RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Нова "бавовна" в окупантів та удари по Україні з Чорного моря: хроніка війни 21 серпня

Україна 179-ту добу продовжує чинити запеклий опір російській армії у повномасштабній війні. Росія кидає в атаку "гарматне м'ясо", у боях із українцями вже загинули понад 45 тисяч росіян. ЗСУ знову завдало кількох ударів по позиціях окупантів у Криму. Зокрема, вибухи були у передмісті Євпаторії.

Українські сили ППО продовжують демонструвати свою ефективність. У ніч проти 21 серпня вдалося збити дві ракети типу "Калібр", випущені ворогом із акваторії Чорного моря.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 20 серпня


23:20 Джерела Інсайдер UA повідомляють, що противник провів космічну розвідку об'єктів цивільної та військової інфраструктури України.

За кілька днів до Дня Незалежності України супутники РФ проводили розвідку об'єктів Київської, Чернігівської, Рівненської, Житомирської, Сумської та Волинської областей. Список об'єктів на фото. Публікуємо лише цивільні.

22:25 У Ялті надійшло повідомлення про замінування готелю "Муссон" — проводиться евакуація.

22:17 Чергова спекотна ніч для окупантів: чутно вибухи у різних районах Мелітополя, повідомляє мер Іван Федоров.

За прогнозами наших сил спротиву, рашистам буде пекельно гаряче кожного дня, доки вони не підуть з нашої землі, пише він.

21:57 У Мелітополі партизани жорстоко розправилися з окупантом, який намагався зґвалтувати неповнолітню дівчинку. Як повідомляє мер Іван Федоров, росіянину підрізали горло.

21:50 Уряд Німеччини схвалив продаж Україні 255 високоточних керованих артилерійських 155мм снарядів Vulcano, але дата їхньої передачі невідома.

Vulcano була спільно розроблена оборонними підприємствами Німеччини та Італії і вважається "найточнішим у світі артилерійським снарядом". Він здатен уражати цілі на відстані 70-80 кілометрів з точністю до метра.

21:45 До вечірки долучається т.о. Бахчисарай, Крим. Там чутно вибухи.

Запальний вечір і в т.о. Бельбеку під Севастополем.

21:25 Мер Харкова Ігор Терехов повідомив про ракетний обстріл Київського району. Попередньо три "прильоти". Також є попередня інформація про пожежу на одному з нежитлових об'єктів та у приватному будинку.

21:05 ЗСУ по Криму з 9 серпня до сьогоднішнього дня:

  • Новофедорівка. Влучання по авіабазі
  • Джанкою. Пошкодження електростанції та залізничного полотна.
  • Майське. Детонація БК та вибухи на базі.
  • Гвардійське. Вибухи на авіабазі.
  • Керч. Робота ППО.
  • Севастополь. БПЛА влучило до штабу ЧФ. Також постійна робота ППО.
  • Аеродром Бельбек. Вибухи на авіабазі.
  • Євпаторія. Робота ППО.
  • Селище Заозерне. Робота ППО.
  • Бахчисарай. Робота ППО.
  • Село Молочне. Робота ППО.
  • Саки. Робота ППО.

20:25 Системи ППО IRIS-T та радіолокаційна станція контрбатарейної боротьби COBRA "невдовзі будуть" в Україні, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц. Він додав, що Берлін продовжить постачати Україні "те, що їй потрібне для оборони".

20:10 Як російські військові здаються у полон бійцям ЗСУ. Приймають жорстко, але безкровно.

19:23 В окупованому Криму, у Саках (біля знищеного аеродорому в Новофедорівці), знову "бавовна". В Євпаторії також чути вибухи.

19:20 Ворог закриває окремі ділянки повітряного простору в Липецькій, Воронезькій та Білгородській областях у період з 22 по 25 серпня цього року, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:15 Російська армія ударила з "Ураганів" по Зеленодольській громаді на Дніпропетровщині.

У Зеленодольськ прилетіли 15 реактивних снарядів. Загинула 59-річна жінка. Шестеро людей поранені, серед них 9-річний хлопчик. Всі у лікарні. Один з постраждалих важкий, повідомляє голова ОДА Валентин Резніченко.

18:50 Рашистка Марина Гришакова віртуозно здала локації розташування ППО окупантів під Євпаторією у Криму.

18:20 В окупованому Маріуполі від завтра знову скорочують перелік осіб, яким видаватимуть гуманітарну допомогу, повідомив радник мера Петро Андрющенко. Тепер загарбники збираються видавати гуманітарку лише пенсіонерам, старшим за 65 років, людям з інвалідністю 1-2 груп та дітям до 3 років.

17:55 У Євпаторії повідомляють про вибухи. Місцеві паблік пишуть, що спрацювала система ППО.

17:30 Плакати з українською символікою на вулицях у Криму.

17:05 Українські бійці "евакуювали" БМП разом зі снарядами прям з-під носа окупантів.

"Тут були бої, вони тут скрізь лежать і в полях, і в хатах", - розповідає боєць окремої бригади територіальної оборони міста Дніпро. Зараз ця окрема бригада ТРо боронить Україну на сході.

16:40 У Чехії в соцмережах запустили нову ініціативу в річницю вторгнення військ Варшавського договору під радянським керівництвом до Чехословаччини. Зокрема, громадян країни закликають відправити посольству України гроші на купівлю зброї – 1968 або 68 чеських крон (80 або 2,75 євро).

16:20 У Нижньогородській області РФ зірвано формування танкового батальйону (триває з початку липня). З необхідних 160 осіб контракт підписали лише 30. Для більшої вмотивованості керівництво області обіцяє виплачувати з 1 вересня щомісячну фінансову допомогу у розмірі 10 тис. рос. рублів сім’ям "добровольців-контрактників", у яких діти навчаються у 10-11 класах середніх загальноосвітніх шкіл. Втім, це не спричинило значного притоку бажаючих відправитись на війну, повідомляє ГУР МОУ.

16:00 У Василівці Запорізької області відбулася стрілянина між бурятами та кадировцями - окупанти визначали, хто головний в місті. Поки достовірно невідомо, скільки 200-х та 300-х з обох сторін. Але втрати серед окупантів є. Про це повідомляють місцеві мешканці.

15:40 Через загострення ядерного шантажу РФ деякі територіальні громади запровадили кілька сигналів тривоги, що повідомлятимуть про різні види небезпеки. Як розпізнати нові сигнали тривоги?

  • Сигнал хімічної небезпеки – звук церковних дзвонів.
  • Сигнал радіаційної небезпеки – це дзвін в набат.
  • Сигнал евакуації з міста звучить як гудок потяга. Після такого сповіщення слід увімкнути місцеве радіо або телебачення та чекати на подальшу інформацію.

15:17 Тільки 1 з 20 випущених Росією ракет потрапляє у військовий об'єкт, решта б'є по житлових будинках та цивільній інфраструктурі, заявили в СБУ.

14:55 Сьогодні у небі над Херсонщиною зенітними ракетними підрозділами було виявлено та знищено одразу три безпілотні літальні апарати оперативно-тактичного рівня (імовірно “Орлан-10”), якими ворог намагався проводити повітряну розвідку та коригував вогонь артилерії.

14:43 В окупованій Новій Каховці росіяни "відкрили" дитячий садок, але туди привели лише одну дитину. Цією дитиною виявився син робітниці "нового" садка, повідомила депутат Новокаховської міської ради Ірена Ліпень.

"На відкриття дитячого садка "Івонька" у Новій Каховці під патронатом окупантів прийшли нова гауляйтерна завідувачка, одна вихователька та один відвідувач – хлопчик робітниці садка. Інші діти відвідувати цей дитсадок відмовилися", - розповіла вона.

14:24 У Харкові залишаються невпізнаними 8 із 18 загиблих внаслідок ракетного удару по гуртожитку в Салтівському районі 17 серпня. У ході пошукових робіт 20 серпня було знайдено три тіла, зокрема серед цих загиблих - учитель праці з найближчої школи, йому було 34 роки. Також під завалом виявлено тіло 39-річної жінки зі Львова. Одне тіло, знайдене вчора, неможливо опізнати - це лише дуже сильно ушкоджений тулуб.

14:05 За останньою інформацією KSE Institute (Kyiv School of Economics), прямі втрати української економіки через війну вже сягають близько 113,5 млрд доларів.

14:00 Відео знищення угруповання окупаційних військ, складів боєприпасів, з допомогою безпілотного авіаційного комплексу PD-2 української компанії UKRSPECSYSTEMS.

13:08 Під час фіксації військових злочинів, скоєних окупантами у Маріуполі, стало відомо про загибель ще 10 дітей віком від 1 до 17 років. Всього за час збройної агресії Росії в Україні загинули 373 дитини, більше 721 - отримали поранення різного ступеня важкості.

Ці цифри не є остаточними, оскільки йде робота щодо їх встановлення у місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. Справжня кількість жертв набагато більша.

12:35 Від російського обстрілу селища Слатине Харківської області ввечері 20 серпня загинула 50-річна жінка.

12:27 Повідомляють про звуки вибухів у Харкові. В місті оголошено повітряну тривогу.

12:15 Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна не має жодного стосунку до підриву машини з дочкою Олександра Дугіна.

12:01 У Миколаєві українські військові збили ракету С-300.

11:43 На День Незалежності України Росія спробує збільшити кількість ракетних ударів по українських містах, Київ також буде в переліку окупантів. Про це повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

11:26 Окупанти обстрілювали Дніпропетровщину всю ніч. Ворог завдав удару по Нікопольському та Криворізькому районах. На Нікополь скерували 25 снарядів. Зруйновано школу, будинок, ще десять будівель пошкоджено. Криворізький район обстрілювати з "Ураганів". На щастя, обійшлося без жертв.

10:45 ЗСУ відбили наступальні дії росіян на Слов’янському, Краматорському та Бахмутському напрямках.

Підрозділи противника ведуть штурмові дії у напрямках Піски — Невельське, Лозове — Невельське та Старомихайлівка — Мар'їнка, бойові дії тривають.

На Миколаївському напрямку веде наступальний бій у напрямку Васильки — Благодатне, має частковий успіх, зайняв південну околицю населеного пункту Благодатне, бойові дії тривають.

10:10 Мінус 45+ тисяч російських загарбників. Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому та Миколаївському напрямках.

09:50 Російський військовий розповідає про масову відмову солдатів та впевнений, що їх скоро виведуть.

09:12 Під час евакуації з окупованої Василівки Запорізької області загинула жінка.

"Сьогодні у автомобільній черзі у Василівці загинула жінка. Разом із майже 4000 тисячами людей вона намагалася виїхати з окупації на підконтрольну Україні територію. Проте не витримала очікування у нелюдських умовах, які ворог створив на своїх блокпостах", - повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

08:57 По Одещині вночі завдали ракетного удару. З акваторії Чорного моря російська армія випустила п'ять ракет типу "Калібр". Дві збили над морем, а три поцілили в одне з сільськогосподарських підприємств Одеського району. Є влучання в зерносховище, без подальшого горіння. Поранених немає.

08:42 Російські окупанти пропонують 60 тисяч рублів за інформацію про місцеперебування чоловіків на тимчасово загарбаній Луганщині. За даними голови ОВА Сергія Гайдая, родичі та сусіди демонструють там справжню "людяність" — беруть гроші, не вагаючись.

08:20 За добу суботи, 20 серпня, українські військові знищили по одній військовій базі окупантів у Мелітополі (Запоріжжі) та Чорнобаївці (Херсонська область). Також один ворожий склад БК знищено у Чорнобаївці та Пологівському районі Запоріжжя.

08:15 Бійці 503-го окремого батальйону морської піхоти ЗСУ оприлюднили відео, як вистежують та атакують окупантів.

08:00 Знову вибухають склади окупантів. Цього разу у Горлівці.

08:00 Ключові висновки американського Інституту вивчення війни (ISW) на сьогодні:

  • Війська РФ провели безуспішні атаки в східній оперативній зоні.
  • Сили агресора штурмували українські позиції на північ від Харкова, проте успіху не мали.
  • Російські війська не змогли просунутися після кількох атак на північний захід від Херсона та на схід від Миколаєва.
  • ЗСУ завдали ударів по російських складах боєприпасів та позиціях у Херсонській та Запорізькій областях.
  • Окупаційна адміністрація продовжує примусову мобілізацію на тимчасово зайнятих територіях, агітаційні кампанії, а також надалі вживає примусові заходи, щоб змусити місцевих жителів співпрацювати.