RU  UA

"З мотиками воювати будуть": як на Росії позначиться збільшення армії

Росії для збільшення армії до двох мільйонів осіб, в рамках нового президентського указу, знадобиться близько десяти років.

Таку думку висловив російський опозиційний громадський діяч, колишній адвокат Марк Фейгін в ефірі Апостроф ТВ.

Він зауважив, що серед росіян нема охочих йти на службу в армію, черг біля військкоматів не спостерігається.

"Вони не можуть зібрати і 10-15 тисяч добровольців-контрактників, які мали б вирушити воювати. Цей мільйон – це що, у резерві, який вони створюватимуть? На це піде років із десять. Не кажучи вже про те, чи це Росія потягне економічно. Навряд економіка витягне таку армію", - зазначив Фейгін.

За його словами, російське керівництво змушене йти на такий крок через певні потреби, адже бойових частин поменшало, а також через можливість відкриття другого фронту.

Окрім того, збільшення чисельності армії вимагатиме відповідного військового оснащення, а в умовах ізоляції країни - це вкрай складно.

"По суті в Україні зараз задіяні всі боєздатні, більш-менш можливі ресурси, які має російська армія. І якщо зараз відкриється якийсь другий фронт – його захищати нічим. Усі війська задіяні в Україні та на базах майже немає нікого. Тобто наростити армію, щоб заткнути дірки, що утворилися – це зрозуміле бажання. Але чи є ці повноваження в умовах санкцій та відсутності власної індустрії військового призначення? Нині в умовах ізоляції навіть озброїти цю армію. У два мільйони людей не буде чим. Вони з мотиками воюватимуть. Тому це більший пропагандистський указ Путіна. Бо реально на це підуть роки та роки", - додав він.

Раніше повідомлялося, що на думку ексрадника міністра внутрішніх справ України Володимира Мартиненка, Росія вже видихається в частині людських ресурсів для відправки на війну в Україну.