RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Окупанти пішли на штурм на Донбасі, ЗСУ тримають позиції: хроніка війни 30 липня

Повномасштабна війна Росії проти українського народу триває 157 добу. Окупанти зазнають великих втрат, кидаючи своїх солдатів як "гарматне м'ясо".

Станом на ранок 30 липня на війні загинуло понад 40 тисяч окупантів.

Українські військові впевнено тримають оборону у найгарячіших точках, а також вибивають ворога з окупованих територій.

Ворог намагається проводити штурм на Донбасі, але зазнає невдач, оскільки наші військові дають героїчну відсіч.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 29 липня


23:33 Російські окупанти захопили верф Новинського в Херсоні. Прес-служба холдингу пише, що ТОВ "Смарт-Мерітайм Груп" втратило контроль, військові РФ не допускають адміністрацію та працівників на територію.

23:19 Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm вважає, що проти українських полонених у тимчасово окупованій Оленівці Донецької області, ймовірно, була використана термобарична зброя.

"Це не була ракета GMLRS. Це була термобарична зброя. Це влаштувала Росія і зробила це (як завжди) некомпетентно. Оленівка розташована приблизно за 15 км від лінії фронту. Вражати ціль так близько рідкісними і дорогими ракетами GMLRS великої дальності, коли можна використовувати 105-мм артилерійські снаряди, які коштують близько 0,4% від ракети GMLRS, немає сенсу", - заявили в спільноті.

23:00 Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс закликає ЄС визнати РФ країною-спонсором тероризму:

"Я засуджую жорстокі вбивства українських військовополонених російськими військами в Оленівці. ЄС має визнати Росію країною-спонсором тероризму. Я знову пропоную запровадити заборону на туристичні візи ЄС для громадян РФ".

22:45 Військовий експерт Петро Черник впевнений, що війна Росії проти України затягнеться на декілька років:

"Перше - ми видихнемо тільки тоді, коли Росія розпадеться, інакше не буде. Друге - в них забирають ядерну зброю. Третє - те, що лишиться від російської держави, буде відсічене від дармових сибірських ресурсів. І четверте - ми вступаємо в НАТО. А тепер давайте чесно - це буде швидко, чи за декілька місяців, чи навіть за декілька років? Воєнна загроза з боку Москви - надовго".

22:21 Зеленський: "Усі докази злочину окупантів у Оленівці будуть зібрані. Всі винні – хто погоджував, хто організовував, хто підривав людей – будуть знайдені. Але все ж таки цього зараз замало… Формальне юридичне визнання Росії державою-терористом, зокрема визнання від Держдепу Сполучених Штатів, потрібне не як політичний жест, а як дієвий захист вільного світу. Таке рішення автоматично ускладнить існування для держави-терориста, автоматично розірве різноманітні політичні та бізнесові зв’язки, які в іншому разі Росія зберігатиме. Це все одно доведеться робити – питання лише в часі та у форматі ухвалення рішення. І що швидше це буде, то менше зла Росія встигне зробити".

22:17 Конгрес США встановить критерії для того, щоб визнати Росію державою-спонсором тероризму, заявив представник Держдепартаменту США Адреа Калан. Вінвважає, що сила санкцій, введених проти Росії, є великою, тому статус країни-спонсора тероризму суттєво не змінить потужності санкцій.

22:02 Протягом доби було знищено 6 складів БК і 3 бази окупантів.

21:37 На сайті Ради опублікували роз'яснення щодо відстрочки призову військовозобов'язаних жінок. Отримати відстрочку від служби в армії зможуть:

  • жінки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років;
  • які мають дитину віком до 18 років і чоловіка, який перебуває на службі;
  • студентки, а також докторантки та аспірантки, які навчаються на денній чи дуальній формі.

21:06 В Києві на Солом‘янці на вулиці Кадетський Гай з’явився новий патріотичний мурал.

20:48 Біля Сватового на Луганщині партизани вивели з ладу керування залізницею, якою окупанти підвозили боєприпаси.

20:29 В Лівані затримали сирійське судно з краденим в України зерном. Ліванська прокуратура наклала арешт на судно й передала розслідування щодо нього спецслужбам. Поліція проведе обшук судна. Воно буде затримане до закінчення розслідування.

20:13 Запорізька область, Василівка. Черга на виїзд із окупованої території на підконтрольну Україні. Станом на ранок там понад 800 машин і понад 4 тисячі людей. Рашисти кілька разів змінювали тактику: якщо раніше випускали з Василівки о 17:00, то тепер зранку, але не більше ніж 200—300 автівок на день. Два дні тому почали робити копію усіх паспортів. Учора вони повідомили, що з 1 серпня для виїзду з окупованої території у "комендатурі" треба буде брати спеціальні перепустки.

20:05 Екс-голова ЦРУ Девід Петреус вважає, що Україна зможе звільнити більшу частину, якщо не всі території, які Росія захопила з 24 лютого. Але для цього НАТО та західні партнери України мають зберігати високі темпи постачання озброєння.

19:44 У Росії вигадали нові "цілі" вторгнення в Україну, руйнування українських міст та сіл, вбивства десятків тисяч українців. Тепер у РФ вважають за краще називати себе "не завойовниками, а відвойовниками". Про це заявив голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький. Він вибухнув образами на адресу українського народу та вигадав "ядерну загрозу" з боку України.

19:27 Окупанти обстріляли район ХТЗ у Харкові.

19:20 Знищення орків - одна з речей, на які можна дивитись вічно.

19:02 Уряд України введе обов'язкову евакуацію мешканців неокупованих районів Донецької області перед початком опалювального сезону.

"У Донецькій області абсолютно відсутнє газопостачання, всі газопроводи, які можна було відремонтувати, вони відремонтували, але, на жаль, ворог знову і знову знищує все, що могло б узимку обігріти людей. Немає належного електропостачання. Одним словом – тепла на Донеччині зимовий в зимовий період не буде. 33-я стаття Кодексу про цивільний захист населення говорить саме про таку форму евакуації, як обов'язкова", – заявила очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук.

Вона додала, що відмовитись від евакуації можна. Для цього жителям Донеччини потрібно буде підтвердити своїм підписом, що вони розуміють та усвідомлюють усі наслідки та несуть персональну відповідальність за власне життя.

18:43 В Оленівці загинув боєць Олексій Кісілішин. Він боронив Маріуполь на Азовсталі та продовжував у тих нелюдських умовах турбуватись про тварин. Про це повідомили у зоозахисній організації UAnimals. До повномасштабного вторгнення Олексій опікувався дикими тваринами, що постраждали від людської жорстокості. Він займався реабілітацією лисиць, вовків, єнотів та диких птахів.

18:29 Офіційна заява в.о. командира полку "Азов" майора Микити Надточія щодо масового вбивства українських військовополонених у Оленівці.

18:17 В ООН заявили, що "з дозволу сторін" готові направити групу експертів для проведення розслідування обставин обстрілу СІЗО в Оленівці, окупованій росіянами. Раніше СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії, внаслідок якого загинули щонайменше 53 українських полонених.

17:55 Близько 3 мільйонів киян повернулися до міста, заявив Кличко. За його словами, у Києві ще проживає близько 100 тисяч переселенців. А от дітей у столиці не так багато, тож з 1 вересня відкриються не всі школи.

17:39 Окупований Маріуполь.

17:35 Польща передасть Україні 8 САУ "Krab". Наразі у Польщі підходить до завершення черговий етап навчання для бійців української армії з керування САУ.

17:15 Партизани пошкодили залізницю у смт Камиш-Зоря Запорізької області. Це був шлях логістичного забезпечення військ РФ.

17:11 У Чугуєві сильні вибухи.

17:10 Окупанти запроваджують перепустки для виїзду з Мелітополя.

"Від вчорашнього дня вони почали інформувати, що від понеділка для виїзду з тимчасово окупованої території, в комендатурі треба буде брати якісь спеціальні перепустки. Вони намагаються ускладнити виїзд з території", — сказав мер Мелітополя Іван Федоров.

16:40 Норвегія передала Україні 14 броньованих патрульних машин IVECO LAV III. Ці машини мають гарну рухливість і захист і належать до того ж типу, що й ті, які використовувалися норвезькими військами в Афганістані.

16:30 Встановлено особу окупанта, який катував українських військовополонених.

"У нас – все, абсолютно все про нього, навіть про його родичів. У юридичному сенсі запити надіслані до наших міжнародників, вже є реакція від них, вони в юридичному сенсі також запустили процеси", - розповів Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець

16:14 РФ вивозить награбоване золото із Судану для фінансування війни. Про це йдеться у розслідуванні CNN. За кілька днів після вторгнення РФ в Україну російський вантажний літак незаконно вивіз зі столиці Судану міста Хартум приблизно тонну золота. CNN пише, що це був один із щонайменше 16 російських рейсів контрабанди золота з Судану, про які стало відомо. В обмін на золото РФ надає підтримку дедалі непопулярнішому військовому керівництву Судану, яке жорстоко придушує продемократичний рух у країні.

15:55 Вчора посольство РФ у Великій Британії оприлюднило допис у Twitter, у якому заявило, що бійці українського полку “Азов” заслуговують на принизливу смерть. Речник МЗС України Олег Ніколенко у відповідь заявив сьогодні, що російські дипломати, як і російські військові є співучасниками воєнних злочинів в Україні і повинні за них відповідати.

15:40 Пентагон зараз перебуває у процесі закупівлі норвезьких зенітно-ракетних комплексів NASAMS для України.

"У мене немає докладної інформації про специфіку процесу укладення контракту, але ми вже перебуваємо у процесі закупівлі системи", - зазначив представник Пентагону, додавши, що США зайнялися цим питанням після оголошення про Ініціативу сприяння безпеці.

15:12 Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих українських військовослужбовців у Оленівці – уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець

Також РФ офіційно не надавала Україні списки загиблих та поранених.

Також Лубинець звернувся до Червоного Хреста за сприянням у відвідинах місця злочину в Оленівці для огляду тіл та спілкування з пораненими.

14:46 Китай закрив Тайванську протоку і продовжив активні стрілянини за допомогою артилерії та РСЗВ, пишуть ЗМІ.

Нагадаємо, що борт зі спікером Палати представників США Ненсі Пелосі прямує до Тайваню.

14:12 Внаслідок нічного обстрілу ремонтної бази залізниці у Бахмуті загинув чоловік. Його тіло витягли з-під завалів зруйнованої двоповерхової будівлі, повідомили ДСНС на Донеччині.

Додали, що під завалами можуть перебувати ще двоє людей. Рятувальні роботи продовжуються.

13:44 Сили РФ в Україні видихаються, через що розпач у Кремлі зростає. Росіянам не вдасться здобути перемогу у війні, яку вони розв'язали.

Про це повідомляє голова британської служби зовнішньої розвідки МІ-6 Річард Мур.

12:57 Внаслідок сьогоднішніх нічних обстрілів у Миколаєві сильні пошкодження зазнали кілька житлових будинків у двох районах міста, повідомляє мер міста Олександр Сенкевич.

12:11 Україна успішно відбила маломасштабні російські атаки на лінії фронту, що давно встановилася, біля міста Донецьк на Донбасі. У районі Херсона російські сили встановили два понтонні мости та поромну переправу, щоб компенсувати пошкодження мостів внаслідок нещодавніх ударів. Про це повідомили у британській розвідці.

11:29 Ворог продовжує обстрілювати Сумську та Чернігівську області.

10:48 Вчорашнього вечора і сьогоднішньої ночі зазнали обстрілу Миколаївська область, повідомляє голова обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Увечері було обстріляно село Широке. Внаслідок обстрілу спалахнули поля, яких не було. А вночі, близько 01:20, пролунали вибухи поруч із Баштанкою. Попередньо – спрацювала ППО. Інформація про жертви та пошкодження уточнюється.

Під постійним вогнем залишаються села, що знаходяться на лінії розмежування.

Крім того, вранці у суботу, 30 липня, обстрілювалися території біля сіл Лепетиха та Кавказ. Електропостачання у громаді відновлено криворізькими енергетиками.

9:59 Загальні бойові втрати противника на 30 липня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 40 670 (+170) осіб ліквідовано,
  • танків - 1759 (+10) од.,
  • бойових броньованих машин - 39995 (+8) од.,
  • артилерійських систем - 906 (+6) од.,
  • РСЗВ - 258 (+0) од.,
  • засоби ППО - 117 (+0) од.,
  • літаків - 222 (+0) од.,
  • вертольотів - 190 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 733 (+2),
  • крилаті ракети - 174 (+0),
  • кораблі/катери - 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2889 (+19) од.,
  • спеціальна техніка – 78 (+1).

9:30 В Україні масштабна повітряна тривога

9:24 Російські війська вночі вдарили Слов'янською Донецької області. Ворог потрапив до автовокзалу та території поряд з ним.

8:41 Російські війська вночі вдарили ракетами по Харкову. Був "приліт" до Слобідського району.

Про це повідомляє мер міста Ігор Терехов.

За його словами, перший "приліт" був близько третьої години ночі.

"Прилетіло до Слобідського району, до будівлі одного з навчальних закладів. Там пожежа, яку вже гасять наші хлопці з ДСНС", - йдеться у повідомленні.

8:00 На Слов'янському, Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському напрямках ЗСУ відбили штурми росіян, на деяких із цих напрямків продовжуються бойові дії.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.