RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Окупанти вдарили по Харкову та Одеській області: хроніка війни 17 серпня

175-ту добу триває повномасштабна війна, розв'язана Росією проти українського народу. Окупанти продовжують зазнавати великих втрат, не досягнувши поставлених перед собою цілей на сході та півдні України. Українська армія вкотре завдала ударів по військових цілях росіян в окупованому Криму - були знищені склади з боєприпасами під Джанкоєм, а також місцеві жителі повідомляли про дим над військовою авіабазою під Сімферополем.

У ніч проти 17 серпня російські окупанти обстріляли Одеську область і вдарили ракетами по Харкову.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 16 серпня


23:59 Протягом доби було демілітаризовано один склад боєприпасів і дві бази ворога.

23:55 О 23:38 пожежу в гуртожику на харківській Салтівці було локалізовано. Продовжується гасіння осередків пожеж та рятування людей з-під завалів. Загинуло 7 та постраждало 13 осіб (з них підрозділами ДСНС врятовано 4 особи). Від ДСНС залучено 80 осіб та 18од. техніки.

23:41 Місцеві пабліки повідомляють про гучні вибухи в тимчасово окупованому Енергодарі Запорізької області. Чекаємо на офіційну інформацію.

23:27 Серед постраждалих внаслідок прильоту по Салтівці були люди з порушенням слуху, заявила радниця голови Харківської облради Наталія Попова.

23:15 Данія збирається обмежити в’їзд туристів з росії, заявив міністр закордонних справ Йеппе Кофод.

"Я вважаю дуже ганебним те, що російські туристи можуть засмагати і жити розкішним життям на півдні Європи, тоді як українські міста бомблять до невпізнаваності", — наголосив Кофод в інтерв'ю TV2.

22:58 За повідомленнями місцевих пабліків, спалах від вибуху на Салтівці було видно за 30 кілометрів від міста.

22:40 Як стало відомо, ракетний удар у Харкові припав по гуртожитку. Будівля вщент зруйнована, повідомив президент Володимир Зеленський.

Кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Салтівки зросла: 6 людей загинули, 16 - отримали поранення.

21:50 Окупанти вчергове вдарили по Салтівці в Харкові. І знову по житловій інфраструктурі. Виникла пожежа, рятувальники та медики екстреної допомоги працюють на місці, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

За попередньою інформацією, троє осіб загинули, 10 - постраждалих.

21:20 Шпигуноманія в Криму набирає кумедних форм. Це більше схоже на бурхливу імітацію контррозвідувальної діяльності. В чатах і форумах міста росіяни поширюють та розклеюють біля пляжів цікаву листівку.

20:30 В ніч на 17 серпня з окупованого Криму виїхав "прем'єр" Сергій Аксьонов і спікер "думи" півострова Володимир Константинов. Втеча відбулася після того, як обом діячам подзвонив куратор із Москви.

Про це з посиланням на джерела в розвідці повідомляє 24 канал. Для успішної "евакуації" окупанти перекривали на ніч Кримський міст. Наразі українським службам відомі не лише деталі втечі, а й конкретне місце перебування цих ставлеників Кремля.

19:55 Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію негайно вивести війська із Запорізької АЕС і пустити туди інспекцію МАГАТЕ.

"Захоплення Запорізької АЕС російськими силами становить серйозну загрозу безпеці цього обʼєкту, збільшує ризик інциденту чи нещасного випадку і ставить під загрозу населення сусідніх країн та міжнародної спільноти загалом", — сказав Столтенберг.

19:25 Після вибухів у Криму рашисти терміново переміщають свої літаки та вертольоти вглиб півострова і на аеродроми Росії, повідомляє ГУР МОУ.

Активність відзначена після серії вибухів на аеродромах Саки та Гвардійське. Розвідка засікла втечу не менш як 24 літаків та 14 вертольотів. Тільки сьогодні з аеродрому Бельбек на аеродроми в Росії вивезли три літаки Су-35С, три Су-34, п'ять Cу-27/З0СМ, три літаки, ймовірно, МіГ-31.

19:15 Російські окупанти відновили міст на греблі Каховської ГЕС, пошкоджений ударами ЗСУ.

"Міст по греблі Каховської ГЕС - вони вже його відновили за допомогою місцевої фірми "Олеся", - розповів депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

18:55 Окупанти відкрили поромне случення повідомлення "ДНР" із Росією. Перше судно "Лаврентій" з Єйська прибуло до окупованого Маріуполя.

18:50 На Слов’янському напрямку ворог намагався просунутися у напрямках Новодмитрівки та Мазанівки, успіху не мав і відійшов, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:40 На Краматорському напрямку ворог штурмовими діями безуспішно намагався покращити тактичне положення у напрямку населеного пункту Веселе.

18:30 На Бахмутському напрямку українські воїни придушили усі спроби ворога покращити тактичне положення підрозділів в районах Білогорівки, Соледара, Бахмутського, Кодеми, Зайцевого та Майорська.

18:17 Противник продовжив бити по Авдіївці, Нью-Йорку, Пісках Водяному, Опитному та Невельському. Ворог має частковий успіх у напрямку Опитного.

18:05 На Південнобузькому напрямку противник намагався покращити тактичне положення у напрямку Білогірки. Наші воїни повністю поламали плани окупантів та відкинули на попередні позиції.

17:40 ДСНС України опублікувала відео наслідків удару по базі відпочинку у Затоці Одеської області.

17:20 Генсек ООН Антоніу Гутерріш прибув до Львова, повідомив його секретаріат. Завтра він має зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським та президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

17:10"Ми не будемо використовувати зброю, надану нам США і партнерами, по території РФ. Але якщо ми сьогодні говоримо про деокупацію тимчасово окупованих територій України, де знаходиться ворог, то, відповідно, у нас таких обмежень нема", - заявив міністр оборони Олексій Резніков.

Тому Україна чекає ракет ATACMS з дальністю удару до 300 км.

16:45 Сили оборони нашої держави будуть звільняти усі захоплені країною-окупантом території, тому найближчим часом на всьому фронті будуть розгортатися гострі події, заявив представник ГУР МО України Андрій Юсов.

16:30 Віце-адмірал Віктор Соколов офіційно представлений членам військової ради як новий командувач Чорноморського флоту РФ. На цій посаді він змінив адмірала Осіпова. Публічного заходу представлення нового командувача не було через жовтий рівень терористичної небезпеки в окупованому Севастополі.

Віктор Соколов

16:20 Чергова знищена рашиська станція супутникового зв'язку Р-439-МД2. Колись цей брухт міг забезпечувати рашистам супутниковий радіо зв’язок зашифрованими цифровими каналами. Також Р-439-МД2 могла створювати цифровий засекречений телефонний зв’язок та передачу даних (текстових), а також телефонний зв’язок. Тепер вже не може.

16:00 Чоловіків з реєстрацією в Донецьку, Макіївці, Горлівці чи іншому містечка Донеччини, окупованому з 2014 року, не випускають за межі незаконного збройного формування "ДНР", повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Причому виїхати не можна ні в Росію, ні на окуповану територію Запорізької області.

15:23 Україна незабаром отримає новий пакет військової допомоги від США. Про це повідомив голова міноборони Олексій Резніков після розмови з міністром оборони США Ллойдом Остіном.

15:13 Повідомляють про чергові вибухи у Новій Каховці.

14:33 СБУ передала до суду справу рашистських воєначальників, які наказали підірвати Північно-Кримський канал. Слідчі встановили, що керував захопленням Каховської ГЕС та спорудами Північно-Кримського каналу генерал-майор Ясніков, а підривами об'єктів – полковник Марков.

14:11 Зараз ЗСУ не потребують збільшення загальної кількості особового складу, мобілізації підлягають конкретні фахівців. За словами міністра оборони Олексія Резнікова, до лав української армії мобілізовано вже достатньо людей, зараз потрібні оператори БПЛА, працівники IT, зв'язківці, артилеристи – фахівці, які зможуть швидко опанувати складними системами озброєння натівського стандарту.

14:03 У тимчасово окупованому Маріуполі загарбники вирішили легалізувати вкрадені у містян автівки. Тепер у місті дозволено поставити "на особливий облік" машини на які через війну втрачені, відсутні або викрадені реєстраційні документи. Таким чином, окупанти й колаборанти тепер можуть привласнити, а насправді просто вкрасти, собі будь-яку автівку маріупольців, які виїхали.

13:17 ЗСУ знищили три ворожі БПЛА і вертоліт Ка-52, за добу завдано до 10 авіаударів по окупантах

"Під прикриттям винищувальної авіації, штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м завдали ударів по взводних та ротних опорних пунктах, танкових колонах на марші та скупченню живої сили й техніки противника", - повідомили у Повітряних Силах ЗСУ.

13:02 Мобілізація по-рашистськи.

12:32 Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що у центрі міста біля комендатури окупантів пролунав вибух.

12:10 Наслідки сьогоднішнього ракетного удару по селищу Затока в Білгород-Дністровському районі. Зруйновано 7 будівель бази відпочинку та пошкоджено 15 будинків дачного типу.

11:55 Результат роботи "Хаймарсів" по базі російських окупантів у Новій Каховці. Загинуло 10-15 окупантів.

11:23 У Попасній ліквідовано адміна "вагнерівського" телеграм-каналу.

11:19 У Курській області РФ біля українського кордону КамАЗ, у якому перебували російські військові, наїхав на протитанкову міну. Загинув військовослужбовець, двоє поранених.

11:08 В Україні укриттями забезпечені 41% навчальних закладів. Найкраща ситуація в Львівській області (83%), найгірша – на Миколаївщині (16%).

10:36 РосЗМІ повідомляють, що розриви боєприпасів на складі військового призначення під Джанкоєм припинилися.

10:24 Командири військовослужбовців зможуть посвідчити їхні заповіти. Відповідну постанову погодив Кабмін. Після посвідчення відповідні уповноважені особи мають надіслати заповіт через Генеральний штаб Збройних Сил України, Міністерство оборони, відповідний правоохоронний (спеціальний) або інший орган до Міністерства юстиції чи його територіального органу для забезпечення його реєстрації нотаріусами у Спадковому реєстрі.

10:08 Маріуполь. Зруйновані російськими бомбардуваннями мікрорайони заростають бур'янами та чагарниками.

09:50 Россия вже втратила понад 44 000 військових.

09:46 Ввечері рашисти з артилерії обстріляли Торецьк — влучили у приватний будинок та поранили цілу сім'ю з трьох людей, у тому числі 6-річну дитину.

У Кураховській громаді росіяни поцілили в інфраструктурний об'єкт у Кураховому та в будинок у Курахівці — там під завалами опинився чоловік, триває рятувальна операція.

09:27 Жителям Енергодара треба евакуюватися на фоні обстрілів Росією території Запорізької атомної електростанції.

"Ми радимо людям виїжджати з Енергодара, особливо жінкам і дітям. З атомної станції є чотири виходи електрики, залишився лише один. Вчора був обстріл у Дніпропетровській області, і нашим операторам довелося знизити навантаження 5-го енергоблоку. Це чистий ядерний тероризм", - заявив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

09:17 Радник голови офісу президента Михайло Подоляк назвав Кримський міст, який з'єднує тимчасово анексований півострів з Росією, законною військовою ціллю та зауважив, що такий об'єкт повинен бути знищений. Він також нагадав, що будівництво моста було незаконним.

09:00 Українська армія відбила наступ росіян поблизу Спірного, Шевченкового й Білогірки. Проте тривають бої біля Новомихайлівки, Мазанівки, Новодмитрівки, Соледара, Бахмутського й Опитного.

08:35 За 16 серпня росіяни вбили 2 мирних жителів Донеччини: в Авдіївці та Зайцевому. Ще 7 людей отримали поранення.

08:15 У Миколаєві обстріляли будівлю Чорноморського національного університету.

08:06 В Україні ліквідували "полковника" окупаційної армії, який був так званим начальником протиповітряної оборони "ДНР", Дмитра Цхе із позивним "Кореєць".

07:41 На Одещині внаслідок російського обстрілу двома ракетами зруйновано базу відпочинку та будівлі неподалік. Виникла пожежа, поранення отримали троє людей.

07:17 Перша задокументована втрата російського розвідувального БПЛА "Елерон Т28МЕ" в Україні — це варіант широко поширеного "Елерона-3" з більшою тривалістю польоту (180 хвилин замість 100), максимальним корисним навантаженням (1,5 кг) та висотою 5000 м замість 4000.

07:11 Надвечір окупанти вдарили реактивними снарядами із системи залпового вогню "Смерч" по портовій інфраструктурі Миколаєва. Обійшлося без людських втрат.

07:00 Мапа бойових дій.

07:00 Протягом доби росіяни 12 разів відкривали вогонь Сумщиною, зафіксовано близько 130 прильотів. Під вогонь потрапили території Хотинської, Білопільської, Миколаївської (сільської), Шалигинської та Краснопільської громад.