RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Загроза удару з Білорусі і новий командувач армії вторгнення: хроника війни 27 червня

Вже 124 добу триває повномасштабна війна Росії проти українського народу. ЗСУ знищили близько 35 тисяч окупантів, тисячі одиниць військової техніки, ще десятки тисяч людей залишилися каліками або потрапили на лікарняне ліжко. Однак агресор продовжує бити по мирних українських містах з артилерії, РСЗВ, завдає ракетно-бомбових ударів з використанням авіації та флоту.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 26 червня


23:55 Сьогодні увечері російські окупанти вчергове обстріляли Миколаїв касетними снарядами. Пошкоджень зазнали приватні будинки та автомобіль. Касетні боєприпаси лягли і біля зупинки громадського транспорту. Під час атаки на місто окупанти використали систему "Ураган".

23:45 ТЦ "Амстор" в Кременчуці зараз.

23:42 Бомбардуванням із Ту-22м3 міста Кременчук керував командир 52- го авіаполку важкої авіації Шайковка, Калужська область РФ, полковник Олег Тимошин в/ч 33310.

23:26 Зеленський: "Російська держава стала найбільшою терористичною організацією світу. Це факт. І це має бути юридичний факт. І кожен у світі повинен знати, що купувати чи перевозити російську нафту, зберігати зв'язки з російськими банками, платити податки й мита російській державі – це давати гроші терористам".

23:16 Повідомляють про вибухи у Харкові.

22:57 У районі Зимогір'я Луганської області стерта з землі величезна військова база рашистів, будівництво та облаштування якої почалося на початку червня.

22:36 Окупанти у Лисичанську обстріляли з "Ураганів" натовп мирних жителів, які набирали воду. Загинули щонайменше вісім людей. Ще 21 особа отримала поранення. Серед загиблих – хлопець 2007 року народження. Крім цього, було поранено хлопця 2008 року народження.

22:09 Керівник Полтавської ОВА повідомив про 13 загиблих у Кременчуці.

21:51 Російські війська завдали сьогодні удару по Харкову. Під обстрілом Північна Салтівка та Немишлянський район. 5 людей загинуло, постраждало – 22, з них 5 дітей.

21:36 У Запоріжжі чути вибухи.

21:35 В Кременчуці за останніми даними вже 11 загиблих. На місці виявлено тіла 10 загиблих осіб, до лікувальних закладів звернулося 59 осіб, з них 25 було госпіталізовано (1 особа померла в лікарні).

21:10 Компанія BAYKAR заявила, що віддасть безпілотників безкоштовно. Йдеться про тих "Байракторів", на які зібрали гроші українці.

20:47 Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін показав, що залишилося від ТРЦ "Амстор" після ракетного удару.

20:32 Сьогодні вночі в Житомирі може бути небезпечно. Мер Сергій Сухомлин попереджає та просить не нехтувати сигналами повітряної тривоги.

20:19 В командуванні Повітряних сил заявили, що удару по Кременчуку Росія завдала ракетою Х-22, випущеною з дальнього бомбардувальника Ту-22М3 з боку Курська.

19:58 На Лисичанському напрямку ворог вів наступ в напрямку Вовчоярівка – Верхньокам’янка, має частковий успіх, закріплюється південніше Лисичанського нафтопереробного заводу. Для відволікання зусиль наших військ вів наступ на напрямку Підлісне – Лисичанськ, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку ворог здійснює обстріли із артилерії різних калібрів в районах населених пунктів Берестове, Клинове, Бахмут, Вершина та Травневе. Ворог має частковий успіх на напрямку Роти – Вершина (на північ від Світлодарська), намагається закріпитися на перехресті автотраси Е-40.

19:44 "У разі удару з "Придністров'я" по Україні люди в "Придністров'ї" повинні знати: для нас це буде не удар, а ляпас, і ми відповімо ударом", — заявив Зеленський. Також президент додав, що у ОПУ отримують сигнали з "Придністров'я" і "вони неприємні".

19:34 Кількість загиблих у Кременчуці збільшилась до 10.

19:29 Рятувальники повідомили про 6 загиблих у Кременчуці внаслідок ракетного удару по ТРЦ.

19:18 Удар по Кременчуку: 3 людини загинули, близько 40 поранених, заявив очільник Полтавщини Дмитро Лунін. Він додав, що жертв буде однозначно більше.

19:00 В Кременчуці продовжується ліквідація пожежі в ТРЦ "Амстор". Пожежа не розповсюджується, триває гасіння осередків. До рятувальної операції залучені поліція, Нацгвардія та військові.

18:35 Внаслідок чергового обстрілу Харкова поранено 15 людей, серед яких є діти, троє харків'ян загинули.

18:33 В Україні правоохоронці затримали агента Росії, який розробив концепцію “Миколаївської народної республіки”. Агент був колишнім депутатом міської ради Миколаєва та готувався до приходу росіян.

18:13 У готелі "Дніпровські зорі" у Кременчуці нині працює мобільний пункт поліції. За інформацію щодо родичів чи знайомих, які перебували у ТЦ "Амстор", можна звертатися у готель або на лінію 102.

18:06 ТРЦ "Амстор" в Кременчуці до та після удару.

18:04 Рятувальники повідомляють, що площа пожежі в ТЦ складає 10 300 м кв. Загинуло 2 особи та травмовано 20 осіб. До гасіння залучено 115 осіб та 20 од. техніки ДСНС. До місця пожежі слідує пожежний потяг.

17:54 Кременчук. На цю хвилину відомо про 20 поранених, з них 9 у важкому стані. Вже підтверджено, що 2 людей загинули. Рятувальна операція триває.

17:50 Трьох людей поранено внаслідок обстрілів Харкова, зокрема Північної Салтівки. Мешканців міста закликають не ігнорувати сигнали тривоги та йти у укриття!

17:40 В Кременчуці сотні містян намагаються допомогти в гасінні пожежи, яка сталася в наслідок потрапляння ворожих ракет в об’єкт та пропонують допомогу з порятунку людей.

У будинках поруч - вилетіли стекла у вікнах.

На парковці біля місця потрапляння ворожої ракети журналісти побачили автівку одного з депутатів міської ради. Друзі телефонують йому, але той не бере слухавку. Машину депутата намагаються евакуювати з місця паркування.

17:25 Окупанти вдарили ракетами по торговельному центру "Амстор", де було понад тисячу цивільних.

17:11 У Кременчуці ракета потрапила до торговельний центр.

17:09 Мер Кременчука підтверджує, що є загиблі.

16:59 Військові РФ влаштували приміщення для допитів і тортур у підвалі Генічеського училища №17. Там росіяни проводять "профілактичні бесіди" та стверджують, що в Бучі все влаштували українські військові. А також змушують хвалити президента РФ.

16:34 В мережі пишуть, що в Кременчуці на місці прильоту було велике скупчення цивільних людей. Сподіваємось, загиблих не буде.

16:21 Вибухи пролунали в Полтаві.

16:15 Понад 300 тисяч військовослужбовців НАТО хочуть перевести в підвищену бойову готовність через війну Росії проти України, розповів Столтенберг. Він каже, що глави держав та урядів НАТО хочуть ухвалити відповідне рішення на мадридському саміті.

16:07 Повідомляють про вибухи в одному із районів Сумської області.

16:02 Голова Полтавської ОВА Лунін повідомив про удари по Кременчуку.

15:43 Відео з місця вибуху сьогодні вночі у селі Маяки Одеської області російської ракети Х-22. Вісім людей, у тому числі дитина, отримали поранення. Декілька будинків зруйновано повністю, кількість постраждалих могла бути більшою.

15:36 Помічник Байдена підтвердив, що США поставлять Україні засоби ППО середньої та великої дальності. Мова, швидше за все, йде про норвезьку систему ППО NASAMS, яка здатна вражати цілі на відстані понад 160 км.

15:00 Різнорідні сили оборони продовжують операцію на Зміїному, наносять нові ураження противнику. Зафіксовано понад 10 влучань, одне з них по черговому зенітному гарматно-ракетному комплексу «Панцир-С1», решта результатів дорозвідується, повідомляє оперативне командування "Південь".

14:50 Президент Володимир Зеленський звернувся до лідерів G7 і запропонував п’ять конкретних кроків, які можуть бути корисними для України, всієї Європи та зменшення колосальних витрат усіх країн через розв'язану Росією війну.

  • дієві гарантії безпеки для України;
  • сучасна протиракетна оборона для України й постачання достатнього обсягу зброї;
  • відновлення аграрного експорту з нашої країни;
  • визнання Росії державою – спонсором тероризму, радикальне обмеження її нафтових доходів і конфіскація всіх заморожених та арештованих російських активів;
  • післявоєнна відбудова України, яка стане найбільшим економічним проектом нашого часу.

14:25 15-річний підліток та 23-річний хлопець підірвалися на гранаті під час розбирання завалів багатоквартирного будинку у Маріуполі. Вони допомагали розчистити доступ до квартири жінці, яка не могла потрапити до своєї оселі. Боєприпас лежав під фрагментом бетонної плити і спрацював після того, як потерпілі її пересунули.

Підліток отримав численні осколкові поранення, його товариш – травми печінки, легень та черевної порожнини з великою крововтратою.

13:50 Українським військовим за місяць сумарно виплачують понад 40 млрд грн, заявив голова комітету Верховної Ради з нацбезпеки та оборони Олександр Завітневич.

13:10 Уже п’ятий день поспіль колони важкої техніки, бензовози та вантажівки з російськими військовими рухаються через Маріуполь у західному напрямку, тобто на Запорізький напрямок, повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

12:30 Рашисти вранці обстріляли центр Слов'янська, є загиблі та поранені, повідомив голова Слов'янського міського ВЦА Вадим Лях.

"Вранці від ракетного удару постраждали будинки на вулиці Торській. Це практично центр міста. Тут нема військових об'єктів. Росія воює з цивільним населенням", – зазначив Лях. А тим часом місцева влада ще раз закликає населення міста евакуюватись.

12:05 Окупанти викрали 16-річного сина українського чиновника і висувають вимоги. Влада Буряка, сина голови Запорізької РДА Олега Буряка тримають у заручниках вже кілька місяців, спершу його посадили в одиночну камеру і він пережив увесь жах полону. Щоб звільнити Влада, окупанти висувають батьку вимоги, які він виконати не може, тривають важкі переговори, але поки результату нема.

11:30 В окупованому Алчевську на Луганщині також було знищено склад зброї окупантів. Цікаво, що хоча українські військові можуть розташовуватися за 50 кілометрів від міста, наші важкі озброєння, швидше за все, розташовані значно далі від лінії фронту - кілометрів за 70-80 від Алчевська.

10:45 В окупованому Зимогір'ї на Луганщині, розташованому за 50 кілометрів від лінії фронту, вибухнув черговий склад боєприпасів ворога.

Коментатори під відео губляться у здогадах – це був удар вітчизняного тактичного ракетного комплексу "Точка-У" або високоточної американської ракетної системи HIMARS.

10:20 Поки Лукашенко та Путін загрожують країнам Балтії, Іспанія розмістила батарею ЗРК NASAMS у Латвії в рамках нарощування присутності НАТО у Східній Європі, про що повідомила прес-служба Національних ЗС Латвії.

10:05 На ринках Білорусі продають крадену мелітопольську черешню та херсонські помідори. Відповідні фотографії з'явилися у соціальних мережах. Так, томати з окупованого Херсона помітили на прилавках одного з ярмарків під Мінськом.

На щастя, навіть продавці викраденого товару розуміють, що Мелітополь – це Україна, що вони чесно і вказують на цінниках.

09:40 У The New York Times опублікували мапу обстрілів України за вихідні 25-26 червня. Вона показує місця прильотів та напрямки, з яких рашисти запускали по нас ракети. У тому числі з Білорусі.

09:05 ЗСУ "округлили" цифру знищених окупантів до 35 тисяч.

08:50 США вже цього тижня планують оголосити, що набули передової системи протиракетної оборони середньої та великої дальності для України ("земля - повітря") NASAMS. Про це з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією, повідомляє CNN.

08:25 Окупанти в Лисичанську обстріляли автовокзал, Свято-Митрофанівський храм, храм Святої Великомучениці Варвари, одне із підприємств, приміщення прикордонного загону та одну з адмінбудівель. Вони намагаються блокувати місто з півдня, при цьому нищать все що є, куди може дістати їх артилерія та системи залпового вогню, повідомив глава Луганської ОДА Сергій Гайдай.

08:15 При обстеженні будівель в Лівобережному районі Маріуполя в будинку з влучанням авіабомби на перехресті пр. Перемоги та бул. Меотиди знайдено понад 100 тіл загиблих від бомбардування. Тіла досі під завалами. Вилучення і поховання окупанти не планують, пише радник міського голови Петро Андрющенко.

07:55 В акваторії Чорного моря окупанти утримують у готовності до нанесення ракетних ударів два носії високоточної зброї.

07:30 Російські окупанти планують відкрити у Херсоні відділення підсанкційного "Промсвязьбанка", повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський. На його думку, нарощування темпів з видачі одноразової допомоги у розмірі 10 тисяч рублів ледь не всім охочим, говорить про продовження насильницької інтеграції Херсонщини до економічної системи РФ.

07:15 Поблизу Мар'їнки (під Донецьком) українські воїни знову придушили спробу ворога піти вперед у зародку.

06:50 Ось як виглядає карта зони бойових дій на ранок понеділка, 27 червня.

06:45 Американський Інститут вивчення війни визначив, що генерал-полковник Геннадій Жидко, нинішній директор Військово-політичного управління Росії, ймовірно, командує російськими військами в Україні. Жидко сидів поруч і радився з міністром оборони Росії Сергієм Шойгу під час інспекції російських сухопутних військ в Україні 26 червня, хоча табличка з ім'ям Жидка була помітно розмита Міністерством оборони Росії, і його позиція не була офіційно підтверджена, на відміну від командирів двох угруповань сил Росії в Україні, про які ISW повідомила 26 червня.

Сергій Шойгу (ліворуч) та Геннадій Жидко

06:30 Президент Володимир Зеленський звернувся до громадян Білорусі. "Вас втягують у війну. І навіть активніше, аніж це було у лютому та у весняні місяці. У Кремлі за вас уже все вирішили – ваші життя для них нічого не варті. Але ви не раби і не гарматне м'ясо. Ви не повинні вмирати. І ви в змозі не дати нікому вирішувати за вас, що на вас чекає далі", - заявив глава української держави.