RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Звільнення Зміїного та оборона Донбасу: хроніка війни 30 червня

Повномасштабна війна Росії проти українського народу триває 127 добу і за цей час на нашій землі загинуло понад 35 тисяч російських військових.

Навіть після таких втрат окупанти продовжують завдавати смертельних ударів у мирні українські міста, а також безуспішно намагаються захоплювати українські землі.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 29 червня


24:00 В окупованій російськими військовими та бойовиками "ЛНР" Кадіївці (раніше Стаханові) знову вибухнув склад боєприпасів. Напевно, знову курили у недозволеному місці.

23:02 Президент Володимир Зеленський записав звернення до українців та світу з нагоди закінчення 127-го дня протистояння російському вторгненню.
"
Безперечно, головне слово сьогодні – "Зміїний". Мабуть, так само багато говорили про Зміїний тільки в той день, коли туди прибув російський корабель. Потім і корабель відбув – назавжди, а тепер і острів знову вільний. Я вдячний Головному управлінню розвідки, бійцям "Альфи", вдячний нашим артилеристам, пілотам армійської авіації та Повітряних сил, командуванню "Олександрія", - заявив глава держави.

22:55 Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв (подейкують, що він сильно п'є) заявив, що західні санкції проти Росії можуть бути кваліфіковані як акт міжнародної агресії і навіть як casus belli (привід для війни).

22:30 В окуповані Херсон та Мелітополь з 1 липня запустять потяги з Криму, заявив "гауляйтер" Криму Сергій Аксьонов. А потім передумав і переніс запуск залізничного сполучення на кілька днів пізніше.

22:18 Прем'єр Канади Джастін Трюдо оголосив про фіналізацію угоди щодо передачі Україні 39 броньованих машин бойової підтримки, повідомляє CBC.

22:10 Швеція направить в Україну більше протитанкових засобів та кулеметів, заявило Міністерство оборони Швеції. Пакет військової допомоги, який також включає обладнання для розмінування, оцінюється приблизно в 500 млн шведських крон (49 млн доларів), повідомляє Reuters.

21:30 Роспропаганда бреше настільки самозабутньо, що на словах окупанти з початку війни "знищили":

  • 88% українських вертольотів (132 із 150, що перебувають на озброєнні ЗСУ);
  • 108% українських літаків (215 із максимум 199).
  • 135% Bayraktar (84 безпілотники з 62).

Міноборони РФ заявляє, що втрати ЗСУ становлять 40 тис. військовослужбовців, а кількість поранених українських захисників у 2-3 рази більша. До війни українська армія налічувала 200 тисяч військових. Журналісти "Проекту" зазначають, що згідно з пропагандою окупанти вже встигли на 80% знищити ЗСУ.

21:05 Кадировці продовжують радувати своїми постановочними боями з уявними ворогами. Тепер вже нова локація:

20:30 Глава Луганської ОДА Сергій Гайдай розповів про ситуацію в області станом на вечір 30 червня:

  • російські війська є на околицях Лисичанська, але про вуличні бої ще не йдеться;
  • місто вони обстрілюють з декількох напрямків;
  • артилерії та особового складу ворога поблизу Лисичанська дуже багато;
  • Лисичанськ не оточений;
  • радимо людям постійно знаходитися в укриттях, адже евакуація наразі неможлива;
  • дороги ворог мінує дистанційно;
  • у Сєвєродонецьку росіяни призначили "очільника", у якого 9 класів освіти, людина взагалі не розуміє, як керувати містом;
  • інфраструктуру в обласному центрі окупанти не відновлять, бо вони розбили її вщент;
  • якщо буде можливість, людям радять виїжджати із окупованого Сєвєродонецька.

20:20 Біля острова Зміїний ЗСУ збили вертоліт окупантів. Вони намагалися організувати рятувально-пошукову операцію, але вертоліт виявив "крок доброї волі" та "приземлився на борту крейсера "Москва".

19:50 У мережі з'явилися фото Maxar Technologies, на яких зображено острів Зміїний після втечі окупантів.

19:30 Британія надасть Україні додаткову військову підтримку у розмірі 1,2 мільярда доларів для її війни проти Росії, заявив у четвер прем'єр-міністр Борис Джонсон, майже подвоївши британські зобов'язання, оскільки Україна щосили намагається фінансувати зростаючі витрати на бойові дії.

19:05 На Харківському напрямку ворог веде оборону раніше зайнятих позицій. Завдав авіаційних ударів неподалік Прудянки і Одноробівки та ракетного удару по Харкову. Спробу ворожих штурмових дій у напрямку Кочубеївка – Дементіївка українські воїни одразу придушили.

18:55 На Слов’янському напрямку ворожі підрозділи перегруповуються. Штурм у напрямку Довгеньке – Мазанівка наші воїни успішно відбили. Противник відійшов. Вів штурмові дії з метою взяття під повний контроль населеного пункту Богородичне, успіху не мав.

18:45 Після втечі окупантів із острова Зміїний секретар РНБО Олексій Данилов запостив знущальне фото:

18:30 Президент Індонезії Джоко Відодо передав Володимиру Путіну лист від українського лідера Володимира Зеленського. Зміст послання не уточнюється.

18:00 Президент Володимир Зеленський підписав сьогодні указ №460/2022 "Про нагородження державними нагородами України".

У списку нагороджених загалом міститься 237 українських солдатів, з яких абсолютну більшість у 223 особи нагороджено посмертно. Лише 14 українських військових отримали нагороду живими.

17:50 Байден заявив, що за американською ініціативою понад 50 країн дали Україні нові обіцянки поставити зброю. Україна отримає близько 140 тис. протитанкових систем, понад 600 танків, майже 500 артилерійських систем, понад 600 тис. снарядів, просунуті РСЗВ, протикорабельні системи та ППО.

17:25 Президент Франції Еммануель Макрон знову сказав про передачу Україні ще шістьох САУ Caesar. Він каже, що українські військові вже отримали від Франції й застосовують на полі бою 12 таких САУ, повідомляє Reuters.

17:20 На місці проведення аварійно-рятувальних робіт на території ТЦ "Амстор" у Кременчуці додатково виявлено п'ять фрагментів тіл. Всього з початку робіт виявлено 22 фрагменти тіл, повідомляє Полтавська ДСНС.

17:05 На території т.зв. "ПМР" проводиться широка агітація щодо вступу на військову службу за контрактом до лав ЗС РФ. Оголошення про набір публікують в усіх ЗМІ, розповсюджують через поштові скриньки та розміщають у місцях загального користування. При зверненні до центрів зайнятості чоловіків, військову службу за контрактом пропонують у першу чергу, повідомляє ГУР МОУ.

16:40 Президент США Джо Байден повідомив, що Штати найближчим часом нададуть Україні новий пакет військової допомоги, куди входитимуть й системи ППО. Його вартість — 800 млн доларів.

16:35 Жителі низки регіонів Білорусі, в тому числі тих, які межують з Україною, повідомляють про масову роздачу повісток із викликом у військкомати. Причина виклику там не вказується, але нагадується про відповідальність за ігнорування повістки.

16:22 Відомо вже про сімох загиблих та шістьох постраждалих після обстрілу п'ятиповерхівки у Миколаєві.

"Щойно, під час пошукових робіт та розбору конструкцій знищеної п`ятиповерхівки, рятувальниками виявлено тіло жінки", — повідомили у ДСНС.

16:20 У планах Збройних сил України є встановлення безпосереднього фізичного контролю над островом Зміїний, зараз його контролюють за допомогою зброї, заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

16:05 Лукашенко закликав Москву "бути готовими" до використання ядерної зброї. Бульбафюрер зовсім збожеволів?

15:40 Трьох правоохоронців із Бердянська викрили на тому, що вони здавали воїнів АТО окупантам. Тепер їм загрожує 15 років в'язниці або довічне, повідомило Держбюро розслідувань.

15:20 Одеську область у четвер, 30 червня, ЗСУ повністю звільнили від російських окупантів. Острів Зміїний досі залишався єдиною окупованою територією в регіоні. Про це повідомляє речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

14:30 У Львові заборонили діяльність УПЦ МП. Про це заявив депутат львівської міськради Юрій Ломага (Європейська Солідарність).

На думку депутата, "діяльність цих структур має відвертий антидержавний та антиукраїнський характер".

14:20 Карта бойових дій в Україні від Міноборони Британії

13:45 ЗСУ звільнили від окупантів село Потьомкіне на Херсонщині

"Місцеве населення Потьомкіного з полегшенням зітхнуло, а українські військові задоволені результатом. З упевненістю в очах та зі стриманими посмішками на вустах наші хлопці обіцяють тримати темп", - йдеться у повідомленні на сторінці ЗСУ у Facebook.

13:31 Нардеп Олексій Гончаренко заявляє, що під Маріуполем на міні підірвався російський десантний катер ЧФ Д-106.

У ЗСУ та Міноборони РФ поки що цю інформацію не коментували.

13:00 Залужний опублікував відео ударів ЗСУ по острову Зміїний.

12:42 Як змінювався вигляд Зміїного протягом доби

12:20 Пляжі в Одесі та області відкривати не будуть, - ДСНС

Рятувальники повідомили, що інформація, яка була опублікована мерією, раніше не відповідає дійсності. Питання про можливі сітки, що уловлюють, та інші заходи безпеки порушували, але рішення не знайшли. Жоден із пляжів не обстежили заздалегідь наявність небезпечних предметів. Доступ до будь-якої води у регіоні небезпечний.

12:09 РФ визнала втечу зі Зміїного

11:10 Українське командування офіційно повідомило про відхід росіян із острова Зміїний

Зараз на Зміїному пожежа та звуки вибухів, - ОК "Південь".

10:59 Російські ЗМІ публікують відео з екс-нардепом ВР Олександром Ковалевим, якого підірвали у машині у непідконтрольному Херсоні. Він вижив і наступного тижня збирається повернутися на роботу.

10:44 СБУ випустила відео, присвячене ракетній атаці на Кременчук 27 червня.

10:25 Росія опублікувала дані щодо падіння своєї економіки за два останні місяці.

У квітні ВВП упав на 2,8%, а у травні - на 4,3% (порівняно з аналогічними місяцями минулого року).

У той же час, якщо брати перші п'ять місяців 2022 року (тобто до війни і після), то поки що по них видно приріст у піввідсотка.

9:54 ЗСУ продовжують утримувати свої позиції у місті Лисичанську після відходу з Сєвєродонецька. Російські сили продовжують повзучий підхід з боку Попасної, усуваючи необхідність у форсуванні річки Сіверський Донець на цій ділянці. Про це повідомляє британська розвідка.

9:29 Внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці у Миколаєві загинули шестеро людей. Ще стільки ж дістали поранення. Раніше повідомлялося про п'ятьох загиблих.

8:56 Втрати Росії станом на 30 червня

8:39 Рятувальники Полтавської області продовжують розбирати ТЦ "Амстор" у Кременчуці, обстежено вже понад 80% площі, повідомляє голова Полтавської ОВ Дмитро Лунін.

8:05 Актуальна карта бойових дій на 30 червня

8:00 Українські військові здійснили низку успішних артилерійських обстрілів на Херсонщині, заявив Арестович.

"На Херсонському напрямку свято нашої артилерії. Тільки сьогодні сім великих ударів по накопиченню живої сили, техніки та боєприпасів. Тобто запасів, які забезпечують функціонування військ".

7:56 ЗСУ придушили спробу штурму Дементіївки, окупанти змушені були відступити. На Харківському напрямку війська РФ здійснювали обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах міста Харків, населених пунктів Розплідник, Українка, Перемога, Дементіївка, Прудянка та Рубіжне, йдеться у зведенні Генштабу.