RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Україна отримає від США системи NASAMS: у чому їхня особливість і чи зможуть "закрити небо"

Сполучені Штати Америки підтвердили готовність відправити в Україну сучасні засоби протиповітряної оборони. Імовірно - це зенітні ракетні комплекси NASAMS.

Ці ЗРК стоять на озброєнні Норвегії, Фінляндії, Іспанії, Нідерландів, Австралії та ще трьох країн світу, повідомляє “Апостроф”.

Характеристики

Виявлення цілей за дальністю та висотою до: 75 і 40 км.

Знищення цілей на відстані та на висоті до: 40 та 20 км

Швидкість ракети максимальна: 4900 км/год.

Компактність та інші особливості

Одним із величезних плюсів NASAMS є висока швидкість ракети та її здатність перехоплення маневруючої балістичної цілі, наприклад, ракет російського оперативно-тактичного комплексу "Іскандер". Щоправда, останнє можливе лише у найсучаснішій версії NASAMS-3.

До переваг ЗРК належить компактність самого комплексу, що складається з мінімуму машин. Ракети навіть можуть встановлюватися на звичайну HMMWV або вантажівку. Радар AN/MPQ-64, як і командний пункт, вміщується на звичайному авто або причепі, забезпечуючи пристойний огляд.

Разом з тим, NASAMS може бути інтегрований в єдину систему ППО та отримувати дані від інших РЛС та літаків типу AWACS.

Головною особливістю ЗРК є те, що він створювався для знищення саме російської авіації з урахуванням її конкретних можливостей та відмінностей. При цьому NASAMS постійно модернізували та оновлювали.

Раніше повідомлялося, що вже цього тижня США планують оприлюднити інформацію про закупівлю для України вдосконаленого комплексу протиракетної та протиповітряної оборони середньої та великої дальності.