RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Миколаїв та Харків зазнали масованих ударів: хроніка війни 31 липня

158-ту добу триває повномасштабна війна, розв'язана Росією проти українського народу. Російська армія сотнями на день втрачає своїх солдатів, кидаючи їх на забій на позиції ЗСУ. За даними Генштабу, ліквідовано вже понад 40 тисяч окупантів. Ворог робить невдалі спроби штурму. Українські бійці прицільними ударами знищують склади та командні пункти окупантів.

Вночі та вранці 31 липня рашисти вкотре завдали масованих ударів по Миколаєву та Харкову.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 30 липня


22:30 В окупованому Скадовську Херсонської області потужна "бавовни". Орки три доби вивантажували боєприпаси та техніку, у тому числі й ЗРК С300. А тепер їм доведеться три доби дивитися, як усе догоряє.

20:35 Пані посол США в Україні Бріджит Брінк відреагувала на підрив російськими окупантами бараку колонії в Оленівці.

"Обстріл слідчого ізолятора в Оленівці є неприпустимим, як і повідомлення про варварське поводження російських військових з українськими військовополоненими. Ми продовжуватимемо домагатися відповідальності й надавати Україні те, що їй потрібно для захисту від жахливої агресії Москви", - заявила дипломат.

20:10 Українські військові взяли чергову партію полонених окупантів.

19:30 Одещину атаковано двома ракетами типу "Іскандер", випущеними з окупованого Криму, повідомляє ОК "Південь".

Від розриву ракет в повітрі по території Одеського району розлетілися теплові ловушки. Вони схожі на снаряд, що не розірвався, або мають форму дротика з помаранчевим хвостом. Це досить небезпечна річ, оскільки має високу температуру горіння, може спричинити масштабні опіки. Кілька таких пасток спричинили загоряння сухої трави.

18:54 На Харківському напрямку окупанти безуспішно намагалися просунутися в напрямку Гусарівки. Отримали відсіч та відійшли, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:38 Під прикриттям авіації ворог намагався покращити тактичне положення в районах Вершини, Соледара, Яковлівки та Покровського. Після провальних штурмових дій окупанти відійшли.

18:22 В районі Авдіївки окремі підрозділи ворога мають частковий успіх.

18:10 17 бойових кораблів і катерів ЧФ РФ маневрують біля Кримського узбережжя від мису Тарханкут до Новоросійська. Серед них шість носіїв крилатих ракет "Калібр" (44 ракети), а також чотири великі десантні кораблі.

"З огляду на любов ворога до сакральності та видатних дат, загроза ракетної атаки з моря максимально висока, але це не виключає і застосування авіації та наземних ракетних комплексів", - повідомляє ОК "Південь".

17:40 В Одесі говорять про 3-4 вибухи. Над містом піднімаються стовпи диму.

17:30 У ніч на суботу, 30 липня, ударом HIMARS було знищено залізничний ешелон із понад 40 вагонів, який прибув із Криму з живою силою, технікою та боєприпасами на залізничну станцію Брилівка на Херсонщині, повідомляє радник голови МВС Антон Геращенко.

В результаті жива сила противника перетворилася на вуглинки, бойова техніка - на купи металобрухту, а БК злетів у повітря.

Також, за даними розвідки, загинули всі машиністи та інженери компанії "Російські залізниці", які здійснювали транспортування військового вантажу з Криму до Херсонської області.

Щонайменше 80 загиблих та близько 200 поранених окупантів.

17:05 У районі селища Нове Залісся під Бородянкою на Київщині правоохоронці виявили ще одне тіло жертв окупантів. Руки загиблого були зв'язані, а на шиї було намотано буксирувальний трос.

16:40 ЗСУ ліквідували барвінківський виступ і змогли звільнити кілька сіл на Ізюмському напрямі. Багато в чому це стало можливим за рахунок перекидання росіянами частин з-під Ізюму в Херсонську область для посилення оборони.

16:00 200 морпіхів зі складу 8100-ї кримської бригади відмовилися повертатись на війну в Україні, заявив представник розвідки Вадим Скібіцький.

15:21 Двох харків'ян, серед яких експоліцейський, підозрюють у розголошенні даних про переміщення ЗСУ. За даними прокуратури, вони знімали на відео місця розташувань українських захисників і викладали у проросійський Telegram-канал.

14:28 СБУ затримала в Миколаєві місцевого інформатора, який передавав окупантам дані про позиції та дислокацію ЗСУ, а також координати об’єктів міської інфраструктури. Своєю чергою, окупанти використовували це, аби завдавати ракетних ударів по Миколаївщині.

14:17 Італія передала Україні черговий пакет допомоги. Що саме - не відомо. Разом з тим італійські видання повідомляють, що йдеться про військову техніку, матеріали та обладнання.

13:58 В "Азові" показали блискучі удари по ворогу.

13:37 Голова Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив, що особисто виплачуватиме винагороду за інформацію про колаборантів: 10 000 грн за інформацію про "агітаторів руского міру" та 50 000 грн - за коригувальників вогню.

13:03 Сьогодні вранці наші воїни "мінуснули" склад росіян у Бериславському районі на Херсонщині.

12:50 Окупанти почали ремонт Антонівського мосту.

12:28 На тимчасово окупованих територіях в Херсонській та Запорізькій областях почала активно працювати кремлівська політична партія “Единая Россия”.

"Ми бачимо що проводяться заходи з уточнення так званих списків виборців. Крім того, вони відкрили дільниці для проведення виборів. Активно почався процес роздачі російських паспортів. Це комплекс заходів які зараз Росія проводить на окупованих територіях для того, щоб підготувати і провести референдум”, – заявив представник ГУР МО України Вадим Скібіцький.

Для того щоб не допустити закріплення РФ і створення плацдарму для подальших наступальних дій, наші воїни будуть звільняти тимчасово окуповані території сходу і півдня України.

12:12 За минулу добу окупанти обстріляли 23 населених пункти Донеччини, є загиблі та поранені мирні мешканці. Нацполіція зафіксувала 76 руйнувань та знищені поля пшениці.

11:49 Окупанти обстріляли виробничу будівлю у Немишлянському районі Харківа. За попередніми даними, удару завдали з зенітно-ракетного комплексу С-300. Зафіксовано займання обладнання та готової поліграфічної продукції. На момент удару на об'єкті перебували охоронець та електрик – вони дивом вціліли.

11:28 Перший караван у складі 16 суховантажів із зерновими з України прибуде до Туреччини вже 3 серпня. Перші судна із зерном пройдуть до берегів Сомалі.

11:03 Українські "Піони" працюють без вихідних.

10:46 "Червоний Хрест" запросив доступ до контрольованого російськими військовими табору для військовополонених в Оленівці. За словами представників організації, їм було відмовлено. У "Червоному Хресті" нагадали, що надавати доступ до військовополонених – це обов'язок, закріплений у Женевській конвенції, і що вони продовжать шукати контакти з військовими.

10:13 Внаслідок обстрілу Миколаєва цієї ночі загинув Герой України, власник одного з найбільших аграрних підприємств України "Нібулон" Олексій Вадатурський та його дружина. Інформацію про загибель підтвердили у Миколаївській ОВА. Вадатурському було 74 роки. 2021 року "Forbes Україна" оцінював його статки в 430 мільйонів доларів. Він входив до топ-100 найбагатших українців.

09:49 На Сумщині близько 5:30 ранку росіяни відкрили масований вогонь з мінометів та ствольної артилерії по Миропільській громаді. Понад 50 прильотів. Ворожі снаряди потрапили у місцеву ферму.

09:43 Наслідки сьогоднішнього обстрілу Миколаєва.

09:07 Кількість знищених бойових броньованих машин ворога складає вже більше 4 тисяч. Загиблих окупантів - ще 160 за останню добу.

08:56 Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук назвав відвертою провокацією заяви російської пропаганди про причетність українських військових до атаки з безпілотника штабу ВМФ РФ у окупованому Севастополі. Він підкреслив: звільнення Криму і усіх міст на півострові відбуватиметься "зовсім по-іншому" і набагато ефективніше. На фото - той самий штаб ВМФ.

08:38 В НАТО заявили, що з 1 серпня не менше 12 винищувачів з Німеччини, Італії та Угорщини розпочнуть патрулювання повітряного простору над країнами Балтії.

08:34 Вчора штурмова авіація Повітряних сил ЗСУ завдала потужних авіаударів із застосуванням різного ракетно-бомбового озброєння. Було знищено 2 польових склади боєприпасів ворога. Крім того, було знищено 2 ротних опорних пункти, до 20 одиниць бойової броньованої техніки, десятки окупантів.

08:29 Російські окупанти намагаються покращити своє тактичне положення задля наступу на Бахмут та прилеглі населені пункти на межі Луганщини та Донеччини. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Піхоту росіян підтримують штурмова та армійська авіація.

08:04 Голова комітету Бундестагу з оборони Марі-Агнесс Штрак-Циммерман, заявила, що найвужчим місцем, яке гальмує військову допомогу з Німеччини, є, з будь-яких причин, відомство канцлера Олафа Шольца. Вона впевнена, що питання з постачанням зброї потрібно вирішити до кінця жовтня, оскільки ситуація, що склалася, вказує на те, що Путін не має наміру припиняти війну, і політикам ФРН "не варто розслаблятися".

07:42 РосЗМІ повідомляють, що у Севастополі з безпілотника атаковано штаб Чорноморського флоту. 5 людей постраждали, святкові заходи до Дня ВМФ у Севастополі скасовано. Людей просять залишатися вдома.

07:32 Корабельне угруповання Росія різко збільшила, вочевидь намагаючись похизуватися своєю присутністю в день свого ж флоту. Але ці 14 бойових кораблів маневрують у ракето безпечних районах вздовж узбережжя Криму в бік Анапи. На чергуванні і напоготові чотири ракетних та чотири десантних кораблі. 32 ракети "Калібр" споряджено в якості ракетної загрози з моря.

07:21 Оновлена мапа бойових дій.

07:15 Миколаїв сьогодні пережив один із найсильніших нічних обстрілів за час війни. Усю ніч у місті лунали потужні вибухи. Повітряна тривога тривала близько п'яти годин. Мер Олександр Сенкевич заявив, що після нових атак у місті знищено низку об'єктів, пошкоджено житлові будинки, виникли пожежі. На місця подій виїхали рятувальники та медики.

07:15 У Немишлянському районі Харкова внаслідок влучень РФ вранці 31 липня пошкоджено декілька будівель. Інформацію про те, де ще були влучення, встановлюють.