку в обороні проти путінської агресії, йдеться у проекті резолюції саміту.

"Ми продовжуватимемо надавати фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку і підтримувати Україну стільки, скільки потрібно", - говорить проект заяви, з якою ознайомився Bloomberg.

19:00 На всій території України оголошено повітряну тривогу.

18:50 Українські воїни завдали ворогові значних втрат у районі Павлівки. Після невдалого штурму окупанти відійшли.

18:40 Загарбники у будь-який спосіб намагаються уникнути бойових дій. У зв'язку з відмовою повертатися на територію України значної частини окупантів, відведених для відновлення боєздатності, командування окремих підрозділів заборонило будь-які відпустки особовому складу.

18:20 На острові Зміїному тривали активні дії військової операції з різнорідними силами та видами озброєння. Результати уточнюються, повідомляє ОК "Південь".

17:50 Українські військові показали ракети російських окупантів, збиті під Славутичем. Зважаючи на все, вони мали вдарити по навчальному центру ЗСУ у Десні.

17:41 Російські ресурси повідомляють, що в ніч проти 26 червня в Чорному морі було обстріляно вежу "Чорноморнафтогазу". Удар був завданий самопідйомною плавучою буровою установкою "Таврида". Снаряд потрапив у гелікоптерний майданчик, залишивши дірку діаметром майже п'ять метрів. Постраждалих унаслідок обстрілу нібито немає. Охоче віримо, їх там... ))

СПБУ "Таврида"

17:30 У неділю окупанти вдарили також і по Чернігівщині. В ЗСУ розповіли про два "прильоти" по навчальному центру у Десні. З території Білорусі росіяни завдали удару ракетами класу Х-22, повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

16:35 Пентагон планує передати Україні в рамках нового пакету військової допомоги 18 річкових патрульних катерів. Планується до передачі два 35-футові невеликих річкові судна, шість 40-футових морських катерів та десять 34-футових патрульних катерів Dauntless Sea Ark.

16:15 Британський прем'єр Борис Джонсон на полях саміту G7 у Німеччині застеріг президента Франції Еммануеля Макрона від спокуси переговорного рішення "зараз" в Україні з ризиком продовження "глобальної нестабільності".

Лідери двох країн погодилися, що це "критичний момент для розвитку конфлікту і що можна повернути назад хід війни", сказав представник британського уряду, додавши, що вони домовилися посилити військову підтримку Києва.

15:45 Став відомий стан 7-річної дівчинки, яка постраждала під час обстрілу Києва. В Охматдиті розповіли, що у дитини численні рани та забиття, проте вона у стабільному стані та її життю нічого не загрожує.

15:17 Ворог сьогодні кілька годин обстрілював Зеленодольську громаду на Дніпропетровщині. Тричі вдарив із "Градів" та ствольної артилерії. У Зеленодольську двоє поранених – чоловік та жінка. Їм було надано медичну допомогу. У місті є руйнація багатоповерхівок. Пошкоджено будинок культури та пошту.

14:57 На саміті країн "Великої Сімки" Великобританія, США, Канада та Японія анонсували заборону імпорту російського золота.

14:30 Голова Черкаської ОВА Ігор Табурець розповів про наслідки ракетного удару по місту. За його словами, одна людина загинула, п'ятеро отримали поранення.

14:08 Байден: "Російські ракетні удари по Києву є ще одним виявом їхнього варварства".

14:00 "Зараз будь-яка спроба залагодити конфлікт в Україні призведе лише до посилення нестабільності у світі", - заявив Джонсон на переговорах з Макроном. За словами Джонсона, ціна відмови від підтримки України буде вищою за ту, що Захід платить за неї зараз.

13:54 Росія стягує сили до Слов'янська і, швидше за все, збирається повторити сценарій Маріуполя та Сєвєродонецька, заявив керівник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко. Наразі вся лінія зіткнення на Донеччині під постійними обстрілами.

"Спостерігаємо накопичення живої сили, важкої броньованої техніки та артилерії на Слов'янському напрямку. Ворог застосовує свою тактику і намагається посунути ближче до лінії нашої оборони для того, щоб крім ракет, літаків, які вони системно використовують у Донецькій області, використовувати ствольну артилерію для обстрілів міста. І у певні частини Слов'янська артилерія вже дістає", - сказав Кириленко.

13:25 За словами медиків, стан дівчинки, яка постраждала під час удару по Києву, стабільний. У неї є забиття і садна, струс мозку та кілька поранень шиї та за вухом, які зашили хірурги. Травми, ймовірно, дівчинка отримала внаслідок проникнення стороннього тіла – скла або уламка. Дитина у свідомості. Її життю нічого не загрожує.

13:13 Російські війська за добу завдали 15 ударів по семи населених пунктах Донецької області. Руйнування зазнали 14 цивільних об'єктів — 9 житлових будинків, дві школи, підприємство, електромережі. Під вогнем росіян знаходилися міста Авдіївка, Слов'янськ, Торецьк, Костянтинівка, селище Нью-Йорк, села Першотравневе та Маяки. За даними поліції, російські сили били крилатими ракетами, реактивними системами залпового вогню "Град", "Ураган", артилерією, танками.

12:57 Четвертий день поспіль через Маріуполь рухаються великі колони військової техніки у західному напрямку. У місті залишається обмежений військовий корпус переважно для охорони потенційних військових об'єктів (порт, заводи, залізниця).

12:50 "Росія сьогодні є хворобою, і її потрібно лікувати відповідно. Ніяких компромісів і переговорів. Просто блокуйте все, поки військова машина не вичерпається", — заявив колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

12:49 "Удар по житловому району Києва – це навмисна ескалація з боку РФ та сигнал до зустрічі G7" — заявив співголова Європейської ради з міжнародних відносин Карл Більдт.

12:30 Небезпека ракетних ударів РФ по Харкову зберігається. Жодна з ракет, випущених армією окупантів по місту в ніч на 26 червня, не влучила у військову ціль або інфраструктуру. Об’єктами ураження стали житлові масиви. Харків’ян просять неухильно стежити за сигналами повітряної тривоги і бути близько до укриттів.

12:18 Росія доставила в Україну бронепоїзд "Єнісей". Він призначений для інженерної розвідки та підвезення озброєння та боєприпасів, а також здатний брати участь у бойових діях. Потяг оснащений ЗУ-23-2, які можуть вражати цілі на землі та у повітрі. Крім того, для відбиття нападу у нього є БМП, розміщені на спеціальних платформах.

12:14 Перехоплення розмови диспетчера з пілотами бомбардувальників РФ, які запускали ракети по Україні з території Білорусі.

12:00 Арестович повідомляє, що сьогодні Київ можуть обстрілювати цілий день.

11:55 В районі Черкас пролунало два вибухи. Над містом видно дим. Інформація уточнюється.

11:42 Ракети з Білорусі знову летять в Україну.

11:40 В Черкасах вибухи. Пишуть, що є прильоти.

11:32 Щойно в Києві знову вибухи.

11:30 Фото наслідків влучання однієї з ракет в дитячий садок в Шевченківському районі Києва сьогодні. Ще один "надзвичайно небезпечний" об'єкт для росіян.

11:21 Розвідка Британії вважає, що армія РФ досягла успіху, захопивши Сєвєродонецьк, але вийти на кордони Луганської та Донецької областей окупантам буде дуже складно.

"Захоплення Росією міста є значним успіхом у рамках її зменшених цілей війни (виходу на кордони Донецької та Луганської областей). Це важливий промисловий центр і він має стратегічне розташування на Сіверському Донці. Однак це лише одне з низки непростих завдань, які Росії доведеться виконати для захоплення всього Донбасу. Це в тому числі наступ на Краматорськ та підтримка основних ланцюжків постачання до Донецька", - пише розвідка Великобританії.

11:07 У Києві з-під завалів дістали ще одного чоловіка, живий. Роботи з пошуку постраждалих продовжуються.

10:54 Ракетний удар по Києву сьогодні вранці був завданий зі стратегічних бомбардувальників Ту-95 і Ту-160, які перебували в регіоні Каспійського моря, заявили в Командуванні Повітряних сил ЗСУ. На озброєнні у цих літаків є ракети Х-101, які можуть летіти на відстань до 5500 км. Таких ракет сьогодні було випущено від 4 до 6. Наша ППО спрацювала, частина ракет була збита.

10:36 Міністр оборони Росії Сєргєй Шойгу буцімто відвідав командні пункти армії РФ в Україні. Про це повідомляють росЗМІ. Де саме він перебував, не інформують.

10:22 В тимчасово окупованій Снігурівці на Миколаївщині люди цілими родинами, з дітьми змушені жити у підвалах, ховаючись від обстрілів російської армії.

10:08 П’ятеро людей поранено внаслідок обстрілу будинку в Шевченківському районі Києва. Одна загинула.

Внаслідок нічного обстрілу Харківщини загинула одна людина, ще принаймні семеро поранені.

10:00 Сьогодні рашисти знову вдалися до ядерного тероризму – о 6:00 ворожа ракета пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС. Ця ракета летіла із півдня на північ України. Ймовірно, її ціллю був Київ, де з самого ранку лунали вибухи.

09:52 Осколки ракети, яка зруйнувала житловий будинок у Києві. На цей час відомо про одного загиблого.

09:45 Більше ніж 952 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Станом на сьогодні офіційне число загиблих дітей за добу не змінилося - 339. Зросла кількість поранених - понад 613.

09:37 В Києві жінку, матір врятованої дівчинки, затиснуло бетонною плитою перекриття. Вона жива. Стогне від болю. Рятувальники підігнали важкі крани для того, щоб підняти плиту та врятувати її.

09:33 У Сарнах Рівненської області, куди було завдано вчора ракетного удару, під завалами знайшли тіло ще одного загиблого. Аварійно-рятувальні роботи завершились. Внаслідок удару загинули 4 особи — чоловіки віком від 30 до 51 року. Ще двоє перебувають у тяжкому стані у лікарні.

09:09 Минулої доби ліквідовано близько 150 окупантів, знищено 21 танк і багато іншої техніки.

08:53 У Києві з-під руїн верхніх поверхів будинку витягли живою 6-річну дівчинку та тіло чоловіка без ознак життя. Імовірно, це її батько.

Повідомляється також, що друга ракета у Києві потрапила в дитсадок.

08:48 Після захоплення Сєвєродонецька ворожа армія зосередила усі сили на захопленні Лисичанська. Авіаудари завдано по місту, а також в районі Білої Гори. Руйнувань багато – Лисичанськ вже майже не впізнати. На землі лежить телевізійна вежа, серйозно пошкоджено автомобільний міст, є потрапляння снарядів в будинки, будівлю СБУ тощо. На території багатопрофільної лікарні знайдено тіло чоловіка без ознак життя. Він отримав чисельні мінно-вибухові травми.

08:37 У житловому будинку в Шевченківському районі Києва, куди влучила ракета, тривають пошуково-рятувальні роботи. Під завалами є люди. Частину мешканців евакуювали, двох постраждалих госпіталізували. Рятувальники продовжують працювати, медики на місці.

08:24 Наслідки сьогоднішнього нічного обстрілу Харкова.

08:19 Вночі росіяни обстріляли північну частину Харкова. Внаслідок атаки пошкоджень зазнав медзаклад у 602-му мікрорайоні, ніхто з пацієнтів чи медперсоналу не отримав поранень.

08:16 Внаслідок ворожого обстрілу Києва в Шевченківському районі сталося загоряння у 9-поверховому житловому будинку з частковим руйнуванням 7, 8 та 9 поверхів, заявили в ДСНС. За попередніми даними, постраждала 1 людина.

08:08 В Київській області працювала ППО - збито одну ракету. Залишки ракети впали на околицях одного з сіл району. Руйнувань та постраждалих немає.

07:51 Депортованих Росією українських громадян, яким вдалося вибратися з фільтраційних таборів РФ до інших країн, впускатимуть до України без документів, заявила віцепрем'єр-міністерка Верещук. За її словами, зараз розробляють маршрути з безкоштовними автобусами для українців без грошей та паспортів: зокрема йдеться про створення транспортного коридору з Латвії та Естонії.

07:37 В Києві одна з ворожих ракет поцілила в житловий будинок на Лук'яновці.

07:20 Основні зусилля російські окупанти зосередили навколо Лисичанська, намагаються оточити ЗСУ, повідомляє Генштаб.

На слов’янському напрямку ворог веде наступ у напрямках населених пунктів Довгеньке та Мазанівка.

На авдіївському, курахівському, новопавлівському та запорізькому напрямках противник продовжує бойові дії та систематично обстрілює позиції українських захисників, аби завадити перекидання Сил оборони на інші напрямки.

07:05 Кличко повідомив, що в двох будинках в Шевченківському районі відбувається порятунок і евакуація мешканців.

06:54 У Миколаєві лунають вибухи.

06:50 Оновлена мапа бойових дій.

06:50 Окупанти знову обстріляли Харків. Вибухи тривали вночі. Через прильоти є щонайменше двоє постраждалих.

06:50 Рано-вранці у Києві пролунало кілька вибухів. Над столицею здіймається дим. Є поранені.