RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Удар ворога під Дніпром і страхи Путіна: хроніка війни 25 серпня

Почалася 183-та доба повномасштабної війни Росії проти українського народу. У ніч на четвер, 25 серпня, окупанти завдали ракетного удару по залізничній станції Чаплине на Дніпропетровщині. Загинули понад 20 і поранено 50 людей, згоріли чотири залізничні вагони.

Виступаючи перед Радбезом ООН, президент Володимир Зеленський заявив: "Нема військового злочину, який би російські окупанти ще не чинили на території України. Якщо Росію не зупинить перемога України, то всі ці російські вбивці неминуче виявляться і в інших країнах".

У деяких регіонах України сигнали повітряної тривоги лунали до 12 разів, удари зазнали аеродром у Миргороді на Полтавщині та інфраструктурний об'єкт у Шепетівці Хмельницької області.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 24 серпня


23:44 Соединенные Штаты Америки планируют название военной миссии по поддержке Украины, а также собираются назначить генерала, который возглавит усилия по обучению и оказанию помощи - The Wall Street Journal.

22:51 Президенти США та України Джо Байден та Володимир Зеленський провели телефонну розмову, під час якої обговорили новий транш допомоги. У пакет увійшла система протиповітряної оборони NASAMS.

21:33 На Запорізькій АЕС відновили з'єднання з енергосистемою України, але шість енергоблоків залишаються відключеними – МАГАТЕ.

20:51 Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) хоче відвідати Запорізьку АЕС до 5 вересня, - Bloomberg.

19:40 На заводі "Стірол" у окупованій Горлівці Донецької області спалахнула пожежа.

18:54 Окупанти спробували вести наступ за кількома напрямками на сході та півдні України, але отримали відсіч та із втратами відійшли на колишні позиції – Генштаб ЗСУ.

18:08 Росія втратила в Україні понад 80 тисяч загиблих, поранених та дезертирів на противагу 15 тисячам за 10 років в Афганістані. Про це заявив міністр оборони Великобританії Бен Воллес.

17:19 У мережі з'явилося відео пожежі, ймовірно, біля Запорізької АЕС.

16:37 Дії російських окупантів спричинили повне відключення Запорізької АЕС від електромережі - це сталося вперше в історії станції. Про це повідомила прес-служба "Енергоатому".

16:18 Російські окупанти обстріляли Оріхів Запорізької області. Противник кілька годин поливав місто з артилерії - в результаті загинув 17-річний хлопець, жінка у віці 66 років зазнала тяжких поранень, десятки приватних будинків були зруйновані.

16:05 Мешканець Луганська розповідає, що місто поступово заповнюється приїжджими із Росії.

Місцевих мужиків окупанти виганяють на фронт і винищують у м'ясорубці, а натомість приїжджають буряти, тувинці й інші представники "руського міра".

Зате без "біндер", еге ж.

15:55 Іспанія підготувала для відправки в Україну батарею ЗРК Skyguard-Aspide. Крім цього, до пакету військової допомоги також включено 20 бронетранспортерів М113, 75 палет з боєприпасами для польової артилерії та 1000 тонн дизельного палива.

15:47 Бундесканцлер Олаф Шольц відвідав українських військових на полігоні в Німеччині та пообіцяв більше зброї, повідомляє Bild.

15:30 Росія зосередила біля кордонів України понад 400 літаків та близько 360 бойових вертольотів, заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Навколо наших кордонів знаходиться група літаків росії — понад 400 бойових літаків. Також є 360 гвинтокрилів, з них понад 150 — ударні, такі як Ка-52", — уточнив Ігнат.

15:25 У Мелітополі ліквідували колаборанта, який відповідав за проведення псевдореферендуму, повідомив мер Іван Федоров. Цей зрадник був наближений до гауляйтера Запорізької області Євгена Балицького, який особисто його призначав.

15:10 ЗСУ більше потребують снарядів GMLRS дальністю 70-80 км, тому що більшість цілей для українських військових перебувають у їх зоні доступу. Україні для цього не потрібні далекобійні ракети ATACMS для РСЗВ HIMARS, які б'ють на відстані до 300 км, заявив заступник глави Пентагону Колін Каль.

14:45 Після великих втрат в Україні Путін вирішив збільшити чисельність російської армії ще на 130 тисяч. Баби ще понароджують?

14:20 Сьогодні вранці ЗСУ знову здійснили удар по Антонівському мосту в Херсонській області. Речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк зазначила, що захисники "зробили все для того, щоб окупанти не могли використовувати його для переправлення важкої техніки і боєприпасів".

13:50 За результатами вогневої роботи наших ракетно-артилерійських підрозділів знищено командні пункти тактичних груп артилерії ворога в Каховському та Бериславському районах на Херсонщині. Підтверджено знищення семи рашистів, самохідної артустановки, автотехніки та ще одного складу боєприпасів в Новій Каховці, повідомляє ОК "Південь".

13:30 Окупанти офіційно зізналися в ракетному ударі по Чапліному, де загинули 25 мирних жителів, зокрема двоє дітей.

13:10 У Путіна загострився страх за своє життя настільки, що він боїться власної тіні. І це знають, про це говорять усі в оточенні, і це посилюється. Тому загострилася внутрішня боротьба між силовими спецслужбами – Міноборони, ФСБ та МВС.

Про це російський опозиціонер та лідер міжнародного руху "Говоріть голосніше!" Андрій Сидельников розповів в ефірі "Апостроф TV".

13:02 Вночі було підірвано штаб окупантів у селищі Приазовське Мелітопольського району. Саме там рашисти готувались до "голосування" і видавали російські паспорти, повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

12:50 Іспанія готує до передачі Україні системи ППО та бронетехніку. У списку – понад 1000 артилерійських боєприпасів у 75 піддонах об’ємом по одному кубічному метру. Снаряди будуть відправлені у співпраці з країною-союзником. Вони будуть доставлені у вересні.

12:42 Росія використала у війні з Україною всі козирі, тому міжнародній спільноті не варто більше боятися "розлютити ведмедя2, вважає радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. За його словами, політика Кремля базується на постійному "підвищенні ставок".

"Багато хто ще побоюється "розлютити"… ведмедя. Але все, що могла показати Росія, крім зброї масового ураження, показано. Всі козирі використані. Все інше – пропаганда", - написав він у Twitter.

12:30 Кримські паблики повідомляють про сильну пожежу у Бахчисарайському районі. Відео знято із траси "Таврида".

12:10 304 млн гривень сина Януковича віддали ЗСУ. Гроші відправлено на спецрахунок для забезпечення обороноздатності України, повідомили в Офісі генпрокурора.

Йдеться про арештовані кошти ПАТ "Всеукраїнський банк розвитку", власником якого з 2011 року був старший син президента-втікача Олександр. Працівники цього банку за допомогою фінансових операцій легалізували гроші, одержані злочинним шляхом.

11:50 Держсекретар США Ентоні Блінкен відреагував на удар по залізничній станції Чапліне на Дніпропетровщині

"Ракетний удар Росії по залізничному вокзалу, повному мирних жителів в Україні, відповідає схемі звірств", - заявив американський дипломат.

11:15 У війні вже почався переломний момент, росіяни почали розуміти, що вона стосується їх, а не йде десь у світі, заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов.

“Це зовсім не друга армія світу, і навіть не четверта. І розплата прийде. Розуміння, що розплата буде, приходить до людей, коли вони особисто починають бачити та відчувати, що війна – це не десь там у якійсь частині світу, а у них. Тому переломний момент уже розпочався”, – заявив начальник ГУР МО України.

10:45 Глава Нікопольської РГА Євгеній Євтушенко повідомив, що на території берега Енергодара Запорізькій області знищено:

  • кілька вогневих позицій противника;
  • два офіцера управління огня;
  • более полторы сотни орков (количество 300-х старше це число);
  • кілька РСЗО і гаубиці Д-30.

10:25 СБУ знешкодила агентурну мережу РФ, яка у перші дні війни координувала наступ російських військ на Київ

Після викриття першого агента мережі у березні СБУ провела спецоперацію, в результаті якої встановила всіх учасників цієї групи. Ними виявились мешканці столиці віком 35-45 років.

Її "головним менеджером" була киянка, яку спецслужби країни-агресора завербували під час поїздок до РФ.

10:00 ФСБ заявила про нібито запобігання теракту в Калінінградській області: затримано громадянина Росії, прибічника полку "Азов".

За твердженням ФСБ, він планував атаки на об'єктах Балтфлоту та в аеропорту "Храброво". Вдома у затриманого знайшли бомбу потужністю близько 5 кг тротилу, агітаційну літературу та символіку "Азова" (хто б сумнівався).

09:20 За останню добу ЗСУ знищили 150 окупантів і п'ять танків ворога. Загалом картина щодо "денацифікації" окупантів виглядає так:

08:45 Вночі ЗСУ вдарили по Каховському мосту та системах ППО росіян, а також знищили склад боєприпасів і вразили командно-спостережний пункт, повідомляє ОК "Південь".

08:20 Пропозицію про набір в армію за контрактом повісили у дитячому садку "Золотий ключик" наукограда Кольцово (Новосибірська область РФ).

07:55 США засудили плани окупантів провести фейковий трибунал над захисниками "Азовсталі" в окупованому Маріуполі.

"Кремль намагається відвести від себе відповідальність за агресивну війну президента Путіна та відвернути увагу від переконливих доказів звірств, які російські сили вчинили в Україні. Заплановані показові процеси є нелегітимними та знущанням над правосуддям, і ми їх рішуче засуджуємо", - зауважив представник держдепартаменту США Нед Прайс.

07:30 Голова Київської ОВА Олексій Кулеба повідомив про вибухи в одній із громад Вишгородського району. Інформацію уточнюють, екстрені служби працювали вночі.

За словами очевидців, досить гучні вибухи пролунали о близько 02:50 під час чергової сирени про повітряну небезпеку. Спалахнула пожежа, проте варто почекати офіційного підтвердження даних.

07:10 Окупанти обстріляли Кривий Ріг з реактивної системи залпового вогню “Торнадо-C”, в Металургійному районі касетними БК. Наслідки уточнюються. Працюють всі служби. Дуже уважно дивимося під ноги – можуть бути боєприпаси, що не розірвалися, - повідомив начальник військової адміністрації міста Олександр Вілкул.

06:45 Повітряна тривога в Україні за 24 серпня була оголошена сумарно 189 разів. Це чи не найбільша за увесь час повномасштабної війни сумарна кількість повітряної тривоги.

06:30 З ранку в Донецьку почалися "бавовна та задимлення"

06:25 На думку американського Інституту вивчення війни (ISW), відтоді, як російські війська відновили наступальні операції після паузи 16 липня, вони захопили близько 450,84 км2 нової території, площа розміром з Андорру. Російські війська втратили приблизно 45 000 км2 території з 21 березня, площу більшу, ніж Данія.

06:20 Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко розповів, що у вдень Чаплиному ворожа ракета знищила приватний будинок. Під завалами опинилися троє людей – жінка та дві дитини. Жінку та 13-річного хлопчика врятували місцеві жителі. Тіло загиблого 11-річного хлопчика з-під завалів дістали рятувальники.

Пізніше ворог знову атакував населений пункт – спочатку однією ракетою, а потім ще трьома. Перша атака пошкодила господарські будівлі залізниці, наступні потрапили в залізничну станцію.

Через удар виникла пожежа у п'яти пасажирських вагонах. Загинула 21 людина, поранено – 22.

06:05 У Чаплиному Дніпропетровської області загинули 22 особи, з них п'ятеро згоріли в машині. Загинув 11-річний підліток, російська ракета зруйнувала його будинок, повідомив президент Володимир Зеленський.