RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Новий удар по Миколаєву та проблеми у окупантів на півдні: хроніка війни 24 липня

Російська армія 151-й день веде повномасштабну війну проти України, продовжуючи завдавати ударів по містах та селах та вбиваючи мирних жителів. Кількість російських військових, убитих в Україні з 24 лютого, вже перевищила цифру 39 тисяч осіб. Українські бійці, як і раніше, б'ють по тилах ворога, знищуючи командні пункти, місця дислокації військ та склади з боєприпасами.

У ніч на 24 липня росіяни завдали чергового ракетного удару по Миколаєву.

На Херсонщині тривають бої. ЗСУ, ймовірно, йдуть у контрнаступ.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 23 липня


23:07 У мережі з'явилося відео "роботи" гвинкторила Мі-24 Повітряних сил України щодо позицій російських окупантів. Кадри опублікував журналіст Роман Бочкала.

22:41 У боях за Україну загинув командир 28-ї окремої мотострілецької бригади, полковник Віталій Гуляєв.

22:16 Російські окупанти переміщують техніку в районі Енергодару – голова Нікопольської РВА Євтушенко.

21:18 У небі над Хмельницькою областю ППО збила чотири крилаті ракети "Калібр" - їх випустили з акваторії Чорного моря.

20:18 Російські окупанти на Харківщині "віджимають" бізнес у тих, хто не бажає з ними співпрацювати - Центр протидії дезінформації при РНБО України.

19:24 Борис Джонсон має намір здійснити свій останній візит до України у якості прем'єр-міністра Великобританії - The Telegraf.

18:25 На Харківщині на невідомому вибуховому пристрої підірвався трактор - водій загинув.

17:42 В окупованій росіянами Херсонській області чути вибухи.

16:52 У Польщі зібрали 22,5 млн. злотих (майже 5 млн. доларів) на БПЛА Bayraktar для Збройних сил України.

15:34 У МЗС України заявили, що в ООН відмежувалися від коментаря неназваного посадовця про нібито право росіян стріляти по Одеському порту, якщо обстрілювані цілі не задіяні в експорті зерна.

15:23 Окупанти готують фейкове "розслідування" про трагедію в Маріупольському драмтеатрі, щоб покласти відповідальність за загибель від 300 до 700 (за різними оцінками) людей на українців, повідомляє розвідка. Кілька знімальних груп російського телебачення приїхали в Маріуполь робити постановчі відео, які мають «довести», що вибух у Маріупольському драмтеатрі стався нібито всередині приміщення, а кількість жертв "не перевищувала 14 людей".

14:57 Українські захисники знищили новітній російський безпілотний літальний апарат Zala, який окупанти називають "невразливим"для українських РЕБ.

14:32 "Укрпошта" анонсувала вихід марки "тракторних військ". Вона з’явиться у продажу вже 28 липня. Це четверта марка з патріотичної серії, яку започаткувала "Укрпошта".

14:29 США серйозно розглядають питання визнання Росії державою-спонсором тероризму через її дії в результаті повномасштабного вторгнення в Україну.

"Щодо оголошення Росії державою-спонсором тероризму, ми розглядаємо це питання, воно потребує ретельного аналізу відповідно до американських законів. Про те, що ми робимо: ми змушуємо Росію відповідати за свої дії й продовжуємо це робити", - заявила посол США в Україні Бріджит Брінк.

13:59 Польський доброволець, військовий Інтернаціонального легіону Томаш Валєнтек загинув на Донбасі у боях з рашистами. Він був спортсменом змішаних бойових мистецтв (MMA).

13:35 За даними української розвідки, до участі у бойових діях проти України залучають також льотчиків та авіаційний персонал російських державних авіакомпаній, які діють в структурі міністерства оборони РФ.

13:03 Українська контррозвідка знищила ударним дроном російський танк і 15 російських окупантів. Про це бідкається один із окупантів у розмові з матір'ю, який був очевидцем: "Мама, сьогодні у нас таке шапіто було! У 2 години ночі 15 "двохсотих".

12:30 У ЗСУ служать понад 38 тисяч жінок, 7 тисяч з них пішли у армію після початку повномасштабної війни.

"Також є цивільні жінки, які у ЗСУ працюють. Тобто, загалом у ЗСУ – понад 50 тисяч жінок. За цифрами Україна має один з найбільших показників кількості жінок у Збройних Силах серед країн-членів НАТО", – повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За її словами, в Україні було два сплески збільшення кількості жінок у армії: у 2014-му і у 2022-му.

12:14 ЗСУ з HIMARS уразили ще один міст через Дніпро на Херсонщині. Удари порушили логістику окупантів через Каховську ГЕС. Попри чергову брехню російських пропагандистів про обстріли по мирних кварталах Херсона, на фото чітко видно, що роботи ведуться на Каховській ГЕС — за 70 км від Херсона.

11:54 Двоє американців, громадянин Канади та громадянин Швеції загинули внаслідок російської танкової атаки на Донеччині. Про це розповів їхній командир Руслан Мірошниченко. Загиблих громадян США звали Люк "Скайвокер" Луцишин та Браян Янг, канадця – Еміль Антуан Рой-Сіруа, громадянина Швеції – Едвард Патріньяні. Вони загинули 18 липня внаслідок танкового обстрілу в районі села Григорівка. Бійці входили до складу сил спеціальних операцій територіальної оборони ЗСУ.

11:28 Протягом доби війська РФ завдали ударів по Миколаєву та області. Через влучання боєприпасів та їхніх уламків пошкоджені будівлі та автомобілі, сталися пожежі. Дві людини загинули.

11:12 Українські воїни активно просуваються вглиб Херсонщини. Звернення від Збройних сил до мешканців тимчасово окупованих територій Херсонщини та Херсону.

11:03 В Україні внаслідок повномасштабного вторгнення РФ станом на ранок 24 липня загинули щонайменше 358 дітей, ще 684 зазнали поранень. Найбільше дітей постраждали в Донецькій (361), Харківській (194), Київській (116), Чернігівській (68), Луганській (61), Миколаївській (54), Херсонській (54) та Запорізькій (40) областях. Ці дані ще не остаточні — досі триває встановлення кількості поранених і загиблих у місцях активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

10:47 Сьогодні зранку Миколаїв знову зазнав обстрілів. Попередньо відомо про влучання у складське приміщення. Наразі детальна інформація щодо пошкоджень та постраждалих уточнюється.

Вчора увечері окупанти обстріляли житлові квартали у Корабельному районі Миколаєва 4 крилатими ракетами типу "Калібр". У результаті повністю зруйновано заклад освіти, декілька садиб, пошкоджені приватні та багатоповерхові будинки, господарчі споруди, автомобілі, гараж. Наразі відомо про п‘ятьох поранених, серед них підліток.

10:36 Три ракети "Калібр" було запущено сьогодні з акваторії Чорного моря. Усі три знищено над Хмельницькою областю.

10:28 Речниця МЗС Росії Марія Захарова підтвердила, що російські окупанти завдали удару по Одесі одразу після підписання угоди про зерно.

10:02 В окупованій Кадіївці ЗСУ точним ударом зруйнували казарму з російськими військовими.

09:43 За добу ліквідовано 280 окупантів.

09:30 В окупованій Новій Каховці прогриміли вибухи. На місці прильоту снарядів здійнявся величезний стовп диму. За попередніми даними, ЗСУ вдарили по місцю скупчення окупантів.

09:04 На Хмельниччині місцеві пабліки повідомляють про вибухи.

08:45 На більшій частині України оголошено повітряну тривогу. Повідомляють про запуски ракет з акваторії Чорного моря. Також очевидці говорять про проліт ракети над Одеською областю.

08:33 В ООН заявили, що Росія могла технічно не порушити домовленості, вдаривши ракетами по Одесі. Одна з вищих посадових осіб ООН на умовах анонімності заявила The New York Times, що Росія могла скористатися лазівкою в документі. Росія нібито не зобов'язувалася утримуватися від ударів по тих частинах українських портів, які безпосередньо не використовуються для експорту зерна.

08:11 Під Мелітополем вночі було чутно вибухи. Попередньо, в селі Новобогданівка ЗСУ завдавали точного удару по залізничному полотну та переїзду. Місцеві жителі в мережі пишуть, що з нетерпінням чекають звільнення від окупантів.

07:37 Авіація ЗСУ на півдні протягом 23 липня завдала 6 ударів по скупченнях живої сили та техніки окупантів та по опорному пункту. Росіяни втратили:

  • 54 солдати;
  • три танки Т-62;
  • три реактивні системи залпового вогню "Град";
  • гармату "Мста-Б";
  • броньовану та автомобільну техніку;
  • склад з боєприпасів та пункт боєпостачання на Херсонщині.

Також ЗСУ знищили загін Сахалінського "ОМОНу" РФ поблизу Лисичанська. Загинули щонайменше 12 росіян.

07:20 Оновлена карта бойових дій:

07:20 У Херсонській області окупаційна влада заявила про створення так званої виборчої комісії для проведення "референдуму щодо входження до складу Росії". Представники окупаційної влади зазначили, що до складу такої "комісії" увійдуть 7 осіб.