RU  UA  EN

Понеділок, 1 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 липня

30 червня

Всі новини

Удар по Одесі та загроза нового наступу окупантів: хроніка війни 16 липня

Російські загарбники вже 143-й день ведуть повномасштабну війну проти українського народу, продовжуючи завдавати ударів по житлових кварталах міст. 15 липня окупанти здійснили масований обстріл Дніпра. Також було обстріляно Кременчук та Київщину. З 24 лютого українські бійці знищили близько 38 тисяч рашистів. І щодня це число збільшується на десятки та сотні людей. Українська армія продовжує завдавати ударів по тилах ворога, знищуючи командні пункти, місця дислокації військ та склади з боєприпасами.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 15 липня


23:37 Окупанти обстріляли Мар'їнку запальними снарядами.

22:39 Правоохоронці затримали екс-начальника управління СБУ у Криму Олега Кулініча за підозрою у держзраді та роботі на російських окупантів.

21:38 Російські війська обстріляли з "Іскандерів" Покровськ Донецької області – є загиблі та поранені.

20:18 В окупованому Куп'янську Харківської області підняли прапор т.зв. "Харківської народної республіки".

19:08 Розвідка України фіксує активність російських окупантів по всій лінії фронту.

18:32 В окупованому Ірміно Луганської області знищено базу російських агресорів.

17:19 В Сети появилось видео, как большая колонна российской техники проехала через Мариуполь в сторону Запорожья. Об этом сообщил журналист Андрей Цаплиенко.

16:52 Повідомляється про роботу ППО у Дніпропетровській області.

16:21 На Харківщині чути вибухи. Оголошено повітряну тривогу - те саме відбувається ще в ряді областей України.

15:59 Українська арта в дії

15:37 Малюнки з передової. Руслану 51 рік, одружений, має 2 дітей. До початку російського повномасштабного вторгнення працював технологом та конструктором у приватному дитячому видавництві. Малює ще зі школи.

15:10 У Вінниці завершили розбирати завали, що виникли внаслідок ворожих обстрілів, повідомили в ДСНС України. Всього пошкоджено або зруйновано 55 багатоквартирних та приватних житлових будинків, 40 автомобілів та два трамваї.

За даними департаменту охорони здоров’я ОВА, у результаті обстрілів загинуло 23 людини, з них три дитини. Звернулося за допомогою 202 особи, з них 68 госпіталізовано (у тому числі чотири дитини), 110 надано допомогу амбулаторно. Усім постраждалим надається необхідна медична допомога. Вдалося врятувати три особи. Одна особа залишається у розшуку (безвісно зникла).

14:40 Через Маріуполь у бік Запорізької області проїхала колона військової техніки Росії до 100 одиниць.

14:29 Авдіївка. Сьогодні. Горить житловий будинок після обстрілу окупантами. Вони не в змозі протиснути оборону українських військових в районі цього міста біля окупованого Донецька, тому мстяться мирним мешканцям. Є інформація, що в підвалі цієї багатоповерхівки переховувались люди.

14:12 Спецслужби РФ активізували діяльність в країнах східної Європи для визначення схем доставки зброї в Україну. Для цього російські військові аташе в країнах Європейського союзу закритими каналами зв’язку отримали наказ активізувати вербування співробітників поліції та громадян, причетних до транспортування зброї. Натомість отримавши від росіян пропозиції про співпрацю, європейці одразу ж звертаються до поліції та органів безпеки.

14:00 Міський голова Сум Олександр Лисенко порадив мешканцям міста покинути його на вихідні: "Уникайте великих скупчень людей і не ігноруйте повітряну тривогу. Якщо є можливість виїхати з міста, то краще нею скористатися... Я думаю, що сьогодні, завтра і післязавтра треба приділити своїй безпеці велику тривогу. Прошу всіх скористатися моєю порадою".

Міський голова Білопілля Юрій Зарко також закликав жителів виїхати якомога далі від кордону.

13:24 Близько пів тисячі бурятів втекли з України через великі втрати на фронті. Багато представників саме цього етносу загинуло у перші дні війни, кажуть місцеві правозахисники. Мовляв, їх не шкода, вони не цінний генофонд тощо. Нещодавно група військових із Бурятії вистрибнула з автобуса, яким їх примусово намагалися повернути на фронт.

12:53 Україна отримає дві батареї зенітно-ракетного комплексу NASAMS, а не дві одиниці, зазначив речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Нам не дві штуки пообіцяли, а дві батареї. Ми розуміємо, що таке високотехнологічне озброєння мають небагато країн світу і стоять за ним у черзі… Йдеться про дві батареї, які мають не тільки пускові установки, а й певні машини для зарядки, виявлення цілей і обслуговування комплексів".

Водночас він звернув увагу, що потужності виробників не безмежні, тому постачання ППО NASAMS та IRIS-T в Україну не швидкий процес. Ігнат додав, що поки точна кількість зенітно-ракетних комплексів, які отримає Україна, не може бути оприлюднена.

12:29 У Пентагоні заявили, що не бачать ознак того, що зброя для України пішла кудись, окрім боротьби з РФ.

12:12 Пропускний блокпост у Василівці, де рашисти часто по кілька діб не пропускають машини із тимчасово окупованих територій до Запоріжжя.

11:53 Учора та сьогодні вранці під ворожим вогнем опинилися Білопільська, Глухівська, Середино-Будська, Зноб-Новгородська, Новослобідська громади Сумщини та Новгород-Сіверська і Семенівська громади на Чернігівщині.

11:41 У Дніпрі розселяють постраждалих внаслідок вчорашнього ракетного обстрілу. Місцевим мешканцям допомагають зібрати речі та перевезти їх. Також їм нададуть тимчасове житло.

11:20 Начальник штабу спецпідрозділу KRAKEN полку "Азов" Костянтин Немічев заявив, що окупанти планують завдати ракетного удару по одному з великих ТЦ в Харкові.

11:04 Рятувальники повідомили про ліквідацію пожежу в Одесі, що сталася внаслідок влучання крилатої ракети.

10:59 Кількість загиблих внаслідок російського ракетного удару по Вінниці 14 липня збільшилася до 24, серед них 3 дитини.

"На жаль, сьогодні у лікарні померла ще одна жінка – 85% опіків" – повідомив голова ОДА Сергій Борзов. Триває лікування 68 постраждалих, серед яких 4 дітей. 4 особи вважаються зниклими безвісти.

10:36 Вже понад 38 тисяч росіян ліквідовано українськими бійцями.

10:22 Учора була збита ворожа ракета над Кременчуком. Уламки знайдені. Постраждалих чи руйнувань немає, повідомив голова Полтавської ОДА Дмитро Лунін.

10:00 Шойгу доручив нарощувати в Україні дії угруповань на всіх напрямках.

09:38 Станом на сьогодні:

  • в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходяться 2 ворожі носії опреативно-тактичних ракет "Калібр";
  • в Середземному морі - 5 ворожих носіїв "Калібр" та 2 ракетні крейсери;
  • в Азовському морі ворог продовжує контролювати морські комунікації 6 кораблями та катерами.

09:13 Колишній Міністр оборони Литви та провідний лобіст українських інтересів в ЄС Лінас Лінкявічюс розкритикував санкції заходу проти РФ.

"Готується сьомий пакет санкцій. Та кому це цікаво? Європейський союз зараз надіслав експоненціально більше грошей Росії на закупівлю нафти, газу та вугілля, ніж надіслав Україні на допомогу. Ціни на нафту зростають. Рубль ще міцніший. А дехто все ще стурбований "провокаційними" обмеженнями".

09:02 У Херсонській області серія вибухів в районі Чорнобаївки. Також журналісти повідомляють, що вибухи чутно у Херсоні.

08:51 Щонайменше двоє людей загинули у Чугуєві внаслідок ракетного удару, який російська окупаційна армія завдала по місту сьогодні вночі. За даними Чугуївської міської голови Галини Мінаєвої, руйнувань зазнали одна зі шкіл міста, магазин будівельних матеріалів та декілька житлових будинків.

08:35 Удар по Одещині був завдано стратегічними літаками Ту-95. Ракети летіли з напрямку Ставропілля. Наразі продовжується рятувальна операція. Постраждалих немає.

08:20 Зранку росіяни ракетними ударами зруйнували будинки у приватному секторі у місті Костянтинівка та обстріляли промислові об'єкти.

08:15 Так зараз виглядає місце в Вінниці, куди влучила російська ракета.

07:59 На ранок російська армія накрила вогнем Нікопольський район на Дніпропетровщині. Умисно ударили з "Градів" по житлових кварталах Нікополя. Пошкоджені 12 п’ятиповерхових будинків, школа та будівля ПТУ. Одна жінка поранена. Зараз вона у лікарні. Попередньо, двоє людей знаходяться під завалами зруйнованих квартир.

У Криворізькому районі під обстріли потрапили Зеленодольська, Апостолівська та Широківська громади. У Шестірні є пошкоджене житло. Сталася пожежа на приватному подвір’ї. На щастя, без постраждалих.

07:54 На промисловому підприємстві у Дніпрі, куди напередодні увечері влучила ракета, рятувальники одне займання загасили, інше ще утихомирюють. За уточненими даними, вечірня атака забрала 3 життя, 16 людей дістали поранення.

07:29 Сьогодні Миколаїв струсонули гучні вибухи, які почали лунати о четвертій годині ранку. За кількістю, яку чули городяни, їх було щонайменше чотири.

07:27 На півдні ЗСУ знищили 47 росіян, 6 гаубиць "Мста-Б" та 2 120-мм гаубиці, танк Т-62. Про це повідомляє Оперативне командування " Південь ". Також знищено вісім одиниць броньованої та 14 – автомобільної техніки. При зачистці території Потьомкіного захоплено БМП-2 противника.

07:16 15 липня російські війська провели кілька наступів на північний захід від Слов'янська, південний схід від Сіверська, вздовж траси Т1302 Бахмут – Лисичанськ, а також на південний схід від Бахмута. Це може свідчити про те, що окупанти виходять з оперативної паузи, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW). Ці атаки не мали успіху, але вони можуть свідчити, що російські війська намагаються відновити свої наступальні дії на Донбасі. Якщо оперативна пауза дійсно закінчилася, РФ, швидше за все, продовжать наступ в найближчі 72 години.

07:16 Оновлена карта бойових дій


07:16 Сьогодні вранці росіяни завдали удару по Одесі. Ракета потрапила до цивільного об'єкту. Про поранених та загиблих поки що немає інформації. На місці пожежі працюють рятувальники, заявив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.