RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Нові удари рашистів по Дніпропет­ровщині та просування ЗСУ на Херсонщині: хроніка війни 5 липня

Розпочався 132 день повномасштабної війни російських окупантів проти українського народу. Війська РФ мають тактичний успіх на Донбасі. Їхні війська просунулися на Бахмутському напрямку. Тим часом ВСУ має успіхи в Херсонській області. Українські бійці продовжують знищувати склади боєприпасів окупантів, порушуючи таким чином логістику постачання військ РФ.

Вранці 5 липня рашисти завдали нових ударів по Харкову. Також було завдано масованого удару по Дніпропетровській області.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 4 липня


23:50 Повітряні сили України за добу знищили склади боєприпасів, взводні опорні пункти та ракети ворога.

23:44 Два ключові міністри уряду Британії подали у відставку

Мова про міністра фінансів Ріші Сунаке і голову МОЗ Саджіду Джавіда.

Як зазначає політичний оглядач "Бі-бі-сі" Кріс Мейсон, те, що відбувається, може обернутися крахом для прем'єра Бориса Джонсона.

"Якщо ці відставки продовжаться, Борису Джонсону дуже і дуже важко залишатиметься на посаді прем'єр-міністра", - зазначає Мейсон.

Деякі депутати заговорили про нові вибори та "примусову відставку".

23:17 Україна звернулася до Туреччини з проханням допомогти перевірити три кораблі під прапором Росії. У Києві вважають, що ці російські судна вивезли з України зерно.

22:57 Внаслідок ракетних ударів по Хмельницькій області поранено одну людину, жертв немає. Про це заявив голова ОВ Сергій Гамалій.

Загалом, за його словами, у регіоні випустили чотири ракети, одну з яких збила ППО. Її уламки впали на території Шепетівського району. Решта ракет потрапила територією Хмельницького району.

22:44 Арестович в ефірі у Фейгіна прокоментував рішення Генштабу заборонити чоловікам залишати місце проживання без схвалення військкомату. На що негативно відреагував Зеленський.

Він припустив, що "все буде переграно в розумні межі". На уточнююче питання, чи скасують цей захід, радник глави Офісу президента відповів: "Я думаю, так".

"Президент наведе лад завтра, і все стане на свої місця", - додав Арестович.

22:15 Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомляє про три збиті ракети ЗС РФ.

Повідомляється, що сьогодні, близько 20:00, було випущено три крилаті ракети морського базування з акваторії Чорного моря.

Вони були ліквідовані підрозділами протиповітряної оборони ПВК "Захід".

21:25 обіцяю народу розібратися з цим і прошу Генштаб більше без мене не приймати таких рішень, — заявив Зеленський щодо заборони пересування військовозобов'язаних.

21:06 Нардеп Кирило Нестеренко, який зареєстрував законопроект, який передбачає зміни до порядку виїзду призовників, військовозобов'язаних та резервістів за межі їхніх місць проживання розповів, що голосування планується на п'ятницю чи суботу.

Якщо нардепи його підтримають, то сьогоднішня плутанина із повідомленнями Генштабу не має жодного сенсу.

20:55 "Є всі шанси того, що війна затягнеться і воювати підуть якщо не всі, то більшість чоловіків, а також більшість жінок, тому що тим військам, які зараз на передовій банально потрібна буде заміна", - заявив речник Одеської ОВА Братчук.

20:23 Клуби диму у небі над Хмельницькою областю після "прильотів"

20:11 Повідомляється про вибухи на Хмельниччині (Ярмолинецький район). Пишуть про п'ять вибухів.

19:57 На Хмельниччині повідомляють про 3-4 вибухи!

Інформація перевіряється!

19:48 Ердоган заявив, що сподівається на результат переговорів щодо зерна з Путіним та Зеленським, контакти, за його словами, плануються протягом тижня.

19:27 Карта повітряних тривог

18:37 Тим часом... Афганістан обстріляв територію Узбекистану реактивними снарядами, повідомило узбецьке МЗС

"5 липня 2022 року близько 16.20 год. на прикордонній території Узбекистану було відмічено падіння п'яти реактивних снарядів, які, ймовірно, прилетіли з території Афганістану", - зазначили в МЗС.

18:30 Місцеві Tg-канали Бердянська повідомляють про сильні вибухи у центрі Бердянська. Імовірно-морський порт.

Офіційної інформації наразі немає.

18:22 Сили оборони на Херсонщині вдарили з вертольотів по скупченню військових РФ у районі Правдино та знищили склад пально-мастильних матеріалів, - оперативне командування "Південь".

Також вчора ЗСУ відобразили контратаку посиленого взводу супротивника в районі Лозового. Втрати ворога склали: БТР-82, 2 вбиті та 5 поранені.

18:09 Біля кордону з Фінляндією раптово спорожніла важлива російська військова база у селі Алакуртті. Експерти вважають, що військову техніку могли перекинути до України.

17:22 Заяви прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля на конференції у Лугано:

- Уже за кілька років Україна буде не просто поруч із Європейським союзом. Україна стане членом ЄС Нам буде достатньо двох років для того, щоб імплементувати основні правила Євросоюзу.

- Уряд України та міжнародні партнери працюватимуть над створенням механізму страхування військових ризиків для компаній, які інвестують та працюють в Україні.

- Деякі галузі, природно, зростатимуть у кілька разів просто через неймовірний масштаб проектів відновлення, які сукупно оцінюються вже у 750 млрд доларів.

– Ми хочемо, щоб в Україні вести бізнес було зручно, як ніде. Цифровізація – одна з ключових засад антикорупційної політики.

- Уряд України вже зараз пропонує країнам-партнерам та міжнародним компаніям разом із нами готувати інвестиційні проекти, щоб побудувати нову Україну та українське економічне диво.

16:35 У столиці було чути вибух, інформація уточнюється

16:26 Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність Комуністичної партії України (КПУ).

15:31 Годину тому окупанти обстріляли Чернігівщину, – голова ОВ В'ячеслав Чаус.

14:42 На сході країни працюють українські вертольоти Мі-8 та Мі-24

14:18 Масовий обстріл Слов'янська. Пожежі у різних районах міста.

14:16 В окупованому Мелітополі все ще не вщухає пожежа після ударів ЗСУ по летовищу. Попередній підрахунок втрат рашистів на цьому аеродромі має такий вигляд:

  • ліквідовано близько 150 окупантів, ще понад 300 отримали поранення різного ступеня важкості;
  • знищено або виведено з ладу майже всю авіаційну техніку окупантів, переважна більшість з якої вже ніколи не стане в дію;
  • не менше чотирьох будівель з російськими підрозділами та розгорнутими на місцях позиціями окупантів: казарми, пункти управління, бойові розрахунки з відповідною технікою;
  • електронне обладнання систем ППО та РЕБ;
  • резервуари зберігання ПММ ворога, які дуже довго горіли після влучення.

14:01 У Донецьку знову "спекотно".


13:40 Мер Слов'янська Вадим Лях просить мешканців залишити місто. ЗСУ тримають оборону, але обстріл посилюється. Місто вже стало прифронтовим – треба їхати зараз, поки це можна зробити безпечно. Лях також додав, що наступними цілями окупантів, окрім Слов'янська, будуть Краматорськ та Бахмут.

13:30 Денацифікатор Лаврів, якому в Україні скрізь мерехтять нацисти, фашисти та любителі свастики, позують на тлі судини зі свастикою на зустрічі з президентом Монголії в Улан-Баторі.

13:17 Генеральний штаб ЗСУ поставив крапку в дискусії , чи потрібний військовозобов'язаним дозвіл військкомату для того, щоб виїхати за межі свого населеного пункту.

12:40 У Росії думають про те, щоб провести "референдум" на Донбасі у серпні, пише "Комерсант".

" За словами джерел, у внутрішньополітичному блоці АП є настанова бути готовими до проведення референдумів до серпня. Це побічно підтверджують і слова співрозмовника в політтехнологічних колах: за його інформацією, зараз йде набір фахівців, готових працювати на територіях "ЛНР" та "ДНР", Хоча подробиці майбутньої роботи не розкриваються ”, - пише російське видання.

12:10 Фінляндія та Швеція підписали протоколи про вступ до НАТО. Столтенберг назвав це "історичним моментом". Тепер 30 країн мають ратифікувати документ. Після цього Фінляндія та Швеція стануть частиною НАТО, що суттєво вплине на безпеку всього регіону Балтійського моря.

11:57 У Кременчуцькій райдержадміністрації повідомили, що поки що жодних заборон на виїзд військовозобов'язаних з місця проживання немає. Щодо заяви Запорізької ОВА про заборону, таке рішення стосується лише тих, хто хоче в'їхати на тимчасово окуповані території. Тобто якщо мешканець Запоріжжя хоче поїхати до Дніпра чи Києва, до військкомату йому йти не треба.

11:45 Колаборанти на Херсонщині оголосили про формування "уряду". Так званим "главою кабінету міністрів" призначено заступника глави уряду Калінінградської області, колишнього ФСБшника Сергія Єлісєєва. Ще дві посади в окупаційному уряді отримали колишні російські урядовці.

11:27 Російські війська при спробах захопити всю Донецьку область продовжуватимуть рівняти міста із землею за допомогою артилерії, повідомляє британська розвідка. Українські військові відступили до зручніших позицій для оборони.

11:01 Це наслідки нічного ракетного удару по Краматорську.

10:29 В Україні за добу ліквідували близько 150 окупантів, знищили 18 бронемашин та 5 танків.

10:04 Близько 4 години ранку російські війська випустили дві ракети по Шосткінській громаді на Сумщині, виникла пожежа.

09:50 СБУ викрила у державній зраді помічника народного депутата України. Чиновника було завербовано співробітником 9 управління 5 служби ФСБ Юрієм Водолазким під час поїздки до Москви. Згодом той передав агента на зв'язок своєму керівнику – Дмитру Зубарєву. За співпрацю із ворогом він щомісяця отримував від російських спецслужб гроші від 1,5 до 4 тисяч доларів.

09:28 О 2-й ночі ворог завдав ракетного удару по одному з навчальних закладів Салтівського району Харкова.

09:21 Командир танкового батальйону підполковник Єгор Мелешенко із Бердська вирушив на "концерт Кобзона". Народився 4 липня 1978 року у Новосибірську. Брав участь у чеченській кампанії. Похований 5 липня.

09:14 Росіяни вже не приховують, що обстрілюють Донецьк. Донеччани фіксують на відео, що обстріл ведеться з території міста.


09:00 Українські військові завдали удару по казармі з російськими військовими в окупованій Ясинуватій.

08:58 У Росії заявили, що ЗСУ завдали удару по Брянській області, зробивши 18 пострілів. Постраждалих немає.

08:48 Мінфін Японії оприлюднив новий список санкцій, до якого увійшли 57 фізичних осіб і шість організацій з Росії. Під санкції потрапили віце-прем'єр Дмитро Григоренко, віолончеліст Сергій Ролдугін та родичі власника компанії "Северсталь" Олексія Мордашова. У чорному списку також опинилися п'ять представників окупаційних "адміністрацій" Херсонської та Запорізької областей.

Японія забороняє надання послуг Росії, включаючи аудит та трастові послуги. Крім того, Токіо запроваджує заборону на експорт для 90 організацій з Росії та Білорусі.

08:10 Вранці рашисти також ведуть потужний обстріл Краматорська. Місцеві жителі пишуть, що від вибухів повибивало вікна та зносило дахи.


07:43 Над Миколаєвом піднімаються чорні клуби диму. У соцмережах повідомляють про пожежу, викликану російським ракетним ударом.


07:27 У Росії заявили про артобстріл прикордонних населених пунктів Глушківського району Курської області. Зафіксовано прильоти у селі Марково та селищі Тьоткіне.

07:12 Росія вранці випустила Дніпропетровщиною 7 ракет. 6 з них наші військові збили – над Дніпром та Синельниківським районом. У Дніпрі уламки збитої ракети спричинили пожежу. Рятувальники вогонь загасили. Ніхто не постраждав. У місті Покров "приліт" у приватний сектор. Зруйновано кілька будинків, ще в кількох вибило шибки. Від вибуху сталася пожежа. На місці працюють представники ДСНС та поліції. Попередньо, без постраждалих.


07:00 В окупованих районах Херсонщини українські партизани виявили мережу проросійських колаборантів та зрадників.

" Партизанський рух виявив цілу мережу зрадників та їх кураторів. Наприклад, угруповання "Беркут-Юг" (російська охоронна компанія - ред.), яке пов'язане з "комендатурою" росіян Каланчацького та Чаплинського районів ", - повідомив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань. .

Ці люди постачали окупантам різноманітну інформацію, наприклад дані учасників АТО чи проукраїнських активістів. Ці інформатори викрито, деякі вже здали всі “завдання” та контакти.

06:54 Оновлена мапа бойових дій. ЗСУ просунулися в районі Херсона, а війська РФ – на Бахмутському напрямку.

06:54 Вночі ЗСУ накрили у Кадіївці Луганської області ворожий склад із боєкомплектами. Він був одним з основних з постачання снарядів у напрямку Попасна – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут. Втрати росіян встановлюють.

06:54 Вранці Харків та Дніпро сколихнули вибухи. Розриви мешканці міста почули близько 4:00.