RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Росія не відмовилася від "денацифікації" і продовжує вбивати мирних українців: хронка війни 6 липня

Закінчився 133-й день повномасштабної війни Росії проти українського народу. Вже понад 36 тисяч окупантів загинули на війні, знищено тисячі одиниць російської бойової техніки. Війська окупантів досягли тактичних успіхів на Донбасі та ведуть оборонні бої на півдні країни. Українські бійці знищують склади боєприпасів у тилу ворога, ускладнюючи логістику рашистам.

Аналітики Американського інституту вивчення війни проаналізували нові заяви керівництва РФ і дійшли висновку, що в Кремлі все ще прагнуть "денацифікації", демілітаризації та нейтралітету України. Путін не змінив свої початкові мети попри численні військові невдачі Росії на фронті.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 5 липня


23:10 Під час підриву складу боєприпасів на "КамАЗ-центрі" у Донецьку згоріла техніка, яку ДНРівці зазвичай використовували під час парадів.

Така "сумна новина".

23:05 Гарантії безпеки, які Захід готовий надати Україні, не будуть відповідати 5 статті договору про НАТО, — заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, пише Deutsche Welle.

"Німеччина входить до числа країн, які готові надати Україні гарантії безпеки, хоча, додав він, вони не будуть такими, які відповідали б 5-й статті Північноатлантичного договору", — заявив Шольц, відповідаючи на запитання депутатів Бундестагу.

**Стаття 5 договору про НАТО передбачає, що збройний напад на одну або кілька країн-учасниць розглядається як напад на всіх членів Альянсу.

22:30 Брянський губернатор Олександр Богомаз повідомив про нібито артилерійський обстріл з боку України прикордонного села Некислиці Сівського району. За його словами, жертв та постраждалих немає, пошкоджень об'єктів життєдіяльності та житлових будівель теж немає.

Судчи з усього, рашисти готують виправдання нових обстрілів української території.

22:20 Президент Володимир Зеленський записав чергове відео, присвячене закінченню 133 дня опору українського народу російському вторгненню.

"Українські сили просуваються наразі на кількох тактичних напрямках, зокрема й на півдні – на Херсонщині, в Запорізькій області. Ми не віддамо нашу землю – уся суверенна територія України буде українською.

На півдні нашої країни, в окупованих районах, російські сили заблокували будь-яку можливість для людей знати правду про те, що відбувається. Блокують доступ до соціальних мереж, месенджерів і YouTube. Люди мають про це знати. Тому, якщо у вас є можливість говорити з людьми на півдні – з Херсоном, Генічеськом, Бердянськом, Мелітополем та іншими містами й селами, – поширюйте, будь ласка, там правду. Використовуйте будь-яку можливість, щоб сказати людям в окупованих районах, що ми про них памʼятаємо і за них ми боремось", - заявив глава держави.

22:00 Президент Володимир Зеленський анонсував надання Україні потужних систем ППО.

"Як би не розгорталася війна на полі бою, пріоритет усе-таки – безпека неба. Уже ніхто не чекає на ту чи іншу авіацію, але ми всі розраховуємо і маємо підтвердження, поки що теоретично, на прибуття до України потужної протиповітряної оборони", – заявив він на брифінгу із прем'єром Ірландії Міхалом Мартіном.

21:45 Сьогодні голова Херсонської обласної військової адміністрації Сергій Хлань повідомив про знищення російських складів у Херсоні.

Ось карта ударів по російських складах на окупованих українських теренах, про які повідомляли представники ЗСУ.

21:35 Українські військові вкотре довели, що навіть на війні є час для гумору та гарного настрою.

21:10 Росіяни знову обстріляли Дніпропетровщину: троє людей постраждали. Окупанти поцілили по Покровській громаді із РСЗВ, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Один із постраждалих – у важкому стані. Внаслідок обстрілу на місцевому підприємстві спалахнула пожежа. Там працюють рятувальники.

20:45 Між Мелітополем та Токмаком "втомився" черговий міст. Новобогданівка - Троїцьке!, — повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух. До речі, через цей міст рашисти часто переганяли техніку.

20:20 Агенція ООН у справах біженців оголосила в середу, що 8,793 млн осіб виїхали з України з 24 лютого, тоді як губернатор Донецька Павло Кириленко закликав 350 000 осіб регіону втекти на тлі повідомлень про нові смерті та травми.

19:50 Спікер Держдуми В'ячеслав Володін по-хамськи заявив, що США варто пам'ятати про те, що Аляска була російською.

"Америка нехай завжди пам'ятає: там є частина її території – Аляска. От коли вони починають намагатися розпоряджатися нашими ресурсами за кордоном, перш аніж це робити, подумають, що нам є що теж повертати", – сказав Володін.

Цікаво, а з російською Чукоткою вже все гаразд, цвіте і пахне?

19:40 На Міжнародній конференції в Лугано було досягнуто домовленостей майже 1,9 млрд доларів на підтримку України, повідомив прем'єр Денис Шмигаль.

  • 600 млн доларів на фінансову підтримку;
  • понад 500 млн доларів для розвитку нашого аграрного сектору. Це - зберігання, покращення логістики, ліквідність для підприємств;
  • більш як 500 млн доларів для підготовки до опалювального сезону;
  • майже 250 млн доларів для розвитку проєктів цифрової трансформації.

19:15 На Харківському напрямку противник утримує угруповання військ зі складу Західного військового округу. Ворог здійснив артилерійські обстріли Соснівки, Дементіївки, Нового, Питомника, Циркунів, Петрівки та Мосьпанового. Завдав авіаудару поблизу Рубіжного. Ворожі штурмові дії в напрямку Козача Лопань – Соснівка наші воїни успішно відбили.

18:45 На Слов’янському напрямку противник намагається покращити тактичне положення та створити умови для наступу на напрямку Ізюм – Слов’янськ. Обстріляв із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони Дібрівного, Краснопілля, Гусарівки, Барвінкового, Карнаухівки та Великої Комишувахи. Окупанти наступали на напрямку Довгеньке - Мазанівка. Отримали відсіч наших воїнів і з втратами відійшли.

18:15 На Бахмутському напрямку противник намагається покращити тактичне положення та встановити повний контроль над дорогою Бахмут – Лисичанськ. Здійснив артилерійські обстріли в районах Спірного, Виїмки та Веселого. Наступи ворога на напрямках Миронівка – Луганське та Гольмівський – Новолуганське (під Горлівкою) наші воїни зупинили та змусили окупантів відійти.

17:30 Навчання у Великій Британії пройдуть 10 000 українських військових. Перша група вже прибула, повідомив міністр оборони Бен Воллес.

Він додав, що Британія прагне збільшити масштаб і частоту курсів відповідно до вимог України. Лондон також обговорює з міжнародними партнерами варіанти розширення участі в навчальній програмі.

16:30 У Львові затримали організаторку незаконного "трансферу" чоловіків за кордон. Організувала "схему" директорка ТОВки, яка надає послуги з працевлаштування громадян за кордоном. Вартість "квитка" становила 5500 доларів.

16:00 У Херсоні в районі залізничного вокзалу знищили склади військових РФ, повідомив радник голови ОВА Сергій Хлань.

15:50 Генштаб ЗСУ скасував документ про дозволи на переміщення військовозобов’язаних та відправив на доопрацювання. Генерал Залужний зазначив, що "наявна законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів".

15:35 У Донецьку, в мікрорайоні Азотний, точним даром знищено тимчасову перевалочну базу боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.

15:24 З початку повномасштабного вторгнення Росії в Миколаєві загинуло понад 120 осіб, серед них одна дитина. Ще понад 530 осіб дістали поранення, з них шестеро – діти. У місті із 500 тисяч мешканців залишилося близько 230 тисяч. Миколаїв обстрілюється з першого дня вторгнення. За 4 місяці місто не зазнавало обстрілів лише 20 днів.

15:12 У Білому домі випустили монету "Острів Зміїний", присвячену героїчному українському спротиву російському вторгненню. Монета вартістю $100 зображує "Москву", що тоне з одного боку, і острів Зміїний з іншого. 20% всього прибутку від продажу буде передано українським дітям та жінкам.

14:50 У Херсоні пролунав вибух, у місті видно дим. Також було чутно вибухи в окупованому Скадовську — очевидці кажуть про запуск ракет зі сторони порту.

14:44 ЗМІ повідомляють, що Зеленський доручив головнокомандувачу ЗСУ Залужному скасувати прийнятий Генштабом порядок отримання військовозобов’язаними дозволів на переміщення між областями. Документ має бути доопрацьований зі збереженням обороноздатності країни.

14:17 Росія захопила у Маріуполі два іноземні кораблі, які прибули ще до початку війни для навантаження металу.

"Самопроголошена "ДНР" через "міністерство закордонних справ" повідомила дві судноплавні компанії про те, що їхні судна зазнали "насильницького заволодіння рухомим майном з примусовим зверненням у державну власність" без будь-якої компенсації власникам, згідно двом окремим листам", - пише Reuters.

14:04 Минулої доби бомбардувальники та штурмовики Повітряних Сил ЗСУ знищили два польові склади боєприпасів, два взводні опорні пункти російських окупантів і понад 10 одиниць ворожої техніки.

13:40 Окупанти демонтували та вивезли до Донецька головний фонтан Маріуполя.

Таким був фонтан на Театральній площі в Маріуполі до російської окупації.

13:26 Окупанти вгатили ракетами по мирних жителях Торецька. Вже відомо про одного пораненого. За попередньою інформацією, ще троє людей перебувають під завалами, їх намагаються врятувати.

12:55 В окупованій Макіївці горить склад з боєприпасами окупантів.

12:12 Окупанти знищили 150 га врожаю на Херсонщині. Це результат обстрілів Заградівки, Осокорівки, Твердомедового, Нововоронцівки та Бериславського району 3-5 липня. Також загинув чоловік, ще 4 особи отримали поранення різного ступеня важкості. Зруйновано житлові будинки, господарські будівлі, пошкоджено техніку.

11:55 Угорщина відмовилася брати участь у поставках західної зброї Україні, щоб не наражати на небезпеку російських обстрілів угорців, які проживають на Закарпатті.

11:26 Діти в окупованому Маріуполі знаходяться без достатньої кількості їжі. Продукти готують прямо на вулиці.

"До війни у школі №16 їжу для дітей готували на сучасному обладнанні за всіма міжнародними стандартами. При російських окупантах кухня облаштована у дворі закладу. Їжі не вистачає. Її готують в старих металевих каструлях. Продукти зберігаються у неналежних умовах, а дітей наражають на небезпеку: вони можуть отруїтися та підчепити інфекційне захворювання", - повідомляє Маріупольська міська рада.

11:07 Окупанти завдали ракетного удару по Харківському педагогічному університету імені Сковороди. Загинув сторож.

10:45 З початку повномасштабної війни російські загарбники вбили щонайменше 346 українських дітей, ще 645 поранено.

10:09 Близько 3:20 бійці зенітного ракетного підрозділу Повітряного командування "Південь" знищили дві російські крилаті ракети морського базування типу "Калібр", якими ворог намагався атакувати Миколаївщину. Ракети були випущені з російського підводного човна в акваторії Чорного моря.

09:44 Вночі окупанти завдали ракетних ударів з території РФ по Новобаварському, Київському, Основ’янському районах Харкова. Поранені троє людей, зокрема дитина близько 2 років.

09:20 Ще 150 росіян не повернуться додому.

08:46 Міномет 2Б9 "Волошка" на шасі Газ-3309 насипає окупантам. Цей міномет калібру 82 мм робить 170 пострілів на хвилину. Гатить на відстані понад 4 км.

08:25 Ось, як виборюється наша свобода. Прикордонники показали кадри з передової.

08:12 Окупанти обстріляли село Шестерня на Дніпропетровщині, внаслідок обстрілів було пошкоджено будинки, серед людей постраждалих немає.

07:50 За результатами вчорашнього обстрілу окупантами Слов'янська двоє загиблих та семеро поранених. Всього з початку масштабних бойових дій у громаді загинуло 17 людей та поранено 67 осіб.

07:31 На Слов’янському напрямку наші захисники відбили ворожий штурм та відкинули окупантів назад в районі населеного пункту Долина. Противник веде штурмові дії поблизу Мазанівки, бої тривають.

На Краматорському напрямку українські воїни завдали ворогу значних втрат під час його спроби наступу в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Білогорівка та Григорівка. Окупанти відійшли.

На Бахмутському напрямку противник за підтримки артилерії вів штурмові дії у районі населеного пункту Новолуганське, успіху не мав, відійшов. Наші воїни зупинили ворожий наступ в районі Спірного та відбили атаку неподалік Вершини. Завдали окупантам втрат та відкинули назад. Противник намагається провести перегрупування.

07:17 ЗСУ завдали ударів по опорних пунктах окупантів в районі Благодатного. В ОК "Південь" повідомили, що втрати загарбників на цьому напрямку за добу склали:

  • 18 окупантів,
  • 2 самохідні артилерійсько-мінометні установки "Нона-С"
  • 1 зенітна установка 23-го калібру,
  • 1 гаубиця "Мста-Б",
  • 5 одиниць броньованої та автомобільної техніки,
  • 2 склади боєприпасів.

07:00 В бою за Лисичанськ загинув Іван Марчук з позивним "Брест" - командир батальйону "Волат" білоруського полку Кастуся Калиновського. Ще кілька воїнів батальйону потрапили в полон.

06:55 Арестович розповів, що у Брянській області піднімається партизанський рух. Троє невідомих в одягу "Правого сектору" обстріляли військову частину у Брянській області.

"У Брянській області Росії розташована 44 мотострілкова дивізія, яка одночасна направлена на територію України та Білорусі. Вона там має штабквартиру. Так от там на військову частину напали троє невідомих, обстріляли її. Вони були в одягу "Правого сектору": один був чорно-червоним, інший – чорним. Вони відкрили вогонь, когось поранили. Їх там шукають. Вже партизанський рух піднімається у них", - сказав він.

06:50 Оновлена мапа бойових дій. Росіяни просунулися на південному сході Бахмута.

06:50 Вночі лунали вибухи на Одещині.