RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

День Незалежності України на тлі повномасштаб­ної війни: хроніка подій 24 серпня

Сьогодні Україна відзначає 31-у річницю незалежності на тлі повномасштабного вторгнення російських військ, яке триває вже 182-й день. У зв'язку з особливою увагою керівництва Кремля до дат зберігається загроза руйнівних ударів окупантів по українських містах та селах. Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що у разі ударів у свято Росія отримає потужну відповідь. Раніше США вперше з 24 лютого закликали своїх громадян залишити Україну, заявивши, що Росія "нарощує сили" для завдання ударів по цивільній інфраструктурі "найближчими днями".

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 23 серпня

Дивіться спецефір на Апостроф TV до Дня Незалежності.


23:20 Рух Опору переказав вітання до Дня Незалежності з українського Маріуполя, Херсонщини, Харківщини, Донеччини, Луганщини та Криму.

22:35 Под Мариуполем патриоты напомнили врагу, что даже под оккупацией город остается частью Украины.

22:20 Після чергових влучань по мосту ГЕС у Новій Каховці він перетворився на решето.

21:25 У мережі почали з'являтися фото із місця страшного обстрілу станції Чапліне.

21:10 Росія запустила ракети по залізничній станції Чаплине на Дніпропетровщині. Відомо про 15 загиблих та 50 поранених, 4 пасажирських вагони горять.

Про це повідомив Володимир Зеленський у виступі перед Радою безпеки ООН.

20:40 Президент Володимир Зеленський нагородив орденом Свободи прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, який перебуває з візитом у нашій країні.

20:05 Синьо-жовті прапори легендарних бригад ЗСУ пролетіли над Києвом у День Незалежності! Очолював колону прапор України розміром 260 квадратних метрів, який минулоріч на День Незалежності майорів над Авдіївкою.

19:13 З нагоди дня державного прапора воїни 515 батальйону Бригади Богуна підняли прапор над с. Потьомкіне Бериславського району Херсонської області.

18:50 Ворожий безпілотник залетів на Вінниччину. Його збили наші військові. Сьогодні ворог лютує як ніколи. Дякую нашим захисникам що відбивають спроби противника атакувати Україну, - заявив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

18:17 Президент Володимир Зеленський виступив онлайн на Раді безпеки ООН: "Якщо Росія не зупиниться зараз, якщо Росію не зупинити зараз перемогою України, то всі ці вбивці можуть прийти в інші країни Європи, Азії, Африки, Латинської Америки".

18:10 А тим часом у Москві несподівано спалахнула масштабна пожежа.

17:50 У Житомирській області вибухи були у Ємільчинському районі.

17:40 За інформацією голови Хмельницької ОВА Сергія Гамалія, російські окупанти завдали ракетного удару по області. Також він зазначив, що деталі події розкриють пізніше.

17:25 У Шепетівці на Хмельниччині чутно вибухи. Інформація уточнюється.

16:40 Президент Володимир Зеленський радий вітати в День Незалежності великого друга України Бориса Джонсона.

"Борисе, дякую за безкомпромісну підтримку нашої країни з перших днів повномасштабної російської агресії, за стійке відстоювання інтересів України на міжнародній арені! Нашій державі пощастило мати такого друга!", - заявив глава української держави.

16:25 В Туреччині показали “Народні Байрактари” у вишиванках. Їх готують до передачі в Україну. Безпілотники Bayraktar на які збирав кошти Фонд Сергія Притули пофарбували у вишиванку.

16:10 Українські патріоти в Херсоні, Бердянську, Таврійську, Каховці, Новій Каховці, Енергодарі, Мелітополі, Олешках, Токмаку, Бердянську та Генічеську розвісили листівки з привітанням жителям окупованих територій, колаборантам, зрадникам і окупантам.

"Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці, Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці", - нагадує українська розвідка.

15:50 Українська поліція провела оригінальний флешмб до Дня Незалежності з фарбами кольору національного прапора

15:26 Днями на Харківщині українські бійці розгромили російський ОМОН. Близько 30 окупантів ліквідували, а ще 40 – поранили. Про це журналістам розповіли джерела у спецслужбах.

15:16 Байден оголосив про надання найбільшого траншу військової допомоги на суму $2,98 млрд. Водночас Байден привітав Україну із 31-річчям незалежності.

"Сполучені Штати Америки віддані підтримці народу України, який продовжує боротьбу за захист свого суверенітету. У рамках цього зобов'язання я з гордістю оголошую про наш найбільший на сьогоднішній день транш допомоги в галузі безпеки: приблизно $2,98 млрд доларів США у вигляді зброї та спорядження", – заявив Байден.

Він уточнив, що пакет військової допомоги дозволить Україні придбати:

  • системи протиповітряної оборони;
  • артилерійські системи та боєприпаси;
  • протиракетні безпілотні повітряні системи та радари.

14:59 Вже й москвичі напружилися.

14:48 Уряд Швеції найближчим часом оголосить про новий пакет допомоги Україні. Про це повідомило посольство Швеції в Україні у привітанні до Дня Незалежності.

14:42 Команда Viber підготувала стікерпак до Дня Незалежності. Завантажити їх можна за посиланням.

14:38 Каховський район. Чутно вибухи. Повідомляється про точкові влучання по позиціях росіян.

14:18 На Херсонщині ЗСУ знищили склад боєприпасів. Про це у своєму зведенні повідомило Оперативне командування "Південь". За минулу добу наші захисники нанесли три гелікоптерні удари по скупченню живої сили, озброєння та техніки ворога в Нововознесенському, Архангельському і Правдиному. Підтверджені втрати окупантів на півдні:

  • 13 окупантів;
  • самохідна гаубиця "Мста-С";
  • 3 одиниці автомобільної техніки;
  • склад боєприпасів знищено в Нововоскресенському.

13:56 Столтенберг згадав рядки вірша Тараса Шевченка:

"Та не однаково мені,

як Україну злії люди

присплять, лукаві, і в огні

її, окраденую, збудять.

Ох, не однаково мені".

НАТО також не однаково".

13:54 Привітання президента Польщі Анджея Дуди:

13:45 Зеленський вшанував пам'ять загиблих захисників України:

13:31 Відео ліквідації головного колаборанта Михайлівки Івана Сушка – під сидіння його авто підклали вибуховий пристрій.

13:12 Повідомляється про звуки вибухів на Сумщині. За попередніми даними, працює ППО.

12:51 Російські війська завдали групового удару по Миргороду, ймовірно, ракетами Х-22. Прильоти були у військову інфраструктуру. Нині там пожежа.

"За інформацією військового керівництва частини, кількість жертв та руйнувань уточнюється", - йдеться у повідомленні міськради.

12:32 Міністр закордонних справ Португалії Жуан Кравіньйо прибув із візитом до Києва.

12:28 Партизани привітали мешканців Таврійська та Нової Каховки з Днем Незалежності.

12:17 У Донецьку горить віджатий "Епіцентр".

11:41 Американська компанія Brickmania Toys, що виробляє кастомні набори LEGO та мініфігурки на військову тематику, привітала українців з Днем Незалежності. На відео — українські військові та техніка, зроблені з блоків LEGO. Там є "Мрія", винищувач МіГ-29 та бронетехніка. Для ролика компанія використала реальні набори, які раніше випустила на підтримку України.

11:28 "Укрпошта" випустила до Дня Незалежності блок-марку "Вільні, Незламні, Непереможні", а також конверт. Марку 24 серпня вже можна придбати у відділеннях "Укрпошти" або замовити онлайн.

11:27 Вибухи в Черкаській області. За попередніми даними працює ППО.

11:10 Сьогодні США оголосять про новий пакет військової допомоги нашій державі на 3 мільярди доларів, повідомляє Associated Press із посиланням на американських посадовців. За їхніми словами, війна Росії проти України затягується, а безпекова допомога США переходить у довгострокову кампанію. Як пише агентство, гроші підуть на фінансування контрактів на безпілотники, зброю та інше обладнання.

11:04 Повідомляють про 4 потужних вибухи у Миргороді.

10:50 У Харкові знову вибухи.

10:40 Шойгу цинічно пояснив провал наступу військ РФ в Україні: "Уповільнення темпів наступу під час спеціальної військової операції в Україні - свідоме рішення, зумовлене прагненням мінімізувати жертви серед цивільних".

При цьому він додав, що "операція йде за планом, всі завдання будуть виконані".

10:00 У Михайлівці Запорізької області підірвали авто місцевого гауляйтера Івана Сушка. Рашисти підтвердили його смерть.

09:46 Норвегія та Велика Британія в рамках військової допомоги нададуть Україні мікробезпілотники Black Hornet, основною метою яких є розвідка та ідентифікація цілей. Вартість всього пакету допомоги з цими безпілотниками становить 9,26 млн доларів.

09:33 Ще 150 російських "гостей" ніколи не повернуться додому.

09:29 Звернення Зеленського в 31-шу річницю оголошення незалежності.

09:20 Верх цинізму. Лукашенко привітав Україну з Днем Незалежності та побажав мирного неба її громадянам.

09:05 Посол США в Україні Бріджит Брінк опублікувала привітання до українців з Днем Незалежності. Вона висловила глибоку шану захисникам України.

Борис Джонсон теж привітав українців на фоні синьо-жовтих барв на своїй резиденції.

08:54 Більше ніж 1097 дітей постраждали в Україні за шість місяців повномасштабної збройної агресії Російської Федерації - 374 дитини загинули та понад 723 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

08:25 США відправлять Україні нову партію військової допомоги, Пентагон оприлюднив фото, як члени 305-ї ескадрильї повітряного порту на об’єднаній базі Макгуайр-Дікс-Лейкхерст завантажують боєприпаси. Що саме в контейнерах поки що невідомо.

08:18 Компанія Google присвятила дудл Дню Незалежності України. Він зображений у вигляді жовто-синьої смужки, що обвиває білий силует сокола. Птах символізує відвагу, хоробрість, а також нагадує герб України – тризуб.

08:15 Вітання з Днем незалежності від Залужного:

08:06 Вночі росіяни вдарили по Харкову.

07:36 Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс запропонував впускати росіян у країну лише після відповіді на питання "чий Крим?", уточнивши, що в'їзд до країни тих, хто визнає Крим російським, "не відповідає інтересам національної безпеки Литви".

07:18 Сьогодні окупанти вдарили по Дніпру. Інформація про руйнування та постраждалих ще не надходила. Місцеві паблики повідомляють також про приліт по передмісті Дніпра.

07:02 Російські посадовці інсценували обстріл адміністрації голови квазіреспубліки "ДНР" Дениса Пушиліна, щоб таким чином виправдати удари по українських урядових будівлях 24 серпня, у День Незалежності України. Таких висновків дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни.

06:59 У ніч проти 24 серпня російська армія двічі завдала ударів по Запоріжжі. Близько четвертої години ранку ворог атакував інфраструктурний об'єкт одного з районів міста.

06:59 Ключові висновки американського Інституту вивчення війни (ISW):

  • Сили РФ провели атакували українські позиції на північний схід та південь від Бахмута, на північно-західній околиці Донецька та на південний захід від нього.
  • Окупаційні війська досягли обмежених успіхів на схід від Миколаєва та на північному заході Херсонської області.
  • Українські сили продовжують завдавати ударів по російських військових об'єктах та наземних комунікаціях на Херсонщині.
  • Суб'єкти РФ продовжують підвищувати одноразові надбавки для призовників і, ймовірно, набирають на посади фахівців осіб без військового досвіду.
  • Активність українських партизанів продовжує заважати російській окупаційній діяльності.